Sag ve Solun Ekonomi Gorusu Nedir?

Turk Standartlar Enstitusu veya Turk Dil Kurumu bu islerle ilgilenmiyor, sag ve solun ekonomi gorusunun ne oldugunu tanimlamak Toktamis Ates'e dusmus. Ben sahsen Sayin Ates'in yazilarini takip etmem, bir okuyucumuz mesaj atmis, soyle diyor:

"Katildigi bir acik oturumdan da bahsediyor. Sanirim karsisindaki kisi paradigmns of production ve paradigms of distribution'dan bahsetmis. Ama o da anlamayip gelir dagilimina indirgemis konuyu. Toktamis Ates surekli kavramlardan bahseder, sonra doner dolasir yine ayni yazilari yazar ve baskalarini kavramlari bilmemekle suclar. Halbuki cogu zaman kendisi yanlis degerlendirir kavramlari."

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Dedigim gibi sagcilarin ve solcularin ekonomik goruslerinin ne oldugu Kuran'da yazmiyor, acip bakabilecegimiz bir kaynak yok. O yuzden genel kabul goren tanimlari kullanarak aciklama yapacagim. Genellikle sagcilar ya serbest piyasa ekonomisini ya da arz yonlu iktisat (Iktisat nedir) anlayisina sahiptirler. Genellikle solcularin ne tur bir ekonomi anlayisina sahip oldugunu ben de tam kavrayabilmis degilim. Devleti ekonominin icerisine sokmayi ve gelirlerin mumkun oldugunca esit paylasilmasini savunurlar; zenginden alip yoksula vermeyi marifet sanirlar.

Toktamis Ates "Sol da, sağ kadar üretime önem verir; sağ da, dağıtım konusunda, sol kadar duyarlıdır." demis. Yanlis demis. Onem vermek demek uretimi maksimize etmek demek ise sol uretime onem vermez. Ama eger onem vermek demek lafta "biz uretime cok onem veriyoruz" demekse o zaman solcular da sagcilar kadar uretime onem verir. Dagitim konusuna gelince sagcilarin dagitim konusunda cok fazla kafa yorduklarini zannetmiyorum, serbest piyasa sistemi icerisinden fiyat mekanizmasi zaten verimli bir sekilde dagitim isini hallettigi icin devlet mudahalesine gerek yoktur. Ote yandan solcular gelir dagilimini nasil esitlestirebiliriz, zenginden nasil vergi toplayip yoksula dagitiriz (kendilerinde sosyal adaleti saglamaya calisiyorlar bu politikalarla) diye kafa yorarlar. Goruldugu uzere sag uretim, sol ise dagitim konusuna daha yatkindir.

O yuzden Toktamis Ates keske acik oturumda konusan kisiyi dinleseymis ve bu konuda bininci kez yazi yazmasa iyi olacakmis. kabahat onda da degil, kose yazarlari hergun hergun yazi yazmak zorunda birakildiklari icin mecburen anlamadiklari konularda yazi yazmak durumunda kaliyorlar. Bu nedenle de zaten kafasi karisik Turk halkinin kafasini iyice karistiriyorlar.

Neticede okuyucumuzun tespiti yerinde gorunuyor.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Biz de seçmen olarak bir 5 yıllıgına sag, sonraki 5 yıl icin sol iktidar secelim. İlk önce gelir artsın, sonra artan geliri sol hukumet adil dagıtsın.(not: Esitlik her zaman adalet degildir, Esitsizlik de her zaman meritokratik sonuclar vermez)

alkazar dedi ki...

Sorun dogustan gelenle edinilen seyler arasindaki savastir."Solcu" denen adam,toplum duzeltimcisi genellikle edinilmis niteliklerden yana savasir. Toplum insani sekiller bazilarini kotu isleri yapmasi icin bilgisiz cahil bazilarinida onlari yonetmesi icin bilgi ile doldurur."Sagci"denen adam icinse,tersine,dogustan gelen hersey,edinilense bir hictir.Bir yanda (kendisininde icinde bulundugu)yetenekli insanlar,ote yandaysa yasamdan hakettiklerini alan budalalar vardir.
Duygusal acidan solcunun tutumu bize daha sevimli gelsede bilimsel acidan,son derece karmasik olan,bir cok etkene dayanan insana dogustan gelenle edinileni ayirmak son derece guctur. Eger sagci hakliysa devletin ekonomiye mudahele etmemesi kisilerin poyansiyellerini disa vurmasi acisindan adilken solcuya gore kisilerin potansiyellerini disa vurmasi icin devletin gerekli duzenlemeleri yapmasi gerekmektedir cunku birileri iktidari onceden ele gecirmis digerlerine yasam hakki vermemekte diretmektedirler. Bu olmasi gereken sag-sol kavramidir. Toktamis Atesin herhangi bir cizgisi veya tutarli bir felsefi cizgisi yoktur kanimca. Bir entellektuelde degildir.