Yaşlı (Dinozor) ekonomistlere tavsiyeler

Ekonomi Turk yazarlarından Tuğrul (bu arada hoşgeldin Tuğrul) "Genc Ekonomistlere Tavsiyeler" başlığı altında son derece faydalı bir toparlama yapmış. Onun bıraktığı yerden devam ediyorum. Eksik bir şey bırakırsam Tuğrul beni affetsin.

1. Günlük olarak ekonomi ve iş dünyasında ne olup bitiyor öğrenmek için cari açık rakamlarına bakın.
2. Aylık olarak ekonomi ve is dunyasinda ne olup bitiyor ogrenmek icin cari açık rakamlarına bakın.
3. Yıllık olarak ekonomi ve iş dünyasında ne olup bitiyor öğrenmek için cari açık rakamlarına bakın.
4. Piyasalar türbülansa girdiyse, borsa düştü faizler yükseldiyse, enflasyon rakamları yüksek geldiyse, yine cari açık rakamlarına bakın.
5. Ekonomide iyi şeyler oluyorsa, büyüme rakamları yüksekse, kesin bir pislik vardır, siz cari açık rakamlarına bakın.
6. İşsizlikle ilgli yazıları kış döneminde yazın ki zaten mevsimsel olarak yükselen işsizlik oranlarından iyi malzeme çıksın.
7. Mutlak rakamlar asıl göstergedir. Oranlar biraz matematik (aritmetik) gerektiğinden kafa karıştırıcıdır. Ortalıkta kafası en iyi çalışan siz olduğunuza göre, sizin kafanızın basmadığı şeylere sizi okuyanların kafası hiç basmaz.
8. Rakamlara inanmayın. Herhangi bir rakama ihtiyaç duyduğunuzda çekinmeyin, sallayın.
9. Şikayet edecek bir şey bulamıyorsanızi, cari açık rakamlarına bakın.
10. Cari açık rakamlarına bakarken merkez bankasının yayınladığı tablonun sadece en üst satırına bakın. Alttaki satırlar gereksiz detaydır ve sadece kafa karışıklığı yaratır. Cari açık aynı zamanda döviz açığı olduğu için dövizlerimiz cari açık rakamı kadar azalmıştır.
11. Saçmalayın. Örnek: Enflasyon artar ama fiyatlar artmaz. Cari açık=döviz açığı vs...
12. Ekonomi konusunda ahkam kesmeniz için ekonomi (ekonomi nedir?) bilmeniz gerekmez. Bilenleri de gördük.
13. Tüketim kötüdür.
14. İthalat daha kötüdür.
15. İhracat bizim için iyidir, başka ülkelerin ihracatı bizim ithalatımız olacağından çok kötüdür. Keşke sadece biz ihracat yapsak.
16. Bütçe açığı iyidir, benim köylüm, benim memurum, benim fındıkçım, benim tavukçum....
17. Herkesin altında BMW ya da Mercedes yoksa enflasyonun düşmemiştir.
18. Yazacak konu bulamıyorsanız, cari açık rakamlarına bakın.
19. Yazacak konu bulsanız da cari açık rakamlarına bakın.

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

(Not: Yazılarıma uzun bir ara vermiştim. Bu yazıyla kendime de bir hoşgeldin diyorum)
(Batıl inançlılara özel not: Bu yazının üzerinde ondokuz (19) vardır.

11 Yorum Var.:

tugrul dedi ki...

Merhaba Baris, sagolasin Baris, iyi halt isledin Baris, bankanin deli Turk'u oldum sayende, yazini okurken odanin dort bir tarafina puskurttugum tukurukler de cabasi.

Bence bu yazinin basina R veya en azindan DNR falan koymak lazim (Do Not Read at workplace).

Adsız dedi ki...

Tugrul kardesim,

Ben de "global" bir kurumda calisiyorum. Ama NY'da degil, Ankara'da. Gel seni buraya transfer edelim. Burada istedigin kadar "deli Turk" olabilirsin. Kimsecikler yadirgamaz.

Sevgiler,
M.A.

e-recep dedi ki...

Merhaba,

Yurtdışında bankalarda çalışan, Türkiye'ye fon sokarak yüksek getiri elde eden bazı Türk gençleri hakkında sevgili Güngör Uras'ın neler söylediğini duymak ister misiniz? :)

"Londra merkezli fonlarda çalışan, hepsi yurtdışında çok iyi eğitim görmüş, Türk piyasasıyla oynayarak patronlarına para kazandırmayı meslek edinmiş (bazı) Türk gençleri. (Ücret karşılığı, yabancılar için Türkiye'yi soyduklarından onları da mecburen yabancı sayıyoruz.)"

http://www.milliyet.com.tr/2006/10/02/yazar/uras.html

Adsız dedi ki...

Tugrul'un yaziasini cok tutdum.Ozellikle ekonomi iyiye gidiyora,bu iste bir pislik olacagi tesbiti cok dogru.Bu ozellikle turkiyede dahada dogru.Ihracata yonelik yatirimdan kaynaklanmayan cari acikla karsi karsiya degiliz.Turkiyede sicak para politika endeksli.Yatirmlara yonelik,Turk insaninin kara kasina, kara bahtina yonelik degildir.Hukumet giderse,Arab parasini hemen cekecektir.AKP'nin basardigi tek bir hamle yoktur.Turk Lirasi Arab'in sermayesiyle siskindir.Eger Ortadogunun sikma basli,tarikatci,ilimli islamciligini kabul etmezsek basimiza cok isler gelecektir. Yeni bir 21 Ocak kapimizda,aba altinda siritiyor.Ben sahsen gorebiliyorum.Ya sizler???

Adsız dedi ki...

e-recep bey oğlum,

SSK kesintileri "Yurtdışında bankalarda çalışan, Türkiye'ye fon sokarak yüksek getiri elde eden" o "Türk gençleri"ne emanet edilse idi bugün "mezarda emeklilik" sözkonusu olur muydu? Yetti gari, ben vatan hainleri tarafından yönetilmek istiyorum.

Saygılarımla,
Murat Aygen

e-recep dedi ki...

@ Murat Aygen

SSK kesintileri "Yurtdışında bankalarda çalışan, Türkiye'ye fon sokarak yüksek getiri elde eden" o "Türk gençleri"ne emanet edilse idi bugün "mezarda emeklilik" sözkonusu olur muydu?

şeklinde sormuşsunuz.

Zaten şu anda o bahsettiğiniz kesintiler Türk kökenli sıcakçıların çalıştığı uluslararası yatırım kuruluşlarına akıyor. Halktan hazineye, hazinede yabancı bankere. Dolaylı vergiler arttırılıyor, sosyal hizmetler kısılıyor, yüksek reel faiz ödenmeye devam ediliyor.

Başka bir deyişle sıcak paracılar halkın kanını emmeye devam ediyor. Daha detaylı izahım burada. Buyrun
okuyun.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

e-recep bey ve anonim arkadaş, "açtırmayın kutuyu, söyletmeyin kötüyü". Sizlere "diyeceğim çok ama pek kalabalık yerde"siniz. Adresim aygenmurat2001@yahoo.com'dur. Boş bir mail atın, sizi irşad edeyim.

Murat

Adsız dedi ki...

cari aciklara neden olan sorunlari tartisalim.Turkiye ara maluretmedikce,ureten makina gerceklestirmedikce cari acik hep artar.Turkiyenin bugun 30 milyarlik cari acigi var.Bunu matamatik oyunlariyla kapatamazsiniz.Petrol,Yatirim mallari,Ara mallara ihtiyacimiz var.buda ithalat sayesinde gerceklesiyor.Yani sanayi sektorunun ihrac yapabilmesi icin bu mallari ithal etmesi gerekiyor.Diger bir nokta ise ozellestirmeleri ve stratejik satislarda cari acigi assagi cekebiliyor.

Adsız dedi ki...

Muhterem Anonim bey,

"Cari açıklara neden olan sorunları tartışalım" buyurmuşsunuz. Hay hay tartışalım. Bir defa bu cari açık benim duyduğum kadarı ile FDI ve uzun vadeli kredilerle kapatılıyormuş. O halde sorun yok demektir. "Ara malı" üretmeliymişiz. Aman üretin. "Ara malı" da üretin. Herşeyin yerlisini ürettik de başımız göğe mi erdi? Türkiye her şey olayım derken hiç bir şey olamamış kimselere benziyor. Artık en iyi bildiğimiz işleri yapalım derim.

Saygılarımla,
Murat Aygen

Adsız dedi ki...

Tanrı istemedikten sonra ne faiz düşer ne cari açık kapanır. Her şey kaderde nasıl yazılıysa o gerçek olur. Eğer bu kadar ekonomi lisansına,masterına,doktorasına ayrılan kaynakları(kabaca 145 milyar dolar olduğu söyleniyor) bir besiciliğe bir aramalına yatırsaydık şimdi en müreffeh toplum olmuştuk.