Kariyer Danışmanlık firmaları üstüne...

Yıllar boyunca defalarca kariyer danışmanlık firmalarıyla muhatap oldum. Kimiyle iyi tecrübeler, kimiyle tuhaf tecrübeler yaşadım. Bu işi çok ciddiye alarak yapan firmalar olduğu gibi lakayt bir şekilde yapanlar da var.

İş arayan insanlar özellikle de çalışmıyorlarsa zaten kırılgan bir modda oluyorlar. Hal böyleyken yaptıkları her iş görüşmesi onların hayatında önemli bir mihenk taşı haline gelebiliyor. Karşıdaki danışmanlık firması işini ne kadar ciddiye alıp, ne kadar iyi yapıyorsa, iş arayanlar için o kadar faydalı oluyor. Görüşmeler olumsuz sonuçlansa dahi kişiler danışmanlık firması hakkında iyi düşünceler besliyor ve onları başkalarına tavsiye edebiliyorlar. Bir de madalyonun öteki yüzü var maalesef. Bazı firmalar görüşmelerin olumsuz bir sonucu olduğu takdirde adaya dönmeyi ihmal ediyorlar ya da iki ay sonra kuru bir mail gönderebiliyorlar. Sürecin uzun olabileceğini hepimiz anlarız. Adaylar merak içinde beklerken, onlara süreçle ilgili bilgi vermek, short-list'e kalıp kalmadıklarını bildirmek ne kadar zor olabilir ki?

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Bundan yaklaşık 6-7 ay evvel bir İK Danışmanlık firması ile bir görüşme yaptım. Akabinde de ilgili firma ile görüştüm. Sonra hiç ses çıkmamasından ben uygun bulunmadığımı anladım ve konunun üstünde de durmadım. Yaklaşık iki ay sonra İK firması beni aradı ve aramızda şu şekilde bir görüşmne geçti:

- T'Pol Hn. merhaba ben XYZ Danışmalık'tan Falanca, nasılsınız? Size birisi hakkında referans sormak istiyoruz. Daha önce çalıştığınız ABC Firmasından Feşmekan beyi nasıl bilirsiniz?
- Falanca hn. teşekkür ederim iyiyim ama ben Feşmekan Bey'i ABC firmasından değil, DEF firmasından tanıyorum...
- Aaaa öyle mi? Neyse sizce nasıl bir yöneticidir?
Ben kibarca hakkında olumlu düşünceler beslediğim kişi hakkında düşündüklerimi söyledikten sonra dedim ki:
- Fikrime güvenip bana referans sorduğunuz için teşekkür ederim ama iki ay evvelki görüşmeden sonra bana olumlu/olumsuz hiçbir geri dönüşte bulunmadınız. Olumlu olmadığını tabii ki tahmin ettim ama sizden en azından bir geri dönüş beklerdim.
- Ah ben sizi filanca hn. aradı diye biliyordum, kusura bakmayın...

Bu yaklaşım bence ciddiyetsiz bir duruş. Sözkonusu firma hakkında iyi şeyler düşündüğümü söyleyemeyeceğim.

Öte yandan bir tuhaf tecrübeyi de yaklaşık 1 yıl önce beni kendiliğinden arayıp tanışmak isteyen başka bir firmayla yaşadım. Kalkıp taa öteki yakaya gittim ama benimle görüşme yapan hanım adeta beni yanlışlıkla çağırmışlar da bir an evvel paketleyip göndermek istiyorlarmış gibi bir izlenim bıraktı. Gittiğime pişman oldum.

Bundan bir süre evvel danışmanlık firmaları listesi yayınlamıştım. Önümüzdeki günlerde güncellenmiş halini tekrar yayınlamayı planlıyorum. İkinci örnekte bahsettiğim firmanın bir temsilcisi bana kendi firmalarını da listeme ekleyip yayınlamamı rica ettiklerini belirten bir e-posta atmış. Ben de kendisine memnuniyetle yayınlayacağımı söyledim ve hazır sırası gelmişken başımdan geçen tatsız tecrübeyi de naklettim. Kendisinden bana şu ana kadar nezaketen de olsa bir "ah çok pardon, nasıl olmuş bilemiyoruz" tipi idare-i maslahat bir mesaj bile gelmedi. Eh şimdi düşünüyorum, listeye onları ilave etmeli mi etmemeli mi? Sonuçta onlar açısından çok da önemli bir problem olmaz. Ancak, iş arayanlar için önemli olabilir. Benim için iyi bir tecrübe olmasa bile bir başkası için yeni işini bulmak anlamına gelebilir. Siz ne dersiniz sevgili okuyucular?

Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır

9 Yorum Var.:

aylak adam dedi ki...

Büyük sigorta şirketlerinden birinde bir pozisyon için yabancı isimli bir İK firması bağlantıya geçti benimle. Etiler'deki villa tipi mekanı ev hanımı görünümlü bir bayan açıp buyur etti, bir odaya geçtim, sanki çok yeni kurulmuş bir işyeriydi veya ben oraya tencere satmaya gitmiştim. Odada yarım saatten biraz fazla bir süre bekletildim, çıkıp sorma ihtiyacı bile hissettim ama koridorda da kimse yoktu. Sonunda mülakatı yapan bayan geldi özür diledi önemli bir müşterisiymiş vs. gibi açıklamalar, benim öğle tatilinden vakit ayırıp köprü geçip geldiğimi anlatmam, duymazlığa / cevaplamazlığa vurup durumu idare etmesi... Görüşmeye geçtik, ne dikkatim kalmıştı, ne de hevesim. Her zamanki gibi arayacaklarına dair bir cümleyle bitirdik toplantıyı. Yaklaşık 3 hafta sonra sürecin uzun sürdüğünü mutlaka dönecekleri bilgisini bir kez telefonlar geçti aynı hanımefendi. 3 ayı aşkın süredir herhangi bir haber yok. İşim olduğundan ve şikayetim olmadığından çok da önemsemedim aramamalarını ancak bu firmanın olmayan ciddiyeti nedeniyle bir daha o firmaya cevap vermeme kararı aldım. Bu türden firmalar artıyor ve üslupları zaman zaman rahatsız edici bir hal alıyor ve ancak gereken ciddiyeti göstermiyorlar izlenimi bende fazlasıyla mevcut.

Şunu da gördüm son dönemde Internet siteleri yaygın kullanılmakta, özellikle nispeten küçük bir sektörde özellikli veya teknik bilgisi yüksek bir mesleğin icrasını yapıyorsanız bu sitelerden size bir şekilde ulaşıyorlar.

by-elestirmen dedi ki...

beyaz yakalılar tabir edilen sınıfa giriyorsanız ve cv niz de okkalıysa, adına kariyer danışmanlık-İK veya kendisini benzer bir süslü tanımlamayla ifade etmiş bir şirketten iş bulmak için medet umuyorsanız durumunuz kuvvetle muhtemel ki yaştır. Şöyle bir etrafınıza bakın ve benzer pozisyonda olup bu şirketler kanalıyla iş bulan (kalıcı ve çalışanın da mecburiyetten kabul etmediği) kaç örnek var.
Her ne pozisyonda olursanız olun burası Avrupa ve ABD değil ve burada iş bulmanın en belirleyici kriterleri CV den çok okuldaşlık-hemşehrilik-etnik ve siyasi kimlik kısaca ahbap and çavuş.

B. dedi ki...

bence de şu ahbap çavuş ilişkisini sorgulamak gerekiyor. Hiç anlamam bunu ben. gereken yetkinliklere sahip olmadan biri, bir diğerinin amca oğlu, çocukluk arkadaşı, kayınçosu diye nasıl o işi alıyo anlayamıyorum. bunun altında yatan dinamiği öğrenmeyi çok isterdim.

Pasha dedi ki...

Direk ahbap akraba iliskisiyle ise alan sirketler oldugu gibi ciddi sirketlerde bile ahbap-cavus iliskisini vurgulamak istiyorum. Ozel sirketler icin tanidik birini ise almak daha ekonomik olabilir.

100 kisi arasindan 10 uzerinden 10'luk bir insani bulmak icin harcanan zaman ve parayi dusunun. Bir de 10 kisi arasindan 10 uzerinden 8'lik bir insan almanin masrafini. Sirketler zaman ve butce kisitlamasina maruz. Yani kaynaklar kisitli derken, adam bulmak icin gerekli kaynaklar da kisitli.

Calistigim isyerine birilerini almak icin 5 kisiyle gorustum. Insani birkac ay sonra buhran basiyor. Bu kadar ugrasmak yerine, keske tanidigim biri olsa da, isi yapabilecek kadar yetenegi olsa da, direk ise alip kurtulsam diye dusunuyorum. Tabi ki sirf tanidik diye ise yaramayan bir adami da ise almam (cunku arkasini yine kendim toplamak zorunda kalacagim). Ama cok super bir adam bulmak icin de bayagi kastirmak gerekiyor.

MCO dedi ki...

Kariyer Danışmalık firmaları hakkında reklamdan kaçınmışsınız ama başımdan geçen bir olayı anlatmaK maksadıyla bir firmayı izninizle ifşa etmek istiyorum.

Firmanın adı; ADECCO, levent sanayi mah. olan binasında 2008 ekim aylarında yaşanan bir olaydır.

O dönemde yeni mezun olmuştum, boşta kalmayayım kriz dönemini kapağı bir yere atarak bir-iki sene tecrübe kazanmak ve sonra "mutlaka ayrılma" maksadıyla garanti bankasının açmış olduğu "gişe asistanlığı" pozisyonuna başvurmuştum. O dönemde bankanın yetkili işe alım firması ADECCO tarafından davet edildim. Akşam 4 sularıydı, leventteki binaya gittim, beni birebir mülakata çağırdıklarını düşündüm yaklaşık 50 kişinin sıkış tepiş oturtulduğu bir sınıfa götürüldüm. Meğer sınav ve mülakat aynı anda yapılacakmış orada öğrendim. Neyse sıkış tepiş oturulduğumuz gayet havasız bir sınıf içinde arka arkaya 3 farklı yazılı sınav(test) olduk. Her bir test sonucu hemen değerlendirilip sınıf mevcudu yarıya indiriliyor ismi okunan sınıfta kalıyor, geri kalanına ise, teşekkür edilip gönderiliyorlardı. Yeni mezun olduğumdan mıdır nedir, hayatımda bu kadar acımasızlık görmemiştim. Hadi ben pek sallamıodum bu pozisyonu ama oraya gerçekten ihtiyacı olan insanlar mutlaka gelmiş olmalıydı.

Neyse devam edeyim,,

Her yazılı sınavda mevcut yarı yarıya indiriliyordu, o kadar da önemli sınavda deildi aslında kişilik testi, genel-kültür vardı sanırım bir de dikkat testi>> 120 sorudan oluşan 5 dk da çözmeniz istenen birşeydi. Yanyana yazılmış 15-20 haneli sayıların benzer olanları bulmanız isteniyordu. Her sınavdan sonra mevcut 50 - 25 - 10 kişiye indirildi. Sonra toplu mülakat yapılacağı söylendi. Şuan tam hatırlamıyorum ama bir konu verdiler ve tartışmamızı istediler. Tartıştık, konuştuk.. 5 dk sonra geldiler ve ismini okuduklarımız kalsın diğerlerine teşekkür ederiz dediler. 5 kişiyi daha elemişlerdi ve sınıfta 5 kişi kaldık. Daha sonra bir konu daha verdiler ve tekrar bu konu hakkında tartıştık fikirlerimizi ortaya koyduk(tam hatırlamıyorum konuyu). Tüm bunlardan sonra aramızdan 2 kişiyi daha yolladılar. Kala kala 3 kişi kaldık.

DEVAMI.....

MCO dedi ki...

Tüm bunlar 1 buçuk saat içinde gerçekleşti. Daha sonra üçümüzü bire bir mülakata aldılar. Diğer 2 kızla görüştüler ve beni en son aldılar. Diğer kızlarla ne konuştular bilmiyorum ama beni en son aldıklarından muhabbet baya sohbet havasında geçti. Mülakatın gayet olumlu olduğunu söylediler. Hatta hangi şubede çalışacağım dahi söylendi. Ama sonuçların burdan garanti bankasına yollanacağını, onlardan cvp geldikten sonra benle irtibata geçileceğini söylediler.

Sonuç sizce ne olmuş olabilir.???? Gören de bankaya haybeden bi gişe görevlisi değilde nasa'ya astronot alıolar zannedecek:):)

Onlar bana dönene kadar ben başka bir bankadan teklif aldım. Hani şu ülke batar ama o banka batmaz denen bankada, sanırım anlamışsınızdır reklam yapmaya gerek yok:):)

Bu arada ben bu bankaya girdikten sonra ADECCO'dan bir mail aldım,

Okuyunca afedersiniz ama "YUH BE ! " demeyen olursa beri gelsin:)

Aynen aktarıyorum..........

Adecco Danışmanlık Firması tarafından Garanti Bankası adına yürütülen Gişe Asistanlığı pozisyonu için gerçekleştirdiğiniz sınav ve mülakat süreci neticesinde; Garanti Bankası ile mülakat gerçekleştirilmek üzere havuza alınmıştınız.

Garanti Bankası, işe alım sınav ve mülakat süreçlerinde değişiklik yapmıştır. Sınav aşamalarından olan Genel Yetenek ve Dikkat testleri yenilenmiştir. Gerçekleştirilen bu farklılık sebebi ile; mevcut statünüz geçerli olmayacaktır.

Garanti Bankası'nda değerlendirilebilmeniz için; www.garanti.com.tr/garantilikariyer adresinde yer alan "İş İlanları"nı takip ederek ilgilendiğiniz pozisyonlara başvuru yapmanız gerekecektir. Her türlü sorularınız için Adecco Danışmanlık Firması’ndan Danışman Gülçin Aykol ile iletişime geçebilirsiniz.

Gösterdiğiniz ilgiye tekrar teşekkür eder, kariyer arayışınızda başarılar dileriz.

Feyza Bayramoğlu
Phone : +90 (212) 283 77 50
Fax : +90 (212) 283 78 69
www.adecco.com.tr

This email and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. It may contain legally privileged information, and may not be disclosed to anyone else. If you have received this email in error please notify feyza.bayramoglu@adecco.com and delete all copies from your system. Any opinion expressed in this email may be personal to the author, may not necessarily reflect the opinions of the Company or its affiliates.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

1979 dan günümüze elbette çok şey değişti ancak elaman bulmak aynı kalmış.şöyle ki istanbul bahçekapı da 4.vakıf iş hanı vardı.şimdi tadilat görüyor.o zamanlar istanbul un kalbi idi.alibeyköy endüstri meslek lisesi bölümü mezunu olsamda 10 parmak daktiloyu pekiyi derece ile bitirmişim ki çoğu kişi 9 parmak yazar.muhasebe kursunu iyi ile bitirmişim.zımba gibiyim.
4.vakıf handa çok sayıda avukatlar vardı.biri ile anlaştım.çalışıyorum.bir yaşıtım daha geldi.gerçekten oda iyi.bende az değilim.avukata bir kişi lazım.2 ay kadar beraber çalıştık ki.avukatın işini bir dirhem eksiltmiyor katkımız sürüyordu..beni eleme yöntemi neydi.o arkadaşın babası memur emeklisi benim babam işçi emeklisi.
sonuç başka sulara yelken açmak.1987 senesinde aynı hana uğradım iyice yıkıktı.bizim avukatın yazıhanesi duruyordu.avukatta orada idi.beni hatırladı.tercih ettiği çocuk onu çok kötü kazıkladığını anlattı.bense ptt de memurluğa başladığımı söyleyip işini kabul etmemiştim.
şimdi ise memur emekliliğim garantide ptt türktelekom olarak bölündü türktelekomdan 2006 ocak ayında ayrılarak bir başka kamu sektöründe halen çalışıyorum.
bilmeden de olsa babamın neden memur olmadığı düşüncesi var dı ya.....memur olmak uhtemde kalmıştı.

syzer dedi ki...

erkek adaylar için,
1)kesinlikle askerliğinizi yapın
2)bu insan kaynakları ya da kariyer danışmanlık firmalarına güvenmeyin.Paşa paşa kariyer net gibi sitelerden iş arayın.
3)Mümkünse ''referans'' bulun
4)İnsan kaynakları web sitesindeki bilgilerinizi,bir şey eklemesenizde,güncelliyin.
kız adaylar için ilk şık hariç diğerlerini yapın.
Şimdi zaman zaman televizyonlarda(özellikle cnbc'de)İK firmalarında çalışanlar çıkıp,tavsiyeler vermektedir.Nedir bu tavsiyeler:
1)Şirkete ne katabilirim diye kendinizi sorgulayın ve bu yönde ikna etmeye çalışın...etc(şimdi şirkete katabileceğim şey, verilen görevleri yapmak olabilir.Ne yani birde üstüne paramı vereceği?Tövbe tövbe)
2)Başlarda tecrübeye önem verin paraya değil,hatta stajyer olarak işe girmeyeçalışın...etc(Yemin ediyorum bunu duydum.Tecrübe olayı mantıklı başta parayı düşünmemek gerekir ama güzelkardeşim stajyer ne demek...)
Sonuç olarak demek istediğim,sizin hakkınızı korumayan,sizi aptal yerine koyan bu firmalara boşuna güvenmeyin.

MCO dedi ki...

.....