Azılı Devlet Memuru Düşmanı: T'Pol... Nasıl yani?

Geçenlerde yazdığım "Alın Verin, Ekonomi'ye Can Verin mi?" yazısına bırakılan bir yoruma yanıt vermek durumunda hissettim kendimi. Zira haksız yere memur düşmanlığı ile suçlanmışım. Yorumcumuz aynen şöyle yazmış: "Sevgili TPol,(bana kızmış ama seviyor da galiba)

"Tuzu kuru olan (devlet memuru olan diye de okuyabilirsiniz) zaten ÖTV indirimi vs.'den yararlanıp, arabasını yeniledi, beyaz eşya ve ihtiyacı olmayan ıvır zıvır alışverişi yaptı."

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Kimdir bu tuzu kuru olan devlet memurları? Bir zahmet isimlerini verseniz? Ben henüz babamın araba aldığını görmedim, alabildiği tek evi de borç içinde alabilmişti. İşe yürüyerek gider, doğru düzgün dışarıda yemek de yemez!
Artık bıraksanız diyorum şu işkembeden memur düşmanlığını!"


Birincisi ben devlet memuru bir anne-babanın çocuğu olaraktan işkembeden ya da değil devlet memuru düşmanı falan olamam. İkincisi sarf ettiğim tümce etrafımda gördüklerime dayanarak yaptığım bir durum tespiti.

Çok yakından tanıdığım ve bu krizin ortasında otomobil yenileyen, ev alan ya da evini bakımdan geçiren tanıdıklarımın tamamı devlet memuru kişiler. Üstelik de öyle "işini bilir memur" diye damgalayabileceklerinizden değiller, zira ne iş yaptıklarını biliyor ve hepsini yakından tanıyorum.

Okurumuzun babasının yüksek gelirli bir memur olmadığı belli ama tüm memurları aynı kefeye koyamam. Zira gayet iyi ücret alanlar var. İkramiye, zırt sandığı, zurt dil tazminatı vs. bir sürü yan gelirleri oluyor ve çıplak maaşları düşük gibi görünse de ellerine geçen meblağlar hiç de küçümsenemez. Üstelik işte ve işle geçirilen zaman sözkonusu edilip de bir mukayese yapılacak olsa, eminim çoğunun saat ücreti özel sektörde iyi para kazandığını sanan insanlardan daha iyi çıkacaktır. Özel sektörde haftada 45 saat çalışmak diye birşey sözkonusu bile değildir. İsteyen denesin...

Memurların tuzlarının kuru olmasına gelince elbette kuru, çünkü iş kaybı korkusu yaşamaksızın kredi alabiliyorlar. Meslek hayatının tamamını özel sektörde geçirmiş biri olarak ben asla bu rahatlığa sahip olamadım.

Gelir güvencesi = Kuru Tuz bilmem anlatabildim mi?

20 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Tpol, devletin hangi kademesinde bu iyi maaş alanlar söylesen bizim de yaşımız 30 olmadan devlet memuru mu olsak ne yapsak.

Özel sektörde de ne paralar alıyorlar, bir bilseniz. Vumhurbaşkanı maaşı alan hatta daha fazla alan bir sürü kişi tanıyorum.

cahitoz dedi ki...

Evet özel sektörde yuksek maaş alanların olduğu doğru....

Ama bir genelleme yaparsak çoğu özel sektör çalışanı, hem iş yükü altında sömürülüyor, minimum maaş ve uzun çalışma saatleri.

Memurların ise aldıkları maaş belli, yapmaları gereken iş, çalışmaları gereken saat belli. Işten çıkartılma gibi bir sorunları da yok gibi.

Bu tespitler kesinlikle bir genelleme deyildir. Eminim çok çalışan ve aldığı maaştan daha fazlasını hak eden memurlarda vardır...

Ama istisnalar .... ;)

Kadir dedi ki...

EkonomiX iki ayrı anket açsın. Bir maaşları sorsun, ikincisinde ise almak istenilen, hak ettiği düşünülen maaşı sorsun. Bakalım ortalama neymiş. görelim.

Amerikada ki tutarlara yaklaşmak çok zor gerçi.

hostrans dedi ki...

Alınan ücret yapılan birim işe bölündüğünde saat ücreti çıkar.Memurların kahir çoğunluğu için bu denklem

Maaş/0=sonsuz

şeklindedir.Yani aslında saat ücretleri sonsuz olabilmektedir.Böyle birşey nerede var ?

aylak adam dedi ki...

T'Pol'e katılıyorum değerlendirmesinde. İstanbul haricinde görev yapan devlet memurunun işi nispeten kolay günlük harcama kalemleri (yiyecek gibi) görece ucuz, genel anlamda fiyatlar ucuz (tabi burada tekstil ürünleri, elektronik kalemlerini hariç tutalım ama gündelik bir harcama değil neticede). Lojman gibi avantajları varsa daha da iyi. Neticede tasarruf bir parça da mecburi olabiliyor.
Öte yandan devlet memuru maaşı başlangıçta daha yüksek bir düzeyde özel sektör geneliyle karşılaştırınca. Ama zaman içerisinde daha yatay bir seyir izliyor dolayısıyla orta ve uzun vadede daha yüksek. Devlet memurluğunun iş güvencesi ise çok önemli bir artı.
Üniversite mezunu olup hesap uzmanı, maliye müfettişi, kontrolör vb. daha yukarıdakilere bakılınca nisbi düşük maaşa rağmen eğitim imkanları çok iyi (master, doktora yaparken tam destek, yurtdışında eğitim almak, yeşil pasaport...) özel sektörde ise bu her zaman mümkün değil.
Elbet özel sektörde çok uçuk rakamlar var bunu belirleyen arz ve talep. Transferlerle özel sektörde sağlam maaş seviyelerini yakalamak mümkün ancak bu kısa da sürebilir.
Unutmadan, kamudan özele geçen/girişimcilik yapan bürokratların (Adnan Nas, Şaban Erdikler, Mahfi Eğilmez, Yener Dinçmen ilk aklıma gelenler) durumları da sanırım iyidir.
Uzatmadan, günün sözü: memur var, memur var :)

SEİL dedi ki...

T'pol katılıyorum çünkü dünyada ve türkiyede hangi kriz ortamında devlet memurunun iş güvencesi ve maaşı tehlikeye girmiştir.

%16,5 İssizliğin oldugu bir ülkede ve milyonlarca çalışanın asgari ücretle çalışıyorsa bu ülkede devlet memurluğu esaret değil bence güvence makamı olarak görülmeli devlet memurları bin şükür etmeli

Investor dedi ki...

Bazıları salak salak konuşuyor.İnsanın kendisini tutması hayli zor.Benim babam yıllardır özel sektörde işçilik yaptı.Gelin babama sorun her hükümette havalar bozulduğunda acaba işten çıkarırlar mı?

Benim babam emekliliğe 5-6 yıl bilerek çıktı girdi yaptılar.toplu parası düşük olsun diye?

millet niye çırpınıyor kpssde devlet memuru olacam diye?

Neymiş araba alamayan memurlarda varmış.Ulan ona şükretsin millet krizde işsiz kalıp ekmek parası bulamazken memurlarda bir zahmet araba almasın ki T'pol hanımın dediği gibi araba alan ev alan memur.

İnsanın asabını bozulmaamsı elde değil.İşçinin özel sektörde çalışanların halini bilmeyen memur zihniyeti böyle konuşur.

Biraz agır konuştum çünkü bu konuda çok darbe yemiş babamı düşündükçe kimilerinin patavatsız açıklamaları sinirimi bozuyor.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Kamuda seneden dönen rüşvet 7,5 milyar dolardır. Bahsettiğiniz kesim o gruptandır. Onun haricinde bende devlet memuruyum ve aile çevremdede bir sürü memur var. Babam yılların idarecisi ama 60 yaşında ancak bir ev alabildi. Hayata dair hiç bir lüksü yok!!! Bahsettiğiniz gibi bir hayatı yok devlet memurlarının.

Bunca yıl özelde çalışıpta kariyer sahibi olarak iyi gelirler elde edemediysenizde bu ancak sizin beceriksizliğinizdir. Kendi iş bilmezliğinizle namusu ile kıt kanaat geçinen insanları bir birine karıştırmayınız !

Geçmişte çok iyi şartlarda özel sektördede çalışmış biri olarak diyebilirimki, özel kamu farketmez tembel heryerde tembel. Biraz işini bilirsede kovulmadanda hayatını sürdürür gider.

Uğur UYGUR dedi ki...

hostrans'ın saat ücreti formülü çok doğru. :) Birkaç devlet dairesi haricinde işler böyle yürüyor...

Özkan D. dedi ki...

ne güzel bi memurluk, (çok istisnai durumlar dısında) işten atılmama gibi bi saçmalık nasıl kabul edilebilir. devlete kapağı at ölene kadar memursun ölünce de maaşın devam etsn. bunun mantığı nerde..
bunu hiç bir politikacı gündeme getiremez cünkü sıkar.

sadece vergi dairelerini örnek alsak, tüm beyannamelerin internet üzerinden verilmeye başlamasından sonra kaç memur atıl kalmıştır? kaçı işten çıkarılabilmiştir?
bugün bu şekilde olup çay kahve içerek emekliliğini bekleyen kaç memur var..

vatoy dedi ki...

T'Pol sizi de memur yapalım. bence cok olmak istiyorsunuz.

ENN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ENN dedi ki...

Zaman ve yapılan işi paraya oranlarsak iyi para aldıklarını düşünüyorum. Kamuda ki zor meslekler gibi (iyi para da verseniz herkesin yapabileceği işler değil) kıstasları çıkarmak lazım. Memurluğu 2 soruda özetlemek gerekirse;

-Memurlar aldıkları maaşı beğenmiyorlarsa, az geliyorsa,niye işlerinden çıkmazlar ?
CEVAP: Devlet batmadığı sürece sosyal hakları ve maaşları gününde ödenir. Kriz var ,piyasa durgun, işler kesat olayı yoktur. Geneli haftasonları çalışmazlar. Özelde çalışanların yılda 15-20 günlük izin günlerinden en az 2 tane yaparlar. İşin bitimine değil zamanın bitimine odaklanırlar.

-Memur maaşlarını beğenmeyip 3 kuruş diyenler,"3 kuruş alcaklarını bile bile" niye memur olmak için kuyrukta birbilerini ezercesine yer kapmaya çalışırlar ?
CEVAP: 3-5 Yıl sonra memur maaşları az diye grev yaparlar ama işlerinden çıkmayı düşünmezler. Çünkü 1.sorunun cevabını akıllarına getirirler. Zaten memur olmadan öncede 1. sorunun cavabını bildikleri için memur olmak isterler. Çalıştıkları yerde rahatlık ve monotonlukla piyasadaki işlerin aslanın midesinde olduğunu göremeyip, 1. sorunun cevabını da rahatlığın vermiş olduğu sorunsuzlukla unutup greve çıkalım ağlayalım derler. (Greve çıkmak haktır bu başka bir konu)

Hüseyin MEÇO dedi ki...

özel bir firmada iyi bir maaş alırken tam yarı maaşına devlet memuru olmuştum.1985 te.
neden bekardım ve çok fazla çalışıyordum.mesai mesai mesai.
evlilikte bu çekilmezdi.
devlet memuru devlet işçisinden herzaman düşük para almıştır.
şu gün bile devlet memuru ikramiye almıyor.mesaiye kaldığındada cüzi miktar almaktadır.bir cumartesi işçi ücreti maaşına göre 200 ile 400 arası olmaktadır.memur ise yasa ile mesai almaktadır.saat ücreti 0.40 kr olabilir gerçekten şu an tam bilmiyorum.az para aldıklarını biliyorum.öğrendiğimde yazacağım.
kaldırılan kdv ler var ya hani bütün olarak ücretlere yansıtılmıştı.o parayı memurlar alıyor.devlet işçisi tam olarak alıyor.başka hiç bir işçi alamıyor.
maaşlara göya giydirilmiş.
ülkemizde hiç bir firma tam anlamıyla denetlenmediğinden memur oldum.
bedavadan sermayeleri çok.
çok fazla kafaları çalışan insanlar var özel sektörde.çalışıyorlarda ilk krizde bunlar kapı dışarı ediliyor.kim kimi araştırıyor.bu işçi neden çıkarıldı.bilen yok sebeb yok.
ülkemizde hiçbirşey tam olmadığından herşey normal.
aslında özel firmada tam koruma altında değil.aslında bu konular geniş.
memur akşam ek iş yapar haftasonu sonu tatilini bilir.zamanla da memur kafası oluşur.dünyada en dertsiz insan olur.yanlızca maaşına dokunmayın .emin olun dünya yansa umurunda olmaz.o evine götüreceği ekmeğin derdindedir.
bu ara tamamen kendimden bahsettim.
kusura bakmayın.
saygılarımla.

Investor dedi ki...

asıl tartışılması gerekli konu:

iş güvencesi mi? yüksek maaş mı?

iş güvencesi olan kişi yükske maaş almayabiliyor.

yüksek maaş alan kişininde iş güvencesi olmayabiliyor.

benim cevabım şununla ilintili çok parası olan kişilerin bile sskdan emekli maaşı aldıklarını gördüm.neden gelecegini garanti altına almak.

bu yüzden yüksek maaş bir kişi alabilir özel sektörde ama ksuura bakmayın bunun kalıcı olması çok zor.

gelecekte ne olacagını bilemeyen garantici Türk insanı için her zaman düzenli bir iş daha iyidir.iş güvencesi ön planda yani..

herackles dedi ki...

Sevgili TPol,

Yaptığın bir tesbit iken (öyle söyledin) cümlen genelleme içeriyor. Hani "senin çevreni" de genellemiyor.

Yorumcular genelde ahlak sınırlarını aşmayan ve farklı yönleri ile doğru tesbitlerde bulunmuşlar, Emrah Korhan dışında. Beyefendide ne izan var ne de ahlak! Neyse...

Bir arkadaş
>>>...Işten çıkartılma gibi bir sorunları da yok gibi.

Başka bir arkadaş da
>>ne güzel bi memurluk, (çok istisnai durumlar dısında) işten atılmama gibi bi saçmalık nasıl kabul edilebilir. devlete kapağı at ölene kadar memursun ölünce de maaşın devam etsn. bunun mantığı nerde..

demiş. Bunların tamamı yanlıştır. Eğer "devlet baba" isterse sizi anında kapı dışarı koyar! Canınıza okur!
Bulunduğunuz birimi kapatır, yeni yer açar! Sizi başka ile, usulsüz de olsa, gönderir! Ankara'da yaşayanı Van'a; İstanbul'da çocuğu ilkokulda okuyanı Ekim ayında Siirt'e gönderir. Ha, devlet en büyük işveren olduğu için siz onun "XX kişiyi işte çıkartarak kepenk kapattı" haberlerine konu olmadığından kimseyi işten çıkartmadığını sanırsınız. Gariban devlet memurlarının "konuşma yasağı" olduğu için de çalışan kimse kalkıp bir gazeteye, televizyona konuşamaz!

Devlet memuru olmak istemenin elli bin tane sebebi olabilir. Bunun bir kalıbı yok! Ben uluslararası ilişkiler okuyup da sefaretlerde çalışmak istersem MECBUREN devlet memur olmak zorundayım! Eğer ben Merkez Bankası'nda çalışmak istersem MECBUREN devlet memur olmak isterim; hem bu iş için de kazık mı kazık ulusal ve kurumun yaptığı sınavları geçmek zorundayım. Milletin aklına devlet memuru deyince sadece PTT'de fatura öderken tartıştığı, birbirine "şekerim falımda ne çıkmış, oku da görelim" diyen insan kalıbında memur geldiği için biraz dar düşünülüyor. (Benim yaptığım hataya düşüp de "Benim da anam PTT'de çalışıyor" diye gelmeyin, benimki iş yaptı zaten)

Gelelim bu az çalışıp çok kazanan(!) devlet memuru miti ile ızdırap içerisinde(!) saatlerce çalışıp az kazanan özel sektör çalışanları hikayesine! Eh kardeşim, o zaman derler ki adama: "Sen de şirketinde örgütlen, git zam iste! Vermiyorsa da topluca çık işten, batsın gitsin rezil işveren!". Haaa, ama kazın ayağı öyle değil!

Memura laf söyleyeceğinize ekonomik ve siyasi sisteme laf söyleyin! Özel sektöre söyleyeceklerinizi de "piyasa ekonomisi"ne söyleyin; belki global kriz kulaklarını açmıştır!

Not: Tabi ki severim seni Sevgili TPol!

bliyaal dedi ki...

Valla Herackles işi bitirmiş. Gerçekten de işkembeden memur düşmanlığı bu.

Benim ailem devlet memuru demek de, “benim dedem hacıydı” demek gibi olmuş

hostrans dedi ki...

Herackles,ne dediğin neyi savunduğun anlaşılmıyor.Toparlayalım.

Devlet memuru olmak isteyen"at kapağı devlete canını kurtar" felsefesinde olan kişidir.Ve bu felsefe subjektif olarak komünizm karşıtı,objektif olarak da lümpen proleter olan türk milletinin nerdeyse tamamına özgüdür.Bu kafada olduğu için de bir türlü adam olamamaktadır.

Devlet isterse memurunun canına okurmuş.Hadi canım sen de..en ağır ceza görev yeri değiştirme..

Adi suçlardan yargılanmaları için bile mülki amirlerinin izni gerekiyor.Nerde var böyle bir şey ?

Özele havale edilemeyecek her şey yani adalet savunma emniyet harici herşey özelleştirilmelidir.Bu yapılırken de özerkleştirme,sözleşmeli vs sulandırmalar olmamalıdır.Osmanlının bile vergi tahsilatını özelleştirdiğini biliyoruz.

Kimilerinin ailesi devlet memuru olduğu için kanına dokunmuş bu tartışma.

Ben de osmanlıdan bu yana tam dört nesil devlet memurluğu yapmış bir aileden geliyorum ama eğri oturup doğru konuşmamız lazım.

Yaklaşık Kanuni zamanlarında muharip yeniçeri kadrosu maaşa bağlanan osmanlı bankamatik memurlarıyla 30 000 den 60 000 e çıkmış.

Osmanlının sonu malum.Hiçbirşeyden ders almayan bir millet olarak Cumhuriyetimizi de Osmanlıya benzeteceğimizi bu blogdaki yorumlardan kestirmek güç değil.

Emrah Korhan dedi ki...

herackles ..

Cübbeli ahmet hoca gibi yorumcuların yazıdıklarından yola çıkarak bizlere vaaz vermiş çok sağolun.

Cümle terbiyecisi memur arkadaşım pardon mamul arkadaşım..sana yazdıklarım çok ağır geldi sandı pişkin memur(mamul) arkadaşım..

vaazlarını cuma günleri camide ver..

bol mamul üretimi diliyorum sana..