Mübarek gün adamı sinirlendirmeseler olmaz...

Hükümet çok yaratıcı bir reel sektör canlandırma yolu bulmuş. Uzunca bir haber isterseniz okuyun: Krize karşı Hediye Çeki

Bunun yeni bir oy avcılığı oyunu olduğu ortada.

Verilecek paranın tasarrufa yönelmesini engellemek için de tedbir düşünüyorlarmış. Tebrikler! Dahice plan... Devlet Bakanı şöyle demiş: "ABD’de yapıldı. Ama başarısız oldu. Harcamaya dönüşmedi. Tasarruf eğilimi yüksekti ve tasarrufa yöneldi. Kaygımız, böyle bir durumda (çek verilmesi halinde) bu harcanır mı, tasarruf mu edilir?”
Ayrıca demiş ki: "İnsanlar tasarrufa yönelmesin diye belirli bir süre içinde harcanabilecek, tasarruf edilemeyecek şekilde verilir."

Şimdi ben bu çeklerden alacak vatandaşlardan biri olsam, hemen çeki kuru gıda, temizlik malzemesi vs. gibi uzun süre dayanacak şeylere yatırır, aynı miktardaki parayı da bütçemdeki ilgili masraf kaleminden düşüp, tasarrufa ayırırım. Ne olur yani? Para tasarrufa gider mi, gitmez mi? Buna karşı tedbir alınabilir mi?

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Ama tabii muhtemelen yurdum insanı havadan gelen para ile cep telefonu yenilemeyi filan düşünür. Hatta daha bu iş sadece haber aşamasındayken, ortada para mara yokken, nasılsa para gelecek diye sevinip, minimum ödeme yaptığı kredi kartına biraz daha yüklenir. Sayelerinde sadece reel sektör değil, bankacılık sektörü de canlanır, kriz teğet geçer ve daha benim aklıma gelmeyen nice ulvi şeyler olur.

Haberde esas takıldığım kısım da şu: "Bu kapsamda Türkiye’deki tasarruf ve harcama eğilimlerini net bir şekilde ortaya koymak üzere bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın sonunda Türkiye’deki bireysel ve kurumsal tasarrufların mevcut durumu, gelecek dönemde tasarrufların eğilimi ve bu eğilimi değiştirmenin yollarına ilişkin politika önerileri bir rapor halinde ortaya konulacak." Hay bin kunduz!

Bir kere uzun yıllar enflasyon baskısıyla para harcamaya alışkın bir toplum olarak tasarruf alışkanlığımızın yok denecek kadar az olduğunu anlamak için çalışma başlatmaya filan lüzum yok. Ancak çalışmanın çarpıcı yanı bu eğilimi değiştirmenin yollarına ilişkin öneriler içerecek olması. Sosyal Güvenlik çökmüş, vatandaş para biriktirmiyor; tam süper yani. Böylece sadaka kültürünü iyice yerleştirip, ilanihaye "demokratik" yoldan hükümet olmanın da önü açılacak.

4 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

piyasa ekonomisine geçeli 29 sene oldu.bu ara 3 büyük ekonomik kriz yaşadık.hiç bir şey öğrenemedik.her dönem herkes borç içinde.gelir elde edemeyeceğimiz herşeye para bağlıyoruz.hayatında hiçbirşey yapamayan yaşlı insanlarımızın sayısı hızla artıyor.
başımızı sokacağımız evi aldıktan sonra altımıza araba almaz isek olmaz.sonra illa bir yazlık.çocuklarımızı evlendirmek borçla onların geliri ile onlara ev ve araba çocukların sayısı arttığında oturulacak ev,araba ve yazlık sayıları artıyor.bir 50 sene geri gittiğinde nakit servet yok.üç kuşak zaten aynı adreste oturmuyoruz.bizim nekadar çok yazlığımız ve kışlığımız var.paralar burada.
kriz olduğunda günlük yemeye para yok.
vatandaş ülkemizde kendi geleceğini düşündüğü için böyle.yaşlılığımızı devletin bir kurumu düşünse evlere arabalara bu kadar para yatmaz.tabi toplu ulaşım araçlarında da tıkış tıkış olunmaz sa daha da iyi olur.
birde hemen hemen 3 evden birinde yaşlı ve bedensel veya zihinsel engelli insanımız var bunlara bakan insanlara aylık para verilmelidir ve hatta belli sene sonra emekli parasıda verilmelidir.bu insanlar bana göre devlet işi yapıyorlar.
kalkınma hepberaber olur.
üşenmeden,ertelemeden,vazgeçmeden,aman banane demeden.
saygıyla.

hakan dedi ki...

Bunu George Bush zamanında Amerika'da yaptılar geçen senelerde sanırım. "Stimulus check" diyorlar buna.

Haberi şurada var:

http://money.cnn.com/2008/04/28/news/economy/rebate_update_monday/index.htm

Pek faydası olmuyordur son tahlilde herhalde ama sanal ve psikolojik bir rahatlama yaratabilir. Başbakanın "kriz psikolojik" teşhisine uygun olarak psikolojik rahatlama hedefleniyor olabilir.

Pasha dedi ki...

Devlet eliyle yapilmasi dusunulen bir kazik daha... Paranin harcanmasini istiyorsan hepsini sorumsuz 1000 kisiye ver onlar ekonomiyi canlandirir. Yok adil davranmak istiyorsan millettenabuk subuk vergileri toplamaktan kalici olarak vezgecersin.

Ille de tuketim istiyorlarsa mesela yastik altinda parasi olanlarin kulagindan tutup zorla magazaya gotursunler. Nasil fikir ama. Ekonomi butceye yuk olmadan canlanir. Icinde zorlama mi var? Ahmet'ten para alip Mehmet'e vermekte yok sanki...

Ceklere tarih koyunca baska problemler olacak. O cekleri ya ilk gun ya da son gun kullanip izdiham yaratma olasiligi cok yuksek.

Turk halkinin para biriktirmesine gelince soyleyelim. Yastik altina altin saklamak. Yani kagit para seklindeki stimulus sacmaligina Keynesciler bile karsi cikar. Biz riskli yatirim araclarina kumar diye karsiyiz, garantili bir getirisi olunca da eh zaten faiz oluyor.

tekeli71 dedi ki...

T'POL,

SİZİN DE TÜFE ENDEKSLİ TAHVİLİNİZ VARDI.
18/02/2009 DA KUPON ÖDEMELERİNDE TÜFE FARKINI ALDINIZ MI?(BEN ALMADIM)