Okulda Okutulmayan ama Okutulması Gerekenler

Bugün bankada sıramı beklerken benden evvel müşteri temsilcisi ile görüşmekte olan üniversiteli genç bir arkadaşın yetkiliyle konuşmasına şahit oldum ve de şaştım kaldım. Yanlışlıkla kredi kartından nakit çektiğini söyleyerek söze başladı. Ben de müşteri temsilcisi de sandık ki, ATM'den kredi kartını kullanarak para çekerken, dalgınlıkla Vadesiz Hesap'tan para çekme seçeneğini atlamış, kredi kartından nakit avans çekmiş. Oysa bu genç arkadaş ısrarla, "faizsiz olan işlemi" yapmak istediğini söyleyip duruyordu. Müşteri temsilcisi "hesabınızda para yok, bu durumda zaten faizsiz bir seçenek yok, ya Kredili Mevduat Hesabından ya da Kredi Kartından para alabilirsiniz bu ikisi de günlük olarak faize tabi işlemler" diyerek birkaç kez açıklama yapmak zorunda kaldı. Sonunda genç arkadaş hesabına para yatırıp, oradan da kredi kartına ödeme yapması ya da doğrudan üzerinde nakit para varsa, hemen kredi kartına gereken meblağı yatırması gerektiğini anladı.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Hiçbir açıklama yapmadan bu genç arkadaşın eline ek kartını veren baba da hatalı elbet ama hakikaten bu konular okullarda okutulmalı. Banka hesapları, yatırım işlemleri, vadeli mevduat, Devlet Tahvilleri, Hazine Bonoları, Kredili Mevduat Hesabı, Kredi Kartı, Nakit Avans, Temerrüt Faizi nedir çocuklara mutlaka anlatılmalı. Hatta bir adım ileri gidip, Sosyal Güvenlik Sistemi ve Emeklilik konuları da tanıtılmalı diyeceğim ama bu konuları bilen uzman yok denecek kadar az, kanun yamalı bohça gibi, dakika başı yeni düzenlemeler yapılıp duruyor. Belki hiç olmazsa bu konularda farkındalık sağlanabilir.

4 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Tpol hanım, benim diyen muhasebeci, mali müşavir ve belki yeminli mali müşavir bordro hesaplamayı bilemiyor. Bordrodan bordroya fark var. Kaç kişi avans verilen paradan damga vergisi kesip devlete ödüyor misal ?

T'Pol dedi ki...

Kadir Bey çok haklısınız. Nedense karmakarışık ve değişken bir yapı kurulmuş. Mesela emeklilik konusunda Ali Tezel olmasa yanmıştık. Ne devletin SGK web sitesi, ne İşçi ya da Memur sendikaları web siteleri emekli olunca kac para alacağımızın hesabını yapan bir özellik içermiyor.

Karmaşıklık beraberinde hataların kolayca örtbas edilebilmesini ve haksızlıkların tespitinin zorlaştırılmasını da getiriyor. Yazık bizim vatan evladına...

hostrans dedi ki...

Üniversiteli genç dediğimize göre erişkin birinden bahsediyoruz.Olmayan bir paranın ödenmesinin faize tabi olacağını bilmek için MBA gerekmiyor.Ancak ekonomi temel bilgisinin müfredata alınmasının gereğine katılıyorum.Tarih derslerini Murat Bardakçının kayıtlarından öğretebilirler.Burdan artırdıkları zamanı da ticaret finans konularına ayırsınlar.Ama matematik,ingilizce gibi faydalı işlerin hoca sıkıntısı olduğu için burda da hoca sıkıntısı yaşanacaktır.
Elinizi sallasanız edebiyat tarih öğretmenine değiyor ama fen matematik deyince ortada adam bulamıyorsunuz.

hgsahin dedi ki...

Yerinde bir yazı olsa da Türkiye gerçeklerini düşününce, okul meselesi içinden çıkılmaz bir konu.

Orta okul, lise, 2 ayrı üniversite de İngilizce dersi gördüm. İngilizce öğrenebildim mi hayır. Dersler çoğu zaman boş geçer yada din kültürü hocası gibi alakasız kişiler derse girerdi.

Bu tür konuları aktüel kitap ve dergilerden öğrenmek en güzeli. Bizim ekonomi dergileri borsa spekülasyonun dan ibaret. Internet daha zengin bir kaynak galiba basılı medyadan, sizler sayesinde. Diğer bir konu da "Türk milleti okur mu?" sorusunu yanıtlamak tabi.

Bir üniversite talebesi olmayan bir parayı kullanıdığında faiz ödeyeceğini bilmiyorsa bu da ayrı bir düşündürücü konu. Yer çekimi yasası kadar doğal bir şey çünkü faiz.