Oyun Teorisi Uygulamasi

İki gündür sizleri blogumuzdan çalınan yazıların geri alınması konusuyla meşgul ediyoruz (bakiniz 1, 2, 3, 4, 5)  . Yine de bu durumdan çıkarılacak dersler var. Ben bugün bunlardan sadece bir tanesine değineceğim. Ekonomi’de yapılan ve bildiklerimizin gelişmesine çok katkıda bulunacağı yeniliklerden bir tanesi de oyun teorisidir. Ben şahsen bu konuda diğer bazı ekonomistler kadar iyimser değilim ama oyun teorisini başarıyla uyguladığını iddia eden bazı kişiler de var. Bu kişiler genellikle oyun teorisini “politik ekonomi” alanında çatışma analizlerinde kullanıyorlar. Geçenlerde kısmen sahibi olduğum NY Times gazetesinde okuduğum bir haberde bu konuda danışmanlık veren bir profesörün neticesi bilinmeyen ama sonucu etkileyecek kişileri ve bunların amaçlarını bildiğimiz durumlarda olayların neticesini başarıyla tahmin ettiğinden bahsediyordu. Mesela Amerika’daki sağlık reformu başarıyla geçecek mi yoksa Senato’da yeterli oyu alamayıp tarihe mi gömülecek sorusunun cevabını merak ediyorsanız bu kişi size yardımcı olabileceğini söylüyor. (Eğer sağlık sektöründeki şirketlere yatırım yapıyorsanız bu bilgi sizin çok işinize yarar).

Bizde de dr. jekyll bu konularla eskiden ilgilenirdi, şimdi hala ilgileniyor mu bilmiyorum. Yine de bu konularla ilgilenen ve kendilerini sınamak isteyenlere ben Orhan Yaşar Çelik ile aramızda ortaya çıkan anlaşmazlığı analiz etmeleri için bir fırsat vermek istedim. Orhan’ın düşündüklerinden başlayalım:
1. Orhan sitemizden ve başka sitelerden izinsiz yazı alınmasının bir suç olduğuna gerçekten inanarak bizce yasadışı bir eyleme girişmiş. Bu yasadışı faaliyetlerde bulunduğu sitelerde whois araması yaptığınız zaman karşınıza Orhan Çelik’in tüm iletişim bilgilerinin çıkıyor olması bunu güçlendiren bir kanıt. Diğer bir ihtimal ise Orhan websiteleri konusunda çok bilgili olmadığından kimliğini gizleyebileceğini bilmiyordur. Üçüncü bir ihtimal ise bu işlemin senelik maliyetinin adres başına $8 gibi bir rakam olması caydırıcı bir etki yapmış olabilir. Neticede Orhan’ın adına kayıtlı 49 tane web sitesi var ve senelik $400’lık bir maliyet Orhan için yüksek olabilir.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

2. Orhan şimdiye kadar sıradan blogcuların sitelerinden çalıntı yaptığından ya bu kişiler bu duruma sessiz kalıyorlardı ya da yaptıkları en caydırıcı eylem şikayet etmek ve kuru gürültü çıkarmaktan başka bir şey değildi. O yüzden şimdi bizim burada yaptığımız şikayetlerin ve taleplerimizin de kuru gürültüden ibaret olduğunu düşünüyordur. Yani bizim bu işin peşine gerçekten düşme olasılığımızın çok düşük olduğunu düşünüyordur.
3. Orhan’ın bu işten vazgeçmesi çok olası değil çünkü aylık kazancı $5000 civarında seyrediyor olmalı (bu rakam büyük olasılıkla $2500-$10000 arasındadır).
4. Orhan Google’ın yaptığı ödemelerin vergiye tabi olmadığını veya maliyenin bu konudan haberdar olmadığını düşündüğünden olsa gerek gelir vergisi beyan etmeyip vergi kaçırıyor. Bunun açığa çıkması ve başının bu yüzden derde girmesi en büyük korkusu.

Biz ne düşündüğümüzü söyleyelim:
1. Yapacak onca işimizin arasında bir blog hırsızıyla uğraşmak bizim için hiç cazip değil, bu konuyu mümkün olan en kısa sürede, en düşük maliyetle kapatmak bizim için ideal.
2. Orhan’ı anlaşmaya zorlamanın yolu onu söylediklerimize inandırmaktan geçiyor. Söylediklerimizin kuru gürültü olduğunu düşünürse anlaşmaya yanaşmayacaktır. Bunu yapmanın bir yolu blogda yaptığımız gibi iletişime geçmekti, başarılı olmadı. İkinci yolu ise 250 TL harcayarak Orhan’a daha kuvvetli bir mesaj göndermek. Bunun iki tane sonucu var. Birincisi bizim cebimizden 250 TL çıkacak ve anlaşma olması durumunda Orhan’dan daha önce talep ettiğimiz 1000 TL TEGV bağışına ilaveten, araştırmayı yapacak arkadaşa da 500 TL (neden 25- değil de 500 TL anlatayım. Birincisi Orhan’a ne kadar geç anlaşma yaparsa ödeyeceği maliyetin de o kadar daha fazla olacağı mesajını vermek, ikincisi araştırmayı yapacak arkadaşa kaliteli bir iş çıkarması için teşvik olması.) ödemesini talep edeceğiz. Bu hem Orhan’ın anlaşma yapma olasılığını düşürücü bir etki yapacak (bedeli artıyor) hem de anlaşma yapma olasılığını arttırıcı bir etki (bizim ciddi olduğumuz ortaya çıkacak). İkincisi biz bir kere cebimizden 250 TL para çıkması durumuna evet dedikten sonra daha sonra yapacağımız ilave harcamalara da evet deme olasılığımız yükseliyor (buna biz davranışsal ekonomi diyoruz, pazarlama veya satış stratejisi diyenler de var); ayrıca elimizde daha fazla bilgi olacağı için olayın gerçekten peşine düşülmesi gereken bir olay olup olmadığı konusunda da daha net bir görüşe sahip olacağız.
3. Eğer ikinci aşamada yaptığımız bulgular sonucu elimizde kuvvetli bir dava dosyası oluşmamışsa veya Orhan’ı dava etmenin maliyeti (tazminat eksi masraflar) çok yüksek ise muhtemelen istemeyerek de olsa bu konuyu kapatacağız (muhtemelen blogu da kapatırım bunun üzerine)
4. Benim izleyebileceğim diğer stratejiler ise Orhan’in Google Adsense hesabının kapatılması (ki bo konuda ilk adımları attım) ve sitelerinin Google arama motorundan yasaklanması. Bunun için yasal olarak Digital Millennium Copyright Act’i kullanarak yazılı başvuru yapmam gerekiyor Google’a. Bundan kesin olarak sonuç alacağımdan eminim ama bunun da bana biraz maliyeti olacak.

Sorumuz şu: Verdiğimiz bilgilere ve kendi gözlemlerinize dayanarak Orhan Yaşar Çelik ile bizim aramızdaki bu anlaşmazlığın nasıl bir yol izleyeceğini ve nasıl sonuçlanacağını tahmin edin. Oyun teorisi biliyorsanız detaylı analizinizi anasayfada yayınlayabilirim.

Bu yazi Ekonomi Turk blogunda yazilmistir, çalan çırpanı dünya aleme rezil ederim, haberiniz olsun.

9 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

hocam kafa yormadan önce bir noktayı hatırlatayım,

4. Orhan Google’ın yaptığı ödemelerin vergiye tabi olmadığını veya maliyenin bu konudan haberdar olmadığını düşündüğünden olsa gerek gelir vergisi beyan etmeyip vergi kaçırıyor. Bunun açığa çıkması ve başının bu yüzden derde girmesi en büyük korkusu.

demişsiniz, google yaptığı ödemelerden stopaj yoluyla kesinti yapıyor olmalı. bu konuda bir vergi sorumluluğu yok.

ekşi iktisat dedi ki...

orhan celik'in aylik gelirinin 5000 dolar civarinda olmasiyla, senelik 400 dolarlik kimlik gizleme maliyetinin ona cok gelmesi birbiriyle celisiyor. ya gelir o kadar yuksek degil, ya da kimlik gizlemek daha masrafli ve guc. ayrica bu isi meslek edinmis ve bundan bu kadar para kazanan adamin, kimlik gizlemeyi bilmemesi ya da, basinin hukuken belaya girecegini dusunmese bile, bunu ihmal etmesi aklima yatmadi. daha onceki yazilara tepki gostermese, derdim ki uydurma bir isim kullaniyor. ama gorunen o ki, isim ve diger bilgiler de gercek. bunlari dikkate alinca, benim kanaatim, bu sahsin bu iste cok profesyonel olmadigi; site icerigi kopyalayip elde ettigi reklam gelirlerinin cok da yuksek olmadigi yonunde. eger boyleyse, inat edip ekonomiturk'ten kopyaladigi icerikle yayina devam etmesinin ona fazla bir maddi maliyeti olmayacaktir. reklam gelirleri kesilse, hatta vergi cezasi alsa bile maddi olarak ne kaybeder? o yuzden is inada binip uzayabilir. bu durumda tek onemseyecegi sey, ismi google'da aratildiginda en tepede buradaki yazilarin cikmasi olabilir. eger bunu onemsiyorsa, bu yazilarin kaldirilmasi karsiliginda, sitelerini ekonomiturk'e ait icerikten temizler. bunu teklif etmesi durumunda, sen de ekonomix, isin pesine dusmenin zorluklarini, harcayacagin zamani ve sonuc alip almayacagini bilmemenin belirsizligini dikkate alip anlasma yoluna gidebilirsin. ama tabii burada senin kisilik ozelliklerin de onemli. inatci ve idealist bir insan, zorluklardan ve masraftan gocunmayip asla geri adim atmayarak, yasal mucadele yollarini sonuna kadar takip edebilir. o zaman sonuc ne olur, hukukcular bilir.

orhan celik'in gelirinin (buna pek ihtimal vermesem de) hakikaten soyledigin seviyede olmasi durumunda ise cozum daha kolay. anlamsiz duzeyde inatci bir insan degilse, kararli durusun devam etmesi sartiyla, en yakin zamanda sitesindeki ekonomiturk'e ait icerigi kaldirir. yayinina, sesi cikmayan baska sitelerden kopyaladigi icerikle devam eder. sen de super inantci bir insan degilsen, daha uzerine gitmezsin.

Yaşam Pırıltısı dedi ki...

Asagidaki adresten bakarsanız bilgilerini gizlemiş durumda. http://who.is/whois/orhancelik.net/
Ayrıca name.com gibi servisleri kullandığınızda bunu bedavaya yapabiliyorsunuz. Diğer sitelerini ise kontrol etmedim.

çağatay dedi ki...

1-Kuvvetle muhtemel ki bu işi eğlencelik olarak yapıyor ve kazancı da belirtildiği kadar yüksek değildir.
2-Herhangi bir vergi sorumluluğu bulunmamaktadır.
3-Takma isim kullanmak konusunda anket yapın soyadı olarak ilk üçe girecek isimler banko Çelik-Şahin-Yılmaz isimleri olacaktır.
4-Çocuk eğer burada hakkında çıkan yazıların farkındaysa bu kadar ciddiye alındığına ve kafa yorulduğuna şaşırmış vaziyette gülüyor ve bu durumu nasıl ranta çeviririm diye kendince hesap yapıyordur.
5-Netice olarak ekonomitürkten yazı almayı bıraksa da başka bloglardan yazı araklamaya aynen devam edecek ve gugıl adense keyfi gelip olaya müdahale edene kadar aynı sistemi başka bloglardan yazı alarak işletmeye devam edecektir.

Alper Mizrak dedi ki...

Bazi arkadaslar israrla Orhan'in 50 siteyi eglence olsun diye actigini yazip hala bu isten bu kadar para kazanamayacagini soyluyor.

Yasal ve helal yollardan bu gibi internet sitelerinden nasil para kazanildigini AmateurAssetAllocator kendi blogunda anlatiyor:

http://amateurassetallocator.com/2009/06/08/how-to-create-passive-online-income/

http://amateurassetallocator.com/2009/06/09/niche-mini-site-case-study/

http://amateurassetallocator.com/category/passive-income/

Tabi ki AmateurAssetAllocator esek yaa sitesine koydugu yazilari kendi yaziyor, akilli Orhan gibi "Hazir yazilmisi var" deyip baskalarindan calmiyor.

Her bir siteden ortalama aylik $100 alsa aylik geliri $5000 yapar. Ve anlasildigi kadari ile de hic bir emek vermeden bu parayi (c)almaktadir. Hadi bilemedik bunun yarisi olsun. Ekonomiks Orhan'in yaptigi parayi oldukca iyi tahmin etmis: aylik $2500 ile $10000 arasi.

Alper

merlin dedi ki...

bu oyun teorisi de tam asimov un psiko tarihi gibi bir deneme imis. bu davadan hic bir sey ele gecmese bile bilgi hirsizligi konusunda cok buyuk bir kaynak oldu benim icin. tesekkurler.

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Vergi konusunda Google tek sorumlu cünkü google bir hizmeti olan Blog

Bireysel bir internet kullanıcısı İlgili Bloglar açarak Google birde advense adı altında reklam anlaşması gibi bir anlaşma yaparak blogunu ziyaret eden kişiler sayesinde blogunu kuran blog sahibine aylık olarak belli bir reklam ücreti öder.

Bu reklam ücretinde birinci derecede sorumlu ve mesul Google blogger sahibine hakkettiği meblagı ödemeden önce kanuni kesintileri yapmak zorunda

O yüzden blog sahibi bir vergi yükümlülüğü altına girmez

Şimdi aslında bu oyun teorisinde en karmaşık düşünce anlayışı sizin düşencelerinizden kaynaklanıyor.

Google blogger kullanıcısı olan katılımcısına bloggeri tescil etmiyor. Siz şu anda tescili olmayan sadece Google size tahsis ettiği bir blog aracılığıyla blogger hizmetlerinden yararlanıyorsunuz.

Burada yapılacak tek izlenmesi olan yol Google insanlara tahsis ettiği bu blogger tek sahibi olarak böyle bir durumu şikayet konusu yapıldıgında o kişiye ait (Orhan Çelik) tüm bloglarını silerek ortadan kaldırır.

Öncelikle mülkiyet hakkı ve telif hakkı sorunları var.

SEİL dedi ki...

Google email sistemi gmail sahip olan her dünya vatandaşı bu blogger hizmetini kullanır.

Sahiplik ilkesi denilen bir alım satım ücreti ödenmediği için blogger sistemine dahil bloglarda yazı yazılması veya yazıların kopyalanması suç teşkil etmiyor . Sadece İnsan olarak bir düşünceyi çalmak ve aşırmanın insansızlık örnegi ortaya çıkartıyor.

Şimdi Orhan Çelik ve gibilerinden kurtulmak için Google her açılacak yeni blog ve şu anda kullanımda olan blogların giriş yerine Blogların kullanım mülkiyeti Google aittir. Google bu hizmeti her gmail sahibi kullanıcısına ücretsiz tahsis eder. Fakat bloglarda yazılan her yazı Google sorumludur. Fakat burda tıkanan nokta devreye giriyor.

Google mülki fikir olarak tüm blogları sahiplenirse bu sefer ben blogger kullanıcısı olarak yasadışı bir eylem ve söylevlerde bulundugumda bu sefer Google sorumlu olacağı için Google işine gelmez.

Oyun teorisini acalım daha büyütelim. Sonucta bu hizmeti veren kuruluş blogger sahiplenmiyorki.

Benden bir fikir 250 ytl buraya harcayacağımıza tescilli bir site kurmak için harcanıp ve siteyi copy/paste formatlaması yapılmayacak şekilde dizayn yapılması sonucta bu blogda yazılanları çok önemsiyorsak ve degerli buluyorsak bunları kolay caldırmamak gerekir.

Burada birinci sorumlu google danışarak bu Orhan Çelik hakkında nasıl bir yaptırımda bulunabilirsiniz diye sormak en akıllıca yoksa 250 ytl bu hukuksuz ve ilkesiz bir ülkede parayı sokağa atmaktan bir farkı yok

Sevgili Ekonomix ben küfredemiyorum biliyorsun kanunlar dolayısıyla bence hukuksuzluğun olduğu bir ülkede hukuka inanarak paranızı sokağa atmayın derim.

mod34 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.