Piyasalarda Son Gorunum

Son haftalarda Turkiye piyasalarini daha yakindan takip etmeye basladim, bir kac ay icerisinde cok daha iyi analizler yapmaya baslayabilirim. Bugun Global Menkul Degerler'in haftalik yorumuna denk geldim. Arzu Odabasi bence gayet yerinde bir ozet yapmis, asagiya aktariyorum:

"Önceki hafta gelişmiş ülke Merkez Banka’larından gelen gevşek para politikasının sürdürüleceğine dair sinyaller sonrası zayıf dolar ve yüksek emtia fiyatlarının desteğiyle yurtdışı borsalarda (Borsa Yorumları) olumlu seyir devam ederken son 3 haftadır İMKB görece zayıf bir görüntü ortaya koymaktadır. Özelikle bono cephesinde tedirginliğin sürmesi, hisse senetleri piyasasında da temkinli duruşa neden oluyor. Aybaşından itibaren MSCI endeksleri karşılaştırıldığında Türkiye değer kaybeden 3 endeksten biri olarak öne çıkmaktadır (bkz.Tablo1). Geldiğimiz noktada 13 Kasım itibariyle 3. çeyrek kar beklentileri sona ererken, büyüme daralmaya devam etmekte ve özellikle yeni yılda yapılacak zamların ve baz enflasyonu etkisi enflasyonu yukarı yönlü tetikleme olasılığı yüksek görünmektedir. Bu aşamadan sonra daralan ekonomik koşulların artış eğilimindeki enflasyonu ne derece etkisiz kılacağını tartışıyor olacağız. Ancak böyle bir riskin faiz indirimlerine ara verilmesi ve gösterge faiz ile piyasa faiz oranları arasındaki farkın açılmasında etkili olma olasılığı, başta bankacılık sektörü olmak üzere karlılık üzerinde baskı yaratacak olması tedirginliğe neden olmaktadır. 2010 yılında kamu mali dengesinde bozulmanın devam edeceği endişesi ve henüz IMF konusunda somut bir adım atılmamış olması da gösterge faiz ve endeks üzerinde baskıyı arttıran diğer unsurlar olarak öne çıkıyor. Bu paralelde bu hafta Perşembe günü MB’nın alacağı faiz kararı ve yapacağı açıklama yakından takip edilecek. Piyasaların faiz toplantısı tarihi olan 19 Kasım’a kadar yukarıda tutunma eğiliminin yüksek olacağını devamında ise kar realizasyonlarının güçleneceğini tahmin ediyoruz.

MB son açıkladığı enflasyon raporunda, ekonomik toparlanmanın yavaş ve kademeli gerçekleşeceği varsayımıyla enflasyonun düşük seviyelerde kalmaya devam edeceği ve faizlerin uzun bir dönem boyunca düşük seviyelerde kalacağını vurgulamıştı. Talebi canlandıracak büyümeye geçiş sürecinin yavaş ve kademeli olacağı konusunda MB ile hem fikir olmakla birlikte önümüzdeki aylarda baz etkisinin terse dönmesi, kamu maliyesinde devam eden bozulma paralelinde yeni yılla birlikte yapılması olası zam ve ÖTV artışlarının (fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler kalemi) enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskının artmasına yol açabileceğini düşünüyoruz. Ekim ayında TÜFE, dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesi ve elektrik tariflerindeki artışın yanı sıra giyim ve gıda fiyatlarındaki mevsimsel yükselişler nedeniyle aylık bazda önemli bir sıçrama göstermiştir. Geçen yılın yüksek baz etkisi nedeniyle yıllık bazda %5,08’e gerileyen TÜFE’nin önümüzdeki aylarda yıllık baz da yukarı yönlü eğilimi içersinde olma olasılığı yüksektir. Enflasyon beklentilerinin bozulmasına neden olabilecek böylesi bir sürecin MB’nı gevşek para politikasını gözden geçirme riskiyle karşı karşıya bırakabilecektir. MB’nın faiz bundan sonraki süreçte daha temkinli gitmesini ve kv faiz indirim sürecini %6,0/6,5 aralığında sonlandıracağını ve devamında bir süre beklemeye geçeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte MB’nın Perşembe günü gerçekleştireceği toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesini bekliyoruz."


Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Ben bu konudaki dusuncelerimi aciklayayim.

Piyasalar Merkez Bankasinin bu hafta 25 baz puanlik bir indirime gidecegini ve gecelik faizlerin de %6,25 ile dip yapacagini bekliyor. Gecen hafta biz de blogumuz yazarlarindan rdynk ile bahse girdik, o gecelik faizlerdeki indirimin daha erken durabilecegini savunurken, ben de tam tersini savunuyor. Aciklayayim.

Bence Merkez Bankasi simdiye kadar attigi adimlarda bir numarali onceliginin ekonomik buyume oldugunu gayet bariz bir bicimde gosterdi. O yuzden de onumuzdeki gunlerde de ekonomik buyume hizlanmadigi takdirde faiz indirimlerine devam edecektir. Son aciklanan rakamlar da ucuncu ceyrekte ekonomik buyume hizinin ikinci ceyregin cok altinda kaldigina isaret ediyor. Gelecek konusundaki beklentiler de zaten cok olumlu degil. Piyasadaki analistler ise hakli olarak enflasyonun onumuzdeki aylarda yukselecegini dusunuyorlar. Piyasadaki analistler, bence oldukca yanlis bir varsayim yaparak, Merkez Bankasinin gecelik faizleri enflasyon oraninin altina indirmeyecegini ve bu yuzden de faiz indirimlerinin %6,25'de duracagini bekliyorlar bu yuzden.

Ben ise faizlerin enflasyonun altina indirilebilecegini dusunuyorum. Hatta onumuzdeki persembe gunu Merkez Bankasinin %20 olasilikla bir surpriz yaparak faizleri 50 baz puani bile indirebilecegini dusunuyorum. Onumuzdeki aylarda ise faizlerin %6 seviyesini veya altini gorebilecegini de dusunuyorum. O yuzden bana kalirsa rdynk bahsi kaybedecek.

Bakalim bu sefer de Merkez Bankasini dogru okuyabilmis miyim. Merakla bekliyorum sonucu.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

5 Yorum Var.:

ozcakir dedi ki...

"Bence Merkez Bankasi simdiye kadar attigi adimlarda bir numarali onceliginin ekonomik buyume oldugunu gayet bariz bir bicimde gosterdi."

Fakat www.tcmb.gov.tr de ise su yazili:

"Turkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi'nin temel amaci fiyat istikrarini saglamak ve surdurmektir"

Bircok durumda buyume ile fiyat istikrarini saglamak birlikte yapilamiyor. Siz ne dusunuyorsunuz ?

Blog Sahibi dedi ki...

Biz bu konuyu iki sene once tartismistik Aslan Bey. Kanunen adamlarin gorevi enflasyonla savasmak ama 2007 secimlerinden sonra adamlarin listesinde enflasyon ikinci siraya dustu. Herkes kendi isine baksa cok daha guzel olacak.

Buyume ve enflasyon arasindaki iliskiler konusunda Ekodok'un eski yazilari olacakti, onlara bakarsaniz merakiniz bir miktar giderilir diye dusunuyorum.

neqx dedi ki...

merkez faizleri 25 ila 50 puan arasi dusurur. Surpriz olmaz, zaten piyasa 25 puan dusmesini bekliyormus!

tekeli71 dedi ki...

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/11/19/komsu_zorda_korkusu_borsayi_yuzde_5_salladi BORSACILAR BU HABERİ MUTLAKA OKUYUN SABAH......Yunan Bankacılık Sistemi Sıkıntıda Söylentileri İMKB yi sarsmış......EFG İstanbul(Yunan kökenli) bu yüzden satışa geçmiş...!!!!

Blog Sahibi dedi ki...

Senol Bey,

Boyle hikayelere itibar etmeyin. Borsa dusuyorsa ya sirketlerin karlilik beklentilerinde bir gerileme vardir, ya da faiz oranlarinda yukselis bekleniyordur. Piyasa hem enflasyonun yukselebilecegini (dolayisiyla Merkez bankasinin faiz indirimlerini erken durdurabilecegini) hem de bankalarin karliliklarinda gerileme olabilecegini hesaba katiyor. Ekonominin genel olarak hizli buyumemesi de cabasi.