Kredi Karti Borclularinin Borclari

Bankalar ne yaparsa yapsin bir turlu ekonomi gazetecilerine yaranmayi basaramiyor. Onceleri bankalari acgozlulukle sucluyorlardi, insanlari kredi karti denen illete (uyusturucu gibi) alistirip ondan sonra da yuksek faizlerle insanlarin kanini somuruyor diye. TBMM'de calisan polis kredi kartiyla paralari harcadiktan sonra odeyemedigi icin tuketiciyi korumak icin kanun bile cikardilar. Bu kanun kapsaminda kredi karti borclularinin borclari cok yukselmesin diye ve faize cok fazla para odemesinler diye her ay odemesi gereken minimum miktari toplam borcun %10'undan %20'e yukselttiler. Simdi kanunu uygulamaya geldi.

Sunu belirtelim ki bankalar icin karli olan sistem tuketicinin her ay cok dusuk miktarlarda odeme yapmasi ve tuketicinin borcunun faizle birlikte katlanarak buyumesidir. Amerika'da kredi karti veren bankalar musterileri cekebilmek icin ilk senesi %0 faizle kredi karti veriyorlar. Yani isterseniz bir bankadan 1 senelik sifir faizli $10,000'lik kredi alabilirsiniz (tabii kredi skorunuz yeterince yuksek ise). Bankalarin beklentisi bir sene sonunda sizin borcunuzun tamamini kapatmayacaginiz ve cogu zaman %12'in uzerinde seyreden yuksek faizden odemelerinize devam etmeniz.

Simdi bankalar yeni kanunun yukumluluklerini yerine getirmek icin minimum odeme miktarini kademeli olarak yukseltme yoluna gitmisler. Bence iyi niyetlerinden boyle yapiyorlar, ben olsam ticari olarak boyle bir sey yapmazdim. Yine de yaranilmasi mumkun olmayan ekonomi gazetecileri bu durumdan bile sikayet edecek bir nokta cikarmislar. Hurriyet soyle diyor:

"Bankaların 23 Ağustos’u beklemeden asgari tutar oranında artırıma gitmesi, özellikle bazı tüketici derneklerince eleştiriliyor. Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser’in bu konudaki tepkisi, bazı bankaların kanunlarda açık ve net olarak belirtilen hükümleri işine geldiği gibi yorumlayarak tüketiciyi mağdur ettiği yönünde. Bankaların savunması ise, "Birden bire iki katına çıkarmak yerine, kart kullanıcısı alıştıra alıştıra yeni uygulamaya geçirmek." Yüzde 20’lik oranın pek çok kart kullanıcısını zorlayacağını belirten bankacılar, kademeli geçişin müşterilerinin aylık ödeme planlarını yeniden düzenlemesine yardımcı olacağını düşünüyor."

Swap Nedir    Deflasyon Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Ekonomi Nedir    Enflasyon Nedir

Ben hukumet uyelerini sabirlarindan dolayi tebrik etmek istiyorum, "ortalama" bir Turk vatandasi hukumet uyesi olsa bu gazetecilere, oda baskanlarina ve bu yazida gundeme getirdigimiz Tuketici Haklari Merkezi Genel Baskani Omer Keser'e ya ucan tekme atardi, ya da Fatih Terim'in futbolcuyken Adana Demirspor macinda attigi gibi bir kafa. Omer Keser bilmiyor ama kredi karti kullaniminin da bir adabi vardir. Ay icerisinde kullanirsiniz ve ay sonunda odeme yapmaniz gerektigi zaman borcunuzun %10'unu degil, %20'sini degil, %100'unu odersiniz. Boylece malak gibi aylik %4 civarinda faiz odemezsiniz. Kredi kartinin borcunu ay sonunda odeyecek durumda degilseniz bastan kullanmayacaksiniz o karti. Bu kadar basit.

Sayin Keser ve arkadaslari oturup kredi karti kullanicilarini egiteceklerine adamlarin borc batagina daha da saplanmalari icin kampanya yapiyorlar. Ne demisler, klavuzu karga olanin burnu ... kurtulmaz.

Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar

3 Yorum Var.:

Müzmin Anonim dedi ki...

Sunu belirtelim ki bankalar icin karli olan sistem tuketicinin her ay cok dusuk miktarlarda odeme yapmasi ve tuketicinin borcunun faizle birlikte katlanarak buyumesidir.

Baktiginizi tahmin ettigim yerden, ne demek istediginizi anliyorum; ama, baktiginiz yerle hemfiki roldugumu soyleyemem..

Bankalari, sadece ticari amacli bir kurulus olarak gorsek bile, sizin yaklasiminizi cok yerinde bulmuyorum --isin dogrusu, sizin yaklasiminizi bankalarin cogu da paylasiyor :)

Kisa vadede karli olacagi dogru da, orta ve uzun vadede zararli.

[Unless you subscribe to the maxim that a sucker is born every minute --and, unfortunately and apparently it does.. :) ]

Musteri memnuniyeti filan gibi seylerin gume gitmesi bir yana, surekli artan muflis musteriler de bankanin gelecegine pozitif bir katki sayilmaz.

Fakat, buyuk resim daha onemli.

Plastik para basmak iyi bir sey... ticareti canlandirir.. Ama, birer iyimser 'malak' surusu halinde yola cikanlar kisa zamanda iflah olmaz muflis ve kotumserlere donusuyorsa, bunun genel anlamda ticarete de pek faydasi yok --bence.

Bankalar bakkallar gibi degil, malum. Ekonomiyi sirf bankalarin cikarina uyacak sekilde dusunemeyiz. Dusunmemeliyiz.

Nasil diyeyim, adabiyla edebiyle kar etmeleri baska bir sey, ama, musteri zaaflarini kullanmalari bambaska bir sey..

Kredi kartlari sozkonusu oldugunda, bankalarin adabi ve edebi bir yana koyduklarini dusunuyorum.

[Yazilarinizi zevkle, keyifle okuyorum. Itirazlarimi da ayni sekilde yaptigimi bilmenizi isterim :) ]

Adsız dedi ki...

"malak gibi" ifadesi çok güzel oturmuş. ben de ayzsam aynısını yazardım. bravo.

Blog Sahibi dedi ki...

Tuketicilerin anlayamadigi bir sey var: degisik finansal enstrumanlarin degisik fonksiyonlari vardir. Kredi karti bankadan kredi alma araci degildir. Kredi karti nakit tasimamak icin tasarlanmis bir aractir. Alisverise gidersiniz, begendiginiz bir sey olur, yaninizda yeterince paraniz yoktur, kredi kartini verirsiniz, oderseniz. Veya yabanci bir ulkedesinizdir, yerel paraniz yoktur, cikarir kredi kartinizla (Visa, Mastercard) odeme yaparsiniz. Ay sonu geldiginde kredi karti borcunuzun tamamini odersiniz.

Araba alacaksiniz, 1500 YTL pesinat istiyorlar, elinizde yok bu para, kredi kartinizdan cekip ODEMEZSINIZ. Oderseniz caniniz yanar. Ekonominin "e"sinden anlamayan insanlar cikip astronomik faizleri vs. elestiriyor. Bu Galatasaray'in kalecisi Mondragon'u forvetle birlikte hucuma surup akabinde kontra ataktan gol yedikten sonra Mondragon'u elestirmek gibi bir sey. Adam kaleci, sen adami forvet olarak kullanirsan istedigin randimani elde edemezsiz tabii ki.

Ben bankalari suclamiyorum, bankalar da sonucunda risk aliyorlar; musterilerinin bir bolumu aldiklari kredileri hic bir zaman geri odemeyecek, ya da isguzar bir hukumet cikip tuketicilerin bankalara olan borcunu "affedecek". Adamlar da bu risklere karsi kendilerini korumak icin %4, %5 aylik faizi tabii ki isletirler.

Oyunun kurallari basindan herkesce biliniyorsa bence sorun yoktur, devlet mudahalesine de, denetcilere de gerek yoktur.