OSS

Benim zamanimda iki asamali sinav vardi, ilk asamasina OSS, ikinci asamasina OYS denirdi. Ilk asama dandik bir sinavdi, katilanlarin %80'i kazanirdi, kazanmak bir basari degil, kazanmamak bir utanc sayilirdi. O yuzden OSS'yi kazanamayanlar "soru kitapcigindan cevaplari gecirirken kaydirmisim" turunden bahaneler uretirlerdi. Asil baba sinav OYS idi, sorular daha zor olurdu ve Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi teknik bilgi gerektiren alanlardan gelirdi. Yani kafanizin calismasi bu sinavi gecmeniz icin yeterli degildi, ayrica caliskan bir ogrenci olmaniz da gerekiyordu. Bu sinav sistemi sayesinde dershaneler ne kadar cok para kazandi, ozel ogretmenler zengin oldular.

Simdiki sinav sistemi hakkinda pek bir bilgim yok ama zorluk bakimindan benim zamanimdaki OSS ile OYS arasinda bir yerde oldugunu tahmin ediyorum. Cok onemli degil. Bu sinavin amaci ogrencileri Bell Curve (Can Egrisi) uzerine oturtmak ve en ust siradakileri en iyi okullara, digerlerini ise daha alt kademedeki okullara yerlestirmektir. Esitlikci bir uygulama midir bu? Hayir, daha zeki ve caliskan ogrenciler daha iyi okullara yerlestirilerek "adil" bir uygulama secilmistir. Nasil 13 milyon profesyonel futbolcudan sadece 2-3 bin tanesi en iyi takimlarda oynayabiliyor ve en yuksek ucretleri aliyorlarsa burada da benzer bir uygulama hakimdir. Haa, ogrencilerin zeki ve caliskan olmasini OSS ne kadar olcebiliyor, veya zeki ve caliskan olmaktan ote hayatta basarili olmak icin baska nitelikler yok mu diye sorabilirsiniz? OSS halk tarafindan finansmani gerceklestirilen bedava universite egitiminin dagitilmasi icin kurulmus bir sistemdir, bu yuzden "torpil" olmamasini garanti etmek en onemli amaclarindan bir tanesidir. O yuzden de "olculmesi zor" kriterleri ogrencileri secerken goz onune almamaktadir. Bu yuzden ben OSS'den o kadar sikayetci degilim.

Devalüasyon Nedir    Verimlilik Nedir    Altın Yorumları    Hedge Fon Nedir    Resesyon Nedir    Nükleer Santraller

Ancak, karsi oldugum nokta su: Turkiye'de bir cok ozel universite var ve bu universitelere giris icin de OSS sisteminin kullanilmasinin zorunlu olmasi. Yahu kardesim size ne? Ben kendi paramla kendi cocugumu ozel bir universitede okutacagim, devletin bu ise karsimasina aklim ermiyor. Eger ozel universite sahibi olsam okula kayit yaptiran ogrencilerde zeka kadar girisimcilik, liderlik, kendini ifade edebilme gibi vasiflara da bakardim cunku bunlar da zeki ve caliskan olmak kadar onemli ozelliklerdir. Devletin ozel okullari hangi vasiflara bakmasi gerektigi konusunda sinirlandirmasi sacmadir. Ayrica ozel universiteye girerken torpil olmasi veya olmamasi ozel universiteyi ilgilendirir, boyle bir politika guden okullari piyasa terbiye eder (kotu okullarin adi cikar). O yuzden ozel universitelerin daha bagimsiz bir yapi icerisinde yer almasini destekliyorum.

Bu arada merak edenler icin soyleyeyim, oyle gerizekali (kizkardesim beni arada sirada boyle cagiriyor olsa bile) falan oldugum icin ve torpile ihtiyac duydugum icin ozel univesitelerin bagimsizligini destekledigim zannedilmesin. Hem OSS'de hem de OYS'de ilk 100'e giren "zeki ve caliskan" ogrencilerden bir tanesiydim. Kader utansin!!!

0 Yorum Var.: