Adnan Buyukdeniz ve AKP Populizmi

Ugur Gurses bizim bos durdugumuzu gorup piyasamiza el atmis. Gecen sene AKP'nin Merkez Bankasi baskan adayi olan Adnan Buyukdeniz'e giydirmis bugun. Ellerine saglik diyelim.

Ote yandan AKP secim oncesi populist politikalarina devam ediyor. Bu sefer de kuresel isinmanin getirdigi kurakligi bahane ederek ciftciye 1 milyar YTL'lik yardim yapilacagi sozunu vermis. Hayirli olsun, populizm sozlugune "kuresel isinmazedeler" terimini de boylece kazandirmis oldular. Bu kuresel isinma meselesi gitgide kotulesecegine gore bu yardimlarin onumuzdeki asirda da devam etmesini beklememiz yanlis olmaz herhalde. Girisimci arkadaslara bir kac tavsiye vereyim bu durumda. Collesmeye yuz tutmus genis arazileri yok pahasina alin, daha sonra Ziraat bankasina basvurarak kredi alin ve devletten de bedava tohum isteyin. Daha sonra bu tohumlari karaborsada satin, aldiginiz krediyi de hazine bonosuna yatirin. Sonrada kurakliktan etkilendim, tarlama bir gram su dusmedi diyip, kredinizin bir sene "sifir" faizle ertelenmesini taleb edin. Havadan %20 getiriyi saglarsiniz, carry trade'den bile daha iyi bir yatirim olur.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

Yine bu secimlerde oyumu hakedecek bir parti cikmadi meydana. AKP beter, digerleri bundan beter.

8 Yorum Var.:

ramon sanchez pizjuan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ramon sanchez pizjuan dedi ki...

Daha oncekı yazılarınızda da kullandıgınız bu yazıda da olan "AKP'nın secim oncesi populist politikalari" lafı dıkkatımı yenıden cektı.Akp yı savunmak ıcın demıyorum ama secım oncesı verılen butun beyanlar zaten tek bır amac ıcın soylenıyor.Eger amac oy almaksa (kı secıme gıren partının baska bır amacı olamaz)populıst yaklasmaktan baska bır care olamaz.Sandık basına gıden ınsanların aklına gelen tek sey vaatler oluyo.(Gölü olmayan yere denız getırecegım dıyen vekıllerınkı kadar olmasada)Zaten polıtıkanında ozellıgı bu degılmı.At yalanı kınayım inanmayanı misalı...

Blog Sahibi dedi ki...

Samet Bey,

AKP'nin oy orani 2006 sonuna kadar %30-40 araliginda seyretti. Hatta yerel secimlerde bu oranin uzerine bile cikmisti. Populist politikalarin kisa donemde oy orani uzerinde pozitif etkisinin cok oldugunu dusunmuyorum, uzun vadede de negatif oldugunu dusunuyorum. AKP 2003-2006 arasinda vergileri arttirip butce acigini azaltirken oy oraninin degismemesi de sizce kafa kurcalayici degil mi?

1991'de Mesut Yilmaz memur ve iscilerin ucretlerini reel olarak arttirdigi zaman kac solcu "Mesut Yilmaz bize zam yapti, gidip oyumu ANAP'a verecegim" dedi ki?

AKP yapacaklari uzerine vaat vermektense yaptiklarinin tanitimini yapan bir reklam kampanyasi yapsaydi bence daha iyi olurdu. Simdi secimlerden sonra "koalisyonlu veya koalisyonsuz" yine iktidara gelecekler ve secim zamani yaptiklari pislikleri yine kendileri temizlemek zorunda kalacaklar. Ulke de bu marifetleri yuzunden 2 yil daha kaybetmis olacak.

Serkan dedi ki...

Ekonomix Bey,

Populist politikalar butun partilerin secim stratejisi olarak uyguladigi bir yontem, is basina geldiklerinde ise tamamen soylemlerini yerine getiremeseler de kismen olarak da olsa populizmi hayata gecirmek zorunda kaliyorlar gecmiste orneklerini gordugumuz gibi.

Bu sitenin de insanlarimizin populizmin ne demek oldugunu ogrenmeleri konusunda buyuk bir katkisinin oldugunu dusunuyorum.

Halen daha populizm ile gercekte uygulanmasi gereken dogru politikalari ayirt edemeyen o kadar cok insanimiz varki. Isin ilginc yani universite mezunlarinin gorusleri bile populizmi destekler nitelikte.

Durum boyle olunca halkimizi aydinlatmak, hangi politikalarin neye yol acacagini anlatmak, belki ilerde populist partileri yok edecek ya da politikalarini degistirmek zorunda kalmalarina neden olacaktir.

O zaman inanilmaz hizli bir yukselisle Avrupanin, ve butun Dunyanin en buyuk ve guclu ekonomilerinden birine sahip olacagimizi dusunuyorum.

80li ve 90li yillara baktigimizda adeta ekonominin ve ulkenin gelecegini nasil karartiriz diye hareket eden politikacilardan sonra 6 yilda gosterdigimiz gelisme bu yolda devam edersek cok daha basarili bir buyume yasayacagimizin gostergesi.

Bu blogun ve sizin yazilarinizin varligi beni gercekten cok memnun ediyor, sizin gibi ulkemizi dusunen ve akli calisan insanlarimizin varligindan haberdar olmak guzel bir olay.

Adsız dedi ki...

Aynı dert bende de var!! Kime oy vereceğiz??

Partiler açıkladıkları programları hayata geçirmek için kendi ceplerinden para harcayacaklar herhal!!

Anyway, iş çağırıyor...

Özge

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Sizin kime oy verip vermeyeceginizi bilmiyorum ama ben yurtdisidna yasayan biri olarak Cem Uzan'in %10 barajini asip meclise girmesi halinde Türkiye'den umudumu ilânihâye kesip hicbir zaman dönmemeyi düsünüyorum.

Adsız dedi ki...

İ.Cuneyt Bey Perihan Mağden gibi konuştunuz!

Ben de aynı şeyi düşünüyorum ki Genç Parti meclise girmese bile ben gidip başka bi yerde yaşamayı ciddi ciddi düşünüyorum! Aman siz bulunduğunuz yerde ( kesin daha medeni!) yerinizi sağlamlaştırmaya bakınız!

Özge

Kubilay dedi ki...

Genç Parti'yi çok radikal zannetmeyiniz lütfen. bu ülkede "seçilirsem herkese 2 anahtar" diye umut dağıtanlar oldu. hatta, Süleyman Demirel, emeklilikte yaş sınırını kaldırdı ve 40 yaşın altında kişilerin emekli olmasını sağladı bir seçim yatırımı olarak. hala faturasını ödediğimiz ve yılllarca da ödemeye devam edeceğimiz bu seçim hamlesi sonucunda Demirel seçimleri kazandı, hatta ne yazık ki şimdi bile Türkiye'de belirli bir oy oranı var. Bu millet kalkıp Cem Uzan'a iltifat eder, onu ,iktidara veya meclise taşırsa da yapacak bir şey yok. taç giyen baş akıllanır diyip seçim öncesi vaatlerinden caymasını bekleyecek ve yönetici elitlerin doğru liberal politikaları uygulamaları için çaba sarfedeceğiz. saygılarımla.