Ege Cansen Hala Ekonomiden Anlamiyor

Ege Cansen hakkinda 5 senedir burada yazi yaziyoruz. Onca isim gucum arasinda bir okuyucumuz Ege Cansen'in cari acik konusundaki son cahil yorumlarini gonderince dayanamadim yine bir yazi yazmaya karar verdim. Ege Cansen sunlari soylemis:
50 dolar cent artı 50 Euro cent eşittir 2.40 TL düzeyi, benim hesaplarıma göre “denge kuru” gibi durmaktadır. 2011 yılında ulaşılacak bu düzey, 2012 yılında da yüzde 4 kadar artarsa, cari açığımız iki yıl sonra milli gelirimizin yüzde 3’ü seviyesine inebilir.
...Cari açığın kök sebebi, döviz fiyatlarının düşük olmasıdır. Bunun dışında söylenen: yok efendim, ulusal tasarruf oranımız düşüktür veya maalesef enerjide dışa bağımlıyız, petrol faturamız çok yüksek gibi sebepler sıralamak “gerçekle yüzleşmemek için” için mazeret yaratma gayretleridir.
Ben cahil insanlardan korkmam. Cahil adam cahil oldugunu bilir, bilmedigi konularda yorum yapmaz. Bilmedigi konularda yorum yapan cahil adamlari da diger insanlar dikkate almaz cunku bunlarin cahil oldugu bilinir. Benim korkum yari-cahil insanlardir. Bu insanlar cahil olduklarini bilmezler, anlamadiklari konularda da yorum yaparlar. Diger insanlar da bu okumus ama cahil olan yari-cahilleri isi bilen adamlardan ayirt edemez. O yuzden de yari-cahil adamlarin sozlerini dikkate alirlar. Hele hele bu yari-cahil insanlarin medyada bir de koseleri varsa ulkeye verecekleri zararin haddi hesabi yoktur.
Ege Cansen'e donelim. Ege Cansen hesap yaptim, Turk lirasinin yarim dolar yarim avro doviz sepetine karsi 2,40 degeri denge degeridir diyor. Biz soyleyelim, Ege Cansen'in bir hesap falan yaptigi yok, direkt iskembeden sallamis. Iskembeden sallamamissa toplama cikarma yaparken hata yapmistir (adam gibi ekonometrik bir calisma yaptigini zannetmeyin). Kabaca Ege Cansen bu sene icerisinde Amerikan dolarinin simdiki seviyesinin yaklasik %20 yukarisina ulasacagini soyluyor. Yani 5 ay icerisinde 1 Amerikan dolari = 2 TL olacaktir ve 2012 senesinde de bu seviyede seyredip 2.1 seviyesine ulasacaktir diyor. Bu tahminin neden yanlis cikacagini anlatacak vaktim yok simdi. Ama sunu soyleyebilirim ki Ege Cansen tahminine bu kadar guveniyorsa kendisiyle 10 BIN TL'LIK Bir BAHSE GIRMEYE HAZIRIM. 2012 Senesinin ilk 3 ayinda ortalama dolar kuru 2 TL'nin uzerinde olursa Ege Cansen kazansin, altinda olursa ben kazanayim. VARSA YUREGI gelsin, HODRI MEYDAN!
Ege Cansen bir de cari acigin kok sebebi doviz kurudur seklinde buyurmus. Dolar bu sene TL'ye karsi nominal olarak %20 yukselirse cari acigimiz da %3 seviyelerine dusermis. Tam sacmalamis. Dolar yukselince biz Konya ovasinda petrol mu bulacagiz? Cari acigin sebebi bir degil, bir cok. Bunlarin en onemlilerinden bir tanesi ise enerjide disa bagimlilik. Bunun haricinde yuzlerce baska sebep var. Siz bu sebepleri ortadan kaldirmadan sadece doviz kurlariyla oynayarak cari acigi sifirlayacaginizi dusunuyorsaniz ekonomiden zerre anlamiyorsunuz demektir. Turkiye'nin cari acigi %15 kuculdugu donemde dahi sifirlanmadi, doviz kurlarinin %20 yukselmesiyle sifirlanacak is degil.
Neyse, amacimiz Ege Cansen'e laf yetistirmek degil. Yillarca burada yanlislarini defalarca ortaya koyduk (bakiniz Ege Cansen 1, Ege Cansen 2, Ege Cansen 3). Simdide niyetimiz deveye "boynun egri" demek degil (devenin neresi dogru ki?). Ege Cansen yukaridaki teklifimizi degerlendirsin. Kendine guveniyorsa kabul etsin. Guvenmiyorsa da boyle sacma iddialarla ortaya cikmasin. Taksim'de bikiniyle dolasirim diyen Ahmet Cakar'in durumuna dusmesin.
Not: Bu yaziyi twitter'dan arkadaslarinizla paylasirsaniz sevinirim. Ege Cansen belki o zaman bir cevap verir, yoksa duymamazliktan gelecektir bu teklifimizi.

10 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

cari işlemler açığının %50enerjiden kaynaklanıyor (hazine.org)

Burak dedi ki...

Sanırım biraz dikkat çekmek için böyle bir iddia teklifinde bulunmuşsunuz, fakat Ege Cansen aynı zamanda da -yazısından anladığım kadarıyla- döviz fiyatlarının artmayacağını söylüyor, çünkü ekonomiyi yönetenlerin buna izin vermeyeceğini iddia ediyor -aynı anda iki zıt şey söylemiş sanki.
Siz de kendi tahmininizin sebebini açıklayabilir misiniz, böylece biz de hem sizin bilginizden istifade etmiş oluruz hem de sizin ege cansen gibi yarı-cahil olmadığınızı anlarız.

ERKAN dedi ki...

Dikkatli okumak lazım adam kur tahmini yapmıyor kısaca,denge kuru 2.40 olursa cari açık milli gelirin yüzde üçüne düşebilir diyor.Yani asıl tahmini, denge kuru 2.40 olsa,yüzde üç açıklada idare edilebilir diyor (yani esas tahmin bu)ama onda bile iddaa etmiyor olabilir diyor.

Editor dedi ki...

Gencler, Amerika'da yasayan benim hepinizden iyi Turkce biliyorum. Ege Cansen ne demis: 50 dolar cent artı 50 Euro cent eşittir 2.40 TL düzeyi, benim hesaplarıma göre “denge kuru” gibi durmaktadır. 2011 yılında ulaşılacak bu düzey, 2012 yılında da yüzde 4 kadar artarsa, cari açığımız iki yıl sonra milli gelirimizin yüzde 3’ü seviyesine inebilir.

Yani 2011 yilinda ona gore denge kuru olan 2,40 seviyesine ulasilacak diyor. Ondan sonra da sart kosmus, diyor ki 2012 yilinda da kur %4 daha artarsa cari acik %3 seviyesine inebilir diyor. INEBILIR demis INER dememis, kacak guresmis. Ama acikca denge kuru olan 2,40 TL seviyesine ULASILACAK diyor.

Bunun neden olasi olmadiginin cevabini Turkishtime'in Agustos sayisindaki yazimda veriyorum.

Burak dedi ki...

Evet tamam "inebilir", "ulaşılacak" demiş; fakat ardından da "...döviz fiyatlarının alıp başını gitmesine izin vermeyeceklerdir" demiş.
Bir de sorum var: Ekonomi nasıl soğutulur?

Editor dedi ki...

Kisa vade icin soyluyor doviz fiyatlarinin yukselmesine izin verilmeyecegini. Adamin soyledigi orta vadede doviz fiyatlarinin yonunun yukari oldugu, hukumetin de donup dolasip gelecegi politikanin devaluasyon oldugunu soyluyor.

Ekonomiyi sogutmanin bir suru yolu var. Ya faizleri arttirirsin, ya vergileri arttirirsin ya da devletin harcamalarini kisarsin. Biz kredi faizlerini arttirarak ekonomiyi soguttuk.

baran dedi ki...

ege cansen ile olan iddaanız umarım geçerlidir.dolar arttı sanırım kaybedeceksiniz.ekonomiden sizden daha iyi anlıyormuş demek.

Editor dedi ki...

@baran

Ege Cansen'den bir mesaj gelmedi bana. Sen kendisini bulup getirirsen ben kendisiyle bu ayin sonuna kadar yasal bir anlasma yapmaya hazirim. Dolar kuru simdi 1.75, 2012 yilinin ilk 3 ayinda ortalama dolar kuru 2 TL'nin uzerinde olmaz diyorum ben.

Bul getir Ege Cansen'i anlasma yapalim. Isterse miktari da dusurebilirim, illa ki 10 bin TL olmasi lazim degil.

ERKAN dedi ki...

Ortalama falan yok hocam kızmayın lütfen.Yıl sonuna 1dolar=2tl olacak gibi görünüyor.Ege Cansen i bulmaya sözleşmeye de gerek yok aslında 2tl de olmasınada gerek yok.Artış öngörünüzün üstünde,yanılmanızın sebebini mantıklı şekilde açıklayın ne olduyor bizde bilelim.

Melike ve Berhan (@Melike_Ertan; @BerhanB) dedi ki...

Ege Cansen gibi değerli bir kişi hakkındaki bu yorumlarınızla sadece kendinizi küçültüyorsunuz.Zaten adamın hesabı da doğru.Temmuz'dan itibaren dolar yuzde kaç değer kazandı bi hesaplayın bakalım