Carry Trade Nedir?

Bir okuyucumuz carry trade nedir diye sormus ve su soruyu yoneltmis:

Carry trade'i kimler yapıyor? Hedge fonlar mı? Bir de buradaki mantığı tam çözemedim. Japonya merkez bankası kime hangi teminata güvenerek Kredi veriyor? Bu işleyişi anlatabilir misiniz?

Bilenler cevap versin. Bilmeyenler cevabi arastirip bulsunlar (buradaki yorumlara bakmadan bulun).

Bir de ek soru sorayim: bu isi yapmanin tek yolu Japnya'dan borc para almak mi (japon yeni satip carry trade yaptigimizi varsayin)?

Carry trade hakkinda su iki yaziyi okuyarak da guzel bilgiler edinebilirsiniz:
1. Ertuğ Yaşar: Bir carry trade masalı
2. İzlanda Kronasızedeler

3 Yorum Var.:

ramon sanchez pizjuan dedi ki...

Carry Trade kısaca;"Düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmaktır."
Son yıllarda da en cok kullanılan finansal araçlardan biri olmus.
Japonların daha cok kullanması aslında Japonlar degılde Japon para birimi olan Japon yeni nin kullanılmasıda Japonya'da cok dusuk bir oranla %.50 borçlanması.Türkiye'de bu oran %20 oldugu için burada o parayı borçlandırıp yattıgı yerden parayı goturecek.Hatta gecen aylarda Japon ev kadınlarının bir gunde kendılerıne yenı gıysıler ogle yemegı vs. ıhtıyaclarını karsıladıklarını yazdılar.Japon kadınlar bile bu kadar kazanabılıyorsa Dünya bizim üzerimizden neler kazanıyorlar kim bilir...

Serhad dedi ki...

Merhaba;

bahsettiğiniz haberin benzerini bende Radikal gazetesinde okumuştum;

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=230987

bu işi yapmanın tek yolu japonya'dan borç almak değil elbet. temelinde daha düşük faizden borç veren bir ülkenin bulunması ve görece yüksek faiz veren bir ülke bulunup paranın borçlandırılması gereklidir.

Sanırım günümüzde Japonya'dan alınıp - Türkiye,Brezilya, Yeni Zelanda, İzlanda gibi ülkelerin borçlandırılmasıyla tadından geçilmez bir finansal ürün olur :)

neqx dedi ki...

Carry trade'e cevap verilmis nasil olsa...

Ek soruya cevap olarak;
Arbitrage yapilabilir. Ancak arbitrage'da banka komisyonlarindan dolayi currency exchange'den para yapilmasi pek kolay degil, zaten tek uyanik siz olmayacagini icin piyasa equilibrium'a kisa surede gelecektir.

Alternatif olarak Dual Currency Deposit'de onerilebilir.

iyi eglenceler