Ziraat Mühendisliği Nedir? Puanları, Bölümleri ve iş Olanakları

Ziraat mühendisliği nedir, bu konudaki iş olanakları nelerdir, puanları nasıldır diye merak ediyorsanız siz bu konuda biraz bilgi vereyim. Ziraat mühendisliği Türkiye’de adam gibi yapılmayan mühendisliklerin en başında gelir. Bir çok devlet üniversitesinde ziraat mühendisliği bölümü olmasına rağmen hem bu bölümlerdeki hocalar vasatın altındadır, hem de bu bölümlerin puanları düşük olduğu için öğrenci kalitesi çok düşüktür. Neticede vasatın altında üniversitelerde, vasatın altında hocalarla, vasatın altında öğrencilerle ancak vasatın çok çok altında rekabet edemeyen sadece kağıt üzerinde mühendis olan kişiler mezun edebiliyoruz.

Ziraat mühendisleri Amerika’da ne yapıyor diye merak ediyorsanız başınızı döndürecek bir yazıya dikkatinizi çekeyim. New York Times’da yayınlanan bir haberde serada domates üretenlerin kullandıkları tekniklerden bahsediliyor.  Okuyun ve ziraat mühendislerinin gelecekte neler yapacağını, bugün ne tür yenilikler (bkz. inovasyon nedir) getirdiklerini okuyunuz. Adamlar bilgisayar kontrolünde domates yetiştirip, sürekli verimliliği arttıracak optimizasyon yaparlarken Türkiye’de çiftçiler miras yoluyla bölüne bölüne ufalarak bostana dönen tarlalarda Atatürk döneminden kalma tekniklerle sözde tarım yapıyor.

Aslına bakarsanız ziraat mühendisliği geleceğin mesleği, tarım ise Türkiye’nin en rekabetçi olacağı alanlardan bir tanesidir de Türkiye’de bu işle profesyonel olarak ilgilenen çok az kişi var. Kafası biraz çalışan adam bankacılık finans gibi masa başı işlere hücum ederken, diğerleri de KPSS’ye hazırlanıp bir devlet dairesine kapağı atmanın yollarını arıyor.

Ziraat mühendisliği nedir sorusuna umarım ilginç bir cevap verebilmişimdir. Gerçekten heyecan verici bir alan ama Türkiye’de kendi göbeğinizi kendiniz kesmek durumundasınız.

27 Yorum Var.:

admin dedi ki...

Gerçekten bazı önemli noktalara parmak basmışsın fakat bazı söylemlerinde üzgünüm ama saçmalıktan ibaret. googleden hit çekmek adına yazdığın yazı ile hem ziraat mühendislerine hemde mühendis yetiştiren değerli öğretim görevlilerine saygısızlık yapmışsın...(umarım eleştiriye açıksındır) ben yeni mezun bir ziraat mühendisiyim kpss'ye hazırlanıyorum fakat benimde blogumu takip edersen kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum... Ülkemizin tarımdaki gerilemesinin nedeni kötü eğitim değil gelişmekte olan ekonominin gereğidir. tarımda çalışan kesim azalırken bunu kötüye gidişat görmeyin, harika şeyler olmuyormu? iyi tarım uygulamaları-desteklemeler-büyük ölçekli besi çiftlikleri... herneyse yazılarını takip ediyorum ve çoğunu beğeniyorum.umarım ziraat eğitimi ile ilgili önyargıların değişir. (blogum http://www.webziraat.com)

hostrans dedi ki...

Güney önce sen yazıları dikkatli oku.Ne diyor..? sen düşük puan aldığın için elektronik değil de ziraat okudun diyor.Devlete hapağı atmak için uğraşıyorsun diyor.Hocalarınız vasat diyor(bunlardan biri bana kırk sayfa almanca tercüme yaptırmak istemişti de intihal olaylarını bildiğim için yapmamıştım).Sizin neslinizin en büyük sorunu sizlerden başka herkesi kabahatli ilan etmeniz.Yok sistemmiş de yok bilmemneymiş.

Ziraatçilerin bir forumu var adını hatırlamıyorum.Forumun tamamı "köylere 1000 uzman" programında olanların kapağı nasıl kadroya atacağı ile ilgili.Uyarayım dedim bütün sabit fikirli ve boş kafalılar gibi etmedikleri hakaret kalmadı.

Ben bugün ziraat mühendisi olsam semt pazarlarında limon satmakla başlar akabinde de bulunduğum ilin halini komple ele geçiririm.Müreffeh hayat da bana yakışır,senin gibi memur kafalılara değil.

Bu blogu daha fazla okuyup vakit katbetme.Yazıları anlamadığın açık çünkü.

admin dedi ki...

heheheee sende ziraat mühendislerini pazarcılarla karıştıracak kadar bilgisizsin. burda yazdığın birkaç makalenin güzel olması senin tüm mesleklerde söz sahibi olduğun anlamına gelmez. memur kafalı demekle kimleri küçümsersin, bir hocaya çeviri yaptın diye proflerden yuksektemisin... dünya etrafındamı dönüyor.... sende bakkal dükkanı açta insanlar nasıl geçiniyor onu öğren... (belliki eleştiriye kapalısın, böyle bloggerlik olmaz)

Editor dedi ki...

Guney,

Yukaridaki yorumu yazan bu yazinin yazari degil, blogun okuyucularindan bir tanesidir. Bak ismi "hostrans", bu yazinin sahibinin ismi ise "Editor".

Hostrans ve Editor farkli kelimeler. Neden Hostrans'in blogda yazarlik yaptigini dusundu ki? Bu konuyu bir aciklarsan belki diger elestirilerine bir cevap yazabilirim ama bana once okudugunu anlayabildigini gostermen gerekiyor :)

Dikkat: Bu yorum sahibi ayni zamanda bu yazinin da sahibidir. Yanlis anlasilma olmasin.

hostrans dedi ki...

Pazarcılar kendi ayağı üstünde duran ve toplumun en değerli unsuru olan girişimcilerdir.Ziraat mühendisleri ise tek düşüncesi devlete kapağı atmak olan pseudo sosyalistler.Neden karıştırayım ki ?

İyi tahmin ettin.Her iş dalı hakkında bilgim var.Hayatında atacağın yanlış adımları önceden önleyebilecek kadar hem de..(üstelik bunun için bana çuvalla para ödüyorlar).Bakkal değil aş leri kurup gerektiğinde feshediyorum.

Ama bakıyorum da ne editörün ne de benim iddialarıma tek kelime ile cevap vermemişsin.

Memur kafalı derken seni ve hocalarını kastettiğim açık değil mi ? Üstelik hiç para talep etmeden sana büyük bir yyilik yapıyoruz.Bunun farkında bile değilsin.

hostrans dedi ki...

Sn editör

Epey önceleri birkaç yazım kendi başlığıyla yayınlanmıştı.Biraz da ondan öyle düşünmüş olabilir.

admin dedi ki...

tmm ona dikkat etmemişim buda benim kendime eleştirim, dikkat siz davranmışım... herneyse bu blogu takip etmeye devam edeceğim takip ediyorum diye hepsini özümseyemem-onaylayamam....

hostrans belliki çok kitap okumuşsun hangisinde ziraat mühendislerine kapak atan sosyalist denmiş merak ettim,belliki tartışma çıkarmaya çalışıyorsun. sana uyamam daha önemli işlerim var kpssye çalışmak gibi...sende o çok para kazandığın işine yoğunlaş, zir mühendislerine ve öğretim görevlilerine bulaşma

Unknown dedi ki...

Sayın editör, ziraat müh. konusu tartışmaya açık ama yola çıktığınız örnek itibariyle bu sefer baltayı taşa vurduğunuzu düşünüyorum. Konuya ilgi tuttuğunuz yazıda bahsedilen bilgisayar kontrollü seracılık (organik domates) belki de Türkiye'nin ziraat ve ziraatçilerinin en iyi performans gösterdiği konulardan biridir. Özellikle Antalya bölgesinde. Kaldı ki bu konuda TUBİTAK destekli, Ziraat Fakülteleri ile birlikte yapılan çalışmalarda var diye hatırlıyorum. Sanırım Ank. Üni. Ziraat Fakültesiydi. Ben ziraatçi değilim ama size karşı Zir. Müh.Güney arkadaşımızdan bu konuda daha doyurucu bir cevap beklerdim.

Editor dedi ki...

Sayin Lebib,

Ben Turkiye'de hic adam gibi ziraat muhendisi yok demiyorum ki. Dedigim bu konuya harcanan onca kaynaga ve mezun edilen onca muhendise ragmen cok cok gerilerde oldugumuzdur. Bizim bugun Avrupa'nin sebze meyve ambari olmamiz lazim gelirken tarimin ihracatimiz icerisindeki payi ne kadardir? Onca mezunun kac tanesi modern yontemleri kullanarak girisimcilik yapip, para kazaniyor, borsalara acilip kaynak yaratip tarim sektorunde konsolidasyon yapiyor?

Tarimda firsat cok buyuktur. Soyledigimiz budur. Zengin olmanin yolu herkesin gittigi yoldan gidip ortalama bir maraba olmak degil, kimsenin gitmedigi alanlarda inovasyon yaparak dunyayi degistirmektir....

antagonist dedi ki...

selamlar... bende bir ziraat mühendisiyim ve editör yazdıgı konularda birazda olsa haklı gibi gözüküyor. ancak tabiki de cok cok değerli hocalarımız mevcuttur ve cok fazla emek harcayan insanlar vardır ülkemizde , yiğidi öldür ama hakkınıda yeme demişler... tarım uygulamalarına gelince , ülkemizde ne yazıkki tarım uygulamaları cok geri bir düzeydedir. gerçektende cok ileri teknoloji kullanılan ve dunya tarımına meydan okuyabılecek tesislerimiz mevcut ama bunların sayısı gercekten cok az. ülkemizde tarımla ugraşan ınsanlar genellıkle kırsal kesım, dolayısıyle ekonomık anlamda yeni tarım uygulamalarına çoğunlukla kapalı ınsanlar ,hayır yenilikçi olsalar bile ekonomık kısırlıktan dolayı yeni uygulamalardan faydalanamıyorlar. ziraate gelince , evet ziraat türkiye yi belkide kurtuluşa erdirebilecek öneme sahip bir meslek dalı , bunu öyle sanıyorumki konuyla ilgili olan bir çok akademisyende dile getiriyordur. sonuc olarak ziraat gelecek adına cok onemlı bır meslek dalı , yeni tarım uygulamaları ( topraksız tarım, makınelı tarım vs) mevcut ve ulkemızde de az mıktarda da olsa bazı işletmeler tarafından kullanılır ancak tabiki de ekonomik sıkıntılar yeni uygulamaların kullanılması konusunda zorluk çıkartıyor ve tamamen ekonomik sebeplerden dolayı girişimci olamayan ziraat mühendisi arkadaşlarım da mevcut olan masa başı işlere yonelıyorlar . yani yazıya hak veriyorum ama yiğidin hakkınıda vermek gerektiğini duşunuyorum cunku gercekten hayatlarını ülkemizdeki ziraat uygulamalarına adamış akademisyenler ve ziraat mühendisleri tanıyorum yani yazının "vasat" kelimesi gecen kısımlarına cok katılmıyorum , gercekten kaliteli ve ihtisas sahibi emek insanları ülkemizde mevcut,"vasat" gibi bir genelleme biraz maksadını aşmış olabilir , dikkat çekerim biraz maksadını aşmış olabilir diyorum cunku editörün bahsettiği gibi vasat bile diyemeyeceğim insanlarda mevcut kadrolarda bulunmaktadırlar ama yinede yapılan genellemeyi dğru bulmuyorum ,ziraatle ilgili konuda tek sorunun zaman oldugunu düşünüyorum, ülkemizin cok az daha zamana ihtiyacı var , ancak bu zamanın da cok fazla uzamaması gerektıgınıde soylemek zorundayım, bu durumu duzeltmek ne yazıkki politik ugraşlarla olabılecek birşey ve bunu yeni mezun olmuş öğrencilerden beklemekte gercekten de bıraz hayali olur ... umarım ülkemiz ziraati için ne olursa en hayırlısı olur , saygılarımla...

antagonist dedi ki...

selamlar... bende bir ziraat mühendisiyim ve editör yazdıgı konularda birazda olsa haklı gibi gözüküyor. ancak tabiki de cok cok değerli hocalarımız mevcuttur ve cok fazla emek harcayan insanlar vardır ülkemizde , yiğidi öldür ama hakkınıda yeme demişler... tarım uygulamalarına gelince , ülkemizde ne yazıkki tarım uygulamaları cok geri bir düzeydedir. gerçektende cok ileri teknoloji kullanılan ve dunya tarımına meydan okuyabılecek tesislerimiz mevcut ama bunların sayısı gercekten cok az. ülkemizde tarımla ugraşan ınsanlar genellıkle kırsal kesım, dolayısıyle ekonomık anlamda yeni tarım uygulamalarına çoğunlukla kapalı ınsanlar ,hayır yenilikçi olsalar bile ekonomık kısırlıktan dolayı yeni uygulamalardan faydalanamıyorlar. ziraate gelince , evet ziraat türkiye yi belkide kurtuluşa erdirebilecek öneme sahip bir meslek dalı , bunu öyle sanıyorumki konuyla ilgili olan bir çok akademisyende dile getiriyordur. sonuc olarak ziraat gelecek adına cok onemlı bır meslek dalı , yeni tarım uygulamaları ( topraksız tarım, makınelı tarım vs) mevcut ve ulkemızde de az mıktarda da olsa bazı işletmeler tarafından kullanılır ancak tabiki de ekonomik sıkıntılar yeni uygulamaların kullanılması konusunda zorluk çıkartıyor ve tamamen ekonomik sebeplerden dolayı girişimci olamayan ziraat mühendisi arkadaşlarım da mevcut olan masa başı işlere yonelıyorlar . yani yazıya hak veriyorum ama yiğidin hakkınıda vermek gerektiğini duşunuyorum cunku gercekten hayatlarını ülkemizdeki ziraat uygulamalarına adamış akademisyenler ve ziraat mühendisleri tanıyorum yani yazının "vasat" kelimesi gecen kısımlarına cok katılmıyorum , gercekten kaliteli ve ihtisas sahibi emek insanları ülkemizde mevcut,"vasat" gibi bir genelleme biraz maksadını aşmış olabilir , dikkat çekerim biraz maksadını aşmış olabilir diyorum cunku editörün bahsettiği gibi vasat bile diyemeyeceğim insanlarda mevcut kadrolarda bulunmaktadırlar ama yinede yapılan genellemeyi dğru bulmuyorum ,ziraatle ilgili konuda tek sorunun zaman oldugunu düşünüyorum, ülkemizin cok az daha zamana ihtiyacı var , ancak bu zamanın da cok fazla uzamaması gerektıgınıde soylemek zorundayım, bu durumu duzeltmek ne yazıkki politik ugraşlarla olabılecek birşey ve bunu yeni mezun olmuş öğrencilerden beklemekte gercekten de bıraz hayali olur ... umarım ülkemiz ziraati için ne olursa en hayırlısı olur , saygılarımla...

sibel dedi ki...

ben üniversiteye hazırlanıyorum ve tercih yapıcm ziraat mühendisliği istiyorum sizce nasıl bir meslek hangi bölümünde iş olanakları daha fazla ziraat müh okumalı mıyım yoksa baaşka bişey mi tercih etmeliyim kpssde çok puan istiyo mu biri beni bu konuda bilgilendirsin lütfen

sibel dedi ki...

ben üniversiteye girmek için tercih yapıcam ve ziraat müh seçmeyi düşünüyorum sizce seçmeli miyim hangi bölümünün iş imkanları daha iyi hangisini okumalıyım kpss puanı çok yüksek mi birileri bana bu konuda bilgi verebilir mi?

antagonist dedi ki...

ziraat e hevesınız varsa tercıh edın yoksa hıc yaklaşmayın cunku cok zıraat muhendısı var ;) ama eger dıyorsanızkı ben zıraat ıcın dogmusum hevesım var ogrenmek yapmak ıstıyorum dıye o zman zıraate gelebılırsınız , bolumlerden de tarımsal yapılar ve sulama bolumu yada bıtkı koruma bolumuu secmenızı tavsıye ederım gercı bazı bolumlerın adı degıstırılmıs sanırım ama eskı makına bolumuyle sulama bolumu bırlestırılmıs kultur teknık gıbı bırsey olmus sanırım o bolumu secebılırsınız ;)

müh.fatih dedi ki...

Ben bir ziraat mühendisi olarak editör e bazı konularda katılmıyorum. maalesef biz Türk'ler bir konu hakkında detaylara sahip olmadan eleştiri oklarımızı çıkartırız. Evet ülkemizde onlarca ziraat fakültesi var. Bence bunlardan %80 i kapatılmalı, yüksek puanlarla nitelikli öğrenci alınmalı. Nihayetinde mühendis ünvanı alıyorsunuz. (Bu arada sayın editör, kağıt üzerinde ki mühendis yazısı na vermiş olduğunuz ehemmiyet, kağıt üzerindeki onlarca doktor için veremezsizin. Çünki sağlık sektörü kalıplaşmış ve mesnetli bir kurum. Bu tür bir eleştri sağlıkçılara gelse TürkiyeDeki tüm dr ler mail bombardımanına turar.) Ziraat mühendisliği bölümü üstün bir akademik yoğunluğa sahip. Maalesef uluslararsı ekonomik stratejiler dayatmasıyla ülke tarımı hiçe sayılıyor. Bir ziraat mühendisi kendisini bir konuda mutlaka yetiştirmeli. Ziraat bir dünyadır, mühendisler ise bu dünyanın tasarımcısı.. asla bir genelleme olmamalıdır. Eğitim çok çok düşük bölüm ve fakülteler var. bunların derhal kapatılması gerekmekte, akademisyenlere ar-ge kapılarının aralanması sağlanmalıdır.

Erdal dedi ki...

Güney arkadaşıma katılıyorum.
Yani editör, sen kimsin ki! ziraat mühendisleri öğretim elemanlarında iş yok dersin! Bu konuda ne kadar bilgisiz olduğun bu saçma yorumundan belli! Bilgin olsun diye söylüyorum bugün ziraat mühendisi öğretim görevlilerinin çoğu özellikle profesörleri (ki en çok profesöre sahip bölümdür ziraat mühendisliği) ziraat mühendisliğinin puanının tıpla yarıştığı zamanda kazanmışlardır bölümü. Kaç ziraat mühendisi profesör tanıdın? Ben ziraat mühendisliği mezunuyum ve senin beğenmediğin mühendislik bir çok mühendisliğe göre şu an için iş olanağı daha geniş olan bir mühendislik. kağıt üzerinde mühendislik diye tabir ettiğin bölüm termodinamik akışkanlar mekaniği, hidrolik pnömatik gibi en ağır mühendislik derslerini gördüğü gibi ekonomi üzerine birçok ders ve bitki üzerine birçok ders, insan psikolojisi üzerine birçok ders görüyor. Senin anlayacağın birçok mühendisliğin görmediği dersleri gören bir mühendisliktir ziraat mühendisliği. İnsanları kpss'ye hazırlandıkları için yargılanmışsın. Birincisi sanane! İnsanlar istedikleri gibi çalışır. İkincisi bugün devletteki bir mühendisin maaşı 2650 TL. Ziraat mühendisliğinde bu para araziye çıkmaları durumunda 3500 TL'ye kadar çıkabiliyor, bir sor bakalım çevrendeki özelde çalışanlara (ziraat mühendisi olması gerekmiyor) imkanları olsa devlete geçerler mi?

Bu arada hostrans bir tek sen mi kendini akıllı zannediyorsunda ben olsam limon satmakla başlar sonra hali alırdım diyorsun? Ya çok hayal perestsin ya çok aptal, hangisi? Madem ziraat mühendisi değilsiniz bırakın bölümü okuyanlar anlatsın! Sadece bilgi kirliliğine sebep olmuşsunuz ikinizde.

Ziraat mühendisliği yazmak isteyen arkadaşlarım, gönül rahatlığı ile yazabilirsiniz, biyoloji, kimya, fizik, istatistik vs vs gibi bölümlerin çoğuna göre çok daha rahat iş bulursunuz, birçok mühendisten çok daha rahat iş bulursunuz. Özelde de devlette de şansınız çok yüksek, tabi ki özelde iyi bir yere gelmek için kendinizi geliştirmeniz gerekecek ama zaten bomboş yetişeceğinizi düşünmüyorum.

Çok bilgili (!) editör bu arada türkiye'yi sera konusunda amerika ile kıyaslamış, gerçekten konuya hakim olsaydın sera konusunda Hollandanın çok iyi olduğunu bilirdin. Daha da önemlisi hangi konuda Amerika'dan teknoloji olarak öndeyizde ziraat konusunda gerisinde kaldık bizde ki ziraat mühendislerinde iş yok diyebiliyorsun?

Çok ciddi olarak belirtiyorum bırakın bölümü ziraat mühendisliğini bilenler, okuyanlar anlatsın!

Erdal dedi ki...

Güney arkadaşıma katılıyorum.
Yani editör, sen kimsin ki! ziraat mühendisleri öğretim elemanlarında iş yok dersin! Bu konuda ne kadar bilgisiz olduğun bu saçma yorumundan belli! Bilgin olsun diye söylüyorum bugün ziraat mühendisi öğretim görevlilerinin çoğu özellikle profesörleri (ki en çok profesöre sahip bölümdür ziraat mühendisliği) ziraat mühendisliğinin puanının tıpla yarıştığı zamanda kazanmışlardır bölümü. Kaç ziraat mühendisi profesör tanıdın? Ben ziraat mühendisliği mezunuyum ve senin beğenmediğin mühendislik bir çok mühendisliğe göre şu an için iş olanağı daha geniş olan bir mühendislik. kağıt üzerinde mühendislik diye tabir ettiğin bölüm termodinamik akışkanlar mekaniği, hidrolik pnömatik gibi en ağır mühendislik derslerini gördüğü gibi ekonomi üzerine birçok ders ve bitki üzerine birçok ders, insan psikolojisi üzerine birçok ders görüyor. Senin anlayacağın birçok mühendisliğin görmediği dersleri gören bir mühendisliktir ziraat mühendisliği. İnsanları kpss'ye hazırlandıkları için yargılanmışsın. Birincisi sanane! İnsanlar istedikleri gibi çalışır. İkincisi bugün devletteki bir mühendisin maaşı 2650 TL. Ziraat mühendisliğinde bu para araziye çıkmaları durumunda 3500 TL'ye kadar çıkabiliyor, bir sor bakalım çevrendeki özelde çalışanlara (ziraat mühendisi olması gerekmiyor) imkanları olsa devlete geçerler mi?

Bu arada hostrans bir tek sen mi kendini akıllı zannediyorsunda ben olsam limon satmakla başlar sonra hali alırdım diyorsun? Ya çok hayal perestsin ya çok aptal, hangisi? Madem ziraat mühendisi değilsiniz bırakın bölümü okuyanlar anlatsın! Sadece bilgi kirliliğine sebep olmuşsunuz ikinizde.

Ziraat mühendisliği yazmak isteyen arkadaşlarım, gönül rahatlığı ile yazabilirsiniz, biyoloji, kimya, fizik, istatistik vs vs gibi bölümlerin çoğuna göre çok daha rahat iş bulursunuz, birçok mühendisten çok daha rahat iş bulursunuz. Özelde de devlette de şansınız çok yüksek, tabi ki özelde iyi bir yere gelmek için kendinizi geliştirmeniz gerekecek ama zaten bomboş yetişeceğinizi düşünmüyorum.

Çok bilgili (!) editör bu arada türkiye'yi sera konusunda amerika ile kıyaslamış, gerçekten konuya hakim olsaydın sera konusunda Hollandanın çok iyi olduğunu bilirdin. Daha da önemlisi hangi konuda Amerika'dan teknoloji olarak öndeyizde ziraat konusunda gerisinde kaldık bizde ki ziraat mühendislerinde iş yok diyebiliyorsun?

Çok ciddi olarak belirtiyorum bırakın bölümü ziraat mühendisliğini bilenler, okuyanlar anlatsın!

nHL dedi ki...

Yazının haksız tarafları olduğu gerçeği kesin neden mi? anlatayım. Şöyle ki memur olsun, özel sektör olsun mesleğini sevipte açıkta kalan hiçbir arakdaşım yok ve biz henüz 2010 yılı mezunuyuz evet ziraat mühendisi olan bi insan olarakda diyebilirimki kimse memur oldu yada olmak istiyor diye kimseyi suclamasın çünkü iş iştir ekmek ekmektir ve ekmek neredeyse sizde oradasınızdır işsiz olup yada baba parasıyla yada kendi koşuluyla iş sahibi olan diğer insanlar kesinlikle memur oldu yan gelip yatıyor demesin çünkü öyle bişey yok o olayın kesinlkle dışardan görünen yüzü..ve adım gibi eminim bu konuşanlarında %100 ü memur olabilseydi eğer kesnlikle gıkları bile çıkmadan oturup oh be ben kapağı attım ya tamamdır diyeceklerdi onun için hiiiçç sataşmayın memur olan ziraat mühendislerine SUSUN!! KİMİN NE ŞEKİLDE ÇALIŞIP FAYDALI OLMAK İSTEMESİ KİMSEYİ ALAKADAR ETMEZ HESAPMI VERECEKLER NEREDE ÇALIŞSAK DİYE!! avrupanın şartları daha iyi neden mi adamlar bizim gibi kendi kendilerini küçümseyip küçük emrah modunda değillerde ondan onlar 7/24 yagmurda kapalı havada bile seradatam verim elde etmenin peşinde amaann olurmu ya dememekte ve kesinlklede ilk iş yaparken sermayeleri var soruyorum çiftçiye yapalımmı?? tek dediği şu yapalımda neyle??? adamın sermaye ihtiyacı var ama sermayesi yok hadi neyse desteklere gelelim onuda sürekli büyükler kapıyor gittikçe tarım tekelleşiyor tıpkı tohumda israilin gittikçe tekelleşmesi gibi ordan burdan bilmeden atmayın yani işkembeden.. parça bölük topraklar demişsiniz evet öyle ama tapuda toplulaştırma başlamış durumda çoktandır ve tamamlandıgında eminim Türkiyemiz kendini küçümseyen kompleks yüklü avrupa hayranı insanlarıda silkeler silkelemez müthiş bir kalkınmaya gececektir. Ya bi kerede Allah aşkına bırakın dedikoducu kadınlar gibi hayran olmayı bende yaparım deyinde kendi ülkenize katkınız olsun be kardeşim!! oturduğunuz yerden durum bilmeden atıp tutuyorsunuz ki bu hiç yakışmıyor.. Artı bazı üniversitelerin arazileri kısıtlı olsada hocalar kesnlikle değersiz DEĞİLLER BU ÇOK BÜYÜK BİR KABALIKTIR bence reklam kokan hareketler bunlar daha ilerisi kesinlikle değil.. şahsen kendim müthiş bir üniversitede süper donanımlı hocalarımla gayette iyi bir ZİRAAT olarak yetiştim ve bundan da GRUR DUYUYORUM! Lütfen beğenmediğiniz mesleklerdemi yer alıyorsunuz nedir bari bilmeden atıp tutmayın yazık çok yazık..

Hilal dedi ki...

haklısınız kesinlikle.ben topraktan hiç sıkılmadığımı görünce karar verdim ziraat mühendisliğine.
ve yediğimiz her şeyin tadı değişiyor, bunu korumak da ziraat mühendisliğine düşüyor.ilahiyat okuyorum ama 4.sınıfı bitirmeden ziraat için önümüzdeki yıl sınavlara tekrar gireceğim inşallah.
ayrıca verimliliği bilgisayar üzerinden tespit edip de artırmak için optimizasyon falan istemiyoruz,domates daha çok domates olmaz,verimliliği artırmak için sonra onlar başka şeyler de yaparlar.balık genini mi yediklerimize koymadılar!daha neler neler...onların kafa başka ilkelerle çalışıyor...doğru önümüzde;kaliteli tohum,hava su toprak güneş

Unknown dedi ki...

benim babam çiftçi toprakta köyde büyüdüm zevkle yapacağım mesleğin ziraat olduğunu düşünüyorum ama bir çok bölümü var geleceğimi iş imkanını düşünmek zorundayım en iyi bölüm hangisi bunu ziraat okumuş biri cevaplarsa sevinirim kolaylık açısından sormuyorum yatarak bölüm okumak istemiyorum

Unknown dedi ki...

benim babam çiftçi bana uygun en iyi mesleğin ziraat olduğunu düşünüyorum ama bir çok bölüm var en kolayını değil iş imkanı en fazla olan bölümü hangisi yazarsanız sevinirim ziraat okumuş ya da bununla ilgili donanımlı bilgisi olan biri cevaplarsa daha iyi olur

HARRAN ZOOTEKNİ dedi ki...

Dünyada 3 şeye gereksinim vardır bunlar;
-Beslenme
-Barınma
-Sağlık
Bu üç temel şeyden vazgeçmek imkansız Her ne kadar bu meslekleri tanımayan ve bilmeyenler olumsuz yorum yapsalarda .
Gelelim konumuza Ziraat Mühendisliğine birincisi ben kendim bu mesleği dünyanın en eski mesleği olarak görüyorum çünkü Hz.Ademin oğulları bile biri Tarım diğeri hayvancılıkla uğraşıyordu.
Gelelim şimdi de Ziraat mühendisliğin yokluğundaki çiftçiye ve dolasıyla ülkemize zararları Hayvansal üretim olarak ele alalım mesela
çiftçi hesaplama yapmadan aşağı yukarı usulu ile yem alıyor veya üretiyor hayvanına gerekli oranlarda karıştırmayı bilmiyor ve bunada rasyon diyoruz yani rasyon hesabını yapamıyor hayvan için gerekli barınak tipini hesis edemiyor ve o bülgede yetişebilecek hayvanı tanıyamıyor öle ki süt karalçesi olan siyah alaca ya bile 17-25 lt süt üretebiliyor halbüki iyi bir hesaplama ve danışmanlık hizmetiyle o ineğe 45 50 lt süt ürete bilir keza et sığırcılığındada bu böyle ve bölelelikle çiftçimizve çlkemiz büyük kayıplar içerisine giriyor. bu yüzdendir ki kişi başı bize düşen kırmızı et bir lokma köfteyi geçmiyor.
Aynı zamanda blinçsizlikten yerli ırklarımızı da yok ediyoruz ve buda ülkesel stratejisi için çokk ama çok önemli bir konu
Çiftçi bilinçlenmeli insanımız bilinçlenmeli ülke bilinçlenmeli çünkü giden bizim topraklarımız gıdamız hayvanlarımız geleceğimizin aç kalmaması için sağlıklı büyümeleri için
Bu değindiğim sadece devede kulak

VE SON OLARAK BUNU SÖLEYEYİM ZİRAAT MÜHENDİSİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR KENDİNİ GELİŞTİREN BİR MÜHENDİS AKLA HAYALE GELMİYECEK PARALAR ALABİLİR VETERKİ BU İŞİ SEVİN GERİSİ SEKTÖR SİZE VERECEKTİR NERDEN Mİ BİLİYORUM ÇÜNKÜ ALAN MÜH. BİLİYORUM ONLAR KENDİLERİNİ KANITLADILAR SIRA SİZDE...


Z.MÜH.AZZ

Unknown dedi ki...

Puanım buraya yetiyor.Dha önce hiç düşünmemeiştim şimdi tercih zamanı geldi.Aslında profesör bile olabilirdim ama şartlar böyle gelişti..Şimdi 22 yaşındayım ziraate mi girsem diye düşünüyorum.Tavsiye eder misiniz bu konuda bilgili biri yardımcı olursa rahat edeceğim.

Unknown dedi ki...

Puanım buraya yetiyor.Dha önce hiç düşünmemeiştim şimdi tercih zamanı geldi.Aslında profesör bile olabilirdim ama şartlar böyle gelişti..Şimdi 22 yaşındayım ziraate mi girsem diye düşünüyorum.Tavsiye eder misiniz bu konuda bilgili biri yardımcı olursa rahat edeceğim.

Wayfarer dedi ki...

Hostrans, söylermisin,Türkiye de adam gibi yapılan hangi mühendislik dalı var? İnşşat,Makina,Elektronik,Gıda,Çevre,Jeoloji,vb.?
Ayrıca asıl eğitimini aldığın konu nedir?
Puanların düşüklüğünü öne sürerek ziraat mühendisliği eğitiminde hocaların ve mezun olanların düşük kaliteli olmaları ile bağlantı kurman pes dedirtecek bir konu.Yüksek puan=iyi eğitim? ayrıca eğitim kalitesi kaç puandan sonra iyi oluyor onu da söyle de bilelim..Sana puanları düşük başka mesleklerde sayabilirim istersen. vede istersen puan düşüklüğünün asıl sebebinin ne olduğunu da söyleyebilirim.!Ve sana bu ülkede Bakanlık yapmış ziraat hocaları sayabilirim, ve ödül almış pek çok ziraatçi bilim insanı da.
İyi eğitim sadece okulda alınan ile olmuyor.Kişilik faktörü çok daha önemli.Mesleğini ne kadar seviyorsun,araştırmacı mısın,yeniliklere açıkmısın,kişisel ve mesleki gelişime ne kadar önem veriyorsun vb..Herşey iş hayatında öğreniliyor ,bunu unutma...
Diğer bir konu ise; elbette bazı Ziraat Mühendisleri devlete kapak atmaya çalışacaktır doğal olarak,Devlet iş imkanı sunduğu müddetçe ve ziraat ile ilgilendiği müddetçe.Keşke 1000 değil 100.000 ziraatçiye iş imkanı sağlayabilse devlet...Aynen diğer mühendislikler ve mühendislik dışı mesleklerin devlet kurumlarında çalışması gibi.Devlette çalışma isteği her zaman insanlarda olacaktır.Ve birileride benim gibi özel sektörü tercih edecektir.
Ben senin yerinde olsam senin mesleğini senden daha iyi yaparım...ayrıca senin ticari zekan ile sen ancak burada yorum yaparsın bilmediğin konularda,Limonu şimdi de semt pazarılarında satabilirsin.eğitimli olmana gerek yok,anlayacağın sana tavsiyem limon sat..ama öncelikle sattığın limonun nasıl yetiştirildiğini öğren,madem bu kadar mükelliyetçi tafralardasın.

Özel sektör çalışanı Ziraat Mühendisi.

Wayfarer dedi ki...

Sayın Editor,

Bir yorumunuzda tarıma ayrılan onca! kaynağa rağmen hala çok gerilerde olduğumuzu söylemişsiniz.
Tarımda çok ilerilerde olduğumuzu kimse söyleyemez,aksine çok gerilerde olduğumuzu da.
Avrupa birliğinde tarım sübvansiyonları yılda 42 milyar euro civarında.Fransa bunun 9.2 milyar eurosunu,ispanya ise 5.9 milyar euroluk kısmını aldı...Bunlar gelişmiş ülkeler ve aldıkları sübvansiyonlar,Türkiye gibi gelişmekte olan bir ekonomide
tarıma ayrılan ,deyişinizle onca? kaynak nedir,biliyormusunuz?(Açıp araştırın)
Ayrıca bir gelişmemişlik varsa sorumluları ziraat mühendisleri değildir.Politikacılardır.
Dediğiniz bir şey çok doğru,Tarımda fırsat çok büyük ve bu fırsat ancak ekonomik olarak gelişmiş,milli geliri artmış bir toplumda potansiyele çevrilebilir.Tarım a madem bu kadar ümit bağlıyorsunuz o zaman onu finansal olarak desteklemelisiniz. Onca! destek ancak o zaman Onca olur ve işe yaradığı görülür.
son olarak şu unutulmamalıdır,ülkemiz avrupadan çok daha farklı bir kültüre sahip,Feodal düzen kırılmadan tarımda gelişmişlik beklenmemeli.

Unknown dedi ki...

SEVGİLİ TUĞBA BENCE TARLA BİTKİLERİ YA DA FİZİK VE MATEMATİK KONUSUNDA DAHA İYİYSEN TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA BÖLÜMÜNÜ YAZ. ZİRAAT HARİKA BİR MESLEK BENCE SON SINIF ZİRAAT ÖĞRENCİSİYİM VE İYİ Kİ BU BÖLÜMDEYİM ONUN BUNUN APTALCA LAFLARINA İNANMAYIN ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALİTESİ ALTINDA ZİRAAT BİNLERCE MUHASEBE İKTİSAT FALAN FİLAN BÖLÜMMLERİNE BİN BASAR.