Deneme Yanılma Yöntemi Nedir

Deneme yanılma yöntemi nedir diye merak ediyorsaniz Murat Duran isimli bir okuyucumuz kendi blogunu acmis, ekonomi uzerine denemeler yaziyormus. Bu is zaten ancak 'deneme yanilma" yontemiyle ogrenilecek bir is :) Biz de ona buradan bir destek cikalim dedik. En son yazisinda Merkez Bankasina neden inanmadigini su satirlarla acikliyor:

"Kişinin tercihinde zaman içinde ortaya çıkan değişmeye zaman tutarsızlığı deniyor. Yani iki ayrı zamanda, aynı kişinin aynı konudaki düşüncesinin veya tercihinin aynı olmaması.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Eşiniz, hiç ona evlilik yıldönümünüzde, yemekler yapıp romantik bir masa hazırlayarak sürpriz yapmadığınızdan yakınıyor. Sonra gün geliyor bu masayı hazırlıyorsunuz ama bu sefer de “beni dışarı çıkarmanı umuyordum, evde kös kös oturacağımızı hiç tahmin etmiyordum” deyip suratını asıyor. Kadın normalde eşinin kendisine emek vererek ve uğraşarak bir sofra hazırlamasını çok önemli bulurken, sürprizin olduğu gün belki tamamen içinde bulunduğu moddan (güne has koşullardan) belki de bu konudaki tercihinin kalıcı olarak değişmesinden dolayı artık bu “çok güzel hareket”i beğenmemesi bir nevi bir zaman tutarsızlığı vakasıdır. Zaman tutarsızlığı olgusu kişinin diğer kişi(ler) üzerindeki inandırıcılığını azaltır.

...Şu an TCMB’nin ekonomik beklentileri yönlendirme gücünde hem başarısız enflasyon sonuçları, hem fiyat istikrarının iyiden iyiye ikinci plana atılması, hem de kredi kanallarında ortaya çıkan tıkanmalar nedeniyle bariz bir zayıflama var. Bugün Türkiye’de kimse beni seneye %6,5’lik enflasyon hedefinin tutacağına inandıramaz. Kredibilite çok zor elde edilen ama çok kolay kaybedilen bir şey
."

Mesele aslinda Merkez Bankasinin zaman tutarsizligi gostermesi degil, Tayyip Erdogan'in zaman tutarsizligi gostermesi ve Merkez Bankasinin da ozerk olmasina ragmen politik baskilara yenik dusup hukumetin dumen suyunda hareket etmesiydi. Ben 2007'nin Ekim ayindan 2008'in Temmuz ayina kadar Merkez Bankasini elestiren bir suru yazi yazmistim. En son da temmuz ayinda Merkez Bankasi petrol fiyatlari tahminini $140'a cikardigi zaman bir yazi yazmis ve petrol fiyatlarinin dusecegini, bu yuzden de enflasyonun Turkiye icin bir sureligine ciddi bir problem olmayacagini belirtmistim. O zamandan beri de Merkez Bankasina dokundurmuyorum.

Neyse ilk firsatta 2008'in degerlendirmesini ve 2009 tahminlerini iceren yazimi yazacagim. O zamana kadar bu yaziyla idare ediverin.

Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

0 Yorum Var.: