Terörle Mücadele Nasıl Yapılmalıdır? Çözüm Nedir?

Terörizm ve terör haberleri yine gündemimizin en büyük maddesi olmayı başardı. Terörle mücadele konusunu 25 yıldır konuşur dururuz, hatta terörle mücadele kanunu bile çıkarmışızdır ama bir türlü bu soruna bir çözüm bulamadık. Şimdiye kadar yapılan uygulamaların temel eksikliği neydi ve geçmişte uygulanmamış ama terör sorununa çözüm olabilecek en parlak fikriniz nedir? Yorumları açıyorum, anonim olarak dahi yorum bırakabilirsiniz: Terörle mücadele nasıl yapılmalıdır, çözüm nedir?

Diger konulardaki bazi yazilarimiz:
Kapitalizm Kapitalist nedir 
Faşizm nedir? 
Fraktal Nedir 
Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi 
Çernobil Faciası 
Altın Oran Nedir

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bolunme olmadan Federe devlet yapisi ya da, kisitli otonomi desem? Ortak temel anayasa, para, ordu, polis, pasaport, vergi toplama, kismen ortak hukuk sistemi, saglik sigortasi. Egitim bagimsiz. ic sinirlar mevcut, ama sadece yargi kurallarinin degisimini belirler (eyalet sistemi gibi). bagimsiz ic yonetim, ama federal devlet icin tek merkezli yonetim. Cogunlugun dili ortak resmi dil ama yoreye gore cift resmi dil olabilir.
Bu oneri cok mu abartili? Bir varyansi Ispanyada isliyor gibi (Katalan ve Bask bolgeleri).

syzer dedi ki...

Silahların konuştuğu yerde dipllomasi olmaz.Önce silah gücü etkisiz hale getirilmeli(tamamen bitirilemez).Sonra ekonomik ve sosyal politik kanunlarla sorunun temeli halledilebilir.Genel oldu değil mi?
Açayım biraz;ekonomik olarak mesela bölgesel ücret politakısı oluşturulur.Ciddi bir araştırma yapmadım ama Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki fiyat seviyeleri diğer bölgelere oranla daha düşüktür.(askerliğimi orda geçirdim,o yüzden az çok fiyatlardan haberim var)Bu sebepten dolayı daha düşük ücrete razı işçiler olduğu için mevcut üretimin bir kısmı bu bölgelere kayabilir.Mesela tekstil sektörü buraya kaydırılabilir.
Sosyal politikalar bakımından çeşitli kültürel haklar tanınabilir.Bölgedeki ilçelere kendi dillerinde ad verilebilir,eğitimde seçmeli ders olarak kürtçe olabilir...
Ek olarak bu konuyu incelerken hemen gaza gelip ispanya örneğine atlamamak lazım.İspanya'nın kuruluş tarihine bakmak gerekir ve bilindiği üzere hala katalan ve bask bölgeleri ispanya'dan ayrılmak istiyorlar.

Adsız dedi ki...

Tüm kürt asıllı nüfus belirlensin referandum yapılarak ayrılmak isteyip istemedikleri sorulsun. Aynı referandum Türk tarafında da yapılsın. Bakalım sonuçlar nasıl çıkar. Bence Türk nüfus ayrılma yanlısı çıkar ama kimse açıkça söylemiyor. Kimle konuşsam vereceksin ama buradaki kürt nüfusu da göndereceksin sınırları da adam gibi dümdüz arazilerden geçireceksin falan diyor. Niye kimse Türk lere sormaz ki anlamam bir türlü. Çıkan referandum sonuçlarına göre de bir yol haritası belirler devlet olur biter. Biliyorum çok sığ oldu ama her gün tv lerde uzman sıfatıyla konuşanlar yıllardır zırvalıyor. Bende zırvalasam çok mu sanki.

Adsız dedi ki...

Valla artık silahla veya iki tane fabrika kurmakla çözülebilecek aşama geçmiş gibi. Olayı hastaık/kanser gibi düşünebilirsiniz. Erken teşhis yapılıp etkili tedavi yapılsaydı belki hasta kaybedilmezdi. Ama yapılan tedavi (silahlı mücadele) etkili olmamış. Hastalık kronikleşmiş.
Bence devletin son bir kaç atımlık kurşunu kalmış. Ancak anayasa'da Kürtleri tamamen tatmin edecek şekilde düzenlemeler yapılsa belki durum kurtarılabilir. Şahsi fikrim bunun (özellikle AYM denen kurum nedeniyle) kesinlikle yapılamayacağı.
Bu durumda ne olacak.. Bir miktar daha çatışacağız (3-4 sene).. Durum iyice kötüleşecek.. Şehitler artacak.. Halk galeyana gelecek ve bu bölgenin ayrılması gündeme gelecek.. Belki de Berlindeki gibi tamamen düz araziler üzerinden bir sınır oluşturulacak.. PKK ile şöyle veya böyle bağlantısı tespit edilen (fikir bazında destekçi olsa bile) her Kürt sınırın ötesine tehcir edilecek (100 yıl sonra da tazminat için AİHM'ye başvururlar).
"Kürtler doğuda ayrı bir devlet kurarlarsa acından geberir" düşüncesi de eğer Kuzey Irakla birleşip petrol cukkasından pay alırlarsa tamamen boşa çıkar. Duruma göre Türkiye'den daha fazla bile zenginleşebilirler..

Adsız dedi ki...

Amerika'nın huyuna suyuna gidecen alıcan istihbaratı atacan bombayı üstüne. İsrail'e taviz verecen atacan kimyasalı pkkye. sonra cağırcan masaya şartlarım bu bu yoksa al bi bomba daha dicen. yakacan yani hepsini. ondan sonra düşünürüz ekonomisini bölgenin.