Emlak Fiyatlari Bundan Sonra Yukselir mi Duser mi Azalir mi Artar mi?

Biz emlak fiyatlarinin ve buna bagli olarak kiralarin dusuk oldugunu, uzun vadede gayrimenkul sektorunde fiyatlarin ve kiralarin enflasyonun uzerinde artacagini soyluyoruz. Bugunku gazetelerde bizim gorusumuzu en azindan kisa vadede destekleyen iki haber gorduk.

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Birinci haber Aksam gazetesinden. Aksam gerizekali bir baslik atmis ve "2006’da emlak satışları düştü" demis. Yazinin icerisinde ise "2006 yılında ise artış yüzde 1’de kaldı. Söz konusu yılda toplam satış değerindeki artış oranı yüzde 14,7 oldu. " Demek ki 2006 yilinda emlak satislari artmis, dusmemis. Esrar cekip cekip mi bu basliklari atiyorlar anlamis degilim. Neyse, enflasyonun %10 oldugunu goz onune alirsak gayrimenkul fiyatlarinin kabaca reel olarak %3-4 oraninda arttigini soyleyebiliriz. Buradaki veriler ne kadar guvenilir bilemiyoruz tabii ki, ancak yildan yila verilerin kalitesinde bir degisiklik olmadigini varsayarak bu sonuca ulasabiliyoruz. Buradan su sonucu cikarabiliriz, 2006 yilinda faiz artislari gayrimenkul sektorunun hizini onemli olcude azaltmistir ama yine de durduramamistir.

Ikinci haber Newsweek kaynakli Hurriyetten. Newsweek'in sitesinden arama yaptik ama Hurriyetin verdigi rakamlara ulasamadik, dogru oldugunu varsayalim. Newsweek neye dayanarak %25 artisi hesaplamis bilemiyorum. Ozellikle Turkiye'de bir gayrimenkul endeksi bile olmadigi gercegini goz onune alinca "sansayonel" davrandiklari sonucuna ulasiyorum. Ikincisi, bundan 10 sene once gayrimenkul fiyatlari her sene %70-80 artardi, o zamanlar hic haber olmazdik. (Ne demek istedigimi anladiniz umarim). Burada ortaya konulmasi gereken rakamlar reel artis rakamlaridir, nominal degil.

Yine de Istanbul'daki artis oraninin Turkiye ortalamasinin uzerinde oldugunu dusunursek 2006 yilindaki reel artisin %5-10 araliginda bir yerlerde oldugunu soyleyebiliriz diye dusunuyorum (muhtemelen %6-7 araliginda).

Insallah cin fikirli birisi cikip da "kira artislarini enflasyon ile sinirlayalim" gibisinden gerizekali bir teklifte bulunmaz; iki gundur bir delinin kuyuya attigi tasi cikarmaya ugrasiyoruz zaten.

0 Yorum Var.: