Resesyon ve AKP'nin Oy Kaybi

Ulke ekonomisinin performansiyla AKP'nin oylari arasinda cok kuvvetli bir iliski oldugunu gecen seneki secimlerde gorduk. Baska faktorler de var tabii ki ama biz bugun sadece bundan bahsedecegiz. Ben AKP'nin performansindan neredeyse son iki yildir memnun degilim. Gecen sene "secim yilidir, secimlerden sonra tekrar duzelirler" diye bir miktar umut ediyordum ama gerceklesmedi. Secimlerin uzerinden 16 ay gecmesine ragmen dise dokunur bir ilerleme gormedim.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Bu arada balli AKP'nin bali da tukenme noktasina geldi. Dunya ekonomisinin (ekonomi nedir?) olumlu kosullarinin olumsuza donmesine AKP'nin son donemdeki basiretsizligini de eklersek Turkiye'nin de resesyona girecegi tahminini yapabiliriz. Rakamlara falan bakmadim ama yine de boyle bir tahmin yapmaktan korkmuyorum. Turkiye resesyona girecektir.

Buna paralel olarak da vatandas yavas yavas AKP'nin bir hikmeti olmadigini, baskalarinin da AKP benzeri bir performans (dandik performanstan bahsediyorum) gosterebilecegini dusunmeye baslayacaklardir. Bunlar yavas gerceklesen olaylardir. Neticede AKP'nin yerel secimlerdeki oy oraninin %40'in altina dusecegine inaniyorum.

Bu surecte ise muhalefet partileri alternatif yaratabilirlerse (ki ben onlarin bu capta oldugunu zannetmiyorum) AKP'nin zirvedeki yerinin sonu gelmis olur. Ancak bizdeki muhalefet partileri alternatif olmaktan ziyada kos kos beklemeyi tercih ettiklerinden bu biraz zor gorunuyor. Buna ragmen bir dahaki secimlerde AKP'nin mecliste %50 barajinin altinda kalacagini soyleyebilirim.

Uzatmaya gerek yok, yazinin ana fikri ekonomik performans gerilerken AKP de oy kaybi yasayacaktir.

9 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Bugün seçim olsa,
kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan tablo,

AKP:%36.4
CHP:%24.1
MHP:16.3
Kaynak:Vatan Gazetesi
Son yapılan anket de Akp'nin eridiğini gösteriyor

Junior dedi ki...

Ulusalcilar Obama'nin zaferine pek bir ozendi zaten. Bize de bir Obama lazim diye ortada geziyorlar. Ama Obama'nin ABD'nin Tayyip Erdogan'i oldugunu goremiyorlar.

Dane dedi ki...

AKP nin oylarında bir azalma olduğu muhakkak.Bunun çok şeyin bir bileşkesi olduğunu düşünüyorum.Ama şu son bir kaç aydaki erimede terör boyutu bence daha ağır basıyor.Ekonomix tamamen haklı,iktidarı kaybederlerse bunun sebebi ekonomide çuvallamaları olacak.Terör de,Hakkari'deki tek millet çıkışı da, Başbakan'ın patavatsızlıkları da,Deniz Feneri de bu işin sosları olacak yanına. Umarım akıllarını başlarına alırlar da memleketin yıllarının heba olmasına yol açmazlar.İnancım kalmadı ama ümitsiz de olmaz. Demokrat-insan hakları savunucusu gözükerek ancak bu kadar oluyor.Bir gün acaba demokrasiye inanan,vatadaşlarına insana yaraşır şekilde muamele etme ve insan oldukları için sahip oldukları hakları verme cesaretinde bir yönetimimiz olacak mı acaba?

Mister No dedi ki...

Halkın AKP'ye yönelmesinde en önemli etken ekonomiydi bence. Bildiğim AKP seçmenleri enflasyonu düştü,paradan sıfır atıldı,kriz çıkmadı gibi nedenlerle oy verdi.27 Nisan'dı,CB seçimiydi gibi nedenlerle AKP'yi seçenler eğitimli liberal düşüncelere yakın elitler.
Halkın kapatma davasını unutması için de yeterli süre geçti.Bundan sonra kapatma davası açılmazsa buradaki tahminler doğru çıkar.Bu arada Deniz Feneri de marta unutulur ki halkın bu konuyu önemsediğini sanmıyorum.Adalet yerine adaletsizlikten pay alma düşüncesi hakimken böyle şeyler teferruattır.

ulas dedi ki...

Yahu ne oldu, biz dünyada likidite coşması var, hükümetin bir halt yediği yok dediğimizde ekonomik mucizeden bahsedenler şimdi bakıyorum avdet etmeye başladılar.

Junior hangi ulusalcı bize bir Obama lazım demiş, onu bir söylesene, bunu ilk defa senden duydum. Saçmalayıp saçmalayıp duruyorsun.

Obama başkan olunca gaza gelenler kimler? Sürgündeki Tibetliler, Avustralya yerlileri, bizim Kürtler'in bölücü olan kesimi vb. Emperyalizm zaten mikro devletler istiyor. Obama şimdi ne hikmetse ezilenlerin lideri gibi görülme havasına sokuldu ya, işte bu psikolojik etken yardımıyla dünyayı karıştıracaklar. Eeee hep söyedliğimiz üzere sıkı diplomasi dönemi başlıyor. Diplomasi yaparken sevimli bir adama ve onun yarattığı psikolojiye ihtiyaç var. Gelir Obama, Türkiye'ye bir çocuğu kucağında sever falan hop veririz Doğu'yu değil mi, severiz biz böyle jestleri...

DaesAgelmar dedi ki...

Obama'nın başkan olması bile amerika'nın uzun vadeli planlarında stratejik bir iki düzeltme dışında değişiklik sağlamayacaktır. Tüketme ve hırs üzerine kurulu bir sosyal dinamik "asla başka türlüsünü kabul etmez" görüşündeyim.

Unknown dedi ki...

Kriz ne kadar teğet geçti densede memleketi ne hale getirdiği ortada ve bu durum uxunca bir sürede devam edicek deniyo bende en az 1 sene böle bi durgunluğun süreceğini düşünüyorum... Üstüne gelen %80 e yakın doğalgaz zammı ve buna bağlı sene içinde gelen elektrik zamları derken AKP oy kaybedermi kaybeder peki bu oylar kime gider ??? Belirsiz ... Döner yine AKP ye gider ...

Düşünce Bulutu dedi ki...

Akp beni eşimden ayrı kalmaya mahkum ettiği için benim ve ailemin oyumu kaybetti : http://dusuncebulutu.blogspot.com/2008/11/akp-nasl-oy-kaybeder.html

Düşünce Bulutu dedi ki...

http://dusuncebulutu.blogspot.com/2008/11/akp-nasl-oy-kaybeder.html