Gunun Komik Lafi: Altindaki Yukselis

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu “Altın fiyatları bir adım ileri, iki adım geri misali artmaya devam ediyor. Bunun nereye varacağını kestirmek gerçekten güç. Bundan kuyumculuk sektörü olumsuz etkileniyor” demis.

Yahu bir adim ileri iki adim geri giderek nasil altin fiyatlari artar, olsa olsa dusmustur. Sen once adimlarini dogru say, vardir bir yanlisin, altin fiyatlari iki adim ileri bir adim gidiyor olmasin sakin.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

"Altin fiyatlarindaki yukselisi kestirmesi guc" kismina ise soyle bir yorum yapabilirim. Kestiren kestiriyor:

Dolar cinsinden altin fiyatlarinin yukselmesini sene basindan beri bekledigimizi belirteyim. Iste Ocak ayinda yazdigimiz yazi burada. Mayis'ta da baska bir yazida belirtmisim. Ne diyorum sene basindan beri? Altin ve petrol al, dolar ve Amerikan tahvillerini sat. Devlet (Amerikan devleti) isin icerisine girerse piyasalarda ne olacagini tahmin etmek de cocuk oyuncagi olur. Kestiren nasil kestiriyormus ogrendiniz mi Alattin Bey?

Bu yazi Ekonomi Turk sitesinde yayinlanmistir.

10 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

bildiğimiz bütün emtiaların ederi arz ve taleple belirlenir.
kapitalizmin elinde biriken çok fazla sermaye traderler yolu ile olağan ekonomi olağanüstü ne dönüştü.
emtia sevklerinin hızlandırılması telaşına düşen sermaye...bu dönemde para hareketlerini hızlandırma telaşını yaşıyor.emtia sevkinde olduğu gibi bu iştede herkes görev üstleniyor.
bu hız insanların kafasını karıştırdığı gibi kapitalizminde kafasını karıştırmıştır.kendide bu dümen suyuna girdi ki.kontrolü kayboldu.tüm ülkelerin ekonomilerinin tansiyonunu bozdu.
varsa yoksa traderlerin ne yapabileceğini tahmin etme ve kolay para kazanma peşine gidiliyor.
hayat bu ise üretime ne ihtiyaç var,reklama ne ihtiyaç var,bilim insanı yetiştirmeye ne ihtiyaç var,ticarete ne ihtiyaç var.toprağa ve onu sulamaya,topraktan ürün almaya ne ihtiyaç var.
traderlerin peşinden gidelim.oh ne ala.
traderlerin peşinden giden yatırımcı bir taklaya geldiğinde hayatı bitecektir.
altın elbette bir değer.açlık ortamında bir bardak içilebilir suyun değeri ile bir lokma ekmeğin ederi kaç gr altın olacaktır.
yatırımlarımızı bugün neye ihtiacımız var ise ona odaklamalıyız.çok zenginlemiş isek...
paramızla önce süslenelim sonra altın alalım.

SEİL dedi ki...

Emtia ederi arz ve talep ile dengelenir. Arz talep dengesini İnsanların yatırım veya tüketme psikolojisi yönlendirir.

Bir sektörde çok kullanılan bir gereç var . Tüketicinin güveni yüzünden düşen talepe yönelik sektör kapasitesini düşürdüğü için bu hammaddeyi şu an kapasitesi oranında yurt dışından getirmekte fakat yurt dışına vermiş olduğunuz bu gereç siparişi üretim miktarı kadar çünkü sektörün patronları hazır parayı baglamaktan çekindikleri için halk tabiriyle gıdım gıdım almaktalar.

Taleb azaldığı için yurt dışında bu gereçin fiyatı cok düştü .Yeni yeni fiyatta kıpırdanmalar başladı.

Tüketici güveninin artmasıyla birlikte atıl kapasitedeki üretim hatları tüm dünyada çalışmaya başlayacakları için aynı şekilde bu ürünü üreten firmalarda düşük talepten dolayı gereci fazla üretemiyorlar. Stok degerlerinide şirketlerin bilancolarından analizini yapıyorum.

Kısaca dünyada artacak ilk talebe üretici firmaların hiçbiri yetişemeyeceğinden dolayı gerecin gereksinim ihtiyacıda üretim için mühim ifade ettiği için herkes bu ürünü almaya çabalayacak

Ürün krizden önce 85 dolardı 18 dolara kadar düştü şimdilerde fiyatı 47 dolar civarında

İşte bu noktada benim gibi yatırımcılar bu malı iyi fiyata satacak borsadaki yatırımlarımın dışında kazandıklarımla Arkadaşımın boş tuttuğu depo gibi bir yerde ben bu malı stokladım.

Aslında ekonomix ekonomi diliyle anlatırsa benim yaptığım bu işlevi daha açıklayıcı ve belirleyici olur.

Petrol örneğinde petrol çıkarılması maliyetli bir türev olduğu için talebin azaldığı noktada arz için üretici firmalar fazla istekli değiller günün şartlarına göre kendileri üretim yapıyor bugün örnegin 2010 yılında dünya kıtasından 2009 göre büyüme göstereceği göz önüne alınırsa petrole yatırım yapan insanlar bugünkü talebe ve arz dengesine değil gelecekteki arz ve taleb trafiğine bakarak yapıyuorlar.

SEİL dedi ki...

Bugün Mafi Egilmez'in emtialarda fiyatın balon oluşması dediği olay aslında Mafi Eğilmez O gerece ihtiyacı olan bir üretici olsaydı bu ürünün kendisi için ne kadar önemli olduğunu düşen tüketici talebi gününde değil gelecekte artacak tüketici talebinde anlayacak o zaman görürdüm onu Benim kapımı kaç kez aşındırıp dururdu.

Çünkü bu gerecin normal 2005-2006-2007 zaman zarfında bile Türkiye'den siparişini verilip yurt dışından alınıp gemilerle getirilip gümrük işlemleriyle birlikte geçen süre 4 aylık bir zaman dilimini oluşturuyor.

yakm dedi ki...

Bazı altın uzmanları şu anki krizi anlamamış bir şekilde yorum yapıyorlar. "Altına fizik talep olmadığı halde altın sun i bir şekilde yükseltiliyor" vs.vs.

Bence şu anki krizin nedeni USD den CNY(Yuan)'a geçiş krizidir. Çin şu an altyapı ve kafa olarak dünya liderliğini üstlenmediği ve kabul etmediği için Altın fiyatları yükseliyor.

Yatırımcıların, Para babalarının (ne derseniz) şu anki dolar türevi sentetik kağıtlara itibarı yok. Ben bu sentetik kağıtlara güvenmiyorum diyorlar.

Bu kişiler en başa, değerini insanın veya bir ülkenin oynayamayacağı, ALTINA dönüyorlar.

Bence Çin çıkıp paranızı bana yatırabilirsiniz, benim iyiniyetime ve teknik altyapıma güvenin paranızı bana teslim edin dedği noktada krizde(KAOS) bitmiş olacak.

O anda CNY'ye geçmek için değersiz hazine paralşarında(USD,GBP) olmaktansa altında olmak iyi birt hareket gib.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

alışveriş yapın ekonomiye can verin dendi.

tüketici güvenin artması için gelir seviyesinin mutlaka artması gerekir.böylece gelir seviyesine göre tüketici talebi eksilir veya artar.

günümüz krizinde geleceğini düşünen insan herşeyi kısar,eksik yaşar...v.s.

geleceğini düşünmeyen ise ödenemeyecek borç yapar,borcu borçla kapatır.geliri düşmüş olsa bile hiç önlem almaz...v.s.

tüketme psikolojisi burada ne izah ediyor anlamış değilim.

tüketim fiziksel değil mi.ruhsal birşey mi.veya zenginlik fakirlik yalnızca psikoloji ile izah edilebilir mi.aydınlatırsanız sevinirim.seil kardeş.

syzer dedi ki...

sanırım doların düşük değerli olmasından dolayı çin,rusya,hindistan merkez bankaların yüklüce altın almalarından dolayı arttı diye duymuştum.
Bende birşeyler yazayım dedim.

SEİL dedi ki...

Ekonomi konusunda fazla bilgim olmamasına ragmen bugün için borsa konusunda bayagı isabetli tahminlerde bulunduğumu sanıyorum.

Türk hava yolları 4,52 seviyesinde 4,80 zorlaması Arçelik hisse senedinin 4,60 seviyelerden 5,10 görmesi Koza Madenciliğin 4,60 fiyatlarda 5,00 seviyeleri gördü. Eczacı ilaç hissesi 1,62 seviyelerinde 1,82 seviyelerde

Borsanın perfonmasına göre seçtiğim ve gözlemlediğim hisselerde % 10 perfonmas piyasadaki bircok analistten iyi olduğumu gözlemletiyor. Ekonomi ile ilgili bilgi gelişiminide ekonomitürk kitabında gidereceğimi düşünüyorum.

Takip ettiğim diger hisselerde %3-4perfonmans gösterdie En azından azından borsa endeksinden iyi getiri sagladı.

Unknown dedi ki...

KATSAYI KATLİAMDIR.
Danıştay meslek liselerinin önünü açan katsayı düzenlemesinin yürürlüğünü iptal etti. Düpedüz hukuk katliamı. Hukukun siyasallaşmasının acı örneği."Edirne enverin olacağına bulgarın olsun" düşüncesinin devamı.
Daha önceki katsayı düzenlemesinin iptali için açılan davada danıştay " Bu hususta düzenleme Yök'ün yetkisindedir" diye itirazı reddetmişti. Şimdi ne oldu. Yök, mahkeme kararındada teyid edilen düzenleme yetkisini kullanarak yeni bir yönetmelik yaptı. Bu sefer danıştay önceki kararının tam tersi bir karar alarak düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.
Hz. Ömer "cahiliye devrinden iki şey aklıma gelir. Birini hatırladıkça gülerim birini hatırladıkça ağlarım. Güldüğüm şey, evimizden iş için ayrıldığmızda yolda tapmak için hamurdan put yapar. Önce tapar daha sonra açıkınca bu tanrımızı yerdik işte buna hala gülerim" der. Sistem kendi tanrılarını yemeye başladı.
Daha öncede bu blokta belirtmiştim. Bizde kuvvetler ayrılığı deyince eskiden KAra kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri gelirdi , Şimdi Anayasa Mahkemesi (as a lagislation) Danıştay (as a executive function) Yargıtay (as a adjudication) akla geliyor. Danıştayın eli değmişken memurada zam yapsa tam süper olacak.

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix bu sorumu cevaplarsanız sevinirim.

Şimdi bizim endeksin motor gücünü saglayan Bankacılık sektörü benim şimdi merak ettiğim birkaç soru var.

Bizim piyasadaki uzmanlar Türkiye'nin 2010 güclü büyüme beklemiyorlar. Fakat 2010 yılında faizlerde bir yükseliş beklemeleri kafamı karıştırdı. Güçlü büyüme olmayacaksa ve dünyada ABD başta Fed faizleri artırmakta o kadar arzulu ve iştahlı olmadığını dillendirmekte Şimdi böyle bir ortamda kalkıp Faizlerin artacağını ve Bu bankacılık sektörünün karlılığını düşüreceğini ve 2009 perfonmasına göre göreceli düşük kalacağını söylüyorlar.

Bende 2010 yılında bankacılık sektörünün iyi bir perfonmas göstereceğini düşünüyorum. Sonucta düşükte olsa büyümeye geçecek ekonomi tüketici güvenine pozitif yansıma saglayıp Türk bankacılık sektörünün zayıf olan kredi pazarlama oranlarında gelişim bekliyorum.

Sonucta dünyadaki bu faiz politikalarıyla yüksek para getirilerini Fonlar düşük faizlerden karşılamayacaklarına göre ve İnsanın en zaaf konusu çok para kazanma ihtiraslarını ne şekilde avutacaklarını düşünüyorum borsalar ve diger finansal türevler artmayacaksa

Bu piyasada konuşulanlar uzmanların varsayımları ve benim düşüncelerim hakkında bir analiz yaparmısınız Türk bankacılık sektörü hakkındaki ilerki dönemlerde görüşleriniz nelerdir.

SEİL dedi ki...

Ekonomitürk ailesinin bayramını kutlar. Güzellikler ve mutluluk içinde bir bayram geçirmeleri dileklerimle.