Kisirlik ve Yumurta Piyasasi

Gectigimiz gunlerde "organ piyasasinin" gerekliligi uzerine bir yazi yazmistik. Marka meraki uzerine soz verdigimiz yazi ise hala aklimizda. Bugun bu iki konuyla baglantili bir yazi yazacagiz. Sabah Gazetesinden Belcicek Pamir yazisinda su ifadeleri gundeme getirmis:

"KKTC'deki kliniğinde 64 yaşında bir Türk kadına doğum yaptırarak gündeme gelen Dr. Halil İbrahim Tekin: "Yılda 1000 aileyi çocuk sahibi yapıyoruz. Bunun yüzde 70'i Türk. En koyu tenli aileler bile sarışın mavi gözlü, zeki çocuk istiyor. Çocuğun kendilerinden uzun olmasını isteyen de var." "

Demek ki Turklerdeki marka meraki sadece Nike, Adidas, Nine West, vs. ile sinirli degil. Uzun boy, sari sac ve mavi goz de Turkiye'de bir marka. Bu bir cok alanda kendini begenmis Turklerin bir cesit asagilik kompleksinin sonucudur diyebilirsin, ama ben sosyolog degilim ve bu konuyu sosyologlara birakiyorum. Benim vurgulamak istedigim nokta insanlarin "yumurta" (bebegin kadindan gelen kismi) ve "sperm" ticaretini ahlakdisi bulmamalari, ama olenlerden yasayan hastalara organ satisini ahlakdisi bulmalari. Bunu da sosyologlara veya Patrik Bartholomeus'a veya Yasar Nuri Ozturk'e birakiyorum. (gerci Turkiye'de bunun ticareti hala yasak ama)

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Benim asil konusmak istedigim konu "yumurta" piyasasi. Bu isin piyasasi mi olur demeyin. Neticede bir kadinda iki tane bobrek var ama ikiden fazla yumurta var, o yuzden fiyatlarin dusuk olmasini beklersiniz degil mi?. Once size bunun Amerika'daki piyasasindan bahsedeyim. Reuters'dan Sue Ziddler imzali yazida Amerika'da bir adet yumurtanin fiyatinin gecmisteki $2500 degerinden simdi $35000'a kadar yukseldigi belirtiliyor. Fiyatlar niye yukselmis peki? Gecmiste caresiz durumda olan insanlar kaliteden cok miktar konusuna odaklanmislardi, yani eskiden tuketici (bilimsel olarka biz bu kisilere gercekten de tuketici veya musteri diyoruz) acisindan bir yumurtanin diger yumurtadan fazla bir farki yoktu. Ancak gunumuzde kalite kavrami on plana cikmis durumda. Yumurta'nin kalitesi nasil belirlenir?

Kolay, yumurta saticisinda irsi hastaliklarin olmamasi, fiziksel olarak cekici olmalari ve zeki olmalari, sigara ve icki gibi zararli aliskanliklarinin olmamasi, vs.. Aranan ozelliklerin tamamini icinde barindaran kadin sayisi gercekten cok az oldugu icin arz talep dengesizliginden oturu fiyatlar $35000'ler seviyesine kadar yukselmis.

Bu yazida devletin bu ise el atmasini istemeyecegim. Bu sefer ozel tesebbusun devlet engellerini nasil asacagi konusuna deginecegim. Turk halkinin mavi gozlu cocuklara ilgisini goz onune alirsak, saticilarin Rusya ve Beyaz Rusya'dan tedarik edilecegini soyleyebilirim. Ozellikle Beyaz Rusya yoksul bir ulke oldugu icin ve Kuzey Avrupalilarla da karistiklari icin Turk tuketicilerin tercihlerine uygun nitelikler tasimaktalar, hem de dusuk maliyete. Turkiye'de ise reklam yapmak hala cok ucuz oldugu icin gazete ve televizyonlara reklam vererek yine dusuk bir ucrete tuketicilere ulasmak zor olmayacaktir. Yumurta ticaret ve naklinin yasal oldugu bir ulkede bir klinik acip Turklere yaklasik $10000 gibi bir ucrete sari sacli mavi gozlu yumurta satisi gerceklestirilerek "alan memnun satan memnun" bir ticaret islemi gerceklestirilir. Dr. Halil Ibrahim Tekin gibi yilda 1000 hastaniz var ise senelik cironuz 10 milyon dolara ulasabilir ve Fenerbahceli Alex De Souza'dan daha fazla parayi bir senede kazanabilirsiniz. O yuzden ille de cocugunuzu futbolcu yapmak icin ugrasmayin, zengin olmanin baska yollari da var.

Yasal Uyari: Biz bunu bir tavsiye ya da is teklifi olarak yapmiyoruz, sadece merakli okuyucularimizin ekonomi (ekonomi nedir?) bilgisini genisletmek icin bir ornek olarak sunuyoruz.

0 Yorum Var.: