Bilinçli Tüketici Nedir, Kime Denir?

Bilinçli tüketici nedir veya kime denir diye düşünüyorsanız size yerinde bir örnek vererek açıklayayım. Bilinçli tüketici neye ihtiyacı olduğunu iyi bilen, sağda solda konu komşu, eş dost ve reklamlarda gördüklerine heves etmeyen, elindeki taşın suyunu son damlasına kadar sıkan ve alışverişlerinin finansmanını doğru yapan kişilere verilen isimdir. Blogumuzun eski yazarlarından T’Pol “Masraf” isimli bir yazı yazarak 2003 yılından itibaren kullandığı dizüstü bilgisayarının vefat etmesinden sonra yaşadığı laptop alışveriş serüvenini anlatmış. 2003 yılındaki bilgisayarlara antika demeyin, kullanılabiliyormuş basbayağı.

Yazar gerçekten ne kadar bilinçli bir tüketici olduğunu gaza gelmeyip Intel i7 işlemci, 4 GB hafıza, 500 GB hard disk gibi herkesin kolaylıkla alabileceği pahalı parçaları almamakla göstermiş. Ayrıca bu bilgisayar için ödemeyi yaparken de tahminimce sadece Worldcard 6 taksit ödeme planını seçerek bir miktar para da tasarruf etmiştir.

Bu konuda bir uyarım olacak ama. Tam anlamıyla bilinçli tüketici ise “Peşin fiyatına 6 ay taksit” şeklinde dillendirilen yalanlara kanmayan tüketicidir. Böyle bir şey yoktur, 6 ay taksitle mal alıyorsanız gizli bir şekilde birilerine 6 aylık yüklü bir faiz ödemesi de yapıyorsunuz demektir. Özellikle mevduat faizlerinin kuşa döndüğü bu günlerde aylık ekstradan %1-1,5 gizli faiz ödemesini bilinçli tüketici yapmaz. Peki bilinçli tüketici ne yapar? Alışverişe ay sonunda millette para yokken, satış elemanları aylık satış kotalarını doldurmaya çalışırken cebinde nakit para ile gider ve “peşin fiyatına 6 ay taksitle” kampanyasında ilan edilen “peşin fiyatın” %10 aşağısına bilgisayarı alır.

Umarım bilinçli tüketici nedir sorusuna tatminkar bir cevap verebilmişimdir. Son olarak umarım T’Pol bilinçli bir kullanıcı olarak 1 dimm 2GB hafıza almıştır diye umut ediyorum, 2GB hafıza şimdi yetse bile bir kaç yıl sonra yetmeyecek ve hafızayı upgrade etmesi gerekecek. Bilinçli tüketici sadece bugünkü ihtiyacını değil, gelecekteki muhtemel ihtiyaçlarını da göz önüne alarak alışveriş yapan kişiye denir.

Tutumluluk ile ilgili atasözleri
Tutumluluk Nedir?
Tasarruf Haftası ve Tutumluluk Şiirleri

2 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Gel de bunu genç nesillere anlat.
Araşturmalara göre,Türkiyede her yıl cep telefonu değişiyormuş!Plazma,Lcd tv lerde rekor satışlar olmuş.

T'Pol dedi ki...

Ekonomix benim nasıl davranacağımı tahmin etmiş:) Worldcard 6 taksit seçeneğini kullandım , yanında bir de infra mouse hediye verdiler.

2003 model bilgisayarimin ustunde 256 Kb memory vardi, 1GB ilave ile bayagi idare etti.

Çok ışıltılı şahane makineler var ama ihtiyaç önemli. Esasında daha düşük maliyetle de bir ürün alabilirdim ama onlar da çok büyük ve fazlaca ağır. Mobilite önemli olduğundan çantama sığan 13.3 inch cihazı tercih ettim.

Yine de bu konudaki en temel yatırım bir external disk drive bence. Duzenli olarak yedek almanın katma değeri çok büyük.