Türkiye, dünyanın en büyük 16. ekonomisi (Dünya)
Türkiye ekonomisinin 30 yıllık seyrine bakıldığında, ölçeğin çok büyük artış gösterdiği, ancak dünyadaki gelişmeye paralel sıralamadaki yerinde büyük değişim meydana gelmediği görülüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden yapılan derlemeye göre, farklı para birimlerinin satın alma gücünü eşitleyerek uluslararası karşılaştırmaya imkan sağlayan satın alma gücü paritesine göre gayri safi yurtiçi hasıla (SGP-GSYH) esas alındığında, Türkiye 1980'de 116,2 milyar dolarla 19. sırada yer aldı. 1981 ve 1982'de 20., 1983'te 19. büyük ekonomi olan Türkiye, 1984'te 175,7 milyar dolar ile 17. sıraya yükseldi. 1986'da 16, 1987'de 15. sırada yer bulan Türkiye, bundan sonraki süreçte bu 3 basamak arasında seyretti. Bu süreçte dikkat çekici olan nokta Güney Kore'nin performansı oldu. 1987'ye kadar Türkiye'den küçük bir ekonomiye sahip olan ülke, 1988'de 266,8 milyar dolar SGP-GSYH ile Türkiye'yi geride bıraktı ve 2010 itibariyle 1,5 trilyon dolar SGP-GSYH ile 12. sıraya kadar yükseldi.
Her 3 kişiden sadece 1'i iyimser (Radikal)
Radikal'e özel yapılan araştırma Türkiye'de gelecek altı aya dair iyimser bakanların sayısının hızla azaldığını ortada koydu. Türkiye krizden güçlü çıkan ülkeler arasında. Büyüme, enflasyon, üretim gibi temel verilerde Avrupa’yı geride bıraktı. Ancak dünyanın önde gelen araştırma firmalarından İpsos KMG’ ye bağlı Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün Radikal için yaptığı 24 ülkeyi kapsayan Global Advisor (Küresel Danışman) araştırmasından çıkan sonuç, veriler kadar parlak değil. Araştırmaya göre, Türkiye’de ekonominin iyi gittiğini Düşünenlerin oranı yüzd 43. Dünya ortalamasının yüzde 8 olduğu düşünülürse, Türkiye iyi durumda sayılır. Ancak bu oran Türkiye’nin kalkınmada yarıştığı ülkelerin gerisindedir.Araştırmanın bir diğer ayağını gelecek altı aylık zaman diliminde ekonomiye dair umutlar oluşturuyor. Buna göre, global kamuoyunun yaklaşık 4’te 3’ü önümüzdeki altı ay içinde, ekonomik durumlarının daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Yani ‘kötümser’ bir beklenti hâkim.
Bu şirkette bilgisayarda oyun oynamayana iş yok (Milliyet)
Türkiye’de yüzde 75’lik pazar payına sahip olan çevrimiçi oyun şirketi Joygame’ in bünyesinde 74 kişi çalışıyor. Şirket, çalışanlarını iyi oyuncular arasından seçiyor. ‘Online oyun’ sektörü, dünya’da en hızlı gelişen sektörlerden... 2010 yılında sektör büyüklüğü 5 milyar doları geçmiş durumda. Türkiye’de henüz emekleme dönemindeki oyun sektöründe ise sadece 5 yerli firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan birisi de sektörde 2009 yılından beri faaliyet gösteren online oyun şirketi Joygame. SHR şirketinin bünyesindeki Joygame’ in Türkiye’de yüzde 75’lik pazar payına sahip olduğunu söyleyen SHR Şirketler Grubu Pazarlama Direktörü Ozan Aydemir, 5 milyonu aşan aktif kullanıcıları bulunduğunu belirtti. Türkiye’de online oyun sektörüne yatırım yapan en büyük şirketlerden birisi olduklarını ifade eden Aydemir, “Bilgisayar üzerinden ücretsiz giriş yapılarak oynanan oyunlarımız, Türkiye’de ilk kez Joygame bünyesinde Türkçe seslendirmeyle kullanıcılarımıza sunuluyor. Bu aşamada seslendirmelerden, oyunun lokalizasyonuna, oyun içi hizmetlerden, etkinliklere kadar A’ dan Z’ ye her ayrıntı üzerinde çalışıyoruz” dedi. Şirket bünyesinde 74 kişilik bir ekibin çalıştığını kaydeden Aydemir, “Şirkette her oyunu kendi departmanı var. Ve bu departmanların başında da ürün müdürleri var” dedi. Çalışanlarını iyi oyuncular arasından seçtiklerini anlatan Aydemir, şöyle devam etti:“Önce oyunu getiriyoruz ardından ekibini kuruyoruz. Bünyemizde oyun görevlileri de çalışıyor. Görevliler 24 saat oyunları takip ediyorlar. Adminlik görevi üstlenen bu ekip, oyuncularla birebir ilişkiler kurarak onları daha iyiye ve daha fazla eğlenceye teşvik ediyor. Bizim şirkette diğerlerinin aksine oyun oynamak serbest. Herkesin bilgisayarında oyun açık.”
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder