5. Iktisat Kongresi

Blogumuzun mudavimlerinden Sibel Bagci Uzun bize Iktisat Kongresi uzerine yazdigi yaziyi gonderince ben de bu konuda bir seyler karalayayim dedim. Ama once su satirlari bir okuyalim:

1992 yılında yapılan üçüncü kongrenin ilk iki kongreden farkı ise uluslarası katılıma açık olması ve siyasi parti temsilcilerinin görüşlerini dile getirmelerine imkan vermesiydi. Globalleşmeye, ekonomik bloklaşmalara ve ekonomimizde makroekonomik istikrarın sağlanmasına dikkat çekiliyordu. Görüşbirliğine varılan en önemli konu ise devletin ekonomik faaliyetlerin özellikle de sanayi ve hizmetler sektörünün tamamen dışında kalması gerektiğinin vurgulanmasıydı.

2004 yılında yapılan son ve dördüncü İktisat Kongresi’nde ise “Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi ve AB üyeliği” ana temayı oluşturuyordu. Beklenen yararın elde edilmesi için akademik, kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımının sağlanması amaçlanıyordu. Ancak ekonominin asıl büyümeyi sağlayan özel sektör temsilcileri kongrede yer almamıştı.

Trajikomik olan durum ise bağımsız ekonominin savunulduğu birinci kongreden son kongreye kadar gelen süreçte bir IMF bağımlılığı yaratılmasıydı. Nitekim IMF Başkanvekili’nin kongreye katılımı ve kürsüde yaptığı konuşma bunun kanıtıydı.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

En az 10 yıl arayla düzenlenen ve ekonomi için yol haritası niteliği taşıması amaçlanan kongrelerin sonuç bildirgelerine bakıldığında ana temalar dışında temel sorunların pek değişmediği görülür. Yaklaşık 30 yıl önceki sonuç bilgirgelerinde yer alan ; “Yanlış kur politikalari ile ihracatçı cezalandırılmamalıdır, enerji üretimine öncelik verilmelidir, işsizliği azaltıcı uygulamalara öncelik verilmelidir, köylere götürülen hizmetler artırılmalıdır …” şeklindeki maddeler gündemimizi hala meşgul etmekte.

1923 yilinda yapilan Iktisat (iktisat nedir) Kongresini anlarim da, 1992 ve 2004 yillarinda neden Iktisat Kongresi yapilmis ona pek aklim ermedi. Zaten 1992 yilinda yapilan Iktisat Kongresinde de herkes "devletin ekonomideki elini cekmesi" konusunda gorus birligine varmis ama sonrasinda neler yasandigini hepimiz biliyoruz. Ortada devlet oldugu surece lobici is dunyasi kendi menfaatlerine gelecek politikalari devlete dayatmaya calisacak, devletteki yoneticilerin ise ellerindeki imkanlari hem kendilerinin hem de yandaslarinin cikarlari dogrultusunda degerlendirmesi neredeyse kacinilmaz olacaktir. Bu cengamede halkin cikarini kim kolluyor belli degil.

Bu DPT mentalitesiyle biz daha cok Iktisat Kongresi duzenleriz, ekonomi uc yildir bir arpa boyu yol gitmeyi birakin geriye gitti. Ulkenin ihtiyaci olan sey vergi veren vatandasin bu soyguna bir dur demesidir. Yoksa toplanan ganimeti paylasmak icin 5. Iktisat kongresi de yaparlar, 55. Iktisat kongresi de.

2 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Türkiye'de neyin neden yapildiği anlaşilamiyor ki... Ben herhangibir kongreden bir sonuç ve bir seri aksiyon çıktığını sonra da insanların bu aksiyonlar üstünde çalıştığını hiç görmedim... Hersey muglak, herseyin amaci belirsiz, sonucu belirsiz.

T'Pol dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.