Gurbetci Turkler ve Dövizle Askerlik

Bastan pesinen soyleyeyim, bu yazi ne Turkluge ne Turk halkina ne Turk ordusuna ne de askerlik hizmetine hakaret amaci tasimamaktadir ve bunlardan kimseyi de sogutmaya calismamaktadir. Bunu yapmak ulkemizde suctur, ben de boyle bir seyi yapmayi aklimdan dahi gecirmem.

Konumuz su:
Ozellikle Almanya'da dogup buyumus Turk erkekleri neden 5000 euro gibi ortalama egitimsiz gurbetci bir Turk'un bir senelik tasarrufuna denk gelen yuksek bir rakami odeyerek askerlik yapiyor? Bu kisiler Alman vatandasi olarak askerlik yukumlulugunu yapmadan yasamlarina devam edebilirler ama bu secimi yapmiyorlar. Bu demektir ki onlar icin Turk vatandasliginin degeri en azindan 5000 eurodur. Bence Turkiye acisindan ovunulecek bir durum. Ama bu kisilerin Turk vatandasi olarak kalarak gurur ve iftihardan baska ne tur avantajlar elde ettigini merak ediyorum?



Sorum sadece baska bir ulkenin vatandasi olan veya olma hakki olan ve askerligini henuz yapmamis kisileri kapsiyor. Yorumlarinizi bekliyorum.

8 Yorum Var.:

Pasha dedi ki...

Almanya'dan gelen cifte vatandasligi olan gurbetcilerle ayni kogusta kaldim. Ilk gun bayagi heyecanlilardi. 21 gun gibi kisa bir sure sonunda fikirlerinin degistigini soylediler. Yeni dusuncelerini yayinlayamam :)

Kubilay dedi ki...

Selamlar. Alman vatandaşları da askerlik yapıyorlar. onun yerine 5000 Euro verip türkiye'de askerlik yapmış görünüp sonra alman vatandaşlığına geçmeyi tercih ediyor benim akrabalarım.

http://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Germany

merlin dedi ki...

askerde tanistigim turk asilli isvicre vatandasi olan bir cocuk kendinden buyuk olanlarin askerlik hakkindaki maceralarina inanip milli duygularinin etkisiyle turkiye ye gelip vatandasligini degistirip 15 ay askere gelmisti. ne kadar pisman oldugunu soylememe gerek yok. cunku turkiye de askerlik insan onurunu zedeleyecek sekilde yaptiriliyor.

Uğur UYGUR dedi ki...

Aslında dedikleriniz doğru sayılır ama kısmen. Askerlik çoğu kişiye çok zor geliyor ama o da kısmen. Çünkü sonuçta işiniz şansa kalmış. Şans dediysem yaptığınız yer değil, eline düştüğünüz kişiler. Orduda acı çektirmekten zevk alan kişiler olduğu gibi hakikaten işini layığı ile yana kişiler de var. Ama malesef onlar azınlıkta olduğu için işiniz şansa kalıyor. Benim gibi Tunceli'de askerlik yapıp rahat geçirmek te var, 3 ay İzmir'de acemilik yapıp, (fiziksel yorgunluğu geçelim, çünkü o mecbur) ruhsal işkenceye maruz kalmak ta var. (İkisini de yaşadığım için biliyorum.) Ha ben Asteğmen'dim, başçavuşlardan kurtuldum ama ama benim de üstlerim vardı ve şansıma onlar iyiydi... :)

hostrans dedi ki...

Kendinizi kim ya da ne olarak hissettiğinize bağlı.

Tipik bir Anadolu kenti olan Berlin-Kreuzfeld de bir türk gibi yaşıyorsanız askerliğinizi de fiili veya paralı olarak Türkiye de yaparsınız.

Artık alman olduğunuza karar vermişseniz onlar ne diyorsa öyledir.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Olay o degil, denememelerin bahsettigi hikaye.

Almanya'da veya Avusturya'da da askerlik mecburi. Askerligin bir alternatifi var, sivil hizmet. Yani misal askere gidecegine 1 yil bir huzurevinde bakici olarak asgari ücrette calisman da mümkün.

Eger Türk vatandasi iken askerligini yapmayip Alman ya da Avusturya vatandasligina gectigin takdirde sana askerligi (ya da sivil hizmeti) yaptiriyorlar.

Türk vatandasi iken askerligi yapip gecersen bazi istisnalar olmakla birlikte muaf sayiliyorsun. O yüzden de denememelerin dedigi gibi millet önce Türk vatandasliginda para biriktirip falan askerligi yapiyor, sonra vatandasligi degistiriyor.

Avusturya bu numarayi yemiyor "ulan yapa yapa 1 ay yampissin, böyle askerlik mi olur?" diye gene cagirmaya kalkiyor, özellikle 35 yasini gecmissen takmiyorlar ama.

Unknown dedi ki...

Avrupadakiler eskiden Kibris ustunden AB pasaportu ile giris cikis yapiyorlarmis ama devlet o ise uyanmis.

Ayrica artik Turk vatandasligindan cikabilmek icin askerlik yapmis olmak gerekiyor. Ustune bir de ust yas siniri kalkti.

Yani anlayacaginiz, aile/akraba ziyareti yapmak, tatile Turkiye`ye gitmek, pasaportunu atmak isteyenlerin baska sansi yok.

Mert Nuhoglu dedi ki...

Alman vatandaşlığına geçebilen geçiyor zaten. Geçmeyenler, şartları tutturamadıklarından bekliyorlar. Yoksa Almanyadaki göçmenler, Türk pasaportunu taşımak için maliyet ödemeye razı değil, benim gözlemime göre.