Cari Acik Ne Demek

Ercan Kumcu Baris'in tavsiyelerini dinlemis olacak ki bugunku yazisinda cari acik konusuna deginmis, cari acik ne demek merak edenler okusun. Okuma yazma bilmeyenler, bilip de okumak istemeyenler icin ben yazinin bir ozetini burada vermeyecegim. Ancak, ben bu yazida Amerika ile ilgili bambaska bir konuya deginmek istiyorum.

Amerika, Turkiye gibi gelismekte olan ulkelerden cok farkli bir yaratik. Kendine has problemleri var. Onumuzdeki donemde Amerikan ekonomisinin onunde iki tane engel var: goreli olarak yukselen cari islemler acigimiz ve siyasi belirsizlikler.

Şimdiki haliyle, uluslararası piyasalar yüksek olan ve giderek yükselen cari işlemler açığının finanse edilebilirliği konusunda kaygılıdır. Bu kaygının açığın azaltılması yoluyla dağıtılması gerekmektedir. Çünkü, kaygı uluslararası piyasalardaki risk iştahının olumsuza dönmesiyle daha da artmaktadır.Kısa dönemde cari işlemler açığını kontrol altına alabilecek tek etken yüksek hızda giden ekonomik büyümenin yavaşlamasıdır. Ekonomideki yavaşlama iki türlü olabilecektir. Birinci yol, uygulanacak ekonomi politikaları yoluyla iç talep büyümesi kısılacak ve finans piyasalarında dalgalanma yaratmadan ekonomik büyüme düşürülmeye çalışılacaktır. Bu yol tercih edilirse, döviz kurlarında ve genelde finans piyasalarında istikrar bozulmadan, cari işlemler açığı kontrol altına (bkz. altın yorumları) alınmış olacaktır. Enflasyon hedefinden feragat etmeye ihtiyaç olmayacaktır. Aksine, hedefe daha çabuk varılması kolaylaşacaktır.İkinci yol, bizler cari işlemler açığının giderek büyümesini seyrederken, uluslararası piyasalar bu boyuttaki cari işlemler açığını bir noktada finanse etmek istemeyebileceklerdir. Böyle bir eğilim başladığında, oluşacak ortamda, ister yurt dışındaki gelişmelerden kaynaklansın, ister ABD’ye yönelik gelişmelerden kaynaklansın, ABD’deki finans piyasaları karışacaktır. Döviz kurları ve faizler fırlayacak, iç talep doğal olarak bıçak gibi kesilecektir. Ekonomik büyüme bir çeşit kriz yoluyla düşecektir. Enflasyon hedefi rafa kalkacaktır. Birçok açıdan, "sil baştan" durumuna düşeceğiz. Kısacası, Türkiye’de, pardon ABD'de, ekonomik büyüme bir noktada azalmak durumundadır. Zamanında önlem alınmazsa, bunu uluslararası piyasalar gerçekleştirecektir. Çözüm çok acı olacaktır. Önlem alınarak ekonomik büyümenin düşürülmesi durumunda, aynı çözüm çok daha yumuşak bir biçimde sağlanabilecektir. Daha düşük bir cari işlemler açığı ile yeni denge kaçınılmazdır. Yeni dengenin kanlı mı, kansız mı olacağı bilinmemektedir.

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Yukaridaki paragrafta bilmiyorum dikkatinizi cektimi ama bir anda Turkce karakter kullanma yetenegimde mucizevi bir artis meydana geldi. Nasil mi? Direkt Ercan Kumcu'nun Turkiye icin yazdiklarini kopyaladim da ondan. Benim makroekonomi bilgim oyle cok kuvvetli degil, bilenler bana bir aciklasin yahu. Kriz ciktigi zaman bizim gibi rekor seviyede cari aciga sahip ABD'nin parasi niye deger kaybetmiyor, faizleri neden ziplamiyor, borsasi niye yerle bir olmuyor? Neden kriz ciktigi zaman Turkiye'nin cari aciginin 30 kati cari aciga sahip bu ulke bir anda "guvenli" liman oluyor, parasi deger kazaniyor, faizleri dusuyor? Biliyorum, soylemeyin. Amerika buyurken, isler yolunda giderken hammadde balonu olusuyor, kabak petrol ve dogal gaz ithal etmek zorunda olan Turkiye'nin basina patliyor, cari acik firliyor. Amerikan ekonomisi yavaslarken, hammadde balonu patlarken, cari acik yuzunden kabak yine Turkiye'nin basina patlayacak diye yorum yapiliyor. Niye kimse cikip da "Kardesim, hammadde fiyatlari azalmaya basladigina gore Turkiye'nin cari acigi da azalacaktir" demiyor?

Bilimsel olmayacak ama ben bu cari acik bilmecesini cozdum. Sizin senelerdir koselerinizde sacma sapan yazilar yazmaniza ragmen basiniza bir sey gelmedigine gore Turkiye'ye de cari acik yuzunden bir sey olmaz. Kafanizda hala soru isaretleri varsa Baris'in asagida yazdigi yaziyi bir kez daha okumanizi tavsiye ederim, icinizi rahatlatacaktir.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

sorun su hammadde fiyatlarinin dusmesi emerging marketlerde satis getirecektir ve yabancilarin emerging market sepetinde bulunan Turkiye'de bundan nasibini alacak. Simdi diyeceksiniz ki hammadde ihracatcilari icin gecerli ama bu durum Turkiyê'nin lehine o zaman su soru cikiyor karsimiza eger boyle bir ayrim yapiyorlarsa artan hammadde fiyatlari cari acigi arttirirken Turkiye yi neden satmadilar. Cevabi basit Turkiye artik high beta play dedikleri bir enstruman olarak bakiliyor. 2.cisi emtia durgunluga giriyor ve dusuyorsa dunya ekonomisi yavasliuyor demekir. O zaman borclularin isi zor demektir. cunku satislar azalir karlar duser bilin bakalim bu hangi ulkenin ozel sektorunu inletir

Ayrica abd aciga var en kotu ihtimalle para basabilir cunku dolar kabul ediliyoır ya Turkiye.

Denilecek cok sey var. O kadar idddialiysaniz n var n yok sokun Turkiye piyasasina

Blog Sahibi dedi ki...

Siteyi ilk ziyaretiniz galiba. Hosgeldiniz. Gecmisteki yazilarimi okursaniz yaptigim yorumlara ve borsada yaptigim islemlere ulasabilirsiniz. Yandaki sutunda suan portfoyumde bulunan hisselerin adetlerini ve satin alindiklari fiyatlari da gorebilirsiniz. Periyodik olarak da portfoyumun islem masraflari da dahil edilerek performansini okuyucularimla paylasiyorum.

Amerika'nin cari aciginin para basilarak nasil kapatilabilecegini pek anlamadim ama olsun cok onemli degil, zaten onlarin betasi da cok dusuk!!