Ayse Teyze ve Gungor Uras

Gungor Uras'i surekli taciz eden, hep tek tarafli sorular soran Ayse Teyze isimli bir bayan var. Gecen gun Gungor Uras'a "Reel faiz nedir? Geçen yıl dolarını bozdurarak Hazine bonosu satın alanlar bir yılda yüzde 26 reel faiz kazanmışlar... Şunu bana anlat bakayım” seklinde bir soru yoneltmis.

Simdi burada Ayse Teyze art niyetli, kurnaz tilkinin teki aslinda. Gungor Uras'a kolay bir soru soruyormus gibi yapiyor ama aslinda sordugu soru cok zor. Bizim icin cok zor degil ama Gungor Uras'in soruya dogru cevap verememesinden tuzaga dustugunu anliyoruz.

Yatırım Fonları Nedir?   Altın Fonu Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Siz kendinize guveniyorsaniz yazinin devamini okumadan ve Gungor Uras'in verdigi cevaba bakmadan soruya dogru cevap vermeye calisin. Aslinda tam sinavda sorulacak cinsten bir soru!!

Gungor Uras su cevabi veriyor:

"Geçen yıl mayıs ayında dolar 1.33 YTL idi. 100 dolarını bozdurarak YTL satın alana, 133 YTL verdiler. Bu parayla yüzde 18.81 faizli Hazine bonosu satın alanlara bu mayıs ayında faiziyle birlikte 158 YTL ödeme yapıldı (bkz. yüzde hesaplama). (Yabancılar bunu net olarak ceplerine koydu. Türklere ise 133 YTL’nin bir yıllık faizi olarak ödenen 25 YTL’den yüzde 10’u oranında (2.5 YTL) stopaj (vergi) kesintisi yapıldı. Onların eline anapara ve faiz olarak 155.5 YTL geçti.)
Bu mayıs ayında dolar fiyatı 1.24 YTL oldu. Yabancı 158 YTL’yi tekrar dolara döndürünce, eline (158:1.24 = 126.88) 126 dolar geçti."

Gungor Uras nerede yanlis yapiyor?

1. Ayse Teyze'nin sorusunu hatirlarsaniz yabancilarin nasil %26 REEL faiz kazandigini soruyor. Yabancilarin gecen sene bozdurdugu 100 dolar bu sene 126 dolar oldu ama bu sene eline gecen 126 dolar gecen sene 126 dolara alabildigi kadar mal alamiyor artik. Sizin anlayacaginiz, Reel faizi hesaplamak icin elde ettiginiz faizden enflasyonun farkini dusmeniz gerekiyor. Gungor Uras bunu dusmemis. Son bir yil icerisinde Amerika'daki enflasyon orani %4.2 gerceklesmis. O yuzden de yabancilarin elde ettikleri REEL faiz aslinda %26.88 degil (126.88/1.042=121.72) sadece %21.7

2. Ikincisi, Gungor Uras'in gecmiste kullandigi "enflasyon rakamlari az gosteriliyor" seklindeki saklabanliklari yaparak Amerika'da aciklanan enflasyon rakamlarinin gercegi yansitmadigini, benzin fiyatlarinin %35 arttigi bir ortamda enflasyonun da en azindan %10 civarinda oldugunu belirten bir ifade kullanarak yabancilarin eline gecen reel faizin daha da dusuk oldugunu bile soyleyebiliriz. Ama tabii bu Gungor Uras'in ortaya sactiklari gibi bir kuyruklu yalan olur.

3. Bu hesaplar yapilirken her zaman gizli bir varsayim yapiliyor. O da yabancilar Turkiye'ye girdiginde ellerindeki dolarlari bir gerizekalinin 1.33'den satin aldigi, yabancilar Turkiye'den cikarken de ayni gerizekalinin 1.33'den aldigi dolarlari pasa pasa 1.24'den zararina sattigidir. Kim bu gerizekali, bileniniz var mi? Yoksa yabancilar Turkiye'den cikmadi mi daha? Yabancilar Turkiye'den cikmaya basladiklari zaman gercekten de simdiki gibi balli kaymakli kurlardan mi paralarini dolara cevirecekler yoksa yuksek kurlardan mi?

Menkul Kıymetler Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Ben adimi Ali Riza'ya cevirip Gungor Uras'a su iki soruyu sormak istiyorum (okurlarimdan bir tanesi bu sorulari Sayin Uras'a iletirse sevinirim):
1. Turkiye'de hangi gerizekali yuksek fiyattan doviz alip dusuk fiyattan satiyor? Niye birileri buna dur demiyor? (Tam Gungor Uras'a gore bir is)
2. Turkiye'de reel faiz hesaplamasini dogru yapabilen bir Allah'in kulu yok mu?

7 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

1. sorunuza cevap:bırakın döviz bozdurmayı hala döviz alıyoruz. son rakamlara göre döviz mevduat hesapları 100 milyar doları geçmiş.

güngör uras, döviz meselesini 5 yıldan beri ara,ara gündeme getiriyor. sizinde belirttiğiniz gibi yabancılar gerçekten çıkmaya başladığı zaman(zarar-kar düşünmeden) kurlar ne olur ? düşünmek bile istemiyorum.

bülent dedi ki...

amreikada yasayan biri oldugunuzu bildiğim için soruyorum
kısa ve orta vadede dow jones durumunu yazarsanız biz okuyucularınız cok seviniriz

baglama.g dedi ki...

Güngor Uras'ın bakması gereken yabancıların ne kadar reel getiri kazandigi degil Türkiye'nin borcu karsiligi ne kadar reel faiz odedigidir..Kimse bize zorla para vermiyor..siz borclusunuz onlar da ancak bu faize size para veriyor. Bu carki bozmanin tek yolu siki maliye politikasi, kamu personel reformu, sosyal guvenlik reformu, enerji reformu vs. Siz borcunuzu azaltmadan, verimsiz sekilde topladiginiz vergileri savururken "efenim yerli az kazaniyor yabanci cok" gibi bayagi bir yorum gercekten cok alakasiz kaliyor..reel faizlerin yüksel olması yabancı bizim sirtimizdan para kazaniyor dusuncesi yerine, borcun surdurulebilirligi acisindan onemlidir..yani sizin buyumeniz yeterli duzeyde degilse bu borcu odememe olasiliginiz ve biryerlerden patlak vermesi sonra begenmediginiz IMF'ye al acma durumunuz soz konusu olur..

Blog Sahibi dedi ki...

Bulent Bey,

Amerikan borsasi Rocky Balboa gibi. Darbe ustune darbe yiyor hala ayakta. Ben alti aydir karamsarim, hala karamsarim.

Ben dusmesini bekliyorum ama Rocky bu ne yapacagi belli olmaz.

Süleyman Şahal dedi ki...

Ben iktisat 3-4. sınıf öğrencisiyim. Mesele çok karışık da ben mi anlayamıyorum diye düşünmekteyim. Saçmalamaktan korksam da birkaç soru sormak istiyorum: Ne ölçersek ölçelim, nominal-reel arasındaki farktan kastettiğimiz enflasyon değil mi zaten? Yani bunu 102 dersini alan herkes bilir. Ben mi yanlış öğrendim, yoksa daha karmaşık hesaplamalar mı söz konusu?

Güngör Uras daha yazısının başında yüzde 26 reel faiz kazanmışlar demişken, sonuca ulaşırken enflasyonu düşmesi gerektiğini nasıl unutmuş? Böyle bir şey olabilir mi? Unutmadıysa bu düpedüz bir çarpıtma değil midir?

Kadir dedi ki...

ayşe teyze için açıklamış, gitmeyin adamın üzerine bu kadar.

Mert Nuhoglu dedi ki...

Ali Rıza'nın ilk sorusunun sebebini anlamaya çalışıyorum. Ben döviz bürosuna veya bankaya gittiğimde, o anki kur üzerinden paramı çevirebiliyorum.
Yabancılar istedikleri vakit, yüklü miktarda olduğundan paralarını çeviremiyorlar mı?