Hamdolsun Teget Gecti V! Faizler Iniyor

Hamdolsun kuresel kriz bizi teget gecti. Tayyip de Davos da efelik yaparak milletimizin gozunde 10 puan toplayarak secimlerden buyuk zaferle ayrilmayi garantiledi. Dun bir okurumuz soyle bir soru yoneltmis:

"sizce faizlerde agresif inidirim devam eder mi? Bugün piyasalar 0.25-0.50 baz bekliyorlardı ama 150 baz düşürüldü.enflasyona göre ayarlanmış tahvil almak hevesindeyim ama heralde benim için tahvil almanın zamanı geçti.:( mart,nisan aylarında sizce faizlerin durumu ne olur?"

Hisse Yorumları  Marjinal Nedir  Fiyat Kazanç Oranı Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır

Oncelikle Merkez Bankasi davranislariyla ulkemizde krizin ne kadar vahim boyutlarda oldugunu dunya aleme duyuruyor. Ne diyorum ben? Ulke ucuncu ceyrekte bir onceki ceyrege gore senelik %8 hizinda kuculdu. Dorduncu ceyrekte bu rakam daha da kotu olacak. Bu ceyrekte de isler hic yolunda gitmiyor. Yabanci sermaye kacmaya baslayana kadar Merkez Bankasi da faizleri indirmeye devam edecektir. Ben de gecelik faizleri %10'un altina indirmelerini bekliyorum (bunun dogru hareket oldugunu soylemiyorum dikkat edin). Simdilik ekonomik depremle ugrasalim diye dusunuyor Merkez Bankasi. Yabancilar da kacmak icin faizlerdeki inis surecinin bitmesini bekleyeceklerdir. O yuzden faizler %10'un altina inince indirimler de %0.5 boyutuna geriler diye dusunuyorum.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Helal olsun Merkez Bankasina ama. En azindan "kriz teget gecti, bunu firsata ceviririz" gibi vatandasi kandirmaya yonelik, kafasini kuma gomen yaklasimlarin icerisine girmiyorlar. Sonucta millete yalan soyleyerek ancak ekonomiden anlamayan garibanlari kandirabilirsin, kafasi calisan, cebinde parasi olan adam zaten krizin boyutlarini da biliyor. Ama amac secimlerde o garibanlarin AKP'ye oy sallamasini saglamak olunca yalanin bini bir para!!

3 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

okurun notu:surc i lisan etmişim affola.25-50 baz diyecektim

neqx dedi ki...

Hamdolsun! Basbakanimiz ne derse tersine pozisyon almak her zaman karli cikiyor. Yalniz meydanlarda soyledigi bazi dogrulari da teslim etmek lazim. Enflasyon hukumete geldiklerinde yuksekti simdi daha dusuk, dolar reservleri daha azdi-simdi daha fazla.. Her sey gulluk gulistanlik degil diye de ekleyip istihdamda istenilen yerde degil diyor.

Bir aralar faizler yuksek oldugu icin enflasyonun yuksek oldugunu soylemisti! :-) Nerden nereye, buna da sukur...

TCMB'nin faiz indirimleriyle ulkemizdeki krizin ne kadar vahim boyutlarda oldugunu dunya aleme duyurmasina gerek yok, zaten verilere bakilinca durumun pek parlak olmadigini rahatlikla herkes soyleyebilir.

Kuculen ekonomilerden farkimiz kriz yonetimindeki tecrubemiz ve bankalarin hala kar aciklayabiliyor olmalari.

TCMB faizleri indirmeyip ne yapabilir? Eger gorevi fiyat istikrarini saglamak, enflasyonun onune gecmek ise, enflasyon beklentilerine gore faizin yuksek olmasina gerek yoksa dusurmesi makul ve mantikli. Enflasyon hedefin altinda kalacaksa faizlerin de dusmesinde bir sakinca yok. (ceteris paribus)

Dolara karsi asiri bir deger kaybiyla ortaya cikabilecek etkileri de hesaplayip indirimleri ona gore yapiyorlardir herhalde...

TL'de olan yabancilar kacacaklar ama kactiklari yerlerdeki faizlerde pek cazip degilki? Kacmalari icin de-leveraging veya musterilerin paralarini cekmeleri bir sebep olabilir.

Potansiyel cikisi 3-5 milyar dolar olarak varsayalim. Eger mecburiyetten bir hafta icin cikarlarsa o zaman kur $1=2YTL olabilir!!! Yok zamana yayarlarsa hafiften dolar artmaya devam eder...

Yabancilar kadar onemli olan dovizle borclanmis ozel sektorun bu seneki toplam odeyecegi miktar. Oncelikli bir problem olarak ortaya bu odemelerin yapilabilirligi / cevirilebilirligi cikabilir.

Butce'nin hafiften gevseme egilimlerini de goz onune alirsak TL'nin durumu dolara karsi deger kaybetmeye devam etme yonunde.

Mister No dedi ki...

Bunun doğru hareket olduğunu neden düşünmüyorsunuz?