Cep Telefonunda Kontörden TL’ye Geçişte Gizli Zam

Cep telefonunda kontörden TL’ye geçişte gizli zam yapılması durumuna Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım el koymuş. Adamlarda hala antika sosyalist düşünceler, miyadını doldurmuş sosyalizm ve devlet müdahalesi saplantısı devam ediyor. Yok şehirlerarası otobüs biletleri çok ucuzmuş deyip piyasaya müdahale etmeye çalışırlar, yok telefoncular gizli zam yapmış deyip bu işe el atarlar. Adamlar müneccim gibi her piyasada her malın “gerçek” değerini herkesten daha iyi biliyorlar yahu.

Babam madem fiyatlardan o kadar iyi anlıyorsun, dünyada trilyonlarca doların döndüğü bir sürü finansal piyasa var. Bu piyasalarda döviz olsun, hisse senedi olsun, tahvil olsun, bono olsun, aklına ne gelirse her türlü enstrümanın fiyatı neredeyse anlık olarak değişiyor. Madem her şeyin fiyatını çok iyi biliyorsun al paranı gel bu piyasalarda fiyatlar “gerçek değerinin” altına düştü mü al, “gerçek” değerinin üzerine çıktı mı da sat. Öyle otobüs bileti fiyatıymış, kontörmüş uğraşma, madem çok süpersin bir kaç yılda trilyoner olursun yahu...

Ekonomi Türk Kitabında Binalı Yıldırım için de bir köşe açmak lazımmış ama artık kitap matbaaya girdi, çok geç.... Yakında piyasalarda...

7 Yorum Var.:

OnuR dedi ki...

yahu tüketicin hakkını savunmak ne zamandan beri komunistlik olmuş? Bu sitede bu kadar sığ bir yazı göreceğimi tahmin etmezdim.

Adam smith'in dediği gibi, piyasalarda gizli bir el var ve bu fiyatların arz ve talebini belirliyor, yani bu durumda Tüketici haklarını savunan, çeşitli yönetmelikler çıkaran düzenleyici kurumlar olmayacak öyle mi?

Maalesef kapitalist düzende tüketici her zaman yolunacak bir kaz gibi görüldüğünden keynes'in devlet müdahalesi ihtiyacı gereklidir. özellikle Telekominikasyon gibi, Oligopolistik(rekabet eden firmaların az olduğu) piyasalarda.

Editor dedi ki...

Onur,

Telekomunikasyon piyasasinin oligopolistik olmasi ile devletin bu piyasaya girecek sirketlerden milyarlarca dolarlik lisans ucreti istemesi arasindaki iliski aciklayabilirsen cok faydali olur.

Tuketicinin hakkini savunuyorsan devleti ve vergileri degil, serbestlesmeyi savunman lazim. Piyasayi duzenledigini zannettigi devlet her sene harcamalarini finanse etmek icin tuketicilerin emeklerinin yuzde kacina el koyuyor haberin var mi?

Unknown dedi ki...

gerci fiyat koordinasyonu varsa bunu arastirmak rekabet kurulunun mu(bence rekabet kuruluna ait olmali),savciligin mi,yoksa bakanligin mi isi bilmiyorum.amerika antitrust yasalari ile bu konuda dunyaya oncu olmusdu.sonucda fiyat ayarlama bir tur kartel olusturmaya giriyor.
birde merak ettigim niye butun dunyada cep telefon(gsm operatorleri) piyasasinda 3-4 firmadan fazlasi yok?taksi plakasi gibi lisanlar sinirli tutulunuyor,rekabet en bastan devlet tarafindan onleniyor.oligopol yaratiliyor.

pelin s. dedi ki...

Onur'un da dediği gibi GSM piyasası rekabet eden firmanın az olduğu, giriş-çıkışın zor olduğu bir piyasa. Bu yüzden fiyatların düzgün belirlenmesi ve karların makul düzeyde kalması her zaman garanti değil. Bu yüzden devletin müdahalesi bu durumda normal.

Ancak piyasaya giriş çıkış kolaylaştırılırsa sorun çok daha güzel ve kalıcı olarak çözülecektir. Tabi devlet engellemese bile bu piyasa içine girmesi zor bir piyasa, belki birkaç milyar dolar para lazım bir GSM şirketi kurmak için. Böyle olunca da yerli sermaye ile bu piyasaya giren şirket belki olmayacaktır, yabancı sermayeli şirketler kurulacaktır ama sonuçta piyasa serbest olacağı için kârlar makul düzeyde kalacağı bu pek sorun olmaz.

OnuR dedi ki...

Merhaba,

piyasaların oligopol olmasıyla devletin lisans ücreti olarak milyar dolar alması arasında doğrudan bir ilişki kurulamaz, bu tamamiyle devletin yüksek bant genişlikli frekans aralıklarını iletişim firmalarına satmasıdır ki bu böyle olmalıdır, sonuçta devletin elinde ciddi katma değer yaratacak bir araç var ve devlet bunu pazarlıyor. Zaten bunun neden milyarlara satıldığını sorgulamaktansa telekom firmalarının bu lisanslara neden bu kadar para verdiğini sorgulaman lazım. Zaten lisans fiyatları açık arttırmayla belirlendi ki bu da fiyatların arz talep dengesiyle oluştuğunu gösteriyor. Operatorler istediği gibi köntor fiyatı belirleyince herşey normal, devlet milyar dolara lisans satınca normal olmuyor mu yani? Demek ki Fix fiyat 50milyon dolara vermesi gerekiyor lisansları sana göre..

Evet, son yapılan değişiklikle kontor fiyatlarının yükselmesi ve bunun tüm operatorler arasında "ince" bir uyumla paralel gitmesi aslında burda bir tür kartel oluşturulduğunu gösteriyor bence.. Resmen danışıklı görüş.

Devletin aldığı vergilerin adil olduğunu soylemiyorum ama bugun devletin aldığı yüksek vergilerin arkasında, devletin vergi denetlemede yetersizliği ve vatandaşın vergi ödemede isteksizliğinden kaynaklanmaktadır. Sonuçta harcalamaları finanse etmek için bir şekilde kaçırılan vergilerin yerinede vergi toplanacak, yanlış olan şey araba, benzin, iletişim gibi temel sektorlerin üzerindeki vergi yüküdür, çünkü bu durumda dar gelirli vatandaşta aynı vergiyi verir, en zengin %5'te. Önemli olan insanların gelirleriyle orantılı olarak toplanan bir vergi sistemidir.

Serbesteşmeyi savunmak vergi sistemini savunmamak anlamına mı geliyor bunu anlamış değilim.. Serbestleşme farklı birşey, piyasaların serbeşleşmesi farklı birşey. Sen piyasalar serbeştleşsin, ve devlet vergi toplanamasın diyorsun, sonra devletin harcalamarı nasıl finanse edilecek? Ah devlette olmasın diyorsan o başka!

Editor dedi ki...

Onur,

Vergilendirme konusundaki goruslerimizi "Vergi" etiketi altinda yazdigimiz bir cok yazidan okuyabilirsin. Varsayim yapmana gerek yok.

OnuR dedi ki...

Editor merhaba.. şunu yazmıştınız:

"Tuketicinin hakkini savunuyorsan devleti ve vergileri degil, serbestlesmeyi savunman lazim. Piyasayi duzenledigini zannettigi devlet her sene harcamalarini finanse etmek icin tuketicilerin emeklerinin yuzde kacina el koyuyor haberin var mi?"


Piyasaları düzenlemeyle devletin vergi gelirlerinin nerden geldiğini karıştıran ilk sizsiniz ben değil..