Oğuz Demir Kimdir? Ekonomistler Platformu Nedir?

2009 yılı için açıklanan büyüme rakamlarından sonra yapılan yorumlara bakınca aklıma ilk gelen Oğuz Demir kimdir ve Ekonomistler Platformu nedir soruları oldu. Milliyet ekonomideki gelişmeleri 9 ay arayla takip ettiği için “batma noktasındaki Yunanistan’ın küçülme oranı %2,2 olmuştu, biz %4,7 küçüldük” şeklinde buram buram ekonomi cehaleti kokak bir ifadede bulunmuş. Kardeş, Yunanistan çok küçüldüğü için krize girmiyor ki, devlet gelirlerinden çok daha fazla harcama yapıp kantarın topuzunu kaçırdığı için batmanın eşiğine geliyor. Biz de devlet harcamalarını köküne kadar arttırıp GSYH’nin %12-15’i kadar bütçe açığı verseydik, belki de %3-4 büyüyecektik. Bizim verdiğimiz bütçe açığı %5,5 gibi bir rakamdı, keşke geçmişte mali kural uygulayıp iyi günlerde bütçe fazlası verseydik ama buna da şükür, ekonomiyi Yunanistan’dan kat kat daha iyi yönettiğimiz bariz.

Oğuz Demir ise açıklanan büyüme rakamlarını inandırıcı bulmadığını belirtmiş. Büyüme rakamlarının açıklanmasıyla sazan avlama sezonu da böylece açılmış oldu. Biz 3 ay önce “Tüik rakamlarla oynuyor” diyen ekonomi cahillerinin meydanlara döküleceğini belirtmiştik. Ilk sazan Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir olmuş. Bir de utanmadan “son dönemde bu yeni moda oldu, önce rakamlar açıklanıyor, bir süre sonra da revize ediliyor” demiş. Herhalde revize edilecek, tüm dünyada revize edilir, Rakamların revize edilmesini istemiyorsan o zaman 3 ay değil, 12 ay beklersin.

Oğuz Demir 1982 Amasya doğumlu, Istanbul Üniversitesi iktisat bölümü mezunu, Italya’da ekonomi doktorası yapan genç bir arkadaşımızmış. Ekonomiden ne kadar anladığı hakkında şimdilik bir yorum yapmayayım ama büyüme ve büyüme istatistikleri konusunda çok parlak olmadığı yaptığı yorumlardan anlaşılıyor. Tabii popülist bir iddia ortaya atıp kendi şirketleri olan Ekonomistler Platformunun reklamını da yapmak istiyor olabilir, bilemem.

Ekonomistler Platformu ise yirmili yaşlarında toy kişilerce yönetilen üniversite sonrası bir ekonomi kulübünü andırıyor. Para Dergisinde yayınlanan yukariya resmini koyduğum söyleşinin kapağına bakınca Oğuz Demir’in de Güngör Uras ekolünden gelen ekonomiden anlamayan, tribünlere oynayan bir kişi olduğuna yönelik kanaatim kuvvetlendi. “Düzelme geçici, kriz zikzaklarla sürecek” şeklinde iddialı ama fos çıkan bir tahmin yapmış. Oğuz Demir yan tarafa koyduğum Tercüman gazetesindeki haberin resminde ise “Türkiye Ekonomisinin 2001’den bu yana yeni bir iş ve ekmek kapısı üretemediğini” söyleyerek rengini ve ekonomik bilgi seviyesini iyice belli etmiş.

Şimdi burada Oğuz Demir’i yerden yere vuracak bir sürü laf söyleyebiliriz ama Oğuz Demir’e gelene kadar Türkiye’de bir sürü namlı şanlı köşe yazarı ve kendisine ekonomist diyen adam var. Nisan ayında piyasaya çıkacak olan Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler kitabında hem “Büyüme Oranları” ve “2010 GSYH ve Büyüme Oranı Tahminleri” yazılari gibi yazılar hem de Güven Sak’ı yaptığı tahminler gibi tahmin yada ifadelerde bulunan ekonomistleri alaya alan ve eleştiren yazılar var. Bu sefer kitap piyasaya kesin çıkıyor, gereken duyuruları kitap piyasaya çıkınca yapacağım.

7 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Tebrikler başarılı bir arşiv çalışması olmuş. Ancak bir Ekonomistler Platformu üyesi olarak bazı konulara dikkat çekmek isterim.

1. Oğuz Bey ile yazınızla ilgili konuştum. Haberi dikkatle okuduğunuzda Oğuz Bey'in Yunanistan'la kıyaslamalı herhangi bir yorumu yok. Bu anlamda tekrar haberi daha dikkatle okumanızı rica ederim.

2. Hiçbir yerde TÜİK rakamlarla oynuyor denmemiş. Rakamları geç yayınlayıp ardından revize eden TÜİK'in bunu son dönemde sık sık yapmasına atıfta bulunulmuş. Ayrıca TÜİK'in rakamları bu şekilde sık revize etmesi güvenilirlik açısından sizce de problem değil mi? Sizin bahsettiğiniz revizyonların yapıldığı ülkelerde veriler hızla açıklanıyor. Örneğin ABD. Büyüme verileri 1 ay gecikmeli açıklanırken, 3 ay gecikmeli yayınlanan verilerde bir de revizyon olması TÜİK'in kurumsal kapasitesi açısından sorgulamamız gereken bir durum.

3. Ekonomistler Platformu ile ilgili bu şekilde bir yorumu yapabilmeniz için en azından bir toplantısına katılmanızı tavsiye ederim. Kıt kaynaklarla ayakta tutmaya çalıştığımız, genç akademisyen ve profesyonellerden oluşan 10 yıllık bir sivil toplum örgütünden bahsediyoruz. Yönetim kurulu da gayet başarılı bir şekilde dizayn edilmiş, akademisyenler, profesyoneller ve genç iş adamlarından oluşuyor.

4. Diğer konuların hepsini de Oğuz Bey ile tartışabileceğinizi tahmin ediyorum, zira geçmiş açıklamalarında da bir çok konuda Türkiye ekonomisinin zaaflarına dikkat çekmeye çalışan bir insandır.

5. Son olarak genç ve başarılı bir genç olan Oğuz Bey'le tanışmanızı tavsiye ederim. Birbirinizden öğrenebileceğiniz bir çok şey olduğuna eminim. En azından her hafta ülkenin farklı bir yerine seyahate giden, KOBİ'ler, yerel idareler, işadamı dernekleri, odalar ve borsaları ziyaret eden, akademinin okumak ve yazmaktan ibaret olmadığını bilen birinden biraz gerçek problemleri öğrenme şansınız olabilir. Eminim o da sizin bilgilerinizden yararlanmak isteyecektir.

Adem Adıgüzel

çağatay dedi ki...

Oğuz Bey'i tanımam ancak eminim ABD de 200 milyon dolarlık bir fon yönetip akabinde yurda dönüşünde eski laptopunu aylar öncesinden açık arttırmaya çıkaran, taliplilere de AHL de randevu veren biri değildir.
Yazılacak çok şey var ancak ekonomi dünyasından sağa sola tanıdığınız tanımadığınız insanlara bu kadar agresif yaklaşarak popüler olmak mümkün değil.Bu uslup popstar yarışmalarındaki gençlerin birbirlerine sataşarak bir yere gelme çabaları ile örtüşüyor ki bu durum hiç de hoş değil.
Site format değiştirdikten sonra hitler arttı deniyor ancak kabul etmeliyiz ki kalite ile reyting ekonomi dünyasında doğru orantılı işlemiyor.
Diğer sektörlerde olduğu gibi.

Editor dedi ki...

Cagatay,

Oguz Demir ekonominin senelik %10'un uzerinde buyudugu bir zamanda "duzelme gecici, kriz zikzaklarla surecek" seklinde talihsiz bir aciklama yapan birisi. Bir ekonomistten ziyade bir lobiciye daha cok yakisan ifadelerde bulunmus. Biz burada ona buna sirin gorunecegiz diye egriye dogru demeyiz, kusura bakmayin. Sezar'in hakkini Sezar'a veremeyen insanlarla dolu Turkiye, biz bunlardan degiliz.

Kalite istiyorsaniz parayi bastirir diger blogdaki kaliteli yorumlari okursunuz.

Kaldi ki Turkiye'de kac tane ekonomist benim buyume konusunda yaptigim kalitede yorum yapti Allah askina? Daha yeni yeni akillari baslarina geliyor. Dedigim gibi Sezar'in hakkini Sezar'a veremeyen cok insan var Turkiye'de...

Unknown dedi ki...

Çağatay Bey,

Ekonomistler Platformu'nun tüm üyeleri, imkanlarımız çerçevesinde kendimizi yetiştirmeye çabalayan, edindiğimiz deneyimi ve bilgiyi de ülkemiz için katma değere dönüştürmek için çabalayan bir ekibin parçalarıdır. Bu açıdan hem yurtdışında hem de Türkiye'deki çalışmaları ile Oğuz Bey bizim ekibimizin sembolü. Bizim gibi çalışan, ülkemize bilgisiyle katkı sağlayan siz ve yazının editörü gibi tüm herkese de saygımız var.

Zaten burada yazılan yazıdan Oğuz Bey’e bahsettiğimde verdiği ilk tepki, yazının editörünün daha önceki yazılarından ya da sitenin içeriğinden yararlanıp yararlanamayacağımız oldu.

Öte yandan Editör yorumunda Para dergisinde yayınlanan röportaja atıfta bulunulmuş ve ekonomi %10 büyürken düzelme geçici kriz zikzaklarla sürecek söylemine takılınmış. Her ne kadar Editör ümüz yazdıklarıma yanıt vermese de ben sanırım yurtdışında yaşayan bu hocamıza şunu söylemeliyim. O röportaj verildiğinde Nisan ayı idi. Yani kriz özel sektörde ve halk arasında gayet derin bir şekilde hissediliyordu. Ancak Para Dergisi röportaj yapıldıktan iki buçuk ay sonra yazıyı yayınladı. Sanırım editörümüz yurtdışında yaşadığı için Türkiye'de medyanın işleyişi konusunda pek deneyimli değil.

Öte yandan Editör yaptığı alıntılarda söylenenlerin başlıklarına takılmış ama içeriği pek incelememiş. İşsizlikle ilgili söylenenlerde temel nokta, her yıl 800.000 kişinin emek piyasasına girdiği bir ülkede, işsizlik yükseliyorsa (2003’ten beri %10’un üzerinde seyrediyor) %6-7 büyüme ne anlam ifade ediyor? Veriler iyileşirken ihracatçı ayakta zor duruyor, gençler işsizlik beklentisine giriyorsa (Bizzat Anadolu’daki konferanslarımızda uyguladığımız anketlerin sonucudur); bunları dillendiren, bu sorunlara çözüm üretenler mi eleştirilmelidir? Bizim lobicilik tarafımız olmak zorundadır, zira Türkiye’de doğruların lobisi yapılmadığı için sorunlar hep derinleşmektedir. O yüzden sevgili Editörümüz bir akademik analizi değil bir STK liderini eleştirdiğini de unutmamalıdır.

Ekonomistler Platformu olarak biz ekonominin salt veriler ve akademik analizlerden ibaret olmadığı kanaatindeyiz. Herhangi bir siyasi partiyle yakınlığımız ve ilişkimiz de yoktur. Tek arzu ettiğimiz şey bu rakamların ve analizlerin gerçeklerle desteklenerek kamuoyu ile paylaşılması ve ülkemize katkı sağlaması. Yoksa biri kaliteli yorum yapmıştır, öbürü kalitesiz yapmıştır tartışması bizim enerjimizi alacak bir konu değildir. Bu bağlamda eğer ihtiyaç duyarsa Editör’e de her zaman sahadan bilgi vermeye hazırız.

Kendisine son bir tavsiye olarak; içerik olarak yazdıkları çok başarılı olabilir, Türkiye'nin değil dünyanın en iyi ekonomisti olduğunu düşünebilir ancak içerik kadar üslup da önemlidir. Daha yumuşak bir üslupla, katkı sağlayacak şekilde yapılacak yorumlar, editörün eminim ki önünü açacak, Çağatay bey in söylediği gibi bu kalitede bir içerik popstar tartışması gibi algılanır hale gelmeyecektir.

Tanımış olmaktan ötürü kendimi şanslı hissettiğim Oğuz Bey de, ekibimizdeki diğer arkadaşlar da Sezar’ın hakkının Sezar’a verilmesini en az sizin kadar önemserler. Eksiklerimiz de vardır. Ancak lütfen dediğinizi yapınız. Tonlarca para akıtılarak kurulan düşünce kuruluşlarının olduğu bir ülkede, tamamen gönüllülerin ayakta tutmaya çalıştığı bir sivil toplum örgütü takdir edilmeli, ürettikleri de incelenerek eleştirilmeli ve muhatabı olan kişilere bu eleştiriler iletilmelidir.

İyi çalışmalar

Editor dedi ki...

Adem,

Benim gozumde durust, caliskan ve surekli kendini gelistirmeye calisan adam en degerli adamdir. Ekibinizin caliskanligina bir sozum yok, ya durustluk ya da olaylari yorumlama yetenegi konusunda bir sorun oldugunu dusunuyorum.

Birincisi Oguz Demir Tuik acikladigi rakamlari inandirici bulmadigini belirtmis. Tuik cok super bir kurum olmayabilir, teknik olarak bazi eksiklikleri de olabilir ama Turkiye'de Tuik kadar hirpalanan bir kurum da azdir dogrusu. Yahu adamlar 9 ay once %14 kuculme rakami acikladi, Oguz Demir o zaman da "bu rakamlar hic gercekci degil, ekonomi %14 kuculurken issizligin sadece %5 artmasi hic inandirici degil, ekonomi daha az kuculuyordur" seklinde bir demec verdi mi? Adamlarin kullandiklari metodlar belli, isine gelmeyen rakamlar aciklandiginda neden yukleniyorsun ki?

Kaldi ki Tuik son donemde mevsimsellikten arindirilmis rakamlari da aciklamaya baslayarak bayagi bir asama kaydetmistir. Ben de kendilerini Turkishtime'da yazdigim bir yazida elestirdim. Ama elestirdigim nokta rakamlarla oynamalari degil, yeni teknikleri kullanmamalari idi. Tuik'in acikladigi rakamlara "inandirici degil" diyerek camur atmak bizi iyi bir yere goturmez.

Blogumuzda yayinladigimiz yazilarimiza sitenizden link verebilirsiniz, burada yapici tartismalar da yapabiliriz. Sizin bilimsel yontemler kullanarak derlediginiz veriler varsa bize bildirin, reklamini da buradan ucretsiz yapmaya hazirim. Ancak bahsettiginiz anketler benim blogda yaptigim ve Turkiyenin en iyi ekonomisti secildigim anket gibi tarafli bir anket olmasin :)

Unknown dedi ki...

Sevgili İnan,

TÜİK'i verileri bilinçli bir şekilde verileri çarpıtıyorlar diye eleştirmekten hep kaçtık. Hatta sizin "sazan" tanımlaması yaptığınız yorumculara da TÜİK'te neden bu tip kasıtlı işler olmayacağını anlattık. Öte yandan TÜİK'te Ekonomist olarak çalışan ancak kadrolarının tanınmaması nedeniyle ücretleri lise mezunlarına neredeyse denk gelen meslektaşlarımızın haklarına da "lobi" yaparak sahip çıktık. :)

Buradaki kasıt zaten üç ay gecikmeli rakam açıklamaları ardından da bu rakamları revize etmeleri. Oğuz Bey de zaten rakamları bu revizyonlardan ötürü inandırıcı bulmadığını söylemiş. TÜİK'e olay buradan geldi.

Bilimsel veri paylaşımına gelince; emin olun biz sizin yaptığınızı, fikirlerimizi haklı çıkarmaya yönelik olarak hiç yapmadık :) Daha ziyade fikir edinmek için yaptık. Link vermek vs. gibi hususlara Yönetim Kurulu karar veriyor, o açıdan burada yapılan yazışmaları ve bu önerinizi yönetim kuruluna ileteceğim. Umuyorum bundan sonra daha fazla işbirliği yapma şansımız olacaktır.

Turkishtime ile ilişkiniz olduğunu görüyorum. Turkishtime Eski Genel Yayın Yönetmeni de (Özgür Sağmal) Ekonomistler Platformu'nda uzun yıllar beraber çalıştığımız bir arkadaşımız. Nitekim Oğuz Bey dergiyi TİM çıkarırken (5 sene önce:)) derginin yayın stratejisini yapan Yayın Kurulu Üyelerinden biri idi. :)

İyi çalışmalar.

Adem

Editor dedi ki...

Adem,

Soyle soyleyeyim. Belki de Milliyet'te haberi yapan muhabir arkadas yanlis aktarmistir ama Oguz Demir muhabirin aktardigina gore once TUIK'in acikladigi rakamlarin inandirici olmadigini soylemis, daha sonra ise revizyonlara dem vurup revizyonlardan sonra aciklanan %6'lik buyume rakaminin ve 2009 icin toplam buyumenin asagi dogru revize edilecegini belirtmis.

Oguz Demir revizyonun asagi yonlu olacagini nereden biliyor ki? Revizyon bu, yukari da olabilir. Bir yandan rakamlar inandirici degil deyip diger yandan da asagi dogru revize edilecektir derseniz bundan "Tuik rakamlari bastan bilincli olarak yuksek acikliyor, sonra zaman gectikten sonra duzeltiyor" anlami cikar.

Neyse, daha fazla uzatmanin anlami yok. Soylenen sozler ortada, herkes de Turkce biliyor. Bu vesileyle tanismis da olduk, bundan sonra ekonomi hakkinda yorumlarinizi ve faaliyetlerinizi daha yakindan takip edecegim.