Aclik Sinirinin Altinda Yasayan Insanlarin Orani En Fazla Nerededir?

Turkiye'de sendikalar haftada bir yoksulluk siniri, aclik siniri rakamlari aciklarlar. Rakamlar o kadar abartilidir ki her sene enflasyonun uzerinde artmakla kalmaz, ustune ustluk dunyanin en zengin ulkelerinden bir tanesi olan Amerika'daki yoksulluk sinirinin dahi uzerine cikar. Evet yanlis okumadiniz. Turkiye'de sendikalar tarafindan aciklanan yoksulluk siniri rakamlari Amerika'dan daha yuksektir. Yani Amerika'da (hani bir cok seyin cok pahali oldugu ulke olan Amerika var ya) yoksul kabul edilmeyen insanlara Turkiye'de sendikalar yoksul der. Bu konuyla ilgili bir yaziyi Ekonomi Turk kitabinda da yayinladik.

Amerika'da yoksulluk siniri tek kisi icin senelik vergi oncesi $10800 civarindadir. Biz bu rakamin yarisini aclik siniri olarak kullanarak Amerika'da aclik sinirinin altinda yasayan insanlarin orani en fazla nerededir sorusuna cevap aradik. Amerika'da asiri yoksullugun en fazla hangi eyaletlerde oldugunu merak ediyorsaniz (belki tanidiklariniz vardir, A eyaletindeki okula mi gitsem B eyaletindeki okula mi gitsem diye kara kara dusunen) Top 10 States With Extreme Poverty; Doubling The GDP Won’t Even Help baslikli yaziyi okuyabilirsiniz. Ingilizce bilmiyorsaniz dahi eyaletlerin siralamasindan yazida ne yazildigi anlasilir zaten.

2 Yorum Var.:

çağatay dedi ki...

hocam konu tespiti olarak çok isabetli bir seçim.sendikaların tümüyle yanlı abartılı duygu sömürüsüne ve kendi geleceklerine yatırım içeren düzmece istatistklerini gündeme getirmek ülkemizdeki şark kurnazlarını deşifre etmek açısından önemli.yazının pozitif yönü bu. negatif olan ise şekil yönünden.başlıktaki cümle düşüklüğü.sanırım hem ingilizce hem türkçeye yoğunlaşılınca bu tür yapısal kusurlar olabiliyor.daha önce de benzer anlamsız başlıklar olmuştu.yazı başlığında olması gereken yaratıcılığı, dikkat çekme unsurunu bırakın bu düzeyde sade bir başlık için ''açlık sınırının en yüksek olduğu yer neresidir'' veya ''en yüksek açlık sınırında yaşayan insanlar nerededir'' gibi onlarca anlamlı cümle kurulabilir.

Editor dedi ki...

duzelttim.

yazim bozuklugu zaman Turkce bilmemekten degil, zaman harcamaktan kaytarmaktan...