Ben de her beyaz Türk gibi hayatima 'sosyalist' olarak basladim. Ancak geçen süre içinde edindigim bilgiler ve yasadigim tecrübeler beni degistirdi. Su anda farkli bir pozisyonda bulunmakla; birakin utanmayi insan olmanin geregini yerine getirdigimi düsünüyorum. Dogaya bakin. Degisime ayak uyduramayanlar eleniyor. Insan, aklini kullanip degisime daha hizli ayak uydurabildigi için dünyayi istila edebildi. Sabit kalabilmeniz için beyninizin çalismasini durdurmaniz gerekir. Ancak bunu 'basarirsaniz' yokolmaya da hazir olun.
Fakat öte yandan Einstein'in görecelilik kurami derki: Hiç bir sey isik hizini geçemez. Tercümesi sudur: Uzay-zaman boyutlarinda X koordinatlarindan Y koordinatlarina hareket edebilirsiniz ama her iki pozisyonu AYNI ANDA isgal edemessiniz. Üstelik insanin deviniminden söz ettigimizde 'isik hizi' na yaklasmasi bile söz konusu olamaz. Her pozisyonun, sahip olana getirdigi avantaj ve dezavantajlar kümesi bulunur. Bir taraftan pozisyonunuzun avantajlarindan yararlanirken öbür taraftan dezavantajlarindan kaçamassiniz. X'deyseniz, bir gün yataktan kalkip aniden Y'ye, isinize geldiginde de X'e geçemesiniz. Yaptigiz sey kafa karisikligindan baska sonuç dogurmaz.
Swap Nedir Deflasyon Nedir Bono Nedir? Reeskont Nedir Ekonomi Nedir Enflasyon Nedir
Özel olarak hiç kimseyi kastetmeden sunu söylüyorum: Degisebilirsiniz, ama tutarsiz olmadan ve geçmisle hesaplasmayi ihmal etmeden. Ben 'liberalim' diyorsaniz, isinize geldiginde sosyal demokratliga terfi edip daha sonra isik hizini asarak geri dönemessiniz. Küresellesmeyi savunuyorsaniz ayni anda ulusalciligin avantajlarindan yararlanamassiniz. Bir taraftan 'Serbest piyasanin' nimetlerini anlatirken öbür taraftan kamu kurumlarinin fiyatlara müdahale etmemekle suçlayamassiniz. Enflasyonla mücadeleyi hararetle destekleyip, enflasyon düstügünde de 'kardesim niye enflasyonu düsürüyorsun' diyemessiniz. Dezavantajlarindan kaçtiginiz oranda avantajlariniz da elinizden kayip gider. Inandirciliginizi kaybedersiniz.
ahmet çavusoglu
Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
15 Yorum Var.:
Sanırım birileri Ahmet Bey'i geçimişini unutmakla suçladı. Kim yaptı bilemiyorum ama Ahmet Bey'e katılıyorum. Zaman içinde birşeyler öğrenip, fikirlerimizi değiştirmekten daha doğal ne olabilir?
Enflasyonla mücadeleyi hararetle destekleyip, enflasyon düstügünde de 'kardesim niye enflasyonu düsürüyorsun' diyemessiniz.
Sorun enflasyonun düşmesinde değil, düşürülme şeklinde. "Sıcak parayı içeri bas, döviz düşsün" formülünü yanlış ve zararlı buluyorum. Dış satım çekişli bir büyüme sonucu da enflasyon pekala düşürülebilir. Ancak IMF bu opsiyonu aklımıza getirmemizi bile istemiyor. Çünkü o zaman "yabancı sermayeye muhtaç" bir halde olmayacağız.
recep dostum, konuyu takip edemiyorsun.
Ahmet Bey, yalnız bu dediğiniz Einstein'in görecelilik kuramı değil Aristo mantığının temel önermelerinden biri olsa gerek.
İşe Einstein'ı uzay-zamanı falan karıştırmasanız argümanınızı savunma açısından daha faydalı olur kanaatindeyim.
Ayna anda iki farkli pozisyonda bulunamazsiniz, fakat sentez yapabilirsiniz. Cünkü her ideoloji gercegin bir kesitini gorur, buyuk resmi gormek icin at gozluklerini cikarmak gerekir.
The time has come for closing books and
long last looks must end.
And as I leave I know that I am leaving
my best friend. A friend
who taught me right from wrong and
weak from strong, that's a lot to
learn. What what can I give you in return?
sayın gurese....
Tez, antitez, sentez....
Sonra da "Tek Yol Devrim" di mi?
Ha ha ha!
Derler ya şişede durduğu gibi durmaz. Bu fikirler de kitapta durduğu gibi durmuyor.
Sevgiyle,
Baris
Sayın Gürese,
"Tek yol yüksek faiz!"
Şişede de güzel durur, bilançoda da.
Sonunda "Ekonomi Turk"lüğünüzü yaptınız valla... Hay siz çok yaşayın.
Baris malesef bu tez sentez olayı hakkında hiç birşey bilmiyorsun. sadece kulagina hos gelen bir slogan takilmis diline. Ben asil tek yol devrimcileri elestirdim ama senin plak takili bi yere :)
Sayın anonymous,
Bir "Hegelyanımız" eksikti, siz geldiniz o da tamam. En iyisini bilirsiniz.
Bol devrimler. Pardon bol sentezler.
Sevgiyle,
Baris
Sevgili Barış,
Ben evden işe gider ve işten eve gelirken en az 6-7 devrime (*) şahit oluyorum (e.g. taxilerin EGO duraklarına dalış devrimleri, yayaların yeşil yanmadan karşıya geçiş devrimleri, ilah...). Yani devrimsiz günümüz geçmiyor. Bir, evet sadece bir gün devrim-perhizi yapabilsek çok şey değişecek bu ülkede, ama gel de anlat...
İmza: O Hegelci dediğin...
Sen eksik olma Baris.
bütün görüs bildiren arkadaslara tesekkür ederim.
şunu sonradan farkettim; bugünlerde her genç beyaz türk illede işe 'sosyalistlikle' baslamiyor. ben 20 sene öncesinden bahsediyorum. o zamanlarin 'gelenegi' bu şekildeydi. ögrendigime göre bugünlerde gelenek 'biraz' farkliymis.
yeni degil, 23 Ocak 2006'da yazdigim bir yaziydi. liberallikle nemalanan çok ünlü bir iktisatçinin, sikiştiginda sermaye hareketlerini sinirlamayi savunmasi ve bir süren sonra da tekrar liberallikten aynen devam etmesini elestirmek amaciyla kaleme alinmistir. aslinda bu tür 'hareketleri' yalnizca o yapmiyor. benzeri davranislari gösteren sayisi az da olsa baska yazarlar da var.
einstein'i neden karistiriyorum ? işe biraz renk ve belkide espri katmak için. fazlasi degil. ayrica konu bana, bir insanin durdugu yerde ayni anda iki sey olmasindan çok, hizla bir 'kamptan' digerine gitmesi ve daha sonra ayni hizla (isik hizini bile yolda birakir sekilde) geri dönmesini daha çok çagriştirdigi için görelilik ihlali gibi geldi.
fakat izin verirseniz bu konuyu 'simdilik' bir kenara birakmak istiyorum. yeni bir yaziyla daha sicak tartismalar yapabiliriz.
ahmet çavusoglu
liberallikle nemalanan çok ünlü bir iktisatçinin, sikiştiginda sermaye hareketlerini sinirlamayi savunmasi ve bir süren sonra da tekrar liberallikten aynen devam etmesini elestirmek amaciyla kaleme alinmistir.
Ah Ahmet Bey, ah, yine anılarımı depreştirdiniz.
Kurlar aşağı giderken, "dalgalı kur var, kimse Merkez Bankası'na telkin vermesin" diyenler, Mayıs-Haziran döneminde kurlar yukarı giderken, MB ucuz döviz satsın, müdahele etsin, faizi attırsın, beklenti şu, beklenti bu" diye yırtınmamışlar mıydı?
Ah şu anılar yok mu, hafızalardan bir türlü silinmiyor.
Bir de "sermaye bulmak için yüksek faiz vermeliyiz" derken, "yüksek faizin, kurların dolaylı kontrolü için kullanılmaması gerekir" diyen bir tür var ki ona hiç girmeyelim.
Yorum Gönder