Bir garip psikoloji

MasterCard tarafından altı ayda bir düzenlenen MasterIndex araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, Türk halkı, yeni bir kredi kartı tercih ederken güven duyduğu bir bankanın kartı olmasına (yüzde 59), kart faiz oranlarının düşük olmasına (yüzde 55) ve yıllık kart aidatlarının düşük olmasına (yüzde 47) dikkat ediyormuş. Düşük faiz ve düşük aidatı anladım da, tüketicilerin kredi kartı tercihinde bankaya duyulan güvenin bir belirleyici olmasına aklım yatmadı. Kredi kartında asıl güven sorunu yaşaması gereken bankanın kendisi. Tüketiciye borç vermiştir ve onun geri ödeyip ödemeyeceğinden endişe eder. Borç almak için gerekli tek güven: Kendine güven.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

3 Yorum Var.:

tersaci dedi ki...

Gurhan bey,

Serbest piyasanin en temel ilkesi "insanlarin rasyonel olmasi" degildir. Nereden ogrendiyseniz, yanlis biliyorsunuz.

Serbest piyasa sisteminin en temel ilkesi ozgurluktur. insanlarin karar verirken rasyonel olup olmadiklari degil ozgur karar verip vermedikleri onemlidir.

ssgn dedi ki...

Gürhan Bey,

"İnsan kesinlikle rasyonel bir varlık değildir" demişsiniz ve "hal böyleyken" diye başlayan paragrafla insanın irrasyonel olmasının sonuçlarına girmişsiniz. fakat insan kesinlikle rasyonel değildir demekle, insanın irrasyonelliği kanıtlanmış olmuyorsunuz, bu ifadeniz kanıtlanmaya muhtaçtır.bu önermenizi metafizik bir gerçekmiş gibi kabul etmek de doğru değildir. irrasyonel insan davranışına bir örnek verebilirseniz bu bir ilk olacaktır.

Kubilay dedi ki...

İnternetten sıklıkla alışveriş yapıyorum. Ne kadar güvenli de olsa Güney Amerika'da bir dükkandan 15 liralık bir alışveriş yaptığım görünürse ekstremde, bunu bana ödetmeyeceğine güvendiğim bankanın kredi kartını kullanırım...