Lafla Peynir Gemisini Yuzdurmek Ne Demektir?

AKP hukumeti 2007'in basindan beri abesle istigal edip, lafla peynir gemisini yuzdurebilecegini zannediyor. Merkez Bankasi ise AKP'den biraz daha kaliteli olmasina ragmen onlarda da is yok. Asgari ucrete tenezzul etmeyip de kahve koselerinde issiz issiz oturup okey oynayan dangalaklarin urettigi projeler bir bir karsimiza "cozummus" gibi cikariliyor.

Bundan bir ay once Arap sermayesini ulkeye cekecegiz hayalleri icerisinde dolasiyorlardi. Orhan Karaca bu konu uzerine duzgun usluplu bir yazi yazmisti, ben agzimi bozmayayim, siz onun yorumlarini okuyun.

Erdogan simdi de issizlige "muthis" bir formul bulmus. TOBB'un her uyesinden bir kisiyi ise almasini istiyormus. Boylece 1 milyon 300 bin kisi is sahibi olacakmis. Niye bir kisiyle yetiniyorsun ki? Iki kisi ise almalarini iste, Turkiye'de issizlik sifira insin.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b


Bunlar Demirel'in "herkesi erken emekli edersem issizlik sorununu kokunden cozerim" mantigiyla ortaya atilmis projelerdir. Normalde gerceklesmez, olur da gerceklesirse ama ulke ekonomisine uzun vadeli buyuk zararlar verirler.

Ote taraftan Merkez Bankasi da faizleri yarim puan indirerek krize karsi "onlem" alabilecegini zannediyor galiba. Insanlar da "yahu su gecelik faizler bir yarim puan inse de tekrar tuketim ve yatirim yapmaya baslasak" diyorlardi. Uyanin beyler uyanin artik. Gosterge faizler %23'e cikmis, sen gecelik faizleri indirerek bunu dusurebilecegini zannediyorsun. Kafasinda uc tel sac olan adam berbere gitmis, berber keserken iki tel sac da dokulmus, adam da "birak daginik kalsin" demis. Bizim durum da ayni o. Durmus Yilmaz faizleri simdi dusurerek ekonomiden zerre kadar anlamadigini dunya aleme ilan ediyor. Sirf bu yuzden orta vadeli faizler yukselir, uyarayim dedim.

Hamdolsun bize bisey olmaz, kriz teget geciyor diye diye gidip IMF'nin kucagina oturdular. IMF bizi kurtarir diye hayal ediyorlar ama bakalim IMF'yi kim kurtaracak. Krizin boyutlarinin hala farkinda degiller. Ekonominin basina da Mehmet Simsek diye bir zati getirmisler, Merrill Lynch'de calisiyor olsaydi coktan kapinin onune koymuslardi, adam Turkiye'de bakanlik yapiyor. Ben size krizin boyutlarini anlatayim.

Gecen sene piyasa degeri $250 milyar olan Citibank'in piyasa degeri bugun $25 milyarin altina inmis durumda. Diger buyuk bankalarin da durumu farkli degil. Bunun boyle olmasinin sebebi ise bu bankalarin zararlarinin sermayelerinden buyuk olmasi. Yani ortada Amerikan devletinden beklenen yardimlar olmasa Amerika'nin butun buyuk bankalari batmis olurdu. Hatta simdi bile Amerika'nin bu bankalari kurtarmaya yetecek kadar borc bulamayacagi konusuluyor. Anlayacaginiz ortada birakin Turkiye'yi Amerika'ya yetecek kadar para olmayacak.

Amerika, Avrupa, Japonya hepsi resesyonda ve bu resesyon gitgide derinlesiyor.

Vaktim kalmadi, sonra devam ederim.

5 Yorum Var.:

Junior dedi ki...

Bugunku citi haberleri gercekten olumlu mu algilanmali sizce? Lehman icin de batana kadar satiliyor, kurtariliyor gibi bir suru soylenti cikmisti. Sonlari ayni mi olacak size gore? Citinin iflasinin cok daha buyuk etkileri olur heralde.

Blog Sahibi dedi ki...

Citi de AIG gibi batirilamayacak kadar cok buyuk bir banka. Sonu da muhtemelen AIG gibi olur.

tekeli71 dedi ki...

MS: YTL’yi açığa satışın bedeli olabilir Dün hükümet yetkililerince dile getirilen 20-40 milyar dolarlık bir anlaşmanın fazla olduğunu düşünüyoruz. Hesaplamalarımıza göre Türkiye’nin 2009’da dış finansman ihtiyacı için 20 milyar dolar yeterli olacaktır. Aslında artan güven dış finansman ihtiyacını azaltabilir.
sayın ekonomix,,
siz nasıl görüyorsunuz imf ile yapılacak olan, kimilerine göre yapılmış 20-40 milyarlık dolar anlaşmanın 2009'un rahat geçmesini sağlar mı?

Hüseyin MEÇO dedi ki...

ekonomi lokomotiflerinin durgunluğa girdiği şu dönemlerde mortgage kriziyle birlikte geri ödenememe riskinin maksimum seviyelere ulaşması ve abd dolarına talebin artmasıyla likiditenin azalması dünya borsalarını yerin dibine soktuğu bir ortamda yeni fırsatların yaratılması mümkün müdür? Bilindiği üzere kriz dönemlerinde şirketler çok kolay el değiştirir. Yeni zenginler ve yeni fakirler ortaya çıkar. Zengin ülkeler şirketlerine sahip çıkarak el değiştirmelerini önleme çabasındalar, ayrıca şirket el değiştirmeleri dünya siyasetinin değişim katsayısını ne kadar arttıracaktır?

milleplateaux dedi ki...

Ben bu haberin altina yazilan yorumlara takildim. Ornegin biri soyle yazmis:

"Çok iyi formül bulmuş.Sayın HİSARCIKLIOĞLU da bunu destekliyor gibi.Her liderin aklına gelmez böyle fikir pes doğrusu."

Issizlige cozum olarak TOBB'un her uyesinden bir kisiyi ise almasini istemeyi mantikli bulanlarin bu onerinin otomotiv sektorunu kurtarmak icin kendilerinden birer araba almalarinin istenmesi ile hemen hemen ayni sacmalikta oldugunu dusunememeleri ilginc.