Tutumluluk ve Tasarruf 101 - 3. Bölüm

b. GEREKSİZ HARCAMALARIN TESPİTİ VE ELİMİNASYONU

1 ya da 2 ay dikkatli bir şekilde tüm harcamalarınızı kaydedip not ettiniz ve artık geliriniz ile giderinizin hangi kalemlerden oluştuğunu biliyorsunuz.

Gereksiz harcamalarınızın bu aşamada gözünüze batmaya başlaması lazım. Örneğin her gün sabah kahvaltınızı dışarıda yapıyorsanız, bu alışkanlığın bir yılda size neye mal olduğunu görebilirsiniz. Kahvaltı keyfinizden vazgeçmenizi önermiyorum ama dışarıda yaptığınız kahvaltıyı bir rutin olmaktan çıkartıp, arada sırada yaptığınız ve sizi mutlu eden keyifli bir aktiviteye çevirmenizi öneriyorum. Giderlerinizin listesini incelediğinizde bundan sonra hiç düşünmeden harcadığınız ufak tefek rakamlara dikkat etmeye başlayacağınızdan eminim. Gereksiz harcamaları bulun ve öncelikle bunlardan kurtulun.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Bir yığın taksidiniz ve kredi kartı borcunuz varsa, çocuğunuzun hem baleye hem tenis dersine, hem de ata binmeye (bu örnekleri abartılı diye veriyorum, beyaz Türklükle falan ilgisi yok şimdiden söyleyeyim) gitmesi büyük bir lükstür. Gerçekten sevdiği tek bir konu bir çocuk için yeterli olmalıdır. Üstelik bu illa para ödenmesi gereken bir aktivite bile olmayabilir. Mahalle kuaföründe bile olsa her hafta saç ve manikür pedikür yaptırıyorsanız, bu ağır bir masraftır. Saçınız röfleli ise tek renge dönmeniz ve kendi saçınızı boyamanız, her akşam tırnaklarınıza vazelin sürüp manikürünüzün ömrünü uzatmanız ve hatta kendi manikürünüzü yapmanız, böylece kuaför seferlerinin sayısını düşürmeniz bütçenizi ciddi ölçüde etkileyecektir. Sigara içiyorsanız, azaltmanız ya da tamamen bırakmanız hem cebinize, hem sağlığınıza yarayacaktır (bkz. sigara yasagi). Bir buçuk yıl evvel aldığınız ve taksidini hala ödemekte olduğunuz cep telefonunuz eskidiyse ve yenilemek istiyorsanız, kendinize dur deyin ve telefonu ancak bozulunca yenileyeceğinize dair kendinize bir söz verin. Kullandığınız cep telefonu tarifesini yeniden gözden geçirebilir, uygun tarifeye geçebilir ve konuşmalarınızı kısıtlayabilirsiniz. Otomobiliniz varsa, bazı durumlarda toplu taşıma araçlarını kullanmayı seçebilirsiniz. İşyeriniz otomobil masraflarını karşılamıyorsa ama servis imkanı sağlıyorsa ve buna rağmen her gün otomobille işe gidiyorsanız bir daha düşünün. Esasında borcunuz varsa, tüm dikkatinizi bunu ödemeye vermeniz ve temel ihtiyaçlar dışında hiçbirşeye para harcamamanız gerekir. Az bir borçsa yukarıdaki önlemler yeterli olabilir ama sizi uyutmayacak kadar yüksek borçsa, gıda ihtiyacınız ve çocuğunuzun okul giderleri dışında herşeyi kesmeniz gerekir. Bazı uç durumlarda otomobilinizi hatta evinizi satmanız bile gerekebilir. İşleri bu noktaya getirmeden finansal dünyanızı toparlamanızı umarım.

Tabii her konuda olduğu gibi bu konuda da kantarın topuzuna ve toplam sahip olma maliyetlerine dikkat etmek gerek. Başka bir eve taşınarak kirada 150 TL tasarruf edeceğini hesaplayan birinin 2,000 TL’lik taşınma, 1,000 TL boya badana/ tamirat masrafı yapması ve yeni lokasyon nedeniyle ayda 50-75 TL daha fazla ulaşım giderinin olması anlamlı değil. Sağlık harcamaları konusunda da dikkatli olmak gerek. Ufacık bir diş çürüğünü erteleyerek tasarruf etmeye kalkışırsanız, bu size pahalı bir kanal tedavi hatta diş çekimi ve implant olarak geri dönebilir.

Bir sonraki yazı Gelir Gider Dengeniz üzerine olacak...

Ilgili yazi: Tutumluluk ile ilgili atasozleri

1 Yorum Var.:

Asli dedi ki...

bu yazi serisi kuaforde okudugumuz kadin dergilerinde cikmis gibi.. vakit kaybi..