genel kural sudur: ozel sektorde calismak ve cok para kazanmak amaciyla ekonomi (ekonomi nedir?) doktorasi yapilmaz.
mankiw de bunu soyluyor; ve derdi para kazanmak olan ogrencisine MBA'yi tavsiye ediyor. zira, bir defa, MBA kisa surer ve kolaydir; bitirince alacagin para da doktorayi aldiginda alacagin paradan az olmayacaktir. yani sonunda akademisyen olmayacaksan zorlanmanin alemi yok. ikincisi, bir iste basarili olacak insanin secimini kendi kisisel ozelliklerini de dikkate alarak yapmasi gerekir. ekonomix'in dedigi gibi giriskenligi ya da liderlik vasiflari zayif olan biri icin akademisyenlik daha uygun gorulebilir. ama yeterli akademik motivasyonu olmayan biri icin de ekonomi doktorasi uygun degildir. onceligi cok para kazanmak isteyen birinde de bu motivasyonun oldugunu sanmiyorum. mankiw de boyle dusunuyor olmali ki akademik bir is istemiyorsan, sen en iyisi MBA yap diyor.
EFT Nedir? Faşizm nedir? Özel Üniversiteler Devlet Üniversiteleri Türk Bilim Adamı
lucas, zamaninda buyume ve kalkinma uzerine bir yazida soyle demis: "insan bir defa bu konulari dusunmeye basladi mi, baska bir sey dusunmesi zordur." ilgi alanina giren bir konuda benzer sekilde dusunmeyen insan iyi bir akademik iktisatci olamaz. kimi insanlarin zamanla oncelikleri degisir, akademik motivasyonalari kaybolur. onlar mankiw'in dedigi gibi daha sonra baska islere donerler. ama bu motivasyona en bastan sahip olmayan bir insanin birakin iyi bir iktisatci (Iktisat nedir) olmayi, ciddi bir doktora programini bitirebilmesi bile zordur. (su da bir gercek ki ekonomi doktorasini su ya da bu sebeple birakanlar degil bitirenler azinliktadir.)
bunlar mankiw'in de degindigi genel bazi gercekler. ama bir de ozel durumlar var. mesela doktoraya farkli amaclarla basvurulabilir. 2001 krizinden sonra turkiye'den yurt disindaki doktora programlarina basvurularda patlama yasanmisti. turkiye'deki is olanaklarinin ciddi oranda daraldigini goren insanlar, farkli alternatifler aradilar. MBA ve benzeri alternatiflerin aksine, doktora programlarinin basvuru ucretleri disinda bir maliyeti olmadigi icin bunlar o donemde caziptiler. cogu insan iki sene yurt disinda kalip bir master derecesi almayi, sonra da doktora programini birakip disarda ya da turkiye'de bir is aramayi dusundu. bugun de turkiye disinda calismak ve yasamak isteyenler icin doktora basvurusu yapmak bir alternatiftir.
yakin gecmise kadar, turkler icin turkiye disindaki siradan bir programdan fazla zorlanmadan doktora alip sonra turkiye'de bir yere kapagi atmak da fena bir alternatif degildi. ama bugun kaliteli doktora programlarinda cok sayida turk ogrenci oldugu ve bunlarin bir kismi turkiye'ye donecegi icin, turkiye'deki doktorali isgucu piyasasinda (en azindan iktisat alaninda) rekabet epey artti. gelecekte daha da artacak. bu yuzden bugun ozellikle ekonomi doktorasina gideceklerin gelecekte turkiye'de ya da disarda iyi bir is bulabilmeleri icin, gozlerini mumkun oldugunca yukarilara dikmelerinde fayda var. onun da nasil olacagini yine mankiw uzun uzun anlatmis zaten.
ek: bir de ekonomi doktorasi turkiye'de mi, yurt disinda mi yapilmali meselesi var tabii. bu herkesin pek cok kisisel ve cevresel faktoru dikkate alarak kendisinin cevaplamasi gereken bir soru. mesleki acidan kisinin ilgi alaninda isim yapmis bir okula gitmesinin daha iyi oldugu dusunuyorum. ama herkesin ozel bir takim oncelikleri olabilir. doktorasini turkiye'de tamamlamis kendi alaninda iktisat dunyasinda soz sahibi iktisatcilar da vardir. (ornek:semih koray, remzi sanver...) iktisat doktorasi yapmaya karar verdikten sonraki asamada verlecek kararlar ve yapilacak isler konusunda baska zaman yazarim. genel olarak amerika'da doktora yapmak uzerine daha once yazdigim bir yaziya ise suradan ulasabilirsiniz: tiklayin
13 Yorum Var.:
Son yillarda Doktora yapanlarin sayisi ozellikle erkekler arasinda cok artti. Sebebi de "belki bedelli cikar" diye bekleyebilmek ve askerligi tecil ettirmek. Bugun ciddi bir arastirma yapilsa, memleket akademik kariyerden yikiliyor sanirsiniz ama temel amac, askerlik hizmetini yerine getirmemeye bir cozum bulmak. (Kacmak demedim ozellikle zira kadin oldugum icin acik sekilde esitsiz olan bu durumda, karsi cinsi suclar pozisyon almak ahlaki degil). Yuzlerce yuksek okul sirf bu amacla ogrenci cekebilmek icin ugrasiyor. Isin aci tarafi da Isletme ve Ekonomi nispeten "hafif" konular oldugu gorusuyle, cogu insan bu alanlara saldiriyor. Sonuc ekonomiden anlamayan doktorali ekonomistler.
bir de size sorayım, ben de e-mba yapmayı düşünüyorum, e-mba hakkında ne düşünüyorsunuz?? Bu da normal MBA gibi faydalı ve geçerli midir sizce??
Soruyu ben utume alinayim mi bilemedim ama biraz bilgim var, ej azindan paylasayim: E-learning konusu henuz oldukca yeni sayilir. Son zamanlardaki durumu bilmiyorum ama eskiden akreditasyon sorunu vardi. Eger Turkiye'den e-MBA yapacaksaniz, bu sorun hala var mi yok mu iyi ogrenin derim. Ote yandan e-MBA veririz iddiasinda olan yerler icerik konusunda birkac yil once bayagi zayifti. Eger yurt disinda bir okulun programindan yararlanacaksaniz, yine akreditasyon ve buna ilave olarak denklik konusunu iyi arastirin. Sonucta iyi bir program size mutlaka deger katar ama bunu bir isverene anlatabilir misiniz, e- veya degil MBA umurlarinda midir onu bilemem. Adamina gore degisir. Basarilar,
t'pol, soylediginiz cok dogru. turkiye'de mumkun oldugunca gec askere gitmenin bir yolu bir master ve sonra da bir doktora programina kapagi atip orada atilana kadar kalmak. benim cevremde bunu yapanlar genellikle iyi bir isi olan ve askerlik icin ona ara vermek istemeyen insanlar. sadece bu ise yarayan pek cok lisansustu programi bile var. turkiye'deki sistem bu tur suistimallere cok acik ve askerlik de bu aciklardan sadece bir tanesi.
bu arada ozkan beyin sorusuna cevap verdiginiz icin tesekkur ederim. acikcasi e-mba konusunda bir bilgim yok.
çok teşekkür ederim
T'pol, önerilerinizi dikkate alacağım..
ne oldu artık yazacak konu bulamıyormusunuz?
ekonomitürk tıkandı mı?
bütçe rakamları acıklanalı kaç gün oldu?
üstünde konuşmaya değmez mi yoksa.
güzelim blog ne hale geldi?
uzuluyoruz dogrusu :(
eskiden herhangi bir rakam acıklandığı anda blogun yorumlarını merak eder bakardık, şimdi bir çok rakam açıklanıyor, ekonomi yazarları arasında tartışmalar hırla gidiyor ama bir zamanlar bizim sevgili blogumuz olan ekonomiturk mba mi doktora tartışması yapıyor.
Peki kolay gelsin.
açıkçası yazar sayısı arttı artalı ben de eski tadı bulamayanlardanım,
ama ben bunu yazarların da kendi işleri güçleri olduğuna yoruyorum, umarım blog(umuz) tekrar eski formu yakalar..
ekonomix barış ve ahmet bey yazmadıktan sonra, diğer yazarların da kişisel blogları vardı zaten, oradan okurduk..
Arkadaşlar empati yapın yahu!
Adamların işi gücü var! Hayat her zaman insana zaman ve ekstra güç bırakmıyor yazmak için!
Seçim de yaklaşıyor, bir arkadaşımın kamuoyu araştırma şirketi var ve en son yaptıkları araştırmaya göre eğer beni sazanlamak için söylemediyse AKP %45 gibi bir şey çıkmış!! Oha oldum:)) Demdek zorundayım!
Dün akşam da geç saatlerde Okan Bayülgen Beyefendinin! NTV de her akşam şeklinde başlattığı programında iki kadın aday vardı konuk olarak! Kendi kendime yukarı tükürsen bıyık aşşaa tükürsen sakal dedim!
Biri Halkın Yükselişi Partisi 1. Bölge 3. sıra adayı Yaşar Nuri Öztürk Beyefendinin! eşi!!!
Diğeri Demokrat Parti Samsun Bölgesi 1. sıra adayı Harward masterlı 30 yaşınd abir kızımız!
Hepsini seyredemedim uyku ağaır bastı fakat en sonunda birbirleirne girdiler mi merak ediyorum: Genç hanımımız değerli eş tarafından çok yabancı kelime kullanıyorsun konuşurken seni Sıltanbeyli'dekiler asla anlamaz, uyarmayı borç biliyorum ben senin annen yaşındayım dedi!' ve genç kızımız çocuklarınızı anneleri olarak tabi uyarabilirsiniz ama biz burda iki rakip partiden iki rakip aday olarak bulunuyoruz dedi ki haklı! sonrasını bilemiyorum...Bilen varsa anlatsın!!
Kıssadan hisse, Yeni bir parti ve %10 barajından bihaberler sanırım!! Diğeri eski iki partinin füzyonu, aynı adamlar ve geçmişleri de şaibeli!! Kadınlara pozitif ayrımcılık ve kota olayına da gıcık oluyorum, bu da olmasa gerçi hiç giremeyecekler ama ne len bu! illa gerekli tabi erkek milletine...yoksa hepimiz cinsiyet mi değiştirsek ne ya!
Kızdım yine!
Bütçe meselesine de blog yazarlarındna açıklık bekliyoruz! Gerçi ben de bi zamanlar Finans okumuştum ve Kamu Maliyesi ve Bütçe dersleri almıştım ama uzun zaman oldu!
Ozge
herkesin bu aralar baska oncelikleri var herhalde. bana da, artik nedense, uc-bes genc iktisatcinin gencligini kurtarabilecegim dusuncesi daha bir onemli geldi:) okurlarin beklentileriyse daha farkli. buradaki iktisadi problem dikkatinizi cekti mi?
tercihlerde benzersizlik mi, nedir?
ya da arzın talebini yaratamaması falan? :)
Dr. Jekyll,
Her arz kendi talebini yaratır efendim:)))
Ayrıca innovasyon, innovasyon ve yine innovasyon...
İhtiyaç yaratmak lazım diyorum...
Özge
Güzel bir yazı,, tebrikler
Güzel bir yazı,, tebrikler
Yorum Gönder