Türkiye'de o kadar az kayıtdışı çalıştırılan işçi var ki kayıtdışı çalıştırılan kişileri ve bunları çalıştıran işletmeleri bulmak çok çok zor. Yine de hükümet türban, domuz gribi aşısı (ki normal gripten daha az tehlikeli olan bu gribin önlenmesi ülkemiz için ölüm kalım meselesi) gibi önemli konular dururken neden kayıtdışı çalıştıran işletmelere eğilme ve onları kamu ihalelerinden 5 sene (yakalandıklarında) men etme cezası verme gereği duymuş ben anlayamadım.
Bu kişiler kanunlara çoğunlukla harfiyen uyan kişiler oldukları için yakalanmaları durumunda paravan şirket kurup ya da şirketi başka birisinin üzerine geçirme vasıtasıyla kamu ihalelerine girme yolunu seçecek kişiler de değillerdir. Hatta işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde biz neden istihdama katkıda bulunan bu kişileri töhmet altında bırakıp cezalandırma yolunu seçiyoruz ki. Yapmamız gereken vergi kaçırıp istihdamı arttıran bu kişilere üstün hizmet madalyası, en azından bir teşekkür sertifikası vermektir.
Kapitalizm Kapitalist nedir Faşizm nedir? Fraktal Nedir Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi Çernobil Faciası
Hürriyet haberde ayrıca ülkemizin son derece önemli bir yeniliğe imza atarak "çapraz kontrol" mekanizmasını devreye sokacağını şu sözlerle anlatıyor:
"Kayıtdışı istihdamla mücadele için ayrıca polisten de destek alınacak. İşyerlerinin yanlarında çalıştırdıkları personeli Emniyet’e bildirme zorunluluğu çerçevesinde Emniyet kayıtları ile Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları karşılaştırılacak. Maliye, İçişleri, SGK, Gelir İdaresi, Gümrük Müsteşarlığı ile meslek kuruluşlarının işbirliği güçlendirilecek.
Ayrıca denetimler için çapraz kontrol mekanizması oluşturulacak. Oluşturulan bilgiler, SGK ve Gelir İdaresince paylaşılarak; denetimlerde etkinlik sağlanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2008 yılında yaptığı vergi denetimlerinde yaptığı çalışan sorgusuyla 11 bin kişinin sigortasız çalıştırıldığını tespit etmişti."
Bakın çapraz kontrol ne kadar başarılıymış ki 2008'de 11 bin kişinin sigortasız çalıştırıldığını tespit etmiş. 11 milyon kaçak işçinin bulunduğu Türkiye'de çapraz kontrolle bula bula 11 bin kişi mi bulabildiniz diye art niyetli sorular soranlara çapraz kontrolü yapmasını yeni öğreniyoruz, hedefimiz gelecek sene 12 bin kişi yakalamaktır, yoksa niyetimiz "dostlar alışverişte görsün" izlenimi vermek değil şeklinde cevapları da vermekten geri durmayın.
“Harbiden niyetiniz kayıtdışını bitirmekse ben bunu devlete bedavaya yaparım, hem de öyle 11 bin değil, milyonlarca kayıtdışı çalışan bulurum size. Yeterki her bulduğum yasadışı uygulama için işletmelere ve kişilere 1000 TL gibi cüz-i bir ceza kesmem için yetki verin. Hatta aynı teklifim vergi kaçakçıları için de geçerli” şeklinde sözler sarfedenlere itibar etmeyin. Böyle bir şey yapılabiliyor olsaydı devletimiz ve bürokratlarımız çoktan daha iyisini yaparlardı. Benim bu konudaki uzman görüşümü soracak olursanız kayıtdışı ekonomiyi azaltmak yerine artmasını teşvik etmeli, vergi kaçaklarının her sene rekor üzerine rekor kırmasını desteklemeliyiz derdim. IMF de bu işlerin özelleştirilmesini talep ediyor aslına bakarsanız. Demek ki bu işler vatanımızın faydasına değil zararına. Yoksa elin gavuru neden istesin bizim faydamıza olacak bir şeyi? Hükümetimizin kayıtdışına göz yumulması konusundaki tüm faaliyetlerini ben sonuna kadar destekliyor ve daha da arttırmak için elimden gelen her türlü yardımı esirgemeyeceğimi buradan belirtiyorum.
2 Yorum Var.:
madem ki liberaller ile muhafazakarlar dirsek teması ile 2002 den beri gizli koalisyonla bizleri yönetiyorlar o zaman ekonomideki kayıt dışılığa da ortaklığa uygun bir veciz söz ile açıklık getirelim.
''Sizin Şer Bildiklerinizde Hayır, Hayır Bildiklerinizde ise Şer Vardır''
Bu veciz sözü cebimize koyduktan sonra devam edelim.
Eğer ülkenin yarıya yakın istihdamı kayıt dışı olmasaydı son yıllardaki ihracat patlaması olur muydu.Dış pazarlarda rekabeti kayıtlı işçi maliyeti ile ne kadar sürdürebilirdik. Kırmızı mumla davet ettiğimiz yabancı sermaye yüksek teknolojimize kaliteli üretimimize mi geldi sanıyorsunuz.Tabi ki kayıt dışılıktan kaynaklanan ucuz işçiliğimiz tercih sebebinin 1. maddesi.Yoksa babamızın hayrına gelmiyorlar. Devreye kayıt dışılıktan ucuz işçiliğin tavan yaptığı Çin girdikten sonra geleni de kaçırır olduk o da ayrı konu.
O yüzden kayıt dışılıktan fazla şikayet etmeyip önümüze bakmalıyız.Yoksa Devlet de enayi değil kayıt dışı istihdamı keklik gibi avlamasını biliyor ancak sorumlular kayıt dışılığı azaltmanın kısa vadede ekonomiye maliyetini göremeyecek kadar acemi değiller.En büyük sermayemizin ucuz işçilik olduğunu inkara gerek var mı.
Bugün için dünyanın 15. büyük ekonomisiyiz diye böbürleniyorsak kayıt dışılığın katkısını inkar etmek nankörlüktür.
Doğru bir politika mı tabi ki değil ancak ne zaman avrupa ve ABD gibi teknolojide söz sahibi olursunuz sömürecek 3. dünya ülkelerinden oluşan bir portföyünüz oluşur o zaman kendi ülkenizdeki istihdamını kayıt altına almayı savunursunuz hatta tuzunuz kuruysa çalışanlarınıza öyle sosyal imkanlar sağlarsınız ki sömürdüğünüz ülke aydınları sizi parmakla örnek gösterir.
Şu çapraz inceleme dedikleri şeyle niye övünüyorlar anlamıyorum. Devlet kurumları arasında kayıtların hala paylaşılamıyor olması ayıp hatta AYIPTIR ARKADAŞ.
Öyle ki, bir arkadaşımın hem gözü bozuk olduğu için %40 engelli ve askerliğe elverişsizdir raporu var hem de ehliyeti var. Normalde hem ehliyet alabilecek kadar gözü görmüyor hem de askerlik yapmayacak kadar gözü bozuk değil (yasalara göre böyle) ama tabi ki bunu halletmek zor değil, arkadaş da halletti hemen.
Ama vergi toplamada bir devrim yapmaya çekiniyor herkes, çünkü tüm düzen bozulacak her şey birbirine karışacak. Şimdi vergi kaynağı iliği kemiği kurutulan bazı küçük esnaflar ve siyasetçilerle işbirliği içinde olanlar da vergi kaçıran büyük şirketler iken, piyasa fiyatları tamamen bu düzene bağlıyken değiştirmek biraz karmaşaya ve huzursuzluğa neden olabilir.
Bir de mükellefe "fiş kesiyon değ mi" diye sorunca ne cevap beklediklerini merak ediyorum. Hiç kimsenin aklına gelmiyor mu gizli denetmen kullanmak?
Yorum Gönder