Bunun disinda cok bilmediginiz ama ilgi duydugunuz alanlarda faaliyet gosterirseniz genellikle tongaya dusersiniz. Bir cok kucuk yatirimcinin da borsada kaybetmesinin temel nedeni budur. Adamlar kendilerini zeki zannederler, piyasalardaki bir cok kurt oyuncudan daha iyi performans gosterebileceklerini dusunurler ve para kaybedip giderler. Neyse bu konulara baska bir zaman deginiriz. Bugun 2008 Kasim ayinda yazilmis yazilara bakacagiz. Blogda yeni yazi yazilmiyor diye sikayet etmeyin, eski yazilari okuyun, cok sey ogrenirsiniz.
1. Sosyalistlerin, ya da devletçilerin, en iyi becerdikleri iş kendi suçlarını başkalarının üzerine yıkmaktır (Murat Belge ve IMF)
2.Uzun boylu baskan adaylari %60 kazanma basarisi gosteriyormus. Obama 2008 secimlerini bu yuzden kazanmis olabilir mi?
3. Ben 10 yaşındayken kırmızı bir bisikletim vardı. Bu bisikletimi bir asker çocuk istedi, vardır ya "bi tur biniyim mi" diye. Daha bisiklete binme hevesine doyamamış bir köylü çocuğu delikanlılığında 1.5 yıllığına askere almanın filan gereği, oluru olmazı bir yana, verdim bir tur binsin diye. (Devami Hukuk ve Hayat'ta)
4. Hamdolsun teget gecti laflarinin resesyon tahmini yapan kim: "Rakamlara falan bakmadim ama yine de boyle bir tahmin yapmaktan korkmuyorum. Turkiye resesyona girecektir."
5. 2009'un ilk ceyreginde negatif bir buyume ile karsilasabiliriz diyerek tarihi kuculme rakamlarinin arifesinde cok temkinli bir tahmin yapan ekonomist kim?
6. Bu ulke hangisi: Bir ülke düşünün. Uzun yıllar enflasyonun pençesinde inim inim inlesin. Enflasyonun hatıraları henüz taptaze iken yeni bir yönetim iş başına gelsin. Ülke işsizlik problem ile kavrulurken hem de. İş başına gelen yönetim de ekonomiyi düzeltmeyi, işsizliği azaltmayı birinci öncelik olarak kabul etsin. Üstelik de bu durum bütün dünyanın ekonomik krizle başa çıkmaya alıştığı bir dönemde meydana gelsin. Hikayenin devamı şöyle:
İş başına gelen yönetim bir teknotratı süper yetkilerle donatarak ekonominin yeniden inşası, enflasyona karşı savaş, dış ticaret dengesinin düzeltilmesini istiyor. Yetkileri alan teknotrat kıskanılacak bir biçimde üç sene gibi kısa bir sürede sorunları çözüyor. Kamu istihdamı artırılarak işsiz insanlara iş bulunuyor. Yarım milyon genç işsiz amme hizmetinde ya da devlet adına tarım projelerinde istihdam ediliyor. Diğer bir yarım milyon da yol, köprü gibi kamu yatırımlarında istihdam ediliyor. Devlet işçi ücretlerini yasa ile kontrol ederek özel sektörün de ucuz işgücüne erişmesini sağlıyor. Diğer yandan işverenlere ayrıca sübvansiyon verilerek daha fazla istihdam yaratılıyor. Devlet harcamaları beş yılda iki kata yakın artıyor. İnşaat, ulaştırma gibi sektörlere yapılan harcama toplam kamu harcamasının yarısını geçiyor. İstihdam artırıcı projelere yapılan harcamalar ise dört kat artırılıyor.
7. Yigit Bulut, Gungor Uras ve bilimum kose yazarina dokunduran sozler.
8. Rekor seviyelerde ekonomik kuculme yasarken gerceklesenler: 2002-2006 donemindeki gazetelerin merceginden bakarsak ekonomide cok guzel seyler oluyor. Birincisi cari acik azaliyor. Boru degil, cari acik bu. Ikincisi, TUIK, Merkez Bankasi artik verilerle oynamiyor. Bu da iyi. Artik tarim istihdami da azalmiyor. Hatta artiyor bile. Super! Isgucune dahil olmayip calisacak durumda olanlara gizli issiz diyorlar, gizli issizler artiyor diye agliyorlardi. Son rakamlara baktim gizli issizler de azaliyor. Harika! Ihracat da artmiyor eskisi gibi, artik buyuk Turk ulusunun kutsal alin terini uc bucuk dolara elin gavuruna peskes cekmek yok! Ne mutlu Turkum diyene! Turkiye de zaten Turklerindir. Ayrica kicimdan uydurdugum rakamlara gore Hans bize 10 milyar dolar, Yorgo da 25 milyar dolar borclu. Yani onumuzdeki seneler de garanti. Hem artik sicak para da gelmiyor. Turk sirketleri de artik yabancilara satilmiyor.
9. Af icin zemin nasil hazirlanir: Yenzede Ornegi
10. Issizlige son verecek muthis cozum Nobel'e aday.
12. Borç almak için gerekli tek güven: Kendine güven. Bir Murat Cokgezen klasigi.
1 Yorum Var.:
iyi bir nostalji oldu.
ekonomi dışı siyasi yazılar da renk katıyordu.
aradan geçen zamana rağmen eski düşüncelerin bugün de, en azından kendi açımdan geçerli olması tutarlılık adına iyiydi
Yorum Gönder