Fiyat Mekanizmasi ve Mevduat Faizi

Ekonomix son gunlerde mikro ekonomi uzerine yazilarini yogunlastirdi. Cari acik, yuksek faiz, dusuk kur gibi makro (buyuk) konular varken, mikro (kucuk) islerle ugrasmak ne kadar akla uygun o da baska bir hikaye. Ne diyelim, Ekonomix kalendar adam, gozu yukseklerde degil.

Milliyet'in bir haberini okurken onun eski yazilari aklima geldi ve fiyat mekanizmasinin mevduat faizleri ile iliskisini dusundum. Neden bankalar, mevduatin miktarina gore faiz vermesin? Cok para yatirana cok, az para yatirana az faiz vermek de ne kusur vardir? MB'nin sinirlamasi nasil oluyor da "mevduat faizlerinin serbest piyasa çizgisinde belirlenmesine" katkida bulunuyor?

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Mevduat kapmada kıyasıya rekabete giren bankaların tezgâh altından verdiği yüksek faizlere denetim geliyor. Merkez Bankası'nın düzenlemesiyle bankaların mevduata verecekleri faizin belirlenmesi, ilanı ve uygulamaları daha sıkı bir şekilde denetlenecek. Böylece bankalar, küçük mevduat sahibiyle büyük mevduat sahibine şubelerinden ilan ettikleri oranlardan farklı faiz veremeyecekler...

Bankaların küçük tasarruf sahiplerine Merkez Bankası'na bildirdikleri mevduat faiz oranlarını şubelerinde duyurmayarak, küçük tasarrufçulara daha düşük faiz verdiklerini tespit eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı bankalara çok büyük idari para cezaları kesti. Uygulamanın küçük para cezalarıyla başlamasına karşın yüksek rakamlara ulaşmasının getirdiği sıkıntılı durum karşısında harekete çeken BDDK ve Merkez Bankası'nın birlikte yürüttüğü çalışmayla mevduat faizlerinin serbest piyasa çizgisinde belirlenmesi hedefleniyor.

(Altın yorumları)

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

çok komik ya.. neyse bddk, merkez burokrat takımı, onların serbest piyasa anlayışı başka zaten :)