Hukumetin Yumusak Karni

AKP hukumetinin en sevmedigim yonu kayitdisi ve vergi kacakciligi konularinda hemen hemen hic bir sey yapamamis olmasidir. Kati maliye politikalarini destekliyorum ama kayitdisi konusunda yol katetmis olsalardi her sey cok daha guzel olabilirdi. Kayitdisinin ve vergi kacakciliginin onune gecmek gercekten de cok mu zor?

Ulkedeki vergi mukellefinin sayisi 1.366.000 imis ve bunlarin 1.121.000 tanesi asgari ucretin altinda gelir elde ettiklerini beyan etmisler. Simdi burada grafik cizmeye, matematiksel islem yapmaya falan gerek yok. 10 yasindaki cocuga soyleseniz bu rakamlari bu adamlarin vergi kacirdigini size soyler. Bu konu uzerinde 20 saniye brainstorming (beyin firtinasi) yaptiktan sonra su cozumleri oneriyoruz.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

Birincisi, vergi mukelleflerine kar yapsinlar yapmasinlar asgari 3000 YTL'lik vergi getirilir, eger bu miktardan daha fazla vergi tekabul ediyorsa tekabul eden vergiyi oderler. Gercekten para kaybeden mukellefler uzun sure dayanamaz ve kepenk kapatir, oyle de olmasi lazim zaten.

Ikincisi, bu ulkede 2.2 milyon devlet memuru var. Demek ki vergi mukellefi basina 1.6 devlet memuru dusuyormus. Maliye bakanliginin 30000 kisilik bir kadrosu var, bunlarin 10000 tanesi universite mezunu imis. Uc tane agaci olan ulkemizdeki Cevre ve Orman Bakanligindaki Sube Mudur sayisi bile (calisanlarini saymiyorum) Maliye Bakanliginin kadrolarindan daha fazla!!! Cok mu zor devlette uretkenligi arttirmak ve kaynaklari etkin bir sekilde kullanmak? Orman Bakanliginda calisanlarin yarisini Maliye Bakanligina kaydirsak kimsenin ruhu bile duymaz. Detaya girmeyeyim, anladiniz siz ne demek istedigimi!

Cezalari anormal derecede artirip, ayni zamanda denetimleri de arttirirsaniz kayitdisinin onemli miktarini ortadan kaldirirsiniz. Domatesin fiyati yukari cikinca vatandas buna nasil cevap veriyor? Ya hic domates almiyor, ya da normalde aldigindan daha az aliyor; en azindan Anadolu Ajansi oyle diyor. Ayni sey kayitdisi icin de gecerli.

Ben 20 saniyelik beyon firtinasi sonucunda 3 tane cozum urettim, devletin basindakiler 4 yildir dogru durust bir cozum uretemediler maalesef. Bana sorarsaniz hukumetin zayif noktasi burasidir, bu konuda sinifta kalmistir. Bence hukumetin ikinci zayif noktasi da 2006 yilinda harcamalari reel olarak arttirmasi ve 2007 yilinda da bu trende devam edecegi sozunu (2007 butcesi) vermis olmasidir.

Yine de Sezar'in hakkini Sezar'a verelim. Hukumette baska bir parti olsaydi AKP'nin gosterdiginden daha iyi bir yonetim gostermezdi diye dusunuyorum. Ben AKP'nin notunu 100 uzerinde 70 veriyorum; diger partilerden (en az %5 oy alma potansiyeli olan partileri kastediyorum) hicbirisine 50'nin uzerinde not vermezdim. Bunu da belirteyim.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Çevre ve Orman Bakanalığı ile ilgili yorumunuza Erzurmdan bir örnekle katılayım. Orman Bölge Müdürlüğü'nün Erzurumdaki çalışanlarının herbirine inanın bitane bile ağaç düşmez. 7 şube müdürü var. Bu adamlar burda ne yapıyor neyi koruyor anlamıyorum. Erzurumda orman falan yok.

Adsız dedi ki...

AKP nin tezkere'yi geçirememesi bile tek başına büyük bir başarısızlıktır..bugün vahim sonuçları ortaya çıkmıştır.Bence pek bir başarı yok ortada..

Adsız dedi ki...

"kayıt dışı" kelimesini literatüre kazandıran sayın hocam "prof. dr. osman altuğ" ki istesem bundan telif bile alabilirim dedi. ayrıca kendisi erbakan dönemindeki denk bütçenin mimarı ve havuz sistemiyle ekonomi yönetme politikalarının fikir babasıdır. Kendisinin yaklaşık bir ay önce "kayıt dışı ekonomi ve kalkınma" seminerinde bu işlerin sizin dediğiniz tarzda 20 saniyelik beyin fırtınaları ile değil 20 30 yıllık mücadele sonucunda olması gerektiğini söyledi. hükümeti savunmuyorum bu konuda çünkü bizatihi ali babacan "kayıt dışına yenildik" demiştir. aslında çok büyük bir gerçeğide belirtmiştir. yani kayıt dışılık artık çığrından çıkmıştır.

yine osman altuğ hocamın kayıt dışılık ile mücadeleden bahsederken şu örneği verdi.

amerikada başkanlar yada başkan adayları halka sayın vergi mükellefleri diye hitap ederken birde sayın vatandasım kardaşım gibi yağlamalar ile hitab ediyoruz. onlar daha en bastan işi vergiye bağlıyorlar bizde ise oy almanın en büyük yollarından biri vergiyi azaltmak olabildiğince vatandasın elinin cebibe gitmesine engel olmaktadır buda oy olarak bize geri dönecektir.

sözüm ona benim 20 saniyelik beyin fırtınamdan da şu çıktı bir parti gelse iktidar olsa vergiyi şuyu buyu halletse halkla ve iş dünyası ile çakışsa ekonomiyi düzlüğe çıkarsa ve sonraki ilk seçimde barajın altında kalsa.
???

Blog Sahibi dedi ki...

Demek ki bu kayit disi meselesi senin hocanin basinin altindan cikmis!! Problemin nedenini bulmak cozumun yarisidir derler!!

Bizim onerdigimiz cozumler 20 saniyede ortaya cikti ama uygulamasi yillar surer. Yine de 20-30 yil surecegini zannetmem, carpik kentlesmeden bahsetmiyoruz, kayitdisindan bahsediyoruz. Meselenin ozu kanunlarin uygulanmasidir.

Vergi meselesine gelince, ben de vergilerin azaltilmasindan yanayim. Ama harcamalari azalttiktan sonra vergileri azaltacaksiniz, oyle durduk yere vergileri azaltirsaniz gelecekte cok daha fazlasini toplamak zorunda kalirsiniz (bilesik faiz meselesi).

Adsız dedi ki...

çarpık kentleşme ve kayıt dışılık arasındaki yorumunuz benim acımdan tam tersi olarak işliyor yani çarpık kentleşme de herşey ortadadır sorun bellidir hatta sorunun aslı "belli olmasıdır" ancak kayıt dısılıkta belli olmayan bir seyle mücadele etmek zorundayız. siz daha iyi bilirsiniz ama kayıt dışılık la mücadele çarpık kentleşme ile mücadeleden daha zor. hem çarpık kentleşmede gariban gece kondu sahibini karşına alıyorsun ama kayıt dışılıkta koskoca işadamlarını hemde kelli felli iş adamlarını.

örnek verelim hemen :) mesela acarkent olayını duymuştursunuz sonuçta belli bir manada çarpık kentleşme sayılır ama mücadelesi bir hafta falan sürdü biraz sansasyon olur gibi olsada yıkım kararı cıktı. ama kayıt dışılıkta ne oldu?

yani aynı hükümetin orman bakanı işini yapıyor yada yapabiliyor. ekonomiden sorumlu bakanları yapmıyor yapamıyor.

yorum sizin.