Vergilerin Milli Gelire Oranı

Bugün vergilerin milli gelire oranını gösteren ilginç bir tablo ile karşılaştım ve sizlerle paylaşmak istedim. Türkiye ile ilgili rakamlara tabloda yer verilmemiş. Blogumuzdaki reklamlardan şikayet edenlerden bir kısmı vergilerin GSYH’ya oranını hesaplayıp bizlerle paylaşırsa hem diğer okuyucularımız faydalanır hem de kaliteli yazı yazmanın, o yazıda kullanılacak iki tane rakam bulmanın ne kadar zahmetli ve zaman alan bir uğraş olduğunu kendileri de göreceklerdir. Ben kendim araştırıp bulabilirim ama bu sefer de Ekonomi Türk 2 bloguna koyarım, yine ulaşamazsınız.

Milli gelir ve vergiler konusunda diğer yazdığımız yazılar şunlar, belki onlardan bir tanesinin içerisinde Türkiye’deki vergilerin GSYH’a oranı geçiyordur (2009 GSYH rakamini biliyorsaniz yazilardan birinde gecen toplam vergi miktarini buna oranlayarak kendiniz hesaplayabilirsiniz):

Vergi Haftası: 2009 Dolaylı Vergi Gelirleri
Türkiye’de Ödenen Vergiler ve Vergi Türleri
Sigara Vergileri ve Sigorta
Bana Bir Masal Anlat
Vergide Eşitlik, Adalet ve Verimlilik Üzerine
Vergilerin gerçek maliyeti

8 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

http://muhaseberehberi.com/dunya-ulkelerinde-yer-alan-gelir-vergisi-oranlari/

böyle de bir şey var.

rourkie dedi ki...

Kimse yazmamış ben yazayım bari; 3. çeyrek sonu itibariyle 12-aylık toplam vergi geliri 166.2 milyar TL GDP'ye oranı ise %17.8.

Şubat sonu itibariyle vergi gelirleri mevcut ama GDP yok malesef, son çeyrek GDP rakamları çarşamba gelicek, o zaman bu orana tekrar bakmak gerekir, çok yüksek olmasa da tax/gdp oranında bir artış olması kuvvetli ihtimal.

Editor dedi ki...

Ahmet Bey,

Rakamlarinizda yanlislik var. Turkiye'de toplanan vergiler bu kadar dusuk degil, sizin rakamlariniz muhtemelen sadece 9 aylik toplanan vergi rakamlaridir.

Biz daha once 2009'da toplanan toplam vergileri blogda ayrintilariyla incelemistik, hatirlamiyorsunuz galiba?

rourkie dedi ki...

Sayın Editor,

Rakamlarımın doğru olduğunu düşünüyorum. 12-month rolling sum hesapladım, yılbaşından 3. çeyrek sonuna kadar değil.

Ben MoF 2007 classification tablosundan bakıyorum, belki siz IMF definition dan bakıyosunuzdur. Gerçi orda tax kalemi var mı emin de değilim.

Yani benim rakamlar da yanlış olabilir tabi ama sanmıyorum, bi ara sakin kafayla tekrar bakarım.

Editor dedi ki...

Bkz. http://ekonomiturk.blogspot.com/2010/01/turkiyede-odenen-vergiler-ve-vergi.html

2009'da 245 milyar TL vergi toplanmasi hedeflenmis ama sadece 215 milyar TL toplanmis. Devlet harcamalari ise cok daha fazla, kabaca devletin ekonomideki payi %30'a yaklasiyor diyebiliriz.

rourkie dedi ki...

Inan Bey,

Orta Vadeli Planda değişmeden önce 2009 vergi hedefi tam olarak 202.08959 milyar TL idi ancak gerçekleşen miktar tam olarak 172.416575 milyar TL oldu. Ben bu rakamları aylık merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri tablosundan alıyorum.

Sizin blogunuzda yazmış olmanız gerçek olduğu anlamına gelmez, rica ediyorum kaynağınızı belirtin ben de oradan bakayım, hatam varsa özrümü de dilerim okuyucularınızı yanlış bilgilendirdiğim için..

Editor dedi ki...

Yazinin icinde kaynagini veriyorum ama bizim dandik devletimiz linkini kaldirmis. Neyse veriler hala sayfasinda duruyor ama:

1. (Muhasebat Sayfasina gidin
2. Raporlar linkine tiklayin
3. Ust siranin basinda yer alan "Kamu Hesaplari Bultenine" tiklayin
4. Oradan da agac diagraminda "Merkezi Yonetim" linkine tiklayin.
5. Acilan pencerede "2009 Merkezi Yonetim Konsolide Mali Istatistikleri" linkine tiklayip, yeni acilan pencerede de "Bitce Gelir Tablolarina" tiklarsaniz 2009 senesinde 248 milyar butcelenmis gelirlere karsilik 215 milyar lira gelir elde edildigini gorursunuz.

Simdi farkettim, vergi derken benim kastettigim devletin toplam gelirleridir (adi ne olursa olsun). Dikkat ettiyseniz linkini verdigim yazi borcluluk orani hesaplamasinda GSYH orani degil, devletin gelirleri kullanilmalidir diyor.

rourkie dedi ki...

Ben de vergi gelirleri derken, vergi gelirlerini kastetmiştim.

Ben neye cevap vermişim önce lütfen ona bakalım, yoksa neyin neyle analizi yapılır, sizin kadar olmasa da, biraz bilirim.