Deniz Gokce'ni Yazisi

20 yasindaki iktisat (Iktisat nedir) ogrencisi Deniz Gokce'ye uc ay once dolar aldim, deger kaybediyor, sizce bu durum surer mi diye sormus. Deniz Gokce hakli olarak cevap vermemis. Bize gelseydi biz cevabini verirdik. Cevap basit.

Babam sen harcamalarini dolar cinsinden mi yapiyorsun da dolar aliyorsun? Kimden aldin bu tavsiyeyi? Biz 7 Aralik tarihinde "dolar alin diyenlerin listesini" cikartmaya calismisiz. Paramizi ne yapalim sorusuna ise 5 Kasim 2006 tarihinde cevap vermisiz, arkadasimiz bizim yazdigimiz yaziyi okusaydi belki tahvile gecer ve uc bes kurus para kazanirdi. Olene ve olana care yok. Bundan sonra yapmasi gereken %22 faiz veren kisa vadeli tahvillere baliklama atlamaktir.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

Nasil ama, Guzin Abla gibi cevap yaziyorum!! O zaman hemen Deniz Gokce'nin problemine de cozum bulalim. Sayin Gokce diyor ki, duayen ekonomi yazarlari "bilerek" sacma sapan yorum yaziyor, ben bu kisilerin yazdiklarinin yanlis oldugunu bildiklerini biliyorum, yine de niye boyle bir sey yaptiklarini anlamiyorum.

Ben de bu konu uzerine uzun sure kafa patlattim, "art niyet mi cehalet mi" baslikli yazimizda bu konuya degindik. Nihayetinde benim buldugum cevap cok basit.

Herseyi anlamak zorunda degiliz, sizin kendi kosenizde bunlari gundeme getirmenizin maliyeti de yuksek olur, cok dusman kazanirsiniz. Biz burada, Ekonomi Turk blogunda, takma isimlerle yaziyoruz, kimin yalanci, kimin riyakar, kimin uckagitci oldugunu cumle aleme zaten ilan ediyoruz. Bize maliyeti fazla degil, zaten o yuzden bazen de kafa goz yara yara yazi yaziyoruz. O yuzden derim ki siz bu isi bize birakin. Hatta belki yan tarafa "Utanc Duvari" veya "Medyanin Laleleri" turu bir baslik acip bu kisileri sistematik bir sekilde ifsa ederiz. Kendi kendimi gaza da getirmis olabilirim ama aslinda bu hic de fena bir fikir degil, uzerinde bir iki gun dusuneyim, okuyucularin ve arkadaslarin da fikirlerini alayim, belki boyle bir baslik olusturmaya baslariz. Arkadaslar ne dersiniz, Medyanin Laleleri basligini baslatalim mi?

18 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

piyasanin ulubatli hasanlari listesini olusturmanizi oneriyor ve yigit bulutun liste basi adayligini acikliyorum.

Adsız dedi ki...

maili yazan arkadas borsa acilmadan burayi okursan kos dolarlari sat garanti bankasi hisselerini kap. bugun iyi bir hareket bekleniyor.

Adsız dedi ki...

Ben de en yağcı köşe yazarı kategorisinde Emre Alkin'i birinci sıra için öneriyorum. Kardeşim insan TİM Genel Sekreteri olabilir ama bunun için ihracattan sorumlu bakana bu kadar yağ yakmaya değer mi?
http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=12&yazitar=27.12.2006&yaziid=22770

Adsız dedi ki...

Symbiyosis halinde olanları da...
Örneğin: Erdal-Servet-Abdurrahman

Adsız dedi ki...

Bir dakika lütfen – Deniz (ve de ekonomix) aslında soruya cevap vermiş! Ne demiş? “Döviz alarak olası bir krize kendi katkısını da unutmamalı!” Yani, “sakın döviz alma, senin gibi döviz alanlar yüzünden kriz çıkabilir” demiş. Acaba bu “bazıları döviz al dediği ve insanlar da döviz aldığı için kriz çıkar” mantığının ne kadar absurd olduğunun farkında mısınız? Kriz sistem zayıf ve vulnerable olduğu için çıkar. Madem Türkiye’de konvertibilite var, herkes istediği para cinsinden asset’e yatırım yapar, kazanır ya da kaybeder. Mesela, pek çok arkadaşım uzun zamandır dolar’a karşı euro pozisyonu aldılar, güya 1.40-1.50’leri göreceklerdi, hala bekliyorlar. Kimse de onlara “aman dolar satma, sonra Amerikan ekonomisi krize girer” falan demedi.
“Medyanın Laleleri”ne gelirsek. Açıkçası bunun yerine medyada doğru düzgün yazı yazanlar listesi yapsak çok daha kısa olur. Fatih Özatay, Uğur Gürses, Hasan Ersel, Ege Cansen ve yukarıda eleştirmeme rağmen Deniz Gökçe dışında medyada tutarlı, aklı başında, insightful ekonomi yazısı yazan yok.

Adsız dedi ki...

medya lalelerinin teşhir edilmesi bence hareket getirecektir..bütün medyayı takip edemediğimiz için diğer cevherleri tanımak dinamizm getirir derim..

Blog Sahibi dedi ki...

Biz sahsen "sakin doviz alma kriz cikar" demiyoruz. Bizim dedigimiz krizi tahmin etmeye calisma, uzun vadede TL reel olarak deger kazanacaktir. Kumar oynamaya merakliysan git rulet oyna kazanma sansin daha fazla diyoruz.

Dolarin deger kazanmasini ben de herkesten daha cok istiyorum ama olmayacak duaya da amin dememi beklemeyin.

Adsız dedi ki...

bu memlekette deniz gokce kadar tutarsiz baska bir ekonomi yazari var midir bilmiyorum. madem bu siteyi kurmaktaki amaclarinizdan biri bazi insanlarin tutarsizliklarini gozonune sermek ve unutturmamak; 2001 krizinde Deniz Gokce'nin dustugu komik durumu unutmus olanlara iki tane link verecegim:

18 subat 2001 (4. paragrafa dikkat)

http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2001/02/18/yazarlar/yazarlar30.html

bunu yazan 4 gun sonra da sunu yazdi:

http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2001/02/22/yazarlar/yazarlar30.html

sondan bir onceki paragrafta soyle buyurmus buyugumuz, ekonomistimiz: "Türk milleti çok az küçük sayıda insan hariç, sorunu anlamıyor." mus! o az sayida insandan biri de kim? Deniz Gokce tabii..

bugun de Ege Cansen'e cevap vermis guya, demis ki:

Doğrusu çok şaşırdım. Mesela bir ülkede nominal büyüme yüzde 5 olsun. Enflasyon ise sıfır olsun. Reel büyüme kaçtır? Yuvarlak hesapla yüzde 5 değil mi? Ayrıca bu ülkede yatırım yapılıyor olabilir, verimlilik artışı gerçekleşiyor olabilir, işgücü büyüyor olabilir, yabancı sermaye doğrudan yatırıma geliyor olabilir. Bu nedenle “sıfır enflasyon”neden, “otomatikman”, “milli gelir artışı sıfıra yakın” anlamına gelir ki?


Ege Cansen zaten bir ulkede nominal buyume %5 iken enflasyon %0 olamaz demek istemisti. Deniz Gokce ise ona cevap yazarken soze "Mesela bir ülkede nominal büyüme yüzde 5 olsun. Enflasyon ise sıfır olsun." diye basliyor. Adam olmaz diyor iste. Yaniliyor olabilir ama Deniz Gokce'nin verdigi cevap midir yani?
Mesela ben Deniz Gokce'ye "kar yagarken ayni anda gunes cikmaz" desem, o da bana "Olur mu, diyelim ki kar yagarken ayni anda gunes de cikti" diye cevap verecek ve benim dedigimi curuttugunu zannedecek.
Alternatif Deniz Gokce yazilari adi altinda bir mizah kitabi yazilabilir pekala...
cuneydyasin

Adsız dedi ki...

Çok ayıp...

ekoturka dedi ki...

"Laleler" konusu, kişilik haklarını ezme halini alabilir. Bu yüzden, iyileri konuşmak daha doğru olmaz mı ?

Adsız dedi ki...

başlangıçta, tüm ekonomi yazarlarına 100 kredi verilmesi, ve her "suç üstünde" yakalandıklarında ekonomi türkün yazarları tarafından (nesnel olacağınızı biliyoruz)notları düşülsün. kara koyun ak koyun kimmiş bir kez daha ortaya çıksın. puanı ilk sıfırlayan altın lale ödülünü alsın. gerçi bir günde bile o ödülü alacak bir çok aday var ama , değerlendirme ekonomitürkün!!!

Adsız dedi ki...

yazılan yorumları toplayınca da benim görüşüm ortaya cıkıyor bencede hem iyileri hemde sizin tabirinizle "laleleri" yazalım.

biraz magazin vari olacak ama mesela in ve out lar buda bir arkadasın 100 üzerinden puanlama sistemiyle olabilir .

böylece hem okunası yazarları hemde okunup gülünesi yazarları tespit etmiş oluruz.

lale ismi yerine ise biraz daha ılımlı ve mizahi bir şey gelebilir.

Adsız dedi ki...

http://www.ntvmsnbc.com/news/396639.asp

Adsız dedi ki...

kalite düşmez mi?

V.AYVALI

ekoturka dedi ki...

http://ekoturka.blogspot.com/2007/01/yabanclardan-otlanan-nankr-milliyetiler.html

Bizde bu konuya dikkat çektik !

Adsız dedi ki...

100 kredi verimesi önerisini ortaya atmış biri olarak şunu da belirtmeliyimki, sizin değerlendirmelrinizin de mutlak nesnel olamayacağını ortaya koymak gerek.kırdığınız puanların gerekçesi commentlerle check and balance etme imkanının(böylece sizinde başlangıçtaki 100 krediniz zamanla düşebilir veya sabit durabilir)gerekliliği aşikar. belirli bir süre(ekonomitürkün insiyatifinde) devam edecek bu kredilendirme sonucunda eğer ekonomitürkün yazar(ları)nın kredisi 100 ise altın lale ödülünü alan kişilere bir haksızlık-hakaret yapılmadığı da ortaya çıkmış olacaktır. haa bu arada commentleri yazanların, aynen Ekonomixin belirttiği gibi, isimleri-cisimleri gizli oldukları için bir sorumluluk taşımadıklarını iddia etmek işin kolaycılık tarafıdır.

Blog Sahibi dedi ki...

"Basindan Inciler" basligi altinda topladim yazarlara yaptigimiz elestirileri. Siralama olayina veya Yilin Lalesi olayina gitmedim simdilik, belki daha sonra.

Yazdigimiz olumlu yazilari da eklemeye calistim ama genelde elestirmeyi sectigimizden bu yazilardan cok yok.

Adsız dedi ki...

Basından İnciler Hayırlı Olsun.. Bu yenilik başka yeniliklerin habercisi olur inşallah( ekonomiturk okurlarının daha aktif oldugu bir yazı sistemi )