1-İnsanların sınırlı gelirleri ile özellikle temel ihtiyaç maddelerini temininde en önemli adres büyük marketler. Sebebi ise büyük miktarlarda mal alımlarında tedarikçiden önemli miktarda iskonto almaları ve bunu da tüketicilere yansıtmaları.Son zamanlarda mutlaka dikkatinizi çekmiştir, bazı fabrika satış mağazalarından aldığınız bir ürüne büyük marketlerde daha ucuza rastlamışsınızdır. Bunun sebebi de işte bu iskontolar. Aynı ürünü bir bakkaldan bu fiyata temin etmemiz mümkün değil ayrıca günümüzde birçok küçük bakkal içecek ve temel gıda gibi ürünleri büyük marketlerden satın alıp üzerine kendi karlarını da kayarak raflarına diziyor.
2-Müşterilere mal çeşitliliğinden dolayı tercih şansı sunuyorlar ve kendi konumunuza en uygun ürünü seçebiliyorsunuz.
3-Eşitlik ilkesi hakim ve marketin kurumsal kimliği ile hizmet anlayışı karşısında tüm müşteriler eşit. Bu çok önemli bir özellik çünkü, karaborsa zamanlarında bakkalların sigarayı-yağı-şekeri nasıl el altından istediklerine istedikleri fiyattan sattıklarını ve vatandaşın bakkal amcanın vicdanına mahkum olduğunu çok gördük.
4-İade, mal garantisi,değiştirme, müşteri servisi gibi küçük esnafın sınıfta kaldığı konularda büyük marketlerin tartışmasız üstünlüğü mevcut.
5-İnsani ilişkiler, maneviyat, güleryüz gibi bakkal amcaya misyon olarak yüklenen sosyal imgelere günümüz esnafının ne kadar uyduğu tartışma konusu iken market görevlilerinin işten atılma ve kurumsal kimliğe zarar verme korkusu yüzünden sahte de olsa küçük bir tebessümleri, marketlerin ruhsuzluğuna dair yapılan bu eleştirileri çürütüyor.
Netice olarak bilinçli bir tüketici iseniz ve marketlerin satış arttırıcı cinliklerine kanmazsanız vatandaş açısından marketlerin bakkallara göre çok daha karlı olduğu su götürmez bir gerçek.
Yok mu gariban bakkallari savunacak bir adam? Ya da bakkal olsaydiniz marketlerle rekabet edebilmek icin neler yapardiniz?
Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
7 Yorum Var.:
Bakkalın tek avantajı akşam marketler kapandıktan sonra ekmek vs gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Bakkal olsam ve de çevremde benzer düşüncelerde bakkallar olsa onlarla anlaşıp alımlarımı birlikte yapmak ister ve maliyetlerimi düşürürüdüm. Bundan bir adım sonrası ise aynı kişilerle birleşip market(ler) açmak olurdu. Ama ülkemizde birden fazla kişinin birlikte hareket etme işini sadece futbol takımları yapabiliyor ki onların da halini avrupa arenasında görüyoruz zaten.
Büyük marketler büyük şehirlerde üstün olsa da taşraya çıkıldıkça yerel market zincirlerinin dinamiklikleri sayesinde büyük marketlere üstünlüğünü gözlemleyebiliriz.
Amerikan tüketicisinin tüketim kavramına hipermarketler uymamıştır.
Onlar uzmanlaşmış küçük perakendecileri tercih etmiş ve Avrupa menşeli hipermarketlere gitmemiştir.
Burada en önemli noktada Amerikalı tüketicilerin alışverişleri tek bir noktadan değil değişik noktalardan yapma alışkanlığın olmasıdır.
Bu da eğitim ve gelir dağılımı ile büyük perakendeciliğin açılma hızıyla ilgisini ispatlar niteliktedir.
Çünkü burada söz edilen tüketici paranın eşit dağıtılması gerektiğine inanmış ve eğitimini bu yönde almıştır.
Diğer taraftan ;
Almanya’da ;
Ticaret Mevzuatının 11.3.Maddesine göre şehir merkezinde hipermarket açılması yasaklanmıştır. Mevcut hipermarketlerin çalışma saat ve günlerinde kısıtlamaya gidilmiş ve ayda bir Cumartesi hariç, Cumartesi günü öğleden sonra ve Pazar günleri çalışma yasağı getirilmiştir.
Fransa’da ;
Perakendeye yönelik bir satış noktasının açılmasına izin vermek için; ilgili tüketici bölgesindeki toplam arz ve talep, bu bölgedeki ve ilgilendirdiği yerleşim alanlarındaki küçük ölçekli perakendecilere etkisi ve küçük perakendecilere yönelik rekabetin oluşum şartları gözönünde bulundurulur.
A.B.D 'de ;
Federal Trade Commission Yasası Rekabeti engelleyici tüm davranışları yasaklar.
kaynak: tbbf
Tüketiciye yararları olsa da uzun vadeli bakıldığında ;
Gelişmiş ülkeler küçük işletmelerini korurken ,gelişmekte olanlarda pazarlar büyük marketlere geçiyor.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler birbirlerinin tersini uyguluyorsa birisi yanlış yapıyor anlamına da gelirmi ?
Sadece kredi kartı kullanımı öncesi dönemde veresiye defterleri ile ilk mikro kredi uygulamaları yapan ve 80'lerin sonundan 90'ların ortasına kadar türkiyede büyük bir kesimi ayakta tutan ticaret erbablarıdır. Mali açıdan zincir marketlerle aynı kategoride değerlendirmek zordur.ama sayılan sebebler sadece günümüz koşulları ele alınarak yazılmış gibi duruyor.
Salak miyim bakkallari koruyum?
Satinalma ve dagitim kooperatifleri kurup, hipermarketin ocagina incir agaci dikecek potansiyele sahip bakkallar yerleri ile. Is yapmayi sevmeyip anca konustuguklarindan dolayi (Bakkal, tekel bayii vs. tarzi esnaf en az saygi duydugumdur...). PM gibi akilli olusumlar gelip yanlarina assagi yukari ayni boyda bir dukkan konduruyo, 3-5 kisiyide istihdam ediyor. Tuketicide daha yakinda daha ucuza alisveris yapiyor. Bakkallara hic aciyamiyacam, son derece verimsiz calisan bakkallik muessesesi bu sekilde tasviye ediliyor. Kazanan tuketici ve ekonomi oluyor.
Dr. Firma'nin Yukarida amerika hakkinda dedikleri tamamen yanlis. Burda, Turkiyede oldugu gibi bakkal tarzi kucuk marketler az bulunur. Herkes arabasiyla hafta sonu buyuk supermarketlere gider, alisverislerini tek bir yerden bitirmyeye calisir, ve de paranin esit dagilimiyla da zerre kadar ilgilenmez. Hadi bana inanmiyorsaniz kendinize sorun, Walmart nasil oluyorda dunyanin en buyuk sirketleri arasina giriyor diye. Serbest piayasa ekonomisi bakiminda amerika daha gelismistir, ve kendimize kohne avrupayi ornek alicagimiza gelismis amerikayi alalim. Arada sirada avrupanin gelismis falan oldugunu soyleyenlere de: oyleyse neden amerikaya suruyle avrupali ogrenci ve is arayan profesyoneller geliyor da tersi olmuyor?
Mehmet beyin ;
Gelişmişlik açısından bir çok anlamda Avrupa 'nın örnek alınmaması fikrine katılıyorum.
amerika yanında avrupa köy gelişmişliğine sahip.
Büyük marketlerse şehirlerin bu kadar merkezinde değil ve bizdeki küçük bakkallardan daha büyük olsa da oldukça küçük sayılacak marketler de bulunmakta.
Ayrıca ;
Gelişme konusunu Amerika,Avrupa veya Uzakdoğu 'dan uygun örnekler incelenerek değerlendirsekte ,
Gelişen ülkelerde dikkati çeken en önemli nokta , kendi modellerini geliştirerek uygulamaya koyabilmeleri.
Diğer taraftan ;
Kanunlarıda belirten bir kaynağa dayanarak amerika ile ilgili yanlış öğrendiğimiz konuyu yine kaynağa dayanarak düzelterek bizi de bilgilendirebilirseniz memnun olurum.
Yorum Gönder