Bedelli askerlik bir kriz önlemi midir?

Süleyman yaşar bedelli askerlik konusunu kapatmaya niyetli değil. dünkü yazısında yine buna değinmiş. (Taraf gazetesinin web sitesi çok geç güncelleniyor o yüzden aynı gün link vermek zor)

Konuyla ilgili kendi yorumumuzu da yapalım: bedelli askerlik çıkmasın. Askere ihtiyaç yoksa herkesin askerlik süresi kısaltılsın. Askere ihtiyaç var deniliyorsa da hakkari şırnak gibi mahrumiyet yörelerindeki orduevleri hariç tüm ordu evleri kapatılsın, yemek, temizlik gibi işler outsource edilsin; ikili antlaşmalar sayesinde aynı askeri paktlar içinde olduğumuz ülkeler bize saldırırsa diye tutulan orduların asker mevcudu azaltılsın, komutan eşlerine özel şöför uygulamalarına son verilsin. Ordu 1942'den bu güne gelsin. Nihayetinde varılacak nokta, zannımca zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılması olacaktır. Topyekün bir savaş hali zaten başka bir tartışmanın konusu. 80 yıldır barış içinde olup da bu kadar büyük bir ordu tutan kaç ülke vardır, bilmem.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Lütfen Süleyman Yaşar'ın önerisinin kısa vadeli çözüm için uygun olduğunu ve bedelli askerlikteki bedellinin bir tür vergi olduğunu aklınızda tutunuz.

Edit: Bir de bu var,


Yazinin linke tiklanarak gorulecek kalan kismi buraya yazilacak.

6 Yorum Var.:

bliyaal dedi ki...

3.5 sene kadar önce askerlik kısaltıldıktan sonra ne bedelli askerlik çıkar ne de askerlik bir daha kısalır. Asker sayısının önemli derecede azaltılması da mümkün görünmüyor. Önemli olan askerlerin gereksiz ve aşırı harcamalarının ortadan kaldırılması. O da siyasi iradeyle olur, ki bu da AKP’de yok.

Bir liberal olarak askerlik yapmak zorunda kalacaklara da Allah kolaylık versin.

Unknown dedi ki...

merhaba siteniz çok güzel olmuş benim sitemle link değişimi yapmak istermisiniz. sadece blogspot adresli linkleri eklemeye çalışıyorum.

www.sitekayit.blogspot.com adresinde linkleri ve gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

iyi çalışmalar.

sitekayit06@gmail.com

miglate dedi ki...

Kriz döneminde bedelli askerliği önermek bence yağmurlu bir günde şemsiye yerine güneş gözlüğü satmak gibi bir şey!
Öncelikle kriz dönemlerinde TSK'ya sevk için yapılan başvurularda artma olur. Yine aynı şekilde yedek subaylık başvurularında artış olur. Bunun nedeni ise çoğu gencin bu dönemde işsiz kalması ya da iş imkanlarının kısıtlı olmasıdır.

İkincisi de Süleyman Yaşar yazısında Türkiye'de 1 milyon asker kaçağı var ve bunların 500 bini, her biri 15 bin dolar verirse 7.5 milyar dolarlık bir kazanç elde edilebilir demiş.

Bu ise kafadan sallamanın başka bir güzelliği. Kriz döneminde yanında 15000 dolar olan 500 bin genç varsa bu ülkede kriz adına pek de endişelenmeye gerek yok aslında.

Bedelli askerlik yerine sürenin biraz daha kısaltılması yerinde bir opsiyon olarak kullanılabilir. Örneğin 3 aylık bir süre "askerlik sanatını" öğrenme için yeterli bir süre olabilir.

Öte yandan eğer süreler kısaltılmayacaksa gençlerin mezun oldukları okullara ya da çalıştıkları iş kollarına göre kamu hizmeti vermeleri sağlanabilir. Böylece hem gençler tecrübe kazanabilir hem de kamu kesiminde biraz olsun verimlilik ve genel olarak ekonomiye katkı sağlanmış olur.

mr. brooks dedi ki...

bedelli askerlik bir tür vergidir de.. herkesin seve seve vereceği, üstüne atlayacağı bir vergidir. millet bu vergiyi verebilmek için hükümete baskı yapıyor.

devlet böyle bir gelir fırsatını neden tepsin?

ayrıca ben bu uygulamanın yastık altı paraları ortaya çıkarabileceğini ve ötv indiriminin finansmanına katkıda bulunabileceğini düşünüyorum.

bununla birlikte 15000 dolar fazla gibi geldi. rakam anketlerin de yardımıyla maximum gelir hesaplaması yapılarak revize edilse daha iyi olur.

Mert Nuhoglu dedi ki...

Bedellinin daha öncekiler gibi bir seferlik çıkarılması geçici bir çözüm olur, buna katılıyorum. Fakat hükümet anayasa değişikliği sırasında, bedelliyi de temelli bir kanunla herkes için her zaman geçerli bir hale getirebilir.
Avrupa ile kıyaslandığında, asker sayısı hala çok fazla Türkiye'de. Rusya'da bile 27 yaşından sonra askerlik zorunlu değil.

haluk dedi ki...

Askerlik gerçekten zor ve sinir bozucu bir olay O nedenle askerlik için bir indirim yapılacaksa herkes için yapılmalıdır. Ayrıca askere gidenler askerde askerlerin ne kadar boş işler yapar. Komuatanın postası, habercisi, şöförü ve yazıcısı derken bu liste uzar gider. En düşük rütbeli astsubayın yanında dahi 3-4 yardımcı vardır. Bence bu komutanlara maaş verilmemeli zaten bütün işleri erler yapıyor. Bütün bunlara rağmen yinede askerler yarısı boş durmaktan sıkılır. Adam gibi profesyonel 100.000 asker bizim işimizi görür.