Türkiye Ekonomisinin Büyüme Modeli Nedir?

Türkiye ekonomisinin büyüme modeli nedir sorusuna Mahfi Eğilmez bugünkü yazısında değinmiş. Yazıda doğru noktalar da var, önce onlara değinelim. Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisinin yüksek hızlarla büyüdüğü zamanlarda cari açık verdiğini ve bütçe açıklarının azaldığını söyleyerek bunun nedeninin üretimimizin ithalata dayalı olması gerçeğini doğru bir şekilde tespit etmiş. Bunu görebilmek için çok süper ekonomist olmaya gerek yok, okurlarımızın %90’ı da benzer tespitleri uykularında dahi yapabilirler. Yine de Türkiye’de ekonomi köşesi olan dinozorların çoğunluğu bu tespiti dahi yapamadığı için Mahfi Eğilmez'e buradan 10 puan veriyoruz.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir 

Hemen sevinmesin ama. Iki paragraf aşağıda her zaman olduğu gibi yine 100 yıllık bir çam devirmiş Mahfi Bey. Bakın ne demiş:

Özetlersek Türkiye’nin ekonomi politikası günümüzde yüksek ithalat, yüksek cari açık, yüksek büyüme, yüksek ithalat vergileri düşük bütçe açığı modeli çerçevesinde yürüyor. Dış finansman sorunu çıkmadığı sürece bu sistem işliyor ve Türkiye hızlı sayılabilecek bir büyüme temposunu yakalayabiliyor. Ama 2009’da olduğu gibi dış finansman sorunu çıktığı anda ithalatını kısmak zorunda kalıyor ve büyüme hızla düşüyor. Yani bu model sürdürülebilir bir model gibi görünmüyor.

Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir 

Birincisi Türkiye ekonomisi 2009 yılında oldukça yüksek bir hızla büyüdü, ekonominin küçüldüğü yıl 2008 yılı ile 2009’un ilk çeyreğidir. 2009’un son üç çeyreğindeki kümülatif büyüme oranı %11’in üzerindedir, geçen hafta açıklanan büyüme rakamları 2009’un büyümesini gösteriyor, 2010’un değil. Tüik mevsimsel etkilerden arındırılmış verileri açıklamaya başladı, bizim ekonomistler hala köhne babadan kalma 9 ay geriden takip eden istatistikleri kullanıyorlar. Kabuk değiştirelim beyler artık, neredeyse bir sene olacak, öğrenin artık.

Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir 

Ikincisi bizim ekonomimizin 2008-2009 döneminde küçülmesinin sebebi Mahfi Eğilmez’in dediği gibi “dış finansman sorunu” değildi, hangi gezegende yaşıyordu Mahfi Bey acaba? Söylediğinin gerçeklerle alakası dahi yok, bir ekonomist nasıl bu kadar cahilce bir yorum yapabilir anlayamıyorum doğrusu. Ekonomimiz küçüldü çünkü hem içeride hem de dışarıda talep daralması yaşandı. Çin’in ihracatı da azaldı, onlar da mı dış finansman sorunu yaşadı Allah aşkına? Saçma sapan yazı yazıp milletin zamanını boşa harcamayın yahu, beceremiyorsanız çekilin ben yazayım o köşede...

Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

1 Yorum Var.:

afsina dedi ki...

Sayın Editör. Aynı konuda on kere yazı yazdın. Ben sıkıldım.