Kuresel Ekonomi Nedir, Ne Demektir

Kuresel ekonomi nedir ne demektir diye merak eden bir okuyucumuzun sordugu sorulari sizlerle paylasmistik. Vaktimiz fazla yok hemen cevaplayalim.

1. Cin'de enflasyon yukselir mi? Son 4 yil icerisinde hammadde piyasalarinda meydana gelen degisimlerin bilmem farkinda misiniz? Bir cok hammaddenin fiyati uce dorde katlandi. Petrol ureticileri, komur ureticileri, celik ureticileri, demir cevheri ureticileri, bakir ureticileri, misir ureticileri, bugday ureticileri bayram ediyorlar. Bundan 30 sene once bu gelismeler dunya ekonomisini resesyona sokmaya yetecek gelismelerdi. Bugun ise, birakin bunlarin enflasyon yaratmasini, dunya buyumesi son dort yilda senelik ortalama %4.9 hizda buyuyor. Sebep? Kuresellesme, teknolojik gelisim, verimlilik artislari.

Cin, enflasyon ile parasinin degerini ufak miktarlarda arttirarak kolaylikla mucadele edebilir. Simdi de izledikleri yol budur. Paralarini dolara karsi senede %2-3 arasinda degerlendirerek enflasyonun yukselmesinin onunu kesiyorlar. Iceride ise faizleri yukselterek balon olusmasini engellemeye calisiyorlar. Durum bundan ibarettir.

Hisse Yorumları   Küresel ısınma Karikatürleri  Pesimist Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir

2. Amerika'da bazi tribunlere oynayan politikacilar Cin'in revaluasyon yapmasini istiyorlar. Akillari sira boyle bir gelisme Amerikali ureticilere avantaj saglayacak ve Cin'den ithal edilen miktar azalacak. Birincisi, %3-5'lik revaluasyonun Amerika'ya bir faydasi olmaz. Ikincisi, Amerikan para birimi euroya karsi onemli olcude deger kaybetti. Gitsinler baksinlar bu ithalati ne kadar azaltmis (Tugrul bunu pas olarak alabilir mi bilemiyorum). Ucuncusu, Cin'in ciddi bir revaluasyon yaptigini farzedelim, bu sefer de Cin'in yaratacagi boslugu diger ulkeler (Hindistan, Vietnam, Banglades) dolduracaktir. Yani Amerika'nin disaridan ithal edilen urunleri uretmesini beklemek sacmalik olur, isi gucu birakacagiz tava yapmaya mi baslayacagiz tekrardan? Yuksek ucret kazanmak istiyorsaniz katma degeri yuksek urunler uretmeniz gerekir, bu isler tava yaparak olmaz. Kaldi ki tava yapmaya baslasak, bu sefer de bu endustrilerde calisan "kacak" Meksikalilardan sikayet etmeye baslayacagiz.

Anlayacaginiz, Cin'e yapilan baskilar her durumda istenilenden farkli sonuclar doguracaktir. Biz buna ekonomide "The Law of Unintended Consequences" diyoruz. Genelde politikacilarin ortaya attigi cozum onerilerinin tamami bu kuralin gazabina ugradigindan dolayi biz serbest piyasa ekonomisini savunuyoruz.

Ayrica Cin'e niye baski yapiyoruz ki? Adamlar kole gibi calisip uc kurusa bize tava satiyorlar. Simdi Araplar bize $10'dan petrol satmaya kalksa, "dur kardesim ucuza satiyorsun fiyatlari arttirsana" mi diyecegiz? Salak miyiz biz?

3. Bernanke Cin'e tavsiye verirken abesle istigal etmis. Sana ne adamlar paralarini ister harcarlar, ister gomerler.

4. Dedigim gibi Cin parasini ufak ufak degerlendirerek enflasyon problemini cozebilir. Geriye iceride balon olusmasi problemi var, bunu da vergilerle oynayarak kontrol edebilir. Bence Cin icin ortada tehlikeli bir durum yok. Hatta adamlarin onlerindeki en tehlikeli durum enflasyon degil devaluasyondur.

5. Amerika'da ev fiyatlarinin artmasinin ardindaki sebep faiz oranlarinin dusuk olmasidir. Insanlar %5 nominal faizle ev alabiliyorlardi. Odedikleri faizi gelir vergisinden dusebildikleri icin odedikleri subvansiyon sonrasi nominal faiz %3 civarinda gerceklesiyor aslinda. Enflasyon oranlari da %3'e yakin gerceklestigi icin neredeyse SIFIR reel faize borclanarak ev sahibi olabiliyorlardi. Simdi reel faizlerin SIFIR oldugu bir ortamda hangi salak ev sahibi olmak istemez? Kaldi ki hammadde fiyatlari da arttigi icin ev fiyatlari her sene artiyor, neticede bu is cok karli bir yatirim olarak karsimiza cikiyor. O yuzden balon vardi da, bilmem neydi de gibisinden yapilan yorumlara guluyorum. Kaldi ki bu yorumlar 2003 yilindan beri yapiliyor. Insanlar dusuk faizlerin ev fiyatlari uzerindeki etkilerini hesaplamaktan bu kadar mi acizler?

Reel faizler niye dusuk? Cin ucuza ithalat yaparak hem enflasyonu dusuruyor, hem de ellerindeki dolarlarla Amerikan hazine bonolari alarak faizlerin dusuk olmasina sebep oluyor. Bir kez daha soyluyoruz. Uyandirma kerizi bulandirir denizi.

Peki Cin 1 trilyon dolarlik rezervlerini dolasima sokmaya kalkisirsa ne olur? Nasil olacak bu is? Elindeki hazine bonolarini satmasi lazim. Demek ki birilerinin hazine bonolarini almasi lazim. Cin hazine bonosu satarken ortaya para cikiyorsa, trade'in oteki tarafindaki adam da hazine bonosu alirken piyasadan para cikiyor demektir. Neticede yeni tek bir kurus yaratilmiyor anlayacaginiz.

Ortada bence risk yaratacak bir dengesizlik yoktur. Cin kendi halinden memnundur, durumunun bozulmasi zordur, Amerika kendi halinden memnundur, alan memnun satan memnun olduguna gore bu ticaret neden bozulsun?

Devam edecegiz.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Iceride ise faizleri yukselterek balon olusmasini engellemeye calisiyorlar.

Hakikaten öyle mi?

%2.2-2.3 enflasyon (iyimser tahmin)

en son arttirimdan sonra %2.79 12 aylik faiz.

Cin'de faizler bir para politikasi araci olarak kullanilmiyor pek fazla bildigim kadariyla. Daha ziyâde para arzini kontrol etmeye calisiyorlar. Son 3 ceyrek boyunca merkez bankalarinin zorunlu rezerv miktarlarini 5 defa arttirdilar. Faizler son 3 yilda sadece 4 defa degisti.

Adsız dedi ki...

The one-year benchmark lending rate will be raised to 6.39 percent from 6.12 percent, and the one-year deposit rate will be increased to 2.79 percent from 2.52 percent, according to a statement on the bank's website

Kaynak:http://www.chinadaily.com.cn/china/2007-03/17/content_830297.htm

Borc para aldiginiz zaman (gayrimenkul alacaksiniz mesela) odemeniz gereken faiz %6.39+risk primidir. Mevduat faizi ve kredi faizi arasindaki farki bilmediginizi zannetmiyorum (enflasyon rakamlarini ve mevduat faizlerini dogru bilmenizden anlasiliyor). Lutfen Gungor Uras gibi alakasiz istatistiklerle gercekleri carpitma cabasi icerisine girmeyiniz.

Tesekkurler
Ekonomix

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Bastan Güngör Uras'lik yapmak istemedigimi belirteyim.

Hakkiniz var, fakat mevduat faizlerinin de neredeyse enflasyonun altinda degerlere ulasiyor olmasi ve faizlerdeki oynamanin nisbî seyrekligi (son 3 yilda 4 faiz artisina karsin örnegin son 3 yilda Amerika'daki faiz artis sayisi 16 olmali) faiz politikasinin cok da revacta olmadigini göstermiyor mu?

Ya da %10 küsur büyümeye %6.4 faiz?

Selamlar.

Adsız dedi ki...

http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2007/wp0714.pdf

Adsız dedi ki...

Cin'in faiz politikasi ile Amerika'ninkini karsilastirmak cok dogru olmaz. Kaldi ki Amerika negatif reel faizlerden arttirim yapmaya baslamisti.

Cin hukumeti hedef buyume olarak %9 civarinda bir rakami hedefliyor, bu rakamin uzerine cikmak istemiyor gibi geliyor. O yuzden faiz arttirimini yeni yeni uygulamaya koyuyor. Enflasyon problemleri olmadigina gore yuksek buyumenin ortaya cikarabilecegi en onemli problem olarak varlik fiyatlarinin Japonya'da oldugu balon olusturmasindan cekiniyorlar. Ara ara endustri spesifik mudahaleler yapiyorlar (gayrimenkul alim satimlarina vergi getirmek gibi). Yeni yeni para politikasini kullanmaya basladilar. Bence gelecekte daha cok kullanmaya devam edeceklerdir.

Yaklasik %4 civarinda reel faizleri var. Bu cok yuksek sayilmaz ama dusuk de degildir. Faizlerin en yuksek oldugu ulkelerden bir tanesi (gelismis ulkeler arasinda) Amerika su anda ve reel faizler %2-3 arasinda.

Ekonomix

Adsız dedi ki...

Cok güzel bilgiler sagolun.

Endüstri spesifik müdahale demisken, örnegin insaat sektörünün kredi almasini yasakladilar yanilmiyorsam.

Ek olarak (ekonominin ihrac bagliligini azaltmak ve) yurtici tüketimi arttirmak icin de mevduat faizlerini düsük tutuyorlarmis gibime de geliyor.

Ama adamlar ne kadar ugrassalar pek ise yaramiyor gibi. Haftaya resmî veriler aciklanacak ama birinci ceyrek büyümesi gene 10.5-11% cikacak gibi duruyor. Ihracatta 2008 yilinda Almanya'yi da gecip dünya birincisi olacaklar diyor WTO. 2006'nin ikinci yarisinda Amerika'yi gectiler.

Her halükârda cok etkileyici bir sürec.

Cüneyt