Terorizm Biter mi?

Oldukca ciddi bir konu bu, fazla espri yapmadan yazi yazmaya calisacagiz. Oncelikle iki tepkiyi ele alacagim. Birincisi duydugum en ...... tepki:

"Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, terör örgütü PKK'nın Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca mevkiinde gerçekleştirdiği saldırıyı protesto etmek amacıyla 12 şehit için 12 gün boyunca 1 dakikalık “ışık kapatma eylemi” yapılması çağrısında bulundu. Saldırıyı kınayan Aygün, “resmi ve özel kuruluşların, ev ve işyerlerinin, milli birlik ve beraberliğin sembolü olan Türk bayrağı ile donatılması” çağrısı yaptı."

Bunlarin terorizme bulduklari cozumler de ekonomiye bulduklari cozumler kadar abes/yersiz/vs. Isterseniz “ışık kapatma eylemi”ni 1.5 dakikaya cikaralim, yarim dakikasi da "yuksek faizleri" protesto etmek icin olsun. Evleri, isyerlerini, vs. ise bayraklarla donatmak ne Abdullah Gul'un cumhurbaskanliginin onene gecebildi, ne de terorun onune gecebilir. Bu iki oneri de kendi kendimizi kandirmaktan baska bir ise yaramaz. Tek bir faydasi var, 12 dakikalik elektrik tasarrufu.

Ikinci tepki basbakanin, cumhurbaskaninin ve genelkurmay baskaninin uyesi oldugu MGK'dan geldi. Hayatinda para kazanmamis hovarda zengin kizlari gibi "Bedeli neyse oderiz" seklinde ozetlenebilecek bir aciklama yaptilar. Diyelim ki bedeli 70 milyon can olsun, oder misiniz?

Teror "bedeli neyse oderiz" seklindeki yaklasimlarla cozulecek bir problem degildir. Her probleme nasil yaklasmaniz gerekiyorsa bu probleme de o sekilde yaklasmaniz gerekir. PKK'nin amaci nedir? Nereden kaynak bulur? Bunlarin onune nasil geceriz? gibi sorularin cevaplanmasi gerekir.

1. PKK'nin amaci bir suru zir cahil'in belirttigi gibi "Turkiye'yi tahrik etmek" degildir; PKK'nın amacı, Türkiye'nin güneydoğusunda, kuzey Irak, İran ve Suriye'nin bir bölümünde bağımsız ve demokratik bir devlet kurmaktir.

2. PKK nereden kaynak bulur? PKK yandaslarindan hem yurticinde hem de Avrupa'da para toplayarak belli bir kaynak olusturmaktadir. Ayrica uyusturucu kacakciligi, harac gibi yasadisi yollardan da kaynak yaratmaktadir. PKK askerleri ise hem gonullulerden hem de zorla kacirdiklari cocuklardan olusmaktadir. En azindan eskiden boyleydi. Simdi de cok degismis oldugunu zannetmiyorum. Yerlesim olarak da hem Turkiye'nin icindeki daglik alanlari hem de Turkiye sinirina yakin daglik alanlari kullanmaktalar. Eskiden Suriye de destek olurdu bunlara ama artik cogunlukla Turkiye'de ve Kuzey Irak'ta konuslanmislar. Politik olarak da bir cok Avrupa ve Dogu bloku ulkesi PKK'ya sempati ile bakmaktadir. Muttefiklerimiz arasinda PKK'ya terorist gozuyle bakan bir ABD vardi, onlarda 2003 teskeresinden sonra yangina korukle gitmeye basladilar. Dort yildir suren korukleme cabalari etkilerini simdi gostermeye basladi.

Cozum nedir peki?

Cozumu dusunuyorsaniz maliyetlerini de goz onune almaniz gerekiyor. Ayrica ulkenin cozum bekleyen bir cok baska problemi var, onlari da goz onunde bulundurmaniz lazim.

Mesela PKK terorunu mu cozmeliyiz yoksa Trafik terorunu mu? Bir hafta sonunda 12 asker sehit verdik, yer gok milliyetci basliklarla dolu. Biz her hafta sonu trafik terorune 18 kurban veriyoruz. Bu sadece bu hafta sonuna veya bu ayki tum hafta sonlarina veya bu yilki tum haftasonlarina veya son 10 senedeki haftasonlarina mahsus bir durum degil. Neredeyse ezelden beridir boyle. Bu trafik kazalarina cozum olacak duble yollarin yapilmasi icin ne yapiyoruz, ya da denetimlerin ve cezalarin arttirilmasi icin? Duble yollara 10 milyar YTL harcayarak her sene 1000 kisinin hayatini kurtarabiliriz, ya da ayni 10 milyar YTL'yi askeri helikopter/bomba/arac icin harcayarak belki 100 askerimizin hayatini kurtarabiliriz. Hangi insan hayati daha onemli? Bir askerin hayati kac sivilin hayatina esittir?

Evet cozum icin ilk onerimiz askeri harcamalarin arttirilmasidir. Mart ayinda "Zorla Guzellik" baslikli bir yazi yazip bu yazi da zorla guzellik olacagini iddia ettik. Yalniz dikkat edin, bu problemi tamamen degil kismen cozer. Askeri harcamalar yaparsak, asker sayisini arttirirsak, profesyonel askeri birlikler kurarsak, Irak'in icerisine PKK kamplarina askeri saldirilarda bulunursak bunlar problemi kismen cozer. Maliyetini iyi hesap etmemiz gerekir, o ayri konu. Insanlar simdi "buyuk beklenti" icerisindeler, tezkere cikti, Kuzey Irak'a girersek problem bitecekmis diye kendilerini avutuyorlar. Problem bitmez. Biz oraya girsek bile adamlar karsimiza cikmayacaklar, saklanacaklardir. Ayrica yurt icinde de bir suru terorist var.

Problemin etkisini azaltmanin diger bir yolu da PKK'nin beslendigi kaynaklari azaltmaktir. Yurtdisinda para toplanmasi konusunda yapilacabilecek cok sey yok. Yurticinde yine "guc kullanarak" (polis sayisinin arttirilmasi, adli sistemin duzenlenmesi gibi) uyusturucu kacakciligi, harac toplanmasi gibi kaynaklarin azaltilabilecegini tahmin ediyorum (tamamen bitiremeyiz yine). Yurt icinde yapabilecegimiz en etkili faaliyet PKK'ya gonullu katilanlarin sayisini azaltmak olacaktir. Bunun cozum yollarindan bir tanesi genel refah seviyesinin yukseltilmesidir. Insanlari zenginlestikce teror gibi marjinal faaliyetlere daha az katilirlar (yine de tamamen bitmez).

Diger bir cozum ise Kurtlerin demokratik yollardan hak elde edebilmelerine olanak tanimaktir. Bunlar da ilimli Kurtlerle, teror yanlisi Kurtlerin arasini acmakta oldukca basarili olur. Kaldi ki adamlar ister Kurtce konussun, ister kusdili ne farkeder. Biz de burada herkes ingilizce ogrensin diyoruz, biz de mi ayrilikciyiz yani?

Yine de Turkler, problemi tum ciplakligiyla ortada tartisma olgunluguna sahip mi pek emin degilim. Amerikalilar degil mesela. Neticede biz askeri mudahaleci cozume agirlik verip problemleri (bunu sehit sayisi olarak tanimliyorum, Kurtlerin duydugu rahatsizlik genis halk kesimlerinde de problem olarak algilanmiyor zaten) buyuk olcude azaltabiliriz diye dusunuyorum. Ama ara ara bu problem gelip bizleri yine rahatsiz etmeye devam edecektir. Bu sefer ki rahatsizligimiz Amerika yuzunden elimizin kolumuzun baglanmis olmasi aslinda.

Bit kac ucuk oneri de getirebilirim. Mesela Turkiye Kuzey Irak'ta PKK'nin kuracagi bir devleti destekleyecegini aciklayabilir. Turkiye'deki PKK yandaslarinin da buraya gocmeleri tesvik edilebilir. Boylece problem Barzani ve saz arkadaslarinin problemine donusuverir. Turkiye'de teror saldirisi oldugu zaman gidecegimiz adres belli olmus olur. Kuzey Irak'ta biz istesek de istemesek de bir Kurt devleti nasilsa kurulacak. Bari bu durumu kendi cikarimiza gore yonlendirelim. (Bu konu uzerine yorum yapmadan uzun uzadiya dusunun)

Hem ozetleyeyim, hem de baslikta sordugum soruya cevap vereyim. Teror bitmez. On Milyarlarca YTL harcarsak azaltabiliriz; buna deger mi, ya da bu paralari daha cok insan hayatini kurtarabilecegimiz alanlara harcasak daha iyi olmaz mi sorularinin cevabini siz verin. Azinlik haklarinin arttirilmasi ve ekonomik iyilestirmeler de teror saldirilarinin azalmasina katkida bulunur; Kurtleri cesaretlendirecek bu tur adimlar atmali miyiz (turbanin serbest birakilmasi da dincileri cesaretlendirir soylemini akliniza getirin bu soruyu cevaplarken) sorusuna da siz cevap verin.

Yorum birakacak arkadaslardan bir ricam olacak. Bir askerin hayati kac sivilin hayatina bedeldir, rakamsal olarak yanitlarlarsa sevinirim. Madem devletin yapmasi gereken harcamalardan bahsediyoruz, toplum icin neyin ne kadar onemli oldugunu bilmek de hakkimiz degil mi?

Flas haber, Flas Haber: Sinan Aygun 12 gun boyunca bir dakika isik kapatma eylemi yerine 12 ay boyunca Guneydogu'ya her ay 1 milyar YTL yatirim eylemi yapilacagini acikladi.

23 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Teror bitmez. Bu yeni yuzyilin savas yontemidir. Artik ulkeler arasi gogus goguse sicak savas yok. Onun yerine herkes birbirinin teroristini besleyerek, celme takmaya calisiyor. Olan da gencecik askerlere oluyor. Insan insandir, sivil veya asker olsun insan hayatinin degerini parasal olarak olcemeyiz. Hem intikam istiyorum, hem e o intikami alirken yeni sehitler vermek istemiyorum. Nasil olacak bu is?

rdynk dedi ki...

oncelikle dusuncelerinizi biz okuyucularınızla paylastiginiz icin tesekkurler...

nedir ve kaynak meselesi bilindik de cozum onerileri daha onemli..ornegin PKKya guneydogu da devlet kurma izni ilginc geldi bana..

cozum uzerine biraz kafa yorarsak benim fikirlerim;

1. ulkede beraber yasadigimizi kabul etmeliyiz.sehit haberini (13 sehit) gorunce arkadasimin yorumu "girelim, hepsini (kurtleri kastediyor) oldurelim" bicimindeydi.daha sonra sehitlerden birinin kürt oldugunu ogrendik. uzerinde oldukca dusunulmesi gereken bir konu bence!

2. almanyadaki yada yunanistandaki soydaslarimiz icin istediklerimizi yıllardır kürt kokenli vatandaslarımıza vermeme sacmalıgından kurtulmalıyız! osmanlı imparatorlugu kadar bile "global" olamayan bir bicimde 21.yyda ulke yonetemeyiz! hele de bu bolgede! yada boyle yonetiriz...

3.bolgedeki AKP oylarının yuksekligi kürt kokenli vatandaslarımızın "istikrara ve bolunmemeye" verdikleri bir onay oyudur! ulkede PKK ve yaptiklarına karsi icimiz kan aglarken, bu kesimi gormezden gelme, dıslama hatta rencide etme durumundan kurtulmalıyız!

4. bolgedeki temel sorun ekonomik olmaktan ziyade egitimle baglantilidir. biz bolge halkına karsı durust olduktan sonra, 2. maddede dedigimi yaptiktan sonra sorun tam olarak cozulmese bile azalacaktır! bir nevi ekonomideki surtunmelerin ortadan kalkması gibi bir durumdur bu.

ilk aklıma gelenler bunlar...
umarım daha fazla sehit haberi almadan, bu sorunu cozebiliriz!

Investor dedi ki...

Sayın hocam yazınızı dikkatlice okudum ama aklıma takılan birçok konu var.

"Bu trafik kazalarina cozum olacak duble yollarin yapilmasi icin ne yapiyoruz, ya da denetimlerin ve cezalarin arttirilmasi icin? Duble yollara 10 milyar YTL harcayarak her sene 1000 kisinin hayatini kurtarabiliriz, ya da ayni 10 milyar YTL'yi askeri helikopter/bomba/arac icin harcayarak belki 100 askerimizin hayatini kurtarabiliriz."

Bu noktada sorgulamak istediğim bu 10 milyar meselesini ben anlamadım devletimiz bir yerde gereksiz yere 10 milyar mı harcıyorda burdaki 10 milyar sizin dediğiniz gibi değerlendirilsin?

İnsanların kusurlarını duble yol örtebilecek mi?Malum 10 milyar lira yatırım yapacağız bu da sizin eleştirdiğiniz yanlış terör politikasına dönmesin?

Askeri harcamalarda bir kısıtlama mı var ki helikopter vb.şey alalım?Belki yanlış hatırlıyorum askeriye de bir dizi israf için bir takım düzenlemeler getirilmişti..

"Problemin etkisini azaltmanin diger bir yolu da PKK'nin beslendigi kaynaklari azaltmaktir. Yurtdisinda para toplanmasi konusunda yapilacabilecek cok sey yok. "

Sizce yurtiçinde hiç bu bahsettiğiniz gayrimeşru yollardan pkk'nın para kazanması tamamen kesildiğini düşünelim ve bunu polis sayısını arttırılmasıyla vb.şeylerle yapılsın. Yurtdışında para toplanması için yapılacak birşey yok dediniz
peki sizce yurtiçindeki para muslugunun kesilmesi yurtdışındaki faaliyetleri arttırmayacak mı sonuçta pkk 'ya giren parada bir şekilde yine aynı kalamaz mı?

"Bit kac ucuk oneri de getirebilirim. Mesela Turkiye Kuzey Irak'ta PKK'nin kuracagi bir devleti destekleyecegini aciklayabilir. Turkiye'deki PKK yandaslarinin da buraya gocmeleri tesvik edilebilir. Boylece problem Barzani ve saz arkadaslarinin problemine donusuverir. Turkiye'de teror saldirisi oldugu zaman gidecegimiz adres belli olmus olur. Kuzey Irak'ta biz istesek de istemesek de bir Kurt devleti nasilsa kurulacak. Bari bu durumu kendi cikarimiza gore yonlendirelim. (Bu konu uzerine yorum yapmadan uzun uzadiya dusunun)"

Hocam gayet güzel fikir ama bunlar öyle kolay yapılacak şeyler değil bakın bu hayatta olmaz dediklerimiz başımıza geliyor sizin dediğiniz o fikir hangi dinamikleri yerinden oynatır neler değiştirir neler götürür bunu kestrimek çok zor fikir güzel ama uygulanabilirliği konusunda çok zor..

"Teror bitmez. On Milyarlarca YTL harcarsak azaltabiliriz; buna deger mi, ya da bu paralari daha cok insan hayatini kurtarabilecegimiz alanlara harcasak daha iyi olmaz mi sorularinin cevabini siz verin."

Sizebu konuda canı gönülden katılıyorum ben sizin bu dediklerinizi çok düşündüm ve bazen şuursuz bir şekilde şehit verdiğimizi artık şehit vermem olayının sıradanlaştığını artık insanların hissetmesi çok acı...
Bir..İki..gün kızıyoruz ama 3 gün unutuyoruz.Bundan on sene öncesinde de şehitler ölmez vatan bölünmez vardı şimdi de var elbette şehitlerin yeri cennettir bu ülke için canını vermiştir.Vatanda bölünmeyecektir.Ama unutulmamalıdır biz vatan bölünmez şehitler ölmez derken şehitlerimiz her geçen gün daha çok artıyor..üzücü olan bu.

Son olarak farklı bakış açınızla olaya iyi bakmışsınız ama kimi noktalarda size katılmıyorum..

Teşekkür ederim..

Blog Sahibi dedi ki...

Eko-Muhendis:"devletimiz bir yerde gereksiz yere 10 milyar mı harcıyorda burdaki 10 milyar sizin dediğiniz gibi değerlendirilsin?"

devletimiz cok yerde gereksiz yere 10 milyarlar harciyor. Yine de terorle mucadelenin boyutunu arttirmak icin onumuzdeki 3-5 sene icerisinde daha cok "ekipman" almamiz gerekecek ("teknik arizadan" dolayi dusecek helikopterleri vs. gozunuzun onune getirin). Bunu finanse etmek icin baska bir yere harcadigimiz kaynaklari azaltacagimizi zannetmiyorum. Muhtemelen yeni vergiler getirerek veya borclanarak 10 milyar YTL harcayacagiz; demek istedigim budur.

Teror problemini 20 yildir cozemiyoruz, cozum kolay degil. Hatta yazida dedigim gibi "tam" bir cozum yok, "parca" cozumlerin uygulanmasi ise yillar alir.

kerem kagan dedi ki...

Cok sogukkanli bir yorum yapacagim.

Toplumda son zamanlarda uyanan infial, yalnizca yurutulen psikolojik savasta biraz zemin kaybettigimizin belirtisi. Buna ragmen hem sehit/yarali sayilari, hem de AKP'nin secimlerde guneydogu bolgesinde aldigi oy orani aslinda terorle mucadele politikamizin basarili sayilabilecegini gosteriyor.

Bana kalirsa dogru yoldayiz. Siyasi yollardan ciddi caba harciyoruz. Bolge ulkeleri ve dunya halklariyla diyalogumuz iyilesiyor. Derdimizi anlatma cabamiz sonuc verecek gibi. Sabretmeli ve ayni sekilde devam etmeliyiz.

Kapsamli bir sinirdisi harekata hic gerek yok. Zaten onumuz kis. Bekleyelim bakalim. Amerika elbet bir gun bolgedeki askerlerini geri cekecek. Ortadogudaki varligini surdurmesi icin istikrarsizlik gerek. Amerikaya kendi elimizle bu istikrarsizligi vermemeliyiz.

kerem kagan dedi ki...

Duzenli bir orduyla, kendi sinirlarimiz icinde, gerillaya karsi mucadele ediyoruz. Asimetrik savas kosullarinda bizimki gibi teskilatlanmis bir ordu cok daha fazla kayip verebilirdi. TSK'yi bu anlamda basarili buluyorum. Gerci bu basarida PKK'nin beceriksizligi de rol oynuyor olabilir. Mesela cecenlere karsi savasiyor olsak zararimiz cok daha fazla olurdu heralde.

haluk dedi ki...

Hiç bir zaman bitmeyecek gibi görünüyor. Ama Batman'da öğretmenlik yapan biri olarak Halkın gelir düzeyi arttıkça ve refaha kavuştukça halk devletin varlğına ve birliğine dua etmeye başlıyor. Allah devletimize zarar vermesin. Hangi hastaneye gitsem muayene olabiliyorum gibi sözler duyabiliyorsunuz artık. Ayrıca Turkiyenin kuzeyinde bir kürt devleti kurulması ve isteyen kürt vatandaşlarımızında orya gitmesi, herhangi bir saldırı anında düşmanımızı tanımamız ve sabit düşmana karşı mücadele etmemiz açısından daha kolay olacaktır.

şekerim dedi ki...

Olmadı..!

Kuzey Irak meselesiyle ilgili
Dev petrol kartellerini atlamak
olmadı.Sorunun ana kaynağı PETROL!
Günümüz dünyasında ülkeler kadar
güçlü şirketler var.

Ülkemizin doğu ve güneyine misli
ile yatırım yapılması konusunda
sanırım hemfikiriz.Ama uçuk
önerinize katılamıyacağım.
Hem bahsi geçen millet tarih
boyunca ne zaman devlet olmak
istemişki? Şimdimi kanları
kaynadı?Bu işler başkalarının
çıkarları doğrultusunda verdiği
gaz ve güdümle olmaz.
1 mart tezkeresinden sonra oyuna
alınan yedek oyunculardan(stepne)
da bence devlet olmaz.

Söz konusu yer okyanustaki mercan
adaları olsa belki izin verilirde
amma bahsettiğiniz yer ortadoğu.
Bence yeni bir dünya savaşının ilk
kıvılcımını oluşturur böyle bir
oluşum.
Sıksınlar dişlerini ..ne kaldı
şurda stokların bitmesine.

Teröre çözüm mü?

1-Bugüne kadar oraları ihmal
etmişliğin utancı ve bilinciyle
misli ve süratle sanayi ve alt
yapı yatırımı
2-Eğitime yatırım
3-Yatırımlara kesintisiz devamlılık
4-Bir an önce aynı tarzda savaşan
(dağ komandosu)profesyonel timleri
coğaltmak(Bu pro.komando olayına
neden bir an önce önem verilmez anlamadım gitti.Acemi kalabalıktan korkup kaçarlarmı zannediyorlar)

Biter mi? Bitmez. Size ve t'pol e
katılıyorum bu konuda.
(Tüm şehitlerimize rahmet,acılı
ailelerine başsağlıyı diliyorum.)

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Bu konuda herkesin söyleyecek bir seyi vardir, günlerce uzar bu muhabbet, ben de iki kelime söyleyeyim bari:

Askeri cözüm: Burasi isin nispeten kolay kismi. Üc asagi bes yukari bir sekilde halledilir. Yalniz bu konuda asagidaki yaziyi tavsiye edeyim:

http://www.usakgundem.com/yazarlar.php?id=722&type=3

Sivil cözüm: Bu bence daha zor kisim. Yatirim yapilsin vs. muhabbeti kolay. Icinizde serbest meslek sahibi olup da Hakkari'ye yatirim yapmayi düsünen varsa öne ciksin. Yatirim yapmak "yatirim yapalim" demekle olmuyor, yatirim yapilacak yörenin bir sürü özelligi olmasi gerekiyor. Bunu bu blogda herhalde anlatmaya gerek yok.

Öyle ya da böyle bence makâledeki en önemli madde örgüte katilimin önlenmesi. Kendinizi orada dogmus bir gencin yerine koyun, köyünüzün bosaltildigini, gece uyurken sokaklarda makineli tüfeklerle atis yapildigini vs.vs. hayat perspektifiniz ne olur? Neler hissederdiniz? ORadan "pacayi kurtarmis" birinin yazdiklarini okuyun:

http://www.yuksekovahaber.com/author_article_detail.php?id=686

Eklemek istedigim, Kuzey Irak'a girmek bir sey degil, bildigim kadariyla hâlâ Türkiye'nin Kuzey Irak'ta 2 tabur askeri var.

Gecmiste (sadece yakin degil) Israil-Lübnan-Hamas ücgeninde yasananlara benzer sekilde Türkiye-(olasi bir)Kürdistan-PKK ücgeni nasil dogar, nasil paralellikler olur?

Son olarak: 25 yildir cözemedigimiz bir terör sorununu neden hâlâ 25 yildir kullandigimiz yöntemlerle cözmeye ugrasiyoruz anlamis degilim.

Ha bir de Apo'nun teslim edilmesi konusunda Mehmet Eymür'ün "Bize Apo'yu niye verdiler?" baslikli mükemmel yazisini tavsiye edeyim.

http://www.atin.org/detail.asp?cmd=articledetail&articleid=497

Cüneyt

neqx dedi ki...

Ciddi bir yazi diye baslamissiniz ama ben yazinin basinda koptum; "PKK'nin amaci ... bagimsiz ve demokratik bir devlet kurmaktir" demissiniz. PKK'nin temelinde Marx, Leninizm vardir. Demokratik devlet kismi epey komik geldi bana. Gerisini okuyamadim.

Ama sorunuza cevap vereyim. Teror bitmez marjinalize edilir.

ramon sanchez pizjuan dedi ki...

25 yıldır teroru yasıyor konusuyorsak bir yerlerde cok buyuk yanlıs yapıldıgı acıkca ortada.Bu sekılde gıdersede 25 yıl daha konusacagız gıbı gozukuyor.
Oncelıkle pkk hala bazılarının bazı amacları ıcın tek care.Dogudakı halk artık eskısı kadar pkk ya destek vermedıgı dogru olsada dedıklerı cok onemlı bırseyde "su anda kurtce yayın yapan radyomuz varsa,kurtceyı bazı seylere soktuysak pkk sayesindedir"diyor.Yanı hala pkk yı bazı amaclara ulasmak ıcın tek yol olarak goruyorlar.ISte bunu yok edemedıkce teroru kaldırmak ımkansız.


Bazı partılerın ne yazık ki şehitler üzerinden bile siyaset yapması millete gaza getirp hadı girelim vuralım niye bekliyoruz demesi (hele bunu dıyenlerin apo serefsizini yakaladıkları zamanda ki en uygun zamandı pkk yı ıyıce sılmek ıcın hıc bısı yapmadılar)sehıtlerın kemıklerını sızlatıyor.

Burda belirtilen bır kac teror bıtırme seceneklerıne bende soyle katılayım barı.

İsraıl guvenlık duvarı yaptıgı zaman butun dunya ayaga kalktı utanc duvarı denıldı.Duvar uzadıkca teror eylemlerıde azaldı sımdı neredeyse bıttı.Bence sılaha okadar para yatırılacagına cimento alınsın harc karılsın duvar orulsun.Tıpkı ısraıl ın yaptıgı gıbı.Soz konusu ınsanların guvenlıgı ıse ve bazı seyler 25 yıldır sonuc vermıyosa ve aynı seyler uygulanırsa sehıt sayısı devam edecegıne duvar orelım.450 km orelım gıtsın.
10 yıl marsında denıldıgı gıbı demır aglarla öremedik ama beton duvarlarla örebiliriz ana yurdu.

son olarak 1514 yılından Y.Sultan Selim 'den;
Kürde fırsat verme yaram
Dehre (memlekete) sultan olmasın,
Ekmekleri kuru olsun,pekmezleri duru olsun,
Yesin yesin doymasın,
Ayaklarını carık sıksın,başlarını birler yesin,
Bu çeşmeden RUM içsin GAVUR içsin,
Fakat kürde nasip olmasın.!!!!

ekodok dedi ki...

Yorumları okuyunca aklıma iki şey geldi:

1) Kürt meselesi 25 yıllık bir mesele değildir. Kürt meselesini sadece PKK'ya indirgersek öyle düşünebiliriz tabii ama olayı bu halkın bağımsızlık mücadelesi olarak alırsak işin geçmişi çook eskilere kadar gider.

2) Okuyucularımız kendi kendilerine şunu sorsunlar: Değer mi? Kürtler'i ve yaşadıkları coğrafyayı ille de Türkiye'de tutmak için (işin maddi külfetini bir tarafa bırakın) bu kadar kana ve gözyaşına değer mi? İsterseniz beni vatan hainliğiyle suçlayabilirsiniz ama öncelikle bu soruya bir cevap vermeye çalışın. Ben bir türlü değecek birşey bulamıyorum, iyi bir cevap verebilirseniz belki kafamdaki bu hain düşünceyi bertaraf edebilirim.

demir dedi ki...

bu kadar çok şey yazıp da hiçbir elle tutulur çözüm önerememek böyle olsa gerek:)sadece eleştirel bakmaya çalışıyorsunuz.bunun sonu yok!çözüme katkı sağlamayacak ölçüde,yani haddinden fazla, eleştiri yalnız ve ancak muhtemel çözümleri sabote etmek sonucuna götürür insanı.ondan sonra da alınan tepkilere şaşırmamak gerekir.Sinan Aygün ve diğerlerinin çözümlerini eleştirirken ne yönde eleştirdiğinizi de sunacağınız çözümlerle desteklemeniz gerekir.yani PKK yandaşları gibi, olumlu etkiler yapabilecek eylemleri sabote etmeye mi çalışıyorsunuz, yoksa daha aklı başında insanlar gibi "bu değil de şu daha doğrudur" mu diyorsunuz.bu ayrıntı çok önem teşkil ediyor.ben yönünüz konusunda şüpheliyim.

kerem kagan dedi ki...

Koskoca orduyla, tankla topla terorle mucadele ancak bu kadar olur.
Gecmiste terorun neden bitirilmedigi konusunda cok sey yazildi cizildi. Mesele artik bu degil. ABD'nin Irak'a yerlesmesi kartlarin yeniden karilmasi demek. Bu sartlarda sinirin bugunku yerinde kalmasi ihtimali sifira yakin. Uc ihtimal var.

Birincisi, bizim guneydogu bolgesini de icine alacak sekilde bagimsiz kurt devletinin kurulmasi. Biz Turkler eger Ekodok gibi rasyonel, fayda maliyet hesabi yapabilen insanlar olsaydik olacak olan tam da buydu. Avrupa Birligine (ozel kosullarla da olsa) girmis bir Turkiye. Yanibasinda ise Diyarbakirdan Kerkuke kadar uzanan bagimsiz Kurdistan. Fakat biz rasyonel insanlar olmadigimiz icin bu ihtimal cok zayif.

Ikinci ihtimal, savas. Kan govdeyi goturur. Icine kapanan, Rusyayla Iranla yakinlasan, ABD'ye dusman olmus, demokrasiden uzaklasmis bir Turkiye. Bu ihtimal gerceklesirse en cok zarari yine Kurtler gorur. Maalesef bu epey yuksek bir ihtimal bugunun sartlarinda.

Ucuncu ve bence en guzel ihtimal de su: guclu yerel yonetimler + baskanlik sistemi seklinde orgutlenmis ve Kuzey Irak'i da topraklari icine katmis bir Turkiye. Cok akilli hareket edersek, yogun propaganda, demokratiklesme hamlesiyle Kurt halkini kazanirsak ve terorun (veya pesmergenin) kilit isimlerini sivil halka zarar vermeden nokta atislarla (Jack Bauer yontemleriyle) etkisiz hale
getirebilirsek, bu ihtimal de imkansiz degil. Tabii cok zor.

Amerika ( ve ekurisi Israil) birinci ihtimalin pesinde. O olmazsa en kotu iki olur diyorlar. Ucuncuyu hesaba katan hickimse yok. Bugun olanlar ABD+Israil'in cok uzun vadeli planlarinin calismalarinin sonucunda ortaya cikti. Bakalim bundan sonra ne olacak?

Gorelim mevlam neyler, neylerse guzel eyler.

şekerim dedi ki...

Sayın Ekodoktora,

1)Evet doğrudur.Bunların bağımsızlık anlayışları petrolün
keşfiyle zamanında ing.fran ve
italyanların kaşımasıyla uyandı.
Doğrudur katılıyorum size.
Evet bayağı eskilere dayanır.

2)Mütevazi bir okuyucu olarak uzun
uzun düşündüm.(KAHRETSİN..!! Ben
hep uzun vadeli düşünürüm.Asl olan
devamlılıktır ya..?)
Sizi asla vatan haini olarak görmüyorum.Sadece devlet geleneği
olmayan bir toplumun petrol yatak
larının üzerinde(sağılmak amacıyla) ABD nin geçici güdümü ile devletleşmesini sakıncalı bulduğumu söylüyorum.Adamlara 1 mart çekilişinde çıkan piyangodan
sonra fırsatları değerlendirme
konusunda hak vermiyorda değilim.
Ama kazın ayağı öyle değil.
Oyunun arka planındaki şii,sünni
arap,iran,çin destekli rusya gibi
oyuncularıda unutmamak gerekir.
Bakmayın şu an sessizce durduklarına.Hoş Abd de farkında
ama yinede boş bırakmamak lazım.
Anlamaya çalışıyorum sizin bazı
duygularınızı. Kalp çarpsada beyin
bölmeli.Uyanık ve akıllı olmak
lazım.Duygusallığın alemi yok.

------------------------------
Ha..birde KKTC ile kuzey ırak
ne alaka ? Bambaşka ama çok başka
mevzular.Karıştırmamak gerekli.
Hem bildiğim kadarı ile petrol
yatakları yok KKTC de..
(keşke olsaydı.abd halletmişti çoktan herhalde o işimizide)

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin demir,

Bizim burada soylemeye calistigimiz pek anlamamissiniz, sizin nezdinizde diger arkadaslara da bir kez daha "direkt" olarak soyleyeyim.

toplumsal konularda "cozum" onermek oyle kolay degil, toplumun ne istedigine ve bunun maliyetine bakmak gerekir. O yuzden 1 askerin hayati kac sivilin hayatina bedeldir sorusunu soruyorum, bana cevabi verirseniz bu cevaba karsilik gelen bir cozum uretebilirim. Bu cevabi bilmeden yapilacak cozum onerileri de optimal olmaz.

Ote yandan Sinan Aygun'u elestiriyoruz, ustune ustluk yazinin son kisminda da 1 dakika elektrik kapatacaginiza 1 milyar YTL yatirim yapin diyoruz. Bunu yaptiklari zaman soylemlerinde "samimi" olduklarini anlayabiliriz. Ha, guneydogu degil 10 milyar, 100 milyarlik yatirimi da kaldirabilecek potansiyele sahip.

ekodok dedi ki...

şekerim,

Siz teşhisi koymuşsunuz artık bize laf söylemek düşmez. Hakikaten, petrol bu kadar önemli bir hammadde haline gelmeden önce bu topraklarda hiç Kürt isyanı falan yoktu, gül gibi geçinip gidiyorduk. Geçmişte bir imparatorluk falan kurmayan halkların da hiçbir zaman bağımsız bir devlet sahibi olmaya hakları yoktur. Ha, unutmadan, zaten suç da hep "öteki"lerde. Bizim hiç mi hiç suçumuz yok.

şekerim dedi ki...

Sayın Ekodoktora,

Sümme Haşa..!
Ne haddime..Tövbe..

Hani şu an temelde yatan sorunu atlayıp şu an gereksiz(bi 40-50 yıl
kadarcık)bir konuda gereksiz bir
fikir jimnastiği yapmamızı
önermişsin ya;işte sadece o konu
hakkında nacizane düşüncemi belirtmek istemiştim.

Tövbe valla..Her şeyin sadece
rakam uzmanlığından (kar/zarar
hesabından)geçtiğini unutmuşum
bir ara.Neyse..Ortanın doğrusunda
büyük olaylar koptuktan sonra
hangi halkların bilançolarında
kar/zarar var inceleriz birlikte..

Aklıma bi soru takıldı şimdi.
Ama vazcaydım sormayacayım.
Bazı sorular hiç sorulmamalı..!

isimsiz dedi ki...

hep basmaklip seyler yazmissiniz.

1. kurtler her turlu hakka sahip. sorun hak meselesi degil. toplumda zimnen zenci muamelesi gormeleri. bu da her ulkede var (britanyada irlandalilar, abd'de zenciler ve hispanikler, italya'da fakir guney italyalilar). ama adamlar rahat duruyorlar. yani sorun hak ya da zenci muamelesi gorulmesi degil.
2. istenen ilk once kurdistan (yabanci gazetelerde buyuk kurdistan fotografini gorebilirsiniz) daha sonra kurtleri ikna yoluyla bir kisminin kurulacak ermenistana devri. boylece abd ve avrupa icin hayati enerji yollari guvence altina alinacak hem de israilin ileride yasayabilecegi su sikintisi cozulup gelecegin petrolu ve ortadogunun can damari su israil ve abd kontrolune girecek.
3. turk ordusu kuzey iraka ne nokta operasyonu yapabilir ne de buyuk bir saldiri gerceklestirebilir. turkiye teknolojik anlamda tamamen abd'ye bagimli. abd'yi de goze alabilecek saldiri turk ordusu icin bir yikim olur. f-16 lar havalanamaz bile. ilke yontemlerle savasmak zorunda kaliriz ve askerlerimiz kuzey irak daglarinda av olur.
4. turk ordusu cok hantal bir ordu operasytnel anlamda hizli ve verimli degil. askerler iyi egtimli degil. 1950 li yilarda abd'en alinan mufrredat cercevesinde egitimler yapiliyor.
5. turk ordusu yabanci bir ulkeyle savasacak ne donanima ne de egitime sahip. turk ordusunun ucuncu dunya ulkelerinin ordularindan hicbir farki yok tek amaci rejimi ic dusmanlardan korumak.
6. incirlikmis, ortadoguda bizle savasacak yeterli donanim ve askerleri yokmus bunlar hikaye. savas durumunda adamlar almanyadaki ustlerinden kaldiracaklari agir bombardiman ucaklari ile turkiyeyi dumduz ederler. olmadi abd'den iki b-52 bombardiman ucagi ya da kitalararasi menzilli fuzelerle turkiyeyi harabeye cevirirler. yapamazlar demeyin japonya ornegi ortada.

yapilmasi gereken:
- turk ordusun organizasyonel, operasyonel ve teknoloji anlamda yeniden yapilanmasini iceren bir paradigma gelistirilmesi gerekiyor.
- 650 bin askerin surekli silah altinda tutulmasi yerine profesyonel ordu (zorunlu askerlik devam edecek ve adam gibi askerlik egitimi verilecek)
- nukleer silahlari da icerecek sekilde disa bagimli olmayan askeri sanayi ( gerekirse 20 - 30 bin dolar verip parlak muhendisleri ise alacaksin)
- istihbarat tek elde toplanmali ve sivil asker karisimi olmali (jandarma istihbarat, mit, emniyet istihbarat birlestirilmeli)

en onemlisi insan kalitesi - zeki ve caliskan insanlar burada en onermli faktor. bu insanlari cekecek duzgun bir insan kaynaklari politikasi olusturulmali)

Özkan D. dedi ki...

hocam ilk kez bu kadar karşıyım görüşlerinize,

bu yazıda öyle bir hava yaratmısınızki, sanki Terörle "askerler ölmesin diye" mücadele ediyoruz.. hayır tam tersi terörle mücadele ettiğimiz için askerlerimiz ölüyor.. ateş düştüğü yeri yakar, yanlış anlaşılmasın ama, bir ülke askerlei ölmesin mantığı ile değil, toprak bütünlüğü bozulmasın diye savaşır, savaşırken de gazileri olur şehitleri olur.. askeriye onları göze almıştır ve yapacak birşey yoktur.. Biz ırak' a girersek 13 askerimiz öldüğü için değil , toprak bütünlüğümüzü tehdit ettikleri , bizden aleni olarak toprak istedikleri için gireceğiz.. şimdi siz trafik kazasında ölenlerle vatanı savunurken ölenlei karşılaştırarak alakasız iki konuya değinmişsiniz.. Bugün PKK' nın güçlenmesinin sebebi, eskiden ben şehit vermedim diyebilmek istyen siyasetçilerin, PKK ile çatışmaya girmemesidir. Biz bugün 13 askerin öleceği çatışmalara girmezsek, ileride her çatışmada bize 50 asker zaiyatı verecek bir güç buluruz karşımızda.. sözümün özü, önce toprak bütünlüğüdür, bunu sağlamak için, 13 asker de ölür, 23 asker de ölür, biz de askere gider ölürüz, ama geride kalan çocukların vatanı olur, bayrağı hep yerinde durur.

Blog Sahibi dedi ki...

Ozkan'cigim,

Maalesef o havayi ben yaratmiyorum, ya medya yaratiyor, ya da Turk halki olaya o gozluklerle bakiyor. Teror en cok ne zaman gundeme geliyor? Cok sayida sehit verdigimiz zaman.

Senin algiladiginin aksine ben "bir asker kac sivile bedeldir?" sorusunu sorarak bu islerin boyle olmamasi gerektigini ima ediyorum ama bir babayigitte cikip 1 asker su kadar sivile bedeldir deme cesaretini gosteremiyor.

Ortada rakamlar yok, olcum yok, herkes kafasindaki varsayimlara gore hareket ediyor. Mesela senin yaptigin varsayimlara bir bakalim: vatanin butunlugunun degeri= sonsuz. Yaptigin diger bir varsayim: sehit vererek vatanin butunlugunu koruyabiliriz. Yanlis anlama, bu varsayimlar dogrudur ya da yanlistir demiyorum (simdilik).

Ben diyorum ki su varsayimlari ortaya bir dokelim, ondan sonra problemin cozumu kabak gibi ortaya cikacaktir. Daha problemi dogru durust tanimlamasini beceremiyoruz.

ekodok dedi ki...

Özkan Bey,

Bu vatan bahsini açtığınız iyi oldu. Vatan nedir acaba bir tanımlayabilir misiniz?

demir dedi ki...

ben Amerika yüzünden elimizin kolumuzun bağlanmış olması şeklindeki tespitinize katılıyorum. fakat sondaki soruyu yanlış soruyorsunuz! bence : 1 sivilin hayatı kaç askerin hayatına bedeldir?doğru soru bu olmalı.askerler, sivilleri koruyor. orada askerler ölmese, bu sefer asıl hedef olan sivil kayıplar ortaya çıkacak.bakınız,PKK ilk saldırılarına masum sivilleri öldürerek başladı(eruh ve şemdinli baskınları).bu hedefleri diğer çeşitli başka nedenlerle de desteklenebilir elbette. mesele bir devletin askerlerinin, bir başkasına karşı yaptığı yürüttüğü mücadele olsa idi o zaman başka konuşulabilirdi.ama öyle değil,ve tam da bu nedenle TERÖR zaten!terörle mücadele çok yönlü bir olay:siyasi,ekonomik,sosyal ve askeri elbette.bugüne kadar bu yönlerden tam olarak işleyen yalnızca askeri mücadele olmuştur.tek başarı orada elde edilmiştir. bugün askere pusular, sızmalar ve kalleşçe yerleştirilmiş mayınlarla saldırılıyorsa,bu askerin göğüs göğüse çarpışmada, diğer bir deyişle tam da işini yapmada gösterdiği başarıdan ötürüdür.yani sadece asker, üzerine düşen görevi bugüne kadar tam anlamıyla yapmıştır.silahlı mücadele kesinlikle sürdürülmesi ve artarak sürdürülmesi gereken bir konudur.Çerçevesine ise askerler karar verir.bu gerçeği reddedip de elinde silahla insanları hedef alan hainlere karşı diğer yöntemleri zorlamak, onları palazlamaktan öteye gitmez. askeri tedbirleri siyasete alet etmemeliyiz. bırakınız işlerini yapsınlar, zira en iyi şekilde de yapıyorlar.
azınlık hakları diye birşey yanlış.insana hak, insan olduğu için verilir.kimse onlara şunu yapmayın,etmeyin demiyor.bir kısmı terörü destekleyip, büyük bir kısmı da devletinin yanında oluyorsa o halde orada eğitimden, sosyal yapıdan, ekonomiden başka birşeyler var demektir.uzun uzadıya bu sütunu meşgul etmek istemiyorum.ama meramımı anlatabildiğimi umuyorum.
bakınız durum şu olacaktır:biz devlete kafa tuttuk, devlet de bize direnemediği için ne istiyorsak verdi! kısacası size silah çekene siz çiçek verdiğinizde, enayi yerine konulup daha da üzerinize gelineceği bir kültürün içinde oluyor bu olan biten. postmodern çözümler üretmek sorunları sadece farkında olmadan daha da içinden çıkılmaz bir hale sokmamıza neden olacaktır. bir şehrin binlerce insan nevruzu pkk bayraklarıyla alanlarda kutluyorsa, burada tarafları ayıramazsınız.hele de bu insanları hepten gözden çıkarıp da dışarıdan destek verdiğiniz burnunuzun dibinde kurulacak bir kürt devletine gönderirseniz...Bu öneriyi hiç değerlendirmiyorum bile.insanınıza 24 senedir saldıran bir terör örgütüne bile sınırı geçip dur diyemiyorsunuz tüm dünyaya derdinizi anlatmadan, bunca sıkıntıdan sonra bile. bu halde orada kurulacak oluşumu nasıl yönlendirebileceğinizi sanıyorsunuz. hem de bir devlete yön vermeye çalışacaksınız.hem de terörist bir devlete. bu mümkün değil. bahsettiğiniz çözümler bu nedenle eşyanın tabiatına aykırıdır.
son birşey:ben karadenizliyim.ben de lazcanın resmi dil olmasını ve karadenizde bir özerk oluşumun derhal tanınmasını istiyorum(farzedelim). bunu yapmak için en iyi yöntem elime silahı alıp dağa çıkmam ve bunu da oradaki karadenizliler için yaptığımı söylemem mi olurdu sanıyorsunuz? işte devlet olmalarını desteklemek veya azınlıklara özgürlükler vermek gibi girişimlerin bana vereceği mesaj bu olacaktır. balık baştan kokuyor efendim, gerisi hikaye.mesele ekonomik şartlar, sosyal yapı, eğitim meselesi değil. o nedenle bunu destekleyen öneriler, askeri kararlılıklar ortaya koyulmadan, dipsiz kuyuya taş atmaktan öteye gitmez.