Türkiye'nin Elon Musk'ı

Referans gazetesi, Eksi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoglu ile röportaj yapmış, zügürt yazar kadrosunun uzun süredir hakkında spekülasyon yaptıkları bir soruya da cevap almış: Ekşi Sözlük'ün aylık geliri 80-100 bin TL civarında imiş (Daha gereksiz bilgi: Yazar başına 3.5 - 4.3 TL).

Ekşi Sözlük'ün geliri, sahibini ilgilendirir. Benim merak ettiğim Sedat Kapanoğlu'nun Ekşi Sözlük’ten gelen para ile ne yapacağı idi. Malumunuz Türkiye, girişimcilerin, kazandığı parayı ve bilgi birikimini ısrarla kendi sektörlerinin geleceğine yatırmadıkları ülkelerden biri. Tekstili ele alın. Deniz Gökçe’nin sık sık dile getirdiği gibi 30 yıldır kazandığı parayı kendi alt yapısı, rekabet gücü ve verimliliği hariç her şeye harcayan bu sektör, bugün sürekli sırtlarını dayadıkları ucuz girdide daha avantajlı Çin tarafından silinme tehdidi altında.

Yalnızca tekstil de değil. Örneğin Yeşilçam. Zamanında, yılda 200 film yapılmasına rağmen kimse kör topal da olsa bir stüdyo kurmamış, belki kuramamış. Yeşilçam silinmiş gitmiş. Örnekler çoğaltılabilir.

İsteyen parasını istediği gibi harcar, kimse parasını sektörüne ya da iş geliştirmeye harcamak zorunda değil. Burada asıl mesele koca koca sektörlerden, kendi sektörünün alt yapısına yatırım yapan kimsenin çıkmaması. Dikkat edin kendi sektörüne değil, sektörün rekabet gücünü arttıracak altyapıya yatırımdan bahsediyoruz. Birinci çırçır fabrikasından sonra iki çırçır fabrikasını, sonra üçüncü çırçır fabrikasını kurmak şeklinde olan yatırımdan değil.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Neyse, röportajda benim soruma da cevap var. Kapanoğlu 2004’ten beridir çalıştığı Microsoft’tan ayrılıp Türkiye’ye dönmüş, yakın dönemde hızlı ve kaliteli yazılım geliştiren ekip ve süreçlere ulaşmaya çalışacakmış. Yani yazılımdan kazandığı parayı, yazılımın alt yapısına harcayacakmış (en azından plan bu). Erkenden sevinmeye gerek yok, ne olacağını göreceğiz. Türkiye’nin havasını biraz soluduktan sonra titreyip kendine dönebilir, ya da memleketin girişimci sevmez ortamından bunalıp “yeter böyle aşkın ızdırabı” diyerek kazandığı parayı emlağa, altına da yatırabilir; şirketi satıp, aldığı toplu paranın faiz geliri ile de yaşayabilir.


Bu arada, yazının başlığının neden "Türkiye'nin Elon Musk" olduğunu açıklayayım. Kazandığı parayı ekmeğini yediği sektöre harcayan girişimcinin daha bir üst modeli de var: Kazandığı parayı daha inovatif ve katma değeri yüksek işlere yatıran girişimci. Referans gazetesi Facebook’un kurucusuna gönderme yaparak “İşte Türkiye’nin Marc Zuckerberg’i” diye başlık atmış. Ben de diliyorum ki, umarım yakın gelecekte “İşte Türkiye’nin Elon Musk’ı” diye bir başlık da görürürüz. Adam (Musk) PayPal’dan kazandığı parayla dünya yörüngesine sıvı yakıtlı roket gönderen ilk özel şirket olan SpaceX’i kurdu, NASA’dan 1.6 milyar dolarlık ihale aldı. Sonra hızını alamadı gitti, şehirler arası yolları katedebilen ilk elektrikli otomobili üreten Tesla Motors’u kurdu. Bir de ABD'ye Güney Afrika'dan göçüp gelmiş. Yabancı sermayeden 100 kat iyi, yabancı yetenek!


Bu yazı Ekonomi Türk sitesinde yayınlanmıştır.

4 Yorum Var.:

tersaci dedi ki...

hosgeldin milleplateaux!

milleplateaux dedi ki...

hosbulduk Baris.

SEİL dedi ki...

Psikolog olarak Dubai yaşanılan finansal durumun tek getirisi Altın onsu 1200 dolarları geçip 1500 dolara gitmesine yardımcı olacak bir durum olarak düşünüyorum.

Ekonomix bir yazısında ABD devlet tahvillerinin faizlerinin düşük seyretmesi noktasında şaşırdığını söylemişti. Şimdi bu noktada ABD devletinin faizleri düşük seviyede tutma politikasının uzunca bir süre devam edeceği anlaşılırken

Bugüne gelinen noktada Altın yükselişini gelecekte Enflasyon tehdidi yüzünden yükseldiğini tek gerekçe olarak görenler bana göre yanılacaklar.

Hem dünyanın kriz sarmalından kurtulmadığını söylerken kalkıp faiz artırma politikalarının konuşulması çok sacma

Rezerv para tartışmasının olduğu noktada deger kaybeden ABD dolarına karşı kendisini korumakta tedirginliğe düşen ve ABD dolarının karşısında kendisini daha güvende hissedeceği hiçbir degerin olmadığını düşünen yatırımcıların Altın'a geçmeleri ve son noktadaki dubai gerçeğinide alacak piyasanın altının yeni rekorlar kırması kaçınılmaz bir süreç olarak görüyorum.

İnsanoğlu çok ilginc bugün dünyada yaşayan İnsanoğlu'nun %100 kendisini yaratan ve yaşatan bir ilahi varlığın olduğundan hem fikir ilginc olan nokta ise bugün gelinen noktada dünyada yaşayan İnsanların yaratılışlarından gelen tüm güzellikleri estetikleştirme hastalığına kapılmalarını görmekteyiz.

İnsanoğlu sadece kendi bedenini değil yer kürenin kendince kötü olduğu düşündüğü kütlelerinide değiştirme telaşında.

Rüyalar kabusa dönüşmekte siyah adamın beyazlaşma rüyası ABD deniz yerleşim bölgelerinin sular altında kalması En son İstanbul'un ikitelli bölgesinin seller altında bırakılması,

Dubai gerçeği İnsanoğlu ne kadar çalışsa cabalasada Dünyanın yaratılmışında güzel olarak kabul edilen bir objeyi sırf kendisine güzel gelecek şekilde değiştirdiğinde rüyaların kabus olarak tekrar kendisini yakaladığını bir sefer daha anlamayacak bu seferki kabus denize ait bir yerin toprak doldurarak yerleşim yeri kazanan bölgeleri tsunami gibi bir tufanın altında kalmasada İnsanoğlunun ihtirasları neticesinde batma noktasına gelmesi çok ilginc

Daha ilginci ise yatırımlarımıza yön veren yatırım kuruluşları ve fonların kriz sürecinde onlarca batık kredi sarmalına tutulması

SEİL dedi ki...

Psikolog olarak Dubai yaşanılan finansal durumun tek getirisinin Altın'ı 1200 doların üstüne geçirtip yeni hedeflere kilitler tahminim dogru tespitti.

Altınistan ülkesi olarak görürsek ve kredibilitesi en yüksek ülke şu anda dünyanın her tarafındaki bankaların vermiş oldukları krediler yüzünden iflasa gidebilir haberleriyle uyanmaktansa kredibilitesi en saglam ülkeye Altınistan'a yönelmelerini mazur görmek lazım.