Haziran Ayı Açlık Sınırı 878 Lira, 104 Milyar Liralık Kayıt Dışı Delik

Haziran ayı açlık sınırı 878 lira (Dünya)

Türk-iş'in raporuna göre, bir ailenin açlık sınırı 878 lira, yoksulluk sınırı da 2 bin 861 lira. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş) haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 878 lira, yoksulluk sınırının ise 2 bin 861 lira olarak gerçekleştiğini açıkladı. Türk-İş'in yayımladığı haziran ayı açlık ve yoksulluk raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarının 878 lira 18 kuruş olduğu belirtilirken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının ise 2 bin 860 lira 53 kuruş olduğu ifade edildi. Çalışanların, ağırlıklı olarak tükettikleri mal ve hizmetlerdeki fiyat artışı nedeniyle, yılbaşına göre bugün 33 lira 83 kuruş daha fazla harcama yapmak durumunda kaldığı kaydedilen raporda, mutfak harcamasına altı ayın sonunda gelen ek yükün ise 10 lira 38 kuruş olarak belirlendiği bildirildi.


104 milyar liralık kayıt dışı delik! (Habertürk)

Maliye Bakanlığına göre, Türkiye'de ekonominin yüzde 28'i kayıt dışında bulunuyor 8 yıllık dönemde kayıt dışılık sadece Katma Değer Vergisinde 104 milyar liralık ekonomik kayba neden oldu. Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, geçen yıl Türkiye'de kayıt dışı ekonominin boyutlarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma başlattı. Baş hesap Uzmanlarından Cenk Murat Arslan tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda, ''Hesap Uzmanları Kurulu - Kayıt Dışı Ekonomi Mali ve Ekonomik Raporu'' hazırlandı. Kayıt dışı ekonominin, ''beyan dışı, enformel ve yasa dışı ekonomik faaliyetler'' olarak üç başlık altında toplandığı Raporda, kayıt dışılığın sosyal güvenlik ve vergi tabanını aşındırarak, vergi ve prim tahsilatında azalışa neden olduğu, bunun da bütçe açıklarını artırdığı belirtildi. Bu nedenle vergi oranlarında sık sık artış yapılmasının gündeme geldiğine işaret edilen raporda, bu şartlarda kayıt dışılığın bir devlet politikası olarak benimsenmesinin, kararlı ve sürekli mücadelenin, bu mücadeleye toplumsal destek ve katılımın önemine dikkat çekildi.


Okur-yazar olmayanlar daha fazla iş buldu (Radikal)

Genellikle tarım veya hayvancılık yapılan ve az insanın yaşadığı kırsal bölgede, okur-yazar olmayanların üniversite mezunlarına oranla daha fazla tercih edildiği anlaşıldı.2011 Mart ayında kırsal bölgede okur-yazar olmayan kişiler arasında işsizlik oranı yüzde 2.2 olarak gerçekleşirken, bu rakam üniversite mezunlarında yüzde 10.4’e kadar yükseldi. Yine aynı bölgede lise mezunlarının işsizlik oranı ise yüzde 13,4 olarak kayıtlara geçti. Genellikle tarım veya hayvancılık yapılan ve az insanın yaşadığı kırsal bölgede, okur-yazar olmayanların üniversite mezunlarına oranla daha fazla tercih edildiği anlaşıldı. 2011 Mart ayında kırsal bölgede okur-yazar olmayan kişiler arasında işsizlik oranı yüzde 2,2 olarak gerçekleşirken, bu rakam üniversite mezunlarında yüzde 10,4’e kadar yükseldi. Yine aynı bölgede lise mezunlarının işsizlik oranı ise yüzde 13,4 olarak kayıtlara geçti.


Artık sms ile bilgilendirecek (Hürriyet)

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıların istismarını önlemek, sigortalılara daha kolay ulaşmak ve anında bilgilendirme yapabilmek amacıyla kısa mesaj servisinden (SMS) yararlanacak. Alınan bilgiye göre, kurum, sigortalılara ve hak sahiplerine doğrudan ve daha hızlı ulaşabilmek için yeni bir uygulamaya geçiyor. SGK bundan sonra hizmet sunduğu kişileri SMS yollayarak da bilgilendirecek. Bu yolla, sigortalı ve hak sahiplerinin iş takiplerinin üçüncü kişiler tarafından yapılmasının önlenmesi ve vatandaşların kurumca yapılan işlemlerden anında haberdar edilmesi amaçlanıyor.

0 Yorum Var.: