Ekonomi Yazisi Degerlendirme Cetveli

Bu sitede ekonomi muhabirleri ve kose yazarlari tarafindan yazilmis yazilari ara ara degerlendiriyoruz. Bu ise biraz daha acikliga kavusturalim ve yazilarin seviyesini rakamlara dokelim istedik. Tabii ki biraz oznel (subjectif) olacak bu tur bir degerlendirme ama hic yoktan iyidir. Sizlerin de eklemek istediginiz noktalar olursa dikkate aliriz.

1. En alt seviye, aslinda bu isten anlamam ama bir deneyeyim yazilari. Hasan Pulur veya Toktamis Ates gibi toplumsal ve siyaset gibi konularda yazi yazan yazarlarin arada gaza gelip baskalarindan duyduklari yorumlari bize satmaya calistiklari yazilar bu kategori icerisine girer. Sirketteki caycinin "kuresel isinmayla cari aciktaki artis arasinda baglanti var abi" seklindeki ifadelerini de bu kategori icerisinde degerlendirebiliriz.

2. Propaganda yazilari. Gizli bir amac tasiyan, gercek rakamlar yerine yanlis rakamlarin kullanildigi yazilar bu gruba girer. Gungor Uras'in bazi yazilari bu gruba en iyi ornektir, 4 yillik buyumeyi oldugundan 10 puan asagida gosterir bu yazilar, yanlis verilerden yanlis sonuclara ulasirlar, insanlarin beyinlerini bulandirirlar.

3. Ne yaptigimi ben de bilmiyorum yazilari. Bu tur yazilari genelde ekonomi muhabirleri yazarlar. Haberin icerigi ne olursa olsun abidik gubidik baslik atilan yazilar bunlara en guzel ornektir.

4. Ucle besin farkini bilmeyen yazilar. Milyonla milyari karistiran yazilar, a b'den buyuktur gibi matematiksel ifadelerin yanlis kullanildigi yazilar bu gruba girer.

5. Dort islemin yanlis kullanildigi yazilar. Ilkokul seviyesinde matematik bilmeyen universite mezunlari tarafindan yazilan yazilar bu gruba girer. Yuzde hesaplamasini bilmeyen muhasebeciler veya profesorlerin yazilarini ornek olarak verebiliriz.

6. Cahilim ama kose bende yazilari. Kel alaka istatistikler kullanarak yazilan yazilar bu gruba girer. Kapasite kullanim orani son 10 ayin en dusugu (bir yil oncesine gore oran artmistir oysa) seklinde yazilmis yazilar, ya da istihdamin oransal degisiminin sektorun buyume oraninin takip edilmesinde kullanilan yazilar bu gruba girerler. Her zaman diyoruz, bir macin sonucunu ogrenmek istiyorsaniz macin skoruna bakin, gidip de topa sahip olma yuzdesinden macin sonucunu tahmin etmeye veya insanlari yaniltmaya calismayin.

7. Kavramlarin karistirildigi yazilar. Enis Berberoglu'nun yaptigi gibi portfoyun degerindeki azalmayi hisselerin satilip yurtdisina "gizlice" kacirilmasi seklinde lanse edildigi yazilar bu gruba girer.

8. Dogru rakamlardan yanlis sonuclar cikarilan yazilar. Iste size bir ornek.

9. Yanlis yontemlerin kullanildigi yazilar. Teknik analiz kullanarak borsanin gidisinin tahmin edildigi yazilar bu gruba en guzel ornek. Yigit Bulut veya Yasar Erdinc bu konunun uzmanidirlar.

Buraya kadar yapilan siniflandirmalarin icerisindeki yazilar "Okuma seviyesinin altindaki" yazilardir, mizah olsun diye okumak istiyorsaniz o baska. Simdi bahsedecegimiz siniflandirmalar okuma seviyesindeki yazilar.

10. Dogru rakamlar ve dogru teoriler kullanilarak yanlis yorumlar yapilan yazilar. Krugman'in yazdigi yazi buna guzel bir ornek. Salih Neftci de mesela 2001 krizi sonrasinda borclar ve faizler cok yuksek, borcu cevirmemiz imkansiz, biran once balya balya para basarak veya borclari odemeyecegimizi ilan ederek bu isin icerisinden siyrilalim seklinde yazilar yazardi. Sonuclar yanlis olsa da yazilardaki dogruluk payi normal yazilarin cok uzerindedir.

11. Ekonomi Turk yazilari. Kargaya yavrusu sahan gorunurmus derler. Super analiz yapilan, dogru rakamlarin dogru yontemler kullanilarak analiz edildigi yazilar bu gruba girer. Bir kac tane kose yazarinin disinda bu kalitede yazi ureten yoktur aslinda guzel memleketim Turkiye'de.

Atladigim kategoriler kesin vardir, yorumlariniza gore yaziyi guncelleyecegim.

9 Yorum Var.:

Deniz dedi ki...

Bir de Deniz Gökçe kategorisi açın.Bu sitenin Deniz Gökçe ile abi orta aç, kafa vur ilişkisi de ilginç. Haftada 8 gün ekonomi artı spor yazan bu büyük insan hiç mi hata yapmıyor yahu.

http://sozluk.sourtimes.org/Default.asp?

Deniz dedi ki...

Eksi sozlukten ekonomi turk yazin, getir deyin 1 entry var.
Not: ben yazmadim.
Bu arada bu arada Uğur Gürses'i bu sitede öğrendim,sağlam bi kalemmiş.

Adsız dedi ki...

Bence eski Merkez Bankasi ust yoneticileri apayri bir klasmanda olmali. Yanlis anlasilmasin, ne AKP, ne de Durmus Yilmaz sempatizaniyim. Ancak, eski MB ust duzey yoneticilerinin dokturduklerini gorunce kendisine cidden aciyorum.
T'Pol

Blog Sahibi dedi ki...

Deniz Bey,

Siz de anlasilan eksi sozlukteki tanimi yazan kisi kadar tembelsiniz. Deniz Gokce'nin bir kategorisi var, blogda arama yapsaydiniz gorebilirdiniz. Neyse ben size linki vereyim:

http://ekonomiturk.blogspot.com/search/label/Deniz%20Gokce

Eski MB baskani Gazi Ercel'in de linki var:

http://ekonomiturk.blogspot.com/search/label/Gazi%20Ercel

Bu arada yazi degerlendirme kategorilerini kisi bazinda degil icerik bazinda olusturuyorum. Her kisinin her yazisi ayni nitelikte degil, cogu zaman sacmalayan birisi belki gun olur super bir yazi yazar, belli mi olur.

Not: Ugur Gurses de bizim ortamizi gogsunde yumusatip kalecinin uzanamayacagi koseye birakti. Daha adamin bir hatasini gormedim, ama nedense insanlar Ugur Gurses'le aramizdaki iliskiyi sorgulamiyor!

Adsız dedi ki...

bence 11. kategoriye Fatiy Özatay girmeliydi ama yine sizin yarısamaz!

Blog Sahibi dedi ki...

11 kategori icerisinde Fatih Ozatay da var, Ugur Gurses de.

Deniz dedi ki...

Uğur Gürses le aranızdaki ilişkinin seyrini ben biliyorum, ondan sorgulamıyorum.
Deniz Gökçe sizi köşesinde tanıttığı için, ona diğer yazarları yaptığınız sertlikte girmiyorsunuz.
Gökçe'ye gelince Erinç Yeldan hakkındaki şu yazısı
http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2004/12/11/yazarlar/yazarlar30.html
onun ne karakterde bir insan olduğunu gösteriyor. Ben bu yazıdan sonra Deniz Gökçe okumayı bıraktım.

Deniz dedi ki...

link
http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2004/12/11/yazarlar/yazarlar30.html

Adsız dedi ki...

Ugur Gurses de bizi kosesinde tanitti, onun hakkinda negatif bir yazi yazdigimi zannetmiyorum. Deniz Gokce hakkinda ise yazilmis negatif yazilarim mevcuttur.

Ekonomix