Salih Neftci vs. Serhan Cevik

Salih Neftci bugunku yazisinda "Butun bu yasananlari ongorenlerden olmamiza ragmen ne zaman bitecegini bize sormayin, cunku biz de saskinlik icerisindeyiz" diyor. Daha once defalarca Neftci'nin ongorulerini tartistik. Genel olarak yillardir negatif tahmin yapmasina ragmen kisa vadeli tahminlerinin bir haftasi bir haftasini tutmuyordu. Her sene her sene "balon bu sene sonecek" diye tahmin yaparsaniz elbet bir gun yaptiginiz tahmin dogru cikar, buna finans dunyasinda "bozuk saat bile gunde iki defa dogru zamani gosterir sendromu" denir. Bunda boburlenecek bir sey yok. Madem o kadar iyi biliyordun bulsaydin kendine zengin iki tane musteri yatirsaydin soyle $500 milyon- $1 milyar ondan sonra da zengin olsaydin. Hedge fund yoneticileri boyle yapiyorlar. Iyi bir fikri olan kimse zengin yatirimcilari ikna edip onlarin parasini bir sureligine yonetirler, bunun karsiliginda da yonettikleri paranin %1'ini ve kazandirdiklari paranin %20'sini ucret olarak alirlar. Kendini ispatlamis Hedge fon yoneticileri bu soyledigim rakamlarin 2 katina kadar ucretlerini cikarabilir; kendini ispatlamamis hedge fund yoneticileri ise bunun %25'i kadar bir ucret elde edebilir. $1 milyar dolar ve senelik %30 getiri uzerinden hesaplayalim bakalim Neftci'nin ne kadar para kazanabilecegini: sabit $10 milyon + $300 milyonun %20'si olan $60 milyon= $70 milyon. Bu varsayimlar altinda Salih Neftci $20 ile $70 milyon arasinda bir para kazanabilirdi. Boyle bir para kazandi mi? Hayir. Niye? Cunku Salih Neftci'nin kredibilitesi yok, kredibilite yok ise musteri yoktur, musteri yoksa para yoktur.

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Salih Neftci gibi tahmin yapan onlarca cok daha meshur ekonomist bulmak mumkun, bunlar yillardir finansal afet tahminleri yapiyorlar. O yuzden Neftci'nin simdi cikip da "tahminim nasil tuttu ama" demesi benim dun yaptigim "borsa yarin cikacak (nitekim borsa %1.6 cikti, hem de Avrupa borsalari duserken)" tahminimin tutmasiyla boburlenmem gibi bir sey.

Serhan Cevik ise bizim gibi Turkiye'nin ekonomik durumundaki iyilesmeyi global likidite kosullarindan cok, icerideki yapisal degisimlere atfeden analistlerden. Kendisi bugunku yazisinda yatirimcilarin ortalik yatistiktan sonra Turkiye'nin cazibesini farkedecegini (diger gelisen ulkelere kiyasla daha dusuk risk) belirtiyor.

Turkiye'nin simdiki riski Brezilya, Rusya, Hindistan ve Cin'den daha yuksek. Hindistan haricindeki ulkelerde cari fazla var, Hindistan'in ekonomik potansiyeli ise bizimkinden cok yuksek. O yuzden kacan yatirimcilarin hemen gelmesini beklemek yanlis olur. Turkiye'nin riskini azaltmasinin yolu butce acigini fazlaya cevirip, daha sonra da borclari azaltma yoluna gitmesidir. Ulkedeki faizleri asagida tutacak faktor budur. Faizler dusuk oldugu zaman ise buyumemiz artacaktir. Kilit politika mali disiplin politikasidir. AKP yonetimini desteklememin arkasinda yatan neden mali disipline en bagli parti olmalaridir, onlarin disinda hangi parti yonetime gelirse benzer bir mali disiplini gorebilecegimizi beklemiyorum. Simdilik Turkiye'nin politik resminde ve ekonomi yonetiminde degisiklik beklemedigim icin hala Turkiye piyasasi icerisindeyim, yoksa cok daha cazip piyasalar dunyanin diger bolgelerinde mevcut.

0 Yorum Var.: